Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

#1401

2012-03-24 20:49

Legea o data aprobata trebuie respectata de catre toti
Judex

#1402

2012-03-24 21:22

În numărul din martie 2012, (deci luna aceasta), al revistei Historia a apărut un grupaj de articole referitoare la marele rege al Ungariei, Matia Corvin.
Sunt român şi mă adresez românilor care citesc acest forum dar şi maghiarilor care vor să ia aminte, fie ei unguri sau secui.
În epoca în care a trăit Matia Corvin nu conta originea etnică a unei persoane ce aspira la o poziţie înaltă in societate, ci descendenţa nobiliară. La ridicarea sa pe tron, deşi era fiul marelui Iancu de Hunedoara, Matia s-a lovit de problema originii sale, căci, în Ungaria acelei vremi, nu puteai deveni rege dacă nu te trăgeai dintr-o familie nobiliară a Europei.
Răspunsul pe care l-a găsit Matia a fost că se trage din romani (vreau să se înţeleagă clar, romani, nu români – eu scriu cu diacritice), tocmai pentru că valahii sunt urmaşii Romei. Eu unul, nu cred că noi, valahii, suntem urmaşii Romei, dar pe atunci aşa se credea. Exista pe atunci acest curent de gîndire, promovat la curtea sa , curent preluat mai tîrziu cu atîta fervoare de Şcoala Ardeleană (Samuil Micu – Clein, Petru Maior şi Ion Budai-Deleanu), care a influenţat şi gîndirea românească de mai tîrziu.
Mama lui Matia, Elisabeta Szilagy, a fosr unguroaică, el fiind rodul unei combinaţii fericite, dintre un olah (valah) Ioan Corvinul şi o fiică a poporului maghiar.
De ce noi românii nu putem depăşi clişeele şi refuzăm să îl asumăm pe Matia Corvin în Panteonul Istoriei Românilor, la fel cum am făcut cu tatăl său, Iancu de Hunedoara? Ce dacă a fost regele ungurilor? Cît sînge valah şi slav curge în vinele ungurilor, să fiu eu sănătos! Cred că mai mult de 80%. Restul, alte popoare migratoare. Ca şi la noi, de altfel.

Musafir

#1403

2012-03-24 21:26

Reméljük,hogy végleg elmúltak azok az idők, amikor a törvények betartását nem követte ennek a következetes ellenőrzése.
Most már túl nagy nyilvánosságot kapott ez az elementáris követelése az egyetem oktatóinak és diákjainak,ahhoz,hogy ennek teljesítését megtagadhassák.Romániában is be kell tartani a törvényeket!!! Figyelünk mi is és további lépéseket is teszünk,amennyiben ez a petíció nem érné el a célját.
Dr.Csíky Csabáné,Nagykanizsa Magyarország

Musafir

#1404 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-24 21:35

#1400: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Dezinformarea este arma grea folosita cu drag si des de politicul si nationalismul sovin romanesc pentru interese de grup si personale!!

Măi oameni buni, voi chiar nu vă desmințiți. Fraza asta am întâlnit-o aici de atâtea ori, încât mai am puțin și încep să cred că adormiți cu ea în gând. Ce altceva vă mai implementează în creierașul ăla lobotomizat? Întreb și eu așa, de curiozitate. Nu mă aștept să și primesc un răspuns, că victima a ajuns să-și aduleze călăul.


Musafir

#1405 Re:

2012-03-24 21:44

#1403: -

Stimată doamnă doctor,

Știm că stați cu ochii pe noi, fiți pe pace. O faceți de la Trianon încoace.

Poate că ar fi mai nimerit, doamnă doctor, să nu vă permiteți  a insinua amennțări în acest mesaj.  Nu de alta, dar prea seamănă cu revoluta formulare ”în caz contrar ne vom adresa forurilor superioare”. În definitiv, ca cetățean al altei țări, care are proriile probleme, poate că energiile Dumneavoastră creatoare și-ar găsi un teren mai propice în acea direcție.

Cu respectul cuvenit,


Musafir

#1406

2012-03-24 21:58

kérjük a diszkrimináció megszüntetését és az önálló döntés lehetőségét a magyar nyelvű oktatás számára
solicit pentru desfiinţarea discriminaţiei etnice şi posibilitatea de hotărâre al predării în lb maghiară

Musafir

#1407

2012-03-24 22:36

Drept legal.Exista lege.Azt nem értem,hogy a magyar tagozat Szenátusa miért alacsonyodik le ahhoz,hogy KÉRJE ezt a JOGOT?Van egy olyan közmondás:"engedj be valakit a házadba,majd Ő fog dirigálni neked".Hát nem ez történt most is a magyarsággal?!HARCOLNI KELL,NEM SZABAD HAGYNI!

Anonymous

#1408 Kürthy Jenő

2012-03-24 23:22

A trianoni diktátum óta egy a célja a mindenkori román hatalomnak: A magyarság teljes beolvasztása. Ez az aljas jogtiprás is annak része. Románia a nemzetiségeinek börtöne, de mi ennek a börtönnek nem lehetünk engedelmes és alázatos rabjai. A magyarság nem szolgaságra lett teremtve. Ez a helyzet is azt mutatja és azt erősiti meg bennünk, hogy nincs más lehetőség a megmaradásunkhoz, csakis az autonómia. Harcolnünk, dolgoznunk kell az önrendelkezésünk kivivásáért, különben a román hatalom részéről trianon óta nekünk szánt sorsot nem kerüljhetjük el!
Judex

#1409

2012-03-24 23:51

RESPECTAŢI CONSTITUŢIA ROMÂNIEI ÎN INTEGRALITATEA SA !!!

Prin urmare, art 32 din constituţia României, - Dreptul la învăţătură – prevede:

Al. (2) – Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii învăţămîntul se poate desfăşura şi în într-o limbă de circulaţie internaţională.
Al. (3) – Dreptul persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate ; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
Al. (5) – Învăţămîntul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale.
Al..(6) – Autonomia universitară este garantată.

Am extras numai articolele care prezintă interes în această dispută şi am întărit cuvintele asupra cărora ne putem îndrepta atenţia.
Legea Educaţiei Naţionale ca subsidiar al Art 32, al. (3) din Constituţie, elaborată de Guvernul României a fost adoptată prin ordonanţă de urgenţă fără să fie discutată şi votată de Parlament, aşa cum ar fi fost normal, fapt contestat de întreaga opoziţie şi a dat naştere la numeroase critici şi contestări în rîndul societăţii româneşti, fiind în fapt introdusă prin şantaj politic „pe uşa din dos”, cum din păcate se mai practică abuziv în politica noastră.
Ca urmare, Senatul U.M.F. Tg. Mureş, folosidu-se de dreptul constituţional prevăzut la Art. 32 al (6) s-a opus aplicării acestei legi adoptate prin Ordonanţă de urgenţă.
Pentru a nu încălca în nici un fel autonomia universitară prevăzută de lege, disputa poate fi depăşită astfel:

– În conformitate cu Art. 32, al. (5) din Constituţie, comunitatea maghiară din România , uzînd de dreptul său legitim, prevăzut la al. (3) al aceluiaşi articol, poate înfiinţa o universitate particulară destinată strict învăţămîntului în limba maghiară, fără nici o ingerinţă românească care se vede că nu este agreată.
- Orice persoană aparţinînd minorităţilor naţionale, inclusiv cea maghiară, poate uza de dreptul său legitim de a urma orice facultate din Romînia, în orice formă de învăţămînt prevăzută la Art. 32 al.(5)

În felul acesta, Constituţia României va fi respectată în integralitatea sa, în litera şi spiritul ei.

Musafir

#1410 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-25 00:47

#1400: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

asta era o replica data la "scopul scuza mijloacele", fraza care a constituit un comentariu nepotrivit intr-o anumita situatie care nu va face cinste deloc. Nu te amesteca tu in discutiile altora! Nu cumva numai sursele voastre sunt credibile sau va e frica de ce "mizerie" umana a ramas in voi de-a lungul secolelor??!! Radacinile problemelor din prezent vin din trecut. Fiti oameni si nu vor mai fi false probleme, de acord ca vi se potriveste: "Dezinformarea este arma grea folosita cu drag si des de politicul si nationalismul sovin maghiar pentru interese de grup si personale!!"UDMR a fortat un proiect normativ care incalca autonomia universitara. Pana nu va veti privi lucid in fata cine sunteti, nu veti avea niciodata o pozitie credibila si demna in raport cu majoritatea romana si nici macar cu voi insiva.

Insasi "impunerea" proiectului normativ este o manifestare sovina, dar asta e prea greu de inteles pentru minti tarate de sovinism de tare demult, din trecut. Asa ca locul potrivit sa v-o spun este: AICI.

SOVINILOR!

Judex

#1411 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-25 01:12

#1400: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Domnule de la #1400,

cel care nu-ţi dai numele,  pentru a nu fi urmărit pe forum, ca să nu vadă lumea cine este cel ce face intervenţii belicoase neruşinate, aşa cum face orice tîlhar, care se ascunde de ochii autorităţilor spre a nu fi depistat.

Ai avut măcar curiozitatea elementară să urmăreşti linkul pe care l-a pus la dispoziţie d-l de la #1382 ca să vezi şi să-ţi dai cu părerea cam ce a făcut bestiile umane, conaţionali ai d-tale, care mergeau din casă în casă ca să arate honvezilor pe cine să ucidă? Să vezi cum au procedat conaţionali de-ai dumitale cu nişte oamenio fără apărare, tineri, bărbaţi, femei, copii, femei însărcinate cu copii în pîntece, copii în leagăne spintecaţi de baionetele honvezilor?

Dar ce e mai teribil, şi nu mi-a venit să cred că poate exista aşa cruzime ca în preistorie, un sat întreg de maghiari trăitori alături de consătenii lor români, să ia hotărîrea de a ucide, de a-i lichida pe toţi consătenii lor români, pentru a nu exista martorii care, în cazul întoarcerii românilor să-i judece pentru atrocităţile şi fărădelegile făcute.

A mai postat un alt imbecil şi a minimalizat gravitatea atrocităţilor zicînd că şi românii au făcut la fel în timpul războiului.

Nu neg faptul că soldatul român nu ar fi ucis persoane nevinovate, dar nu a făcut-o aşa din senin, să vîneze oamenii ca pe iepuri cum a făcut-o honvedul maghiar. El a făcut-o în toiul luptelor cînd soldatul îşi pierde orice raţiune, orice dram de omenie, devine fiară.

Ori acele bestii, că oameni nu pot să-i numesc, nu aveau nici un motiv să o facă. Armata română plecase de cîteva zile, nimeni nu mai opunea nici o cît de mică rezistenţă.

Lumea vest europeană a fost oripilată de ce făcuse nemţii în satul cehoslovac Lidice, unde ucisese cîteva zeci de oameni. Acolo e posinbil să fi existat vreo ripostă, un act de nesupunere. Nimeni nu a aflat vreodată dacă ar fi existat partizani sau vreo opoziţie în contra nemţilor care să motiveze riposta. Dar la noi, în Transilvania, ura a întrecut orice măsură.  Occidentul să fi văzut ce a făsut armata amiralului la preluarea nordului Transilvaniei şi după aceea să se pronumţe. Însă occidentul reacţionează invers, ca în cazul lui Mihăilă Cofariu.

Cuvintele mele sunt palide ca să descrie grozăvia trăită de acei oameni.

Dacă aveţi pretenţia că sunteţi creştini, mergeţi la #1382, deschideţi linkul şi vă cutremuraţi! Nemţii au fost palide răbufniri de ură pe lîngă ura feroce de care au dat dovadă honvezii şi complicii lor!

SISSY
Musafir

#1412 Pace si respestarea legii educatiei !

2012-03-25 04:40

ESTE DREPTUL TUTUROR SA VORBEASCA SI SA FACA STUDIILE IN LIMBA SA MATERNA !

RESPECTATI LEGEA SI LIBERTATEA PERSOANELOR !
De ce nu se poate trai in pace si armonie - indiferent de faptul ca ce limba vorbim. Toti sintem frati indiferent de culoare si de natiune !

De ce nu se poate intelege acest lucru ??
Asa veti trai toata viata cu ura fata de noi ???????

DE CE ??? DE CE ???

VA PIERDETI TIMPUL URINDU-NE PENTRU CA NOI VA TRIMITEM SENTIMENTE POZITIVE , NU DE URA !

Aveti ce invata de la noi !!!

Lasati-i pe copii nostri sa creasca si sa invete fericiti in pace, armonie in ce limba prefera ! In curind totul se va schimba, toata planeta, si o sa va para rau pentru ca nu o sa va puteti separa de dimensiunea 3. O sa ramineti singuri pe planeta cu ura-pe cine o sa uriti atunci !

DESTEPTAREA !

Sinteti in minutul zero ! Ginditi-va, schimbati-va, desteptati-va !

PINA AVETI TIMP !!!!!!!!!!!!!

Tot respectul si incurajarea pentru STUDENTII NOSTRI, care lupta pentru drepturile sale !

AVETI TOT SUPORTUL SPIRITUAL !

Va asteptam in grupul nostru international MAGHIAR ONLINE, unde ne reunim toti UNGURII, presarati in toate partile lumii, TOT DIN CAUZA URII !

HAIDETI SA NE UNIM FORTELE SI ENERGIILE !
Va doresc curaj si sa nu va opriti pina cistigam !
Cu toata afectiunea si incurajarea noastra , in numele grupului nostru,
Kovesdi Judit in fb.

Judith

SISSY

#1413 MIERT ???

2012-03-25 07:32

Az elozo hozzaszolasom ROMANUL irtam, mert eloszor azt hittem csak igy lehet hozzaszolni , de orulok neki legalabb mindenki erti !

Jo par evvel ezelott Edesapam eletet Dr Ur mentette meg, friss egyetemi vegzos orvoskent. Mi akkor nem neztuk , hogy ROMAN vagy MAGYAR, hanem melysegesen halasak voltunk neki azert, hogy visszahozta ot a halalbol.

CRED CA NICI UN ROMAN SOVINIST NU SI-AR LASA PARINTELE SAU COPILUL SA MOARA NUMAI PENTRU CA DOCTORUL ESTE MAGHIAR ???? NU DRAGII MEI ROMANI ??? DECI, DE CE NU PUTETI TRAI IN PACE SI LIBERTATE, ARMONIE ?
LA CE VA AJUTA TOATE ACESTEA. STIATI CA TOATE SENTIMENTELE NEGATIVE, CA URA, DISPRETUL, INVIDIA SE RETURNEAZA ASUPRA FAMILIEI, SATULUI, ORASULUI TAU ?? DESTEAPTA-TE ROMINE !
SINTEM RUSINEA LUMII ! TOT GLOBUL RIDE DE NOI, CA NE CERTAM SI LUPTAM PENTRU UNA TONTERIE CEA CE ESTE SCRIS NEGRU PE ALB DE LEGE.

SA NE FIE RUSINE !

Draga Magyar Testvereim !

Nektek csupan annyit tudok uzenni, hogy buszke vagyok ratok, amiert a szitkozodasra baratsagos szavakkal valaszoltok. Ez a leheto legokosabb dolog es feltetel nelkuli szeretetet kuldeni nekik, barmennyire is nem konnyu, ugyanis ezzel lehet oket gyengiteni es jobb belatasra birni.
Legyunk minel tobben jelen ugyanabban az idoben ahogyan a zsidok teszik milyen sikeresek es szerencsesek) es osszpontositsunk mindannyian ugyanarra, hogy mar mukodik is az a jog szerint jaro MAGYAR TAGOZAT.

Mi a csoportunkban meg mielott megkaptam volna a felhivasotok, mar dolgoztunk ezen.
GYERTEK ES ADODJON OSSZE AZ AKARAT ES A SZERETET ENERGIA ! LEGYUNK MINEL TOBBEN EGY IDOBEN !
Az online, nemzetkozi magyar csoport neve, mely a Csiksomlyoi Maria Edesanyank keresere, sugallatara jott letre es az o iranyitasaval mukodik,rajtam, Kovesdi Judit,keresztul, A Magyar Szent Korona Kozosseg, ahol a vilagban szetszort Magyarok talalkoznak (Uj Zelandtol, Erdelyig, Felvidektol-Amerika,Ausztraliaig ! http://bit.ly/MINDENKIT-VARUNK-SZERETETTEL - gyertek es talalkozzunk minden este OTTHONI IDO szerint 21.00 orakor ! Amugy is folyton osszefogasra es EGY - SEG-be hiv bennunket Maria Edesanyank. HAT ITT AZ ALKALOM, HOGY MEGMUTASSUK AZ ERONKET ! MI SEGITUNK A VILAG KULONBOZO PONTJAIN ELO MAGYAR TESTVEREITEK !

Tartasunk ki es batorsag a vegsokig.
Szivunk minden szeretetete a tietek es lelekben veletek vagyunk es kuzdunk ! EMLEKEZZETEK ! MINDEN ESTE 21.00 ORA ! NAGY SZERETETTEL VARUNK !
MEDITACIO AZ ORVOSI EGYETEM MAGYAR TAGOZATAERT, AHOL AZ EGIEKET IS SEGITSEGUL HIVJUK ! HIGGYETEK EL MUKODIK !

Musafir

#1414 Re: Pace si respestarea legii educatiei !

2012-03-25 09:55

#1412: SISSY - Pace si respestarea legii educatiei !

" VA PIERDETI TIMPUL URANDU-NE PENTRU CA NOI VA TRIMITEM , SENTIMENTE POZITIVE ,NU DE URA !"

Mereu am primit sentimentele voastre pozitive!  http://www.youtube.com/watch?v=HDHMaJi6H6E&feature=player_embedded


Musafir

#1415 Re:

2012-03-25 10:57

#1409: Judex -

Ha mi iis hozzájárulunk adólejeinkkel a román állam működtetéséhez, elvárjuk, hogy mi is ugyanazokat a szolgáltatásokat kapjuk az államtól, amit ti románok! Ha ti tanulhattok anyanyelveteken, akkor nekünk is jár ugyanaz a jog! Semmivel se több, de semmivel se kevesebb! Mi nem bevándorlók vagyunk, mi nem vendégmunkások vagyunk Marosvásárhelyen. Évezredek óta itt vagyunk. Óriási különbség van a kettő között. Egyre fogyó tisztelettel, Kürthy Jenő.

 

Judex

#1416 Re: Pace si respestarea legii educatiei !

2012-03-25 11:54

#1412: SISSY - Pace si respestarea legii educatiei !

Stimată Judith / Sissy din diaspora maghiară,

EXPUNEŢI FALS ŞI UNILATERAL PROBLEMA!

Nimeni nu contestă "DREPTUL TUTUROR SĂ VORBEASCĂ ŞI SĂ FACĂ STUDIILE ÎN LIMBA LUI MATERNĂ", constituţia noastră o prevede clar şi fără echivoc, dar orice drept se opreşte acolo unde ÎNCEPE DREPTUL CELUILALT!

Prin urmare, eu m-am aplecat asupra legii fundamentale a ţării mele, Constituţia, şi am constatat că acest lucru se poate, cu bunăvoinţă şi înţelegere, anume să fie respectat DREPTUL FIECĂRUIA, fără a fi lezate nici drepturile voastre, nici drepturile noastre.

Prin urmare, dacă doriţi să vedeţi soluţia pe care v-o oferă cu generozitate Constituţia României, citiţi ce am scris eu ceva mai sus la #1409 şi analizaţi cu atenţie. Şi unul dintre copiii mei au urmat cursurile unei universităţi particulare, şi nu a fost greu, deşi posibilităţile mele financiare la vremea aceea au fost foarte modeste.

Aştept să vă spuneţi părerea. Sunt convins că raţiunea dvs., iar nu ura, vă va conduce la concluzia că problema poate fi rezolvată cu eleganţă în modul pe care l-am propus.

Haideţi să nu ne mai urîm! Altfel, ajungem iar la Ip, Trăsnea, Moisei, Mihăilă Cofariu şi la multe alte atrocităţi pe care nu le doreşte nimeni,  dacă ar fi să urmăm calea sugerată de dvs.

Vă îndemn la raţiune!

Judex

#1417 Re: Re:

2012-03-25 12:06

#1415: - Re:

If you don't know roumanian language, write to me in english. I want understand you. Nem tudok magyarul!

Your faitfully


Musafir

#1418 Re: Re: Pace si respestarea legii educatiei !

2012-03-25 15:17

#1416: Judex - Re: Pace si respestarea legii educatiei !

Legea Educaţiei Naţionale garantează acest drept ÎN CADRUL UNIVERSITĂŢILOR DE STAT (mai precis în celor "multiculturle şi multilingve").

Nu e nimic de disputat în acest lucru. Trebuie să respectaţi legile în vigoare, ca orice alt cetăţean şi ca orice altă instituţie.

 

Singura soluţie pentru această problemă e respectarea legii.

Vă îndemn la raţiune!

 


Musafir

#1420

2012-03-25 15:34

Îţi traduc eu (cum pot):

"Timp ce şi noi contribuim prin impozite la funcţionarea statului, dorim să ne fie asigurate acelaşi servicii ce primiţi voi, românii! Dacă voi aveţi dreptul să învăţaţi în limba maternă, atunci şi noi trebuie să avem acelaşi drept. Nu mai mult, dar nici nu mai puţin! Noi nu suntem imigranţi în Târgu Mureş. Suntem aici de o mie de ani. Mare diferenţă!"


Musafir

#1421 Re:

2012-03-25 15:45

#8: unguri incompetenti -

Esti prost si plin de ura, omule. Diplomele vor fi recunoscut, nu-ti fa probleme. In legatura cu mutatul in Ungaria, pai asta a vrut si prietenul tau Ceausescu, cu politica lui de restrangere a invatamantului in limba maghiara si de asimilare fortata. Ai auzit tu de tovarasul Ungur, prim secretar PCR Mures, care a declarat ca el este ultimul ungur care a intrat in Tg. Mures ? Iar toti absolventii de medicina maghiari de la  Tg. Mures au fost fara exceptie repartizati in Moldova !!! Asa s-a schimbat componenta etnica in toate orasele din Ardeal...


Musafir

#1422

2012-03-25 16:50

Reputatia UMF Tg. Mures este bine cunoscuta in intreaga lume.
Prin restabilirea educatiei in limba maghiara va creste si mai mult intrucat este un lucru stiut ca toti medicii care au terminat UMF-ul, lucrand in tara si inafara hotarelor sunt foarte apreciati purtand amprenta profesorilor din institut.
T

#1423 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-25 17:09

#1404: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Nu sunteți de acord? Credeți că sunteți bine informați în legătură cu tot cea ce se întâmplă în frumoasa noastră țară?

T

#1424 Judex

2012-03-25 17:12

D-le Judex, sunt foarte curioasă, în ce calitate comentați? Sunteți avocat? Medic? Fost student? Actual student? Sau aveți copii aici?
Dacă niciuna... cum puteți comenta într-un ton subiectiv o instituție, pe care nu o cunoașteți? :)

Musafir

#1425 Re: Re:

2012-03-25 18:08

#1421: - Re:

După umila mea părere, nu maghiarii sunt cei mai în măsură să vorbeacă de asimilare forțată, ei, care au asimilat tot ce le-a stat în cale! Cât despre componența etnică, las-o baltă! Ești depășit de realitate și nu faci decât să exprimi ce vă doare cel mai mult: că Transilvania e pământ românesc. Adică iredentist.

PS Sunt unul din cei care, fără să și-o fi dorit-o, a schimbat componenta etnică. Nu-mi pare rău, în definitiv sunt liber să mă stabilesc oriunde vreau, în țara mea sau în alta. Asta în spiritul european, atât de frecvent și găunos invocat de unii etnici maghiari pe acest forum.