Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

magyar diak

#1476 Re: Re: Re: Re: Judex

2012-03-26 13:40

#1468: Judex - Re: Re: Re: Judex

Domnule Judex! Cititi comentariul #1450 de cateva ori foarte atent. Gasiti raspuns la nelamuririle care le aveti.

Ma intreb daca, cum afirmati "Nu cunosc, e adevărat situaţia reală de la UMF Tg. Mureş." atunci ce cautati pe un site unde se petitioneaza pentru respectarea legii educatiei la UMF Targu Mures? In necunostinta de cauza cum puteti afirma ca " aud că aveţi destule grupe maghiare"? Sunt sigur ca nu de la noi ati auzit. Nu ar trebui sa va documentati inainte de opiniona intr-un fel sau altul?

Eu m-am convins ca scopul dumneavoastra aici nu este de ameliorare sau de dezamorsare a situatiei nefericite existente aici, ci unul de instigare - mai subtil sau mai deschis - la ura. Si faceti asta ascunzand in umbra unui limbaj mai cult dar foarte periculos, si prin trimiteri repetate la un link, carui evocare aici poate servi un singur scop: instigare la ura. Fiindca aici nu petitionam pentru a lamuri care natie a comis mai multe sau mai putine rele in trecut. As putea sa va dau trimiteri la dovezi din cealalta tabara, nu una, multe. Dar nu acesta este scopul. Oamenii de buna credinta au venit aici pentru a semna o petitie in favoarea educatiei in limba maghiara la UMF. Restul, ca dvs., au venit sa-si manifeste sentimentele de sovinism si de ura fata de maghiari si pentru instigare la ura si la semanare de discordie intre romani si maghiari. Exact asa cum afirmati: "Dacă o să ne insultăm unii pe alţii, nu ajungem nicăieri, decît la ură şi discordie." Din pacate asta faceti in continuare. Daca vreti sa dovediti ca gresesc, propun sa nu mai scrieti aici.


Musafir

#1477

2012-03-26 13:54

UMF a fost construit, creat, dezvoltat de statul Maghiar. Statul român n-a avut nici o contributie. Ba din contră treptat au distruge tot ce era bun, si frumos. Înainte de-a fi alungati profesorii maghiari, CU RĂUTATEA ROMÂNO-TIGĂNEASCĂ BINECUNOSCUT, UMF era recunoscut si in tarile civilizate occidentale, datorită talentului maghiarilor (fapt cunoscut în întreaga lume civilizată). Astazi, după românizarea fortată-xenofobă-primitivă, Institutul a devenit un institut de rangul 3, nerecunoscut de nimeni in tarile civilizate. Asta se numeste ”barabarizarea romano/tiganeasca”
de acord

#1478 Re:

2012-03-26 14:02

#1452: Musafirul de serviciu -

Proverbul citat nu prea da dovada de patriotism, dar altfel sunt de acord cu cele afirmate de dvs. Raspunsul anterior a fost unul la provocari. Imi pare rau pentru tonul mai dur. Din pacate petitia aceasta a devenit un loc de manifestari sovine. Si din pacate asa se intampla cu orice subiect care are catusi de putin de a face cu maghiarii din Romania. Imediat apar provocatorii de serviciu. Ca sa va dovediti va dau un singur exemplu, care n-are de a face absolut nimic cu a fi maghiar sau a fi roman: camera de web de la Baile Harghita pe site-ul jurnalul.ro, care are un singur scop, si anume de a informa oamenii de conditiile de schiat in Baile Harghita.


Musafir

#1479 http://www.youtube.com/watch?v=U1W_9Lz7GQo

2012-03-26 15:26

un ungur necompetent

#1480 Re:

2012-03-26 15:53

#8: unguri incompetenti -  

 Ca un român mândru de ţara şi limba româna aş aştepta de la mult-stimatul tovarăş cu frustraţie să cunoască totuşi gramatica limbii la perfecţie. Inaintea urii ar trebui sa fie dragostea de ţară şi de limbă, precum şi un pic de sârguinţă în învaţarea acesteia...  Şi câteva ore de istorie nefasificată ar trebui să urmeze examenul luat la materia toleranţă. Scuze, dacă am scris câteva cuvinte îmcă necunoscute...


Musafir

#1481 Re: Re:

2012-03-26 16:43

#1480: un ungur necompetent - Re:

pentru romanul foarte competent

Cred ca esti un neserios la metru cub, nici romanii ei insasi, nu cunosc limba romana la perfectie. Inaintea urii, ar trebui sa existe respectul pentru cei care nu simt romaneste si nu sunt romani, numai prin pasaport. Cand ceri respect inainte incearca sa respecti si tu, sa incerci sa intelegi problema si prin prisma si gandirea altora. Acea tara, cetatenii ei care calca in picioare drepturi elementare a unei minoritati semnificative, nu va fi respectata pana cand nu va respecta pe cei care gandesc altfel.

Da sunt de acord, cu istorie nefalsificata, nici romana nici maghiara, cauta in surse independente, vezi cine are dreptate...

Judex

#1482 Re: Re: Re: Pace si respestarea legii educatiei !

2012-03-26 16:50

#1418: - Re: Re: Pace si respestarea legii educatiei !

Vă răspund în acelaşi stil în care mi-aţi răspuns.

Probabil că nu cunoaşteşi bine limba română de insistaţi atîta asupra unui lucru dificil de îndeplinit. Dacă e necesar, solicitaţi un translator şi judecaţi bine şi fără patimă ce am propus eu la #1409 şi la #1416. Mai clar de atîta, nu se poate.

Dacă nu aveţi susţinere financiară pentru un translator, fac efortul să vă traduc eu în engleză sau franceză.

Dar reţineţi: Singura soluţie pentru ca studenţii dvs. care URĂSC limba statului şi nu vor să urmeze cursurile în această limbă, dorind neapărat să se pregătească în limba lor maternă, punînd statul la cheltuieli suplimentare inutile, este

SĂ RESPECTAŢI CONSTITUŢIA ŢĂRII ÎN INTEGRALITATEA SA!

Constituţia este mama tuturor legilor, mai presus de orice lege emanînd de la aceasta, căci este votată direct de către popor. Orice lege, votată chiar de către Parlament, poate cîteodată să încalce alte prevederi ale legii de bază, intrînd în contradicţie cu acestea avînd drept consecinţă crearea discordiei în societate. Acest lucru se întîmplă azi cu legea educaţiei naţionale, la care dvs. ţineţi morţiş.

Încă odată, vă îndemn la raţiune!

P.S.

Nu am văzut niciodată în viaţa mea un student, sănătos fizic şi mental, să refuze să urmeze pregătirea sa superioară într-o universitate străină, unde limbă limba de predare nu este limba maternă, chiar dacă aceasta esta comlet necunoscută viitorului student. Cu atît mai mult cu cît studenţii de etnie maghiară din România învaţă în prealabil timp de 12 ani majoritatea obiectelor în limba română.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Musafir

#1483

2012-03-26 17:31

Eu cred ca fiecare maghiar trebuie sa primeasca de la statul roman cate 30000 de eur si doua olahi sa le faca curati in case.Maghiarii au avut la timp mereu universitati si vor sa aiba!Popeye a tengeresz!
buzas csaba

#1484

2012-03-26 17:40

Asta este o problema falsa. Noi, maghiarii trebuie sa fim constienti ca trebuie sa stim limba romana. Unde o sa profesam dupa ce terminam facultatea de la Mures? In harghita si covasna doar? Ce sa fac eu acolo? Acolo e o zona ramasa in urma cu zeci de ani din cauza Udmrului care-i tin pe ai nostri in intuneric si izolare. Eu a trebuit sa fac un efort mare sa invat limba romana pentru ca la noi in harghita nu se vrea acest lucru. Dar cand am plecat de acolo am vazut ce important este sa stii limba romana. Pana la urma traim in Romania. In SUA daca mergi trebuie sa vorbesti engleza, esti mort daca nu o stii. Asa ca ceea ce intamplaa cum e o mare greseala care ne va costa mult pe noi maghiarii, cei care stim cum e treaba de fapt.
Buzas Csaba

Musafir

#1485 Re:

2012-03-26 18:21

#1484: buzas csaba -

Am vesti proaste, draga Csaba: la UMF NU se preda limba romana nici in momentul de fata. Daca cineva n-a reusit sa invata limba romana timp de 12 ani de scoala (ceea ce nu este imposibil, timp ce sistemul e cam inadecvat), la UMF sigur ca nu poate s-o invete, caci pur si simplu nu se preda (nici in momentul de fata). Se preda doar informatii de specialitate in limba romana, la stagii.

 

Eu consider ca dumneata esti cam lipsit de solidaritate si de empatie in momentul in care nu te gandesti si la conationalii nostri (ex: cei din Secuime) care nu vorbesc destul de bine romaneste.

Poate ca pentru dumneata e tot una sa inveti in limba maghiara sau romana, caci stii deja (precum se vede) foarte bine romaneste.

Cei care nu stiu insa, in cadrul sistemului actual nici nu pot invata (deoarece nu sunt cursuri in care se exercita in mod special comunicarea in limba romana, precum nici cursuri unde se preda exclusiv terminologia romana). Ca urmare acesti conationali ai nostri, multumit acestui sistem cretin bilingv, nici romaneste nu stiu si nici informatiile predate in limba romana nu le inteleg.

 

Tocmai din aceasta cauza este foarte important ca medicinistii maghiari sa invata in limba materna: ca sa fiu MEDICI MAI BUNI (intelegand in profunzime materia predata). Asta e un lucru absolut evident in pedagogie: orice lucru (si in orice domeniu) doar in limba materna poate fi invatata perfect.

 

Caci la o universitate de medicina, sa stiti, prioritatea e intotdeauna ca absolventii sa devin medici cat mai buni si cat mai competenti. Competentele lui lingvistice oricum sunt probleme secundare fata de aceasta:

Caci oricat de mare fascist roman ai fi, daca ajungi in mainile unui medic maghiar la urgenta (de exemplu cu un ifarct), nu-ti pasa daca vorbeste corect romaneste sau nu, numai sa-ti salveaza viata (deci in primul rand meseria s-o stie), iar pt. acest lucru e foarte bun daca medicul a invatat exclusiv in limba materna si a inteles in profunzime (nu numai intr-o oarecare masura) ceea ce a invatat.

In rest toate sunt povesti. Daca reuseste sa-ti salveaza viata, sigur ca nu sa-ti pasa cat de corect e lingvistic cand i-ti explica (ulterior) ce si cum ai patit si cum te-a salvat. In acest moment nationalistul dispare si ramana doar omul, care in mod sigur o sa-i multumeasca acestui medic ca i-a salvat viata - in loc sa-l jigneasca pt. ca nu vorbeste destul de bine limba romana. Nici macar un WC. Tudor nu l-ar jigni un astfel de medic, care i-a salvat viata.

 

Competentele lingvistice sunt utile si necesare, dar in nici-un caz nu pot fi mai importante decat competentele profesionale (care pot fi invatate cel mai bine in limba materna).

PE LANGA acestea, trebuie invatata si limba romana (in cursuri separate), si mai ales COMUNICAREA in limba romana, precum si limbile de circulatie nationala.

 

Daca dumneata esti intr-adevar un om maghiar (ceea ce sincer nu prea cred) si nu un provocator roman care beneficiaza de anonimitatea si posibila identitate/nume fictiva oferita de acest forum, atunci sunt sigur ca o sa intelegi despre ce am vorbit si din ce motive.

 

 


Musafir

#1486 Re:

2012-03-26 18:31

#1484: buzas csaba -

Kedves Csaba, szerinted mennyiben hasonlítható össze egy őshonos európai kisebbség helyzete a tengeren túli bevándorlókéval?

A román nyelvet pedig nemcsak felétek oktatják hatékonytalanul, hanem az egész országban, aminek következtében a tömbmagyarságból származók mindig hátrányban vannak (ugyanis nem az idegennyelv-oktatás pedagógiai eszközeivel tanítják, hanem aszerint, ahogy a többségi iskolákban is, és nem a nyelvi kompetenciák elsajátítására fektetik a hangsúlyt). Ezért tudnak a tömbmagyarságban élők egész jól angolul és németül (mert azt idegennyelvszerűen oktatják), románul viszont kevésbé. Ezért nem ők a hibásak.

Viszont azt nyilván magad is tudod, hogy az orvosi egyetemen a jelen rendszerben sem lehet románul megtanulni, ugyanis nyelvoktatás még abban a tökéletlen formában sem folyik, mint 1-12 osztályban. Mi több: nem is az egyetem feladata volna románul megtanítani (legfennebb a szaknyelvi kifejezések tekintetében), azt a felvételi pillanatában már mindenkinek tudnia kellene, hiszen érettségi vizsgát tett románból. A nyelvi kompetenciák elsajátításának problémáját tehát inkább az általános iskolában kell megoldani, mintsem a felsőoktatásban utólag korrigálni.

 


Musafir

#1487 Re:

2012-03-26 18:32

#1484: buzas csaba -

Csaba, te ékezetek nélkül írod a neved?

Judex

#1488 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-26 18:43

#1442: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Cinismul vă caracterizează d-le! Citiţi mai întîi ce povestesc oamenii aceia şi cutremuraţi-vă!

Ce povestesc oamenii aceia nici în filmele despre holocaustul evreiesc nu am văzut. Acolo, în satele acelea ardelene se vînau oameni nevinovaţi, precum iepurii, de toate categoriile, de la bătrînii muribunzi pînă la copilul din pîntecele mamei. În special cu baioneta. Era viteaz honvedul!

Şi n-a fost vorba acolo de cîţiva descreieraţi, cărora uneori se mai întîmplă să li se aprindă rînza în ei în anumite împrejurări, n-a fost vorba de toiul unor lupte crîncene, în urma cărora combatanţii devin fiare, omorînd tot ce la iese în cale şi nici măcar de răzbunări ulterioare, cînd omul îşi mai aduce aminte la beţie.

Acolo a fost vorba de crime COLECTIVE, săvîrşite cu bună ştiinţă şi cu sîngre rece, întinse pe întreg teritoriul Transilvaniei sfîşiate de iredentismul maghiar, împotriva unor oameni nevinovaţi, fără nici o apărare, ucişi în toiul nopţii, familie cu familie, pentru simpla vină de a fi olah.

Cutremurător este faptul că aproape întreaga comunitate de etnici maghiari dintr-un sat, hotărăşte lichidarea tuturor consătenilor lor români pentru ca la o eventuală "întoarcere a românilor", aceştia să nu mai dispună de martori pentru a fi traşi la răspundere pentru ticăloşiile şi fărădelegile lor.

Au fost aruncaţi în gropile comune oameni măcelăriţi dar încă vii, nimic nu-l mişca pe honved şi pe complicele său localnic! Satisfacerea instinctelor lor bestiale era mai importantă decît omenia!

Şi ne batem cu pumnul în piept că suntem creştini! Avem pretenţie că "schismaticii" nu sunt creştini, fapt că la primul contact ale trupelor amiralului fără flotă, au pus tunurile pe bisericile acestora făcîndu-le una cu pămîntul!

Nu am avut de gînd să-mi exprim pe forum aceste gînduri izvorîte dintr-o revoltă umană pe deplin justificată şi nu învinuiesc întreaga comunitate maghiară pentru aceste orori inimaginabile, dar am fost incitat de acuzaţiile dumitale incalificabile cum că povestirile acelea ar fi fost minciuni, fapte necredibile, trucate de români. Atîta neruşinare nu mi-am închipuit că poate exista în capul unuia care se pretinde a face parte dintr-o "naţiune civilizată".

Vă invit stimaţi cititori să mergeţi la linkul de la #1382, deschideţi-l, urmăriţi-i conţinutul şi pronunţaţi-vă şi dvs. dacă cele povestite de acei oameni în vîrstă ce au trecut ei înşişi prin momente cumplite sunt fapte reale sau trucate.


Musafir

#1489

2012-03-26 19:31

In tara asta numai romanii au legi? Noi am fost mai inainte pe acest teritoriu!

Musafir

#1490

2012-03-26 19:32

Respectati legea Educatiei Nationale la UMF Tg.Mures.









1

Musafir

#1491 Re:

2012-03-26 19:46

#1489: -

Hoooooooooooo....pune frana....despre ce teritorii scrii tu acolo? Fii mai explicit, ce naiba...Pe langa legile romanilor, de care vi se cam rupe unora, mai sunt cele care vă dau voua o gramada de drepturi pe care unii chiar nu le merita, fara suparare.


Musafir

#1492

2012-03-26 20:59

Szégyen!!!Így akarnak EU-tagok lenni ?!

Musafir

#1493

2012-03-26 21:04

Megerdemeljuk, hogy a sajat nyelvunkon tanulhasunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Musafir

#1494

2012-03-26 21:41


Musafir #1459 Re Judex sau Vadim2012-03-25 23:04
Eu cred ca primmest bani grei de la Vadin !!! Cine altcineva ar avea timp sa scrie pe nett pagin cu minciun si provocari??? Matei Corvin ,Iancu de la Hunedoara??? Asta e o istorie facuta de voi,care nu exista , numai voi stit asa!!! Asa sunteti voi din pacate!!! Nu ati avut si ati preparat una!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Returnează Publică pe Facebook

Musafir

#1495 BOZGOR!

2012-03-26 21:50

NEM MI VAGYUNK A BOZGOROK, HANEM OK!!!!!!

FELTIK AZ INGYEN KENYERET!

MI, A GYERMEKEINK ES NEKIK IS AZ UNOKAIK MAGYARUL FOGUNKAK TANULNI! EZT JOL JEGYEZZE MEG MINDENKI! MINDEN BOZGOR!

EZ VAN ES EZ LESSZ!!!! NEM KERUNK, NEM KONYORGUNK, ELVESSZUK AMI A MIENK!

Musafir

#1496 Re: Re: Re: Re: Pace si respestarea legii educatiei !

2012-03-26 21:53


Musafir

#1497

2012-03-26 22:18

Noi nu am mers la Iasi sau la Bucuresti sa cerem universitate in limba maghiara ,asa ca tu esti bozgor aici pentru ca stii foarte bine ca Ardealul nu va fii al vostru niciodata!!!! :) :) Dute acasa la neamul tau si lasane in pace!!!!
Anca

#1498 Re:

2012-03-26 22:19

#15: lukzoli - Re:

"Drepturile noastre SI MAI SI decat A VOASTRA"...  Invatati macar limba romana si apoi mai discutam. Invatati limba ca sa fiti macar capabili sa cereti aceste drepturi. Amintiti-va ca sunteti si in Romania, nu doar in Ardeal! Pentru a ne spune istoria invatati sa ne vorbiti!

Ca sa aveti drepturi prima data trebuie sa le meritati, apoi sa ni le cereti si abia apoi sa le obtineti, asa este?

Si... daca nu vorbiti corect romaneste nu va intelegem vrerea, imi pare rau. :D


Musafir

#1499 Re: Re:

2012-03-26 22:33

#1498: Anca - Re:

Draga Anca! Drepturile sunt date de dumnezeu, nicicum de niste conationali de ai tai. Omul se naste cu drepturi. Ele se respecta sau nu se respecta, dar nu se dau de niste romani "toleranti, cu inima cat un leu". Ei sunt cei care nu respecta nici drepturi, nici lege.


Musafir

#1500

2012-03-26 22:35

Respectaţi L.E.N.la UMF Tg.Mureş!