Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

#1526 Re: Re: T

2012-03-27 01:54

#1516: Anca - Re: T

Stimata Ana,

 

Sper ca nu te-ai suparat prea tare (mai ales ca si tu ai provocat in mod constient pe maghiari), dar tu esti al 300-lea român căruia trebuie să ecplicăm acelaşi lucru.

 

În plus e într-adevăr foarte enervant faptul ca toti romanii care s-au aparut pana acum aici, au o opinie atat de categorica despre educatia corecta a maghiarilor - timp ce nu stiu nimic despre acest lucru.

Ca urmare, desi nu pot accepta stilul unor conaţionali maghiari ai mei, totuşi înţeleg sentimentele lor.

 

Situaţia în care tu ca româncă vii să ne explici (într-un mod destul de categoric) ce şi cum trebuie să învăţăm e nu numai jenantă, ci esta în acelaşi timp o adevărată insultă.

 

Este ceva absurd ca un român să ne explică cum trebuie să învăţăm ca minoritari (şi care ar fi metodele potrivite). Mai ales în cazul în care el/ea a studiat întotdeauna în limba maternă (deci n-are de unde să ştie nimic despre situaţia în care ne aflăm noi).

O singură excepţie există: dacă e expert în pedagogia de limbi şi ne poate explica de ce gândeşte că ar fi mai eficient învăţământul într-o altă limbă decât cea maternă (argumentând această explicaţie şi cu fapte ştiinţifice, nu numai cu păreri proprii).

Dacă nu asta face, părerile personale (şi presupunerile) unui majoritar sunt cam lipsite de relevanţă, deoarece nu prea ştie despre ce vorbeşte.

 

Iar să faci orice comparaţie între imigranţi şi o minoritate autohtonă (care este prezent pe aceste meleaguri de 1117 ani) este o adevărată jignire.

 

Faptul că orice ştiinţă (inclusiv cele aplicate) se învaţă cel mai bine în limba maternă e o evidenţă ştiinţifică. Iar competenţele lingvistice se învaţă cel mai bine în cursuri de LIMBĂ (şi nu prin aplicarea directă a limbii încă neînvăţate).

În plus: la universitate nu trebuia să fie vorbă despre cunoştinţele lingvistice (orice minoritar trebuia să ştie să comunică româneşte în momentul absolvirii liceului - faptul că acest lucru nu e aşa la noi, rezultă tocmai din metodele greşite prin care limba română este predată şi azi pt. minoritari).

Deci problema cunoştinţei limbii române nu se pune în cazul univărsităţilor (şi nici nu poate să fie rezolvată la acest nivel). Universitatea are o singură obligaţie în acest sens: ca studenţii să învaţă terminologia română.

Asta aşa şi s-a întâmplat şi între 1948 şi 1962 când studenţii au învăţat exclusiv în limba maghiară. În momentul absolvirii, toţi medicii maghiari care au studiat eici erau capabili să vorbească româneşte cu oricare pacient român, să scrie reţete şi acte medicale în limba română, etc.

Să nu uităm că tocmai în aceşti medici au depus bazele prestigiului şi renumei (atunci încă europene şi nu numai naţionale) a acestei universităţi de medicină.

Şi să nu uităm nici faptul că tocmai după această perioadă s-a început perioada românizării forţate în timpul căreia majoritatea absolvenţilor erau detaşaţi în judeţele moldovene: unde TOŢI au reuşit să practică medicina si să comunică cu pacienţi numai în limba română (căci acolo nici nu aveau pacienţi maghiari, cu excepţia ceangăilor).

 

Putem afirma că atât ştiinţa de specialitate (argumentele ştiinţifice a pedagogiei de limbi) cât şi precedentul istoric justifică dorinţa maghiarilor de a învăţa în limba maternă.

Iar problemele cu predarea limbii române trebuie rezolvate (cât de repede se poate) la nivelul şcolilor generale.

 

 


Musafir

#1527 Re:

2012-03-27 02:43

#1525: Anca -

Îmi pare bine că v-am fost de folos. Iar în ceea ce priveşte întrebarea dumneavoastă, eu nici n-ar putea să aleg între cele două motive menţionate.

Eu cred că pentru orice minoritate naţională este un lucru foarte important ca drepturile sale lingvistice să fiu nu numai garantate de lege dar şi respectate de facto. Asta e într-adevăr şi un lucru simbolic (dar nu numai!), prin care majoritatea o recunoaşte pe o minoritate şi drepturile ei.

Eu de altfel sunt absolut mulţumit cu drepturile care sunt acordate minorităţilor în România. Cred că unele legi chiar sunt foarte bune (românii spre fericire nu sunt de loc pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor). Sunt chiar bucuros într-o oarecare măsură că m-am născut aici şi nu de exemplu în Slovacia (unde şi azi e foarte greu să fii maghiar).

Deci problemele în cazul României nu apar în primul rând la nivelul legilor. Legislaţia este destul de corectă şi cu trecerea timpului este din când în când şi înbunătăţită.

Problema există "doar" în practică, în viaţa de fiecare zi. Deoarece (din păcate) schimbarea s-a produs încă numai în legislaţia română, dar se pare că în capul cetăţenilor încă nu. Noi trebuie să luptăm totdeauna de două ori: o dată pentru acordarea unui drept şi apoi pentru respectarea legii care ne acordă.

Acest lucru e destul de trist (căci într-o ţară europeană nu trebuia să există o astfel de diferenţă între cadrul legislativ şi viaţa reală: dacă în Franţa, Germania, Anglia, etc. o lege intră în vigoare, respectarea ei este automată - ceea ce nu înseamnă că nu poate fi disputată chiar şi după respectarea ei, însă trebuie respectată timp ce este în vigoare).

 

Asta se întâmplă şi acum: există o lege absolut corectă. Niciodată în istoria României nu exista o lege educaţională atât de tolerantă şi europeană.

Pe acest plan chiar aş fi recunoscător faţă de români şi faţă de acest guvern. E un lucru foarte mare că s-a făcut o astfel de lege, că era susţinut de majoritatea parlamentarilor. Cu 20 de ani după revoluţie asta ar fi o realizare bună.

În plus trebuie să amintim faptul că la Universitatea Babes-Bolyai şi la Universitatea de Artă Teatrală a fost acceptată fără orice reclamaţie, fără orice protest. Acest lucru dovedeşte clar că totuşi mult s-a schimbat în această ţară în ultimii 20 ani. Sunt universităţi, cadre didactice şi rectori români deschişi, toleranţi, binevoitori, care nu fac problemă din respectarea drepturilor maghiarilor. Chiar trebuie să fim recunoscători faţă de ei, căci sunt convins că aceşti oameni reprezint viitorul european a acestei ţări şi speranţa noastră pt. o convieţuire mai bună.

Şi nici "rata" nu e rea: din 3 rectori 2 respectă legea şi drepturile minorităţilor. Dacă ne dăm seama, că cu 20 de ani în urmă aceasta era încă ţara lui Ceauşescu, chiar am ajuns departe. Dacă din trei rectori români două sunt oameni şi conducători ca Ioan Aurel Popp şi Sorin Crişan şi doar unul e ca şi Copotoiu, atunci nu trebuie să pierdem speranţa.

 

Totuşi devin trist când trebuie să văd că oamenii de rând se gândesc încă altfel. Procentul poate ca e invers: dacă din trei români înţelepţi 2 se gândeşte în mod european, între oamenii de rând e bine dacă găseşti 1 din 3.

E mare păcat că în presă doar Copotoiu apare totdeauna. Ar fi mult mai bine ca în aceste situaţii să fiu arătaţi şi exemplele bune. Poate că prin exemplul lor poate să fie influenţată şi gândirea omului de rând.

 

Îmi cer scuze că am intrat în amănunte. Deci atât despre valoarea simbolică al unui astfel de lucru pt. o minoritate.

Iar în ceea ce priveşte uzualitatea limbii, cred că la rândul ei nici aceasta nu poate fi contestată.

 

 

 

Anca

#1528 Re: Re: Re: T

2012-03-27 02:46

#1526: - Re: Re: T

In primul rand sincer multumesc pentru raspuns. Si mult respect pt atitudine.

Nu e vorba de a ma supara. Dovada e ca am ramas in aceasta discutie. Mi-a starnit curiozitatea.  Sincer am ajuns la acest site din greseala :)), nu cu scopul de a contrazice, de a cauta sau a explica ceva.  Dupa ce am vazut ce e aici mi-am spus parerea si da, stiu ca nu inseamna nimic atat timp cat nu este argumentata cu adevarat. E o parere subiectiva si nimic mai mult.

Imi pare rau ca a fost o insulta. M-au influentat poate chiar discutia pe care chiar azi am avut-o la servici cu un domn care credea ca nu sunt romanca fiindca vorbesc din Cluj-Napoca inainte sa asculte daca am accent sau nu (nu sunt 100% ardeleanca si de aceea nu prea am accent). M-am disculpat cu intamplarea de azi :).

Am facut referire la un imigrant pentru ca intr-un comentariu si T vorbea despre ei cum ca vorbesc romana perfect. I-am dat un exemplu ca nu e chiar asa.

Dar normal ca nu va vad asa o minoritate. Nici nu mi-as fi amintit de acel coleg daca nu se spunea de asta. Repet: prin comunicarea verbala se transmite maxim 30 % din mesaj si de aici mai departe intervine interpretarea, opinia fiecaruia.

M-am gandit la metode tinand cont ca orientarea mea e psihologia si ma pun in situatia studentilor dar repet,e o parere personala, nu ca psiholog. Subiectivismul nu ma va lasa sa fiu un bun psiholog acum :)

Ma bucur ca mi-ati explicat asa.

Judex

#1529 Re: Re: Re: Re: Re: Judex

2012-03-27 02:51

#1476: magyar diak - Re: Re: Re: Re: Judex

Domnul meu,

Îţi mulţumesc sincer că am găsit un interlocutor care încearcă să-mi răspundă civilizat şi am să vă răspund cu decenţa cuvenită. Simt că eşti tinerel şi încă obrăznicia pe care am constatat-o la alţii, n-a reuşit să vă atingă. Vă felicit!

Cînd am spus că nu cunosc situaţia reală de la UMF Tg. Mureş, m-am referit la faptul că nu ştiu ce se ascunde în spatele acestui conflict. Am explicat că sunt informat de ceea ce ştie o lume, fiindcă multe s-au publicat pe saituri, multe s-au publicat în presă şi multe altele mai intime le-am citit pe acest forum de la colegii tăi maghiari. În interiorul clădirii UMF, n-am intrat niciodată. Dar o imagine generală privind convieţuirea dvs. cu studenţii români, am. Eu cred că aceste probleme, care-şi au rădăcini de vreo 22 de ani, după părerea mea pot fi depăşite, dacă există bunăvoinţă de o parte şi de cealaltă.

Dacă întrebaţi ce caut pe sait, adică pe forum, este pentru a analiza cauzele nemulţumirilor care vă deranjează pe dvs. studenţii maghiari, şi a găsi o soluţie de rezolvare. Am analizat şi poziţia Senatului UMF şi le-am dat dreptate şi lor. Ca la rabin, şi d-ta ai dreptete, şi d-ta ai dreptate! Aşa zice rabinul ca să-i împace pe doi împricinaţi. Eu am pretenţia că am găsit soluţia, numai bunăvoinţă să fie că problemele se poate rezolva, respectînd întocmai prevederile constituţionale. Cum? Mergeţi la #1409, citiţi cu atenţie, şi veţi găsi!

Trimiterea la link nu mi-a făcut plăcere, dar m-a insultat cineva fără să-i fi spus nimic, tocmai deschisesem linkul de la #1382 şi, ca să-i arăt cine instigă la ură, l-am trimis la link. Nu-mi face plăcere să-mi aduc aminte de acele orori, dar, dacă cineva mă învinuieşte pe mine pe nedrept de răutate şi intoleranţă îl trimimit pe cel ce mă insultă să vadă el singur, concret, cine e cel care e rău. Eu n-am pe cine să instig aici cu acel link (pe care nu l-am postat eu), ci un alt participant la discuţii. Sunt zeci de link-uri postate pe internet cu artocităţile din Transilvania anului 1940, pe care orice român posesor de internet le-a vizionat. Aşa că nu e o noutate pentru români să urmărească astfel de povestiri însoţite de imagini, pentru maghiari, poate. Cred că românii au devenit insensibili la aşa ceva şi n-au cum să fie incitaţi mai mult. Invitaţia de a vedea, a fost pentru maghiari. Dacă aveţi linkuri care descriu atrocităţi asemănătoare făcute de români, trimiteţi-mi-le. Nu mă supăr.

Tinere dragă, eu nu sunt şovin pentru că nu urăsc nici o naţie, nici măcar pe ţigani care au apucături dintre cele mai rele, eu urăsc răutatea , intoleranţa din om, hoţia, perfidia şi caut să contribui pe cît pot, la îndreptarea acestor tare. Dar nu urăsc un grup de oameni anume pentru că nu-mi place de ochii lor sau de culoarea pielii lor, ci pe indivizii cu păcate. Naţionalist sunt, aşa cum sunt şi americanii, francezii sau ungurii, fiindcă îmi iubesc ţara şi pe oamenii ei, inclusiv pe voi. Pe toţi îi iubesc,  cu condiţia să fie oameni de omenie, credincioşi acestei ţări. Nu-mi place cînd cineva îmi vorbeşte de Trianon. Pînă la Trianon a curs mult sînge românesc, şi nu vreau să mai curgă.

Pe acest forum au fost destule riposte şoviniste şi de o parte şi de alta. Nu zic din partea cui au fost mai multe, că te superi. De ce nu înţelegeţi odată, că orice amintire de Trianon naşte revoltă în mintea oricărui român, de-o parte şi de alta a Carpaţilor. Voi o socotiţi ca pe o nedreptate, iar noi toţi, din contra. Nu mai pomeniţi acest cuvînt şi vă asigur că nimeni nu va avea nimic cu voi. Instigarea la ură provine tocmai din a-l acuza pe cineva de ceva de care el nu se consideră vinovat.

Ultima d-tale propoziţie mi-a amintit de perioada comunistă. Mi-aţi "propus" (intrerzis) să nu mai scriu pe acest forum. Voi scrie tocmai că eu nu văd corect modul de rezolvare pe care îl propuneţi. Încălcaţi constituţia şi asta nu e bine.

 

Anca

#1530 Re: Re:

2012-03-27 03:02

#1527: - Re:

Tinand cont de acest raspuns eu apreciez rationalismul de care dati dovada. Mai ales cand vorbiti de drepturile maghiarilor in alte tari  si de faptul "ca in 20 de ani am ajuns departe".

In situatia in care ne aflam in prezent in Romania, pentru a o controla starea de fapt, consider ca este nevoie de cat mai multe persoane care dau dovada de echilibru, deci cat mai multa ratiune. La asta ma refeream cand am spus "totul cu o limita"

Eu sunt de parere ca in forumuri e bine sa fie discutii si de acest gen, deci nu trebuie sa va cereti scuze ca ati detaliat. Astfel am auzit de o alta perspectiva. Pentru o gandire rationala este foarte important sa afli cat mai multe opinii.

Pana la urma, mi-a facut placere mai mult decat credeam. A meritat.

Anca

#1531 Re: Judex

2012-03-27 03:49

#1529: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Judex

D-l Judex, vedeti la ce duce patriotismul, emotia? :)

Mi se spunea la un moment dat ca am venit sa va inlocuiesc. Nu. Vreau si eu sa aud limba romana corecta. Poate pt ca si numele imi impune asta; ma cheama Roman :) Dar stiu ca nu toate dorintele devin realitate.

Stiu ca nu numai noi avem drepturi. Ma bucur ca nu sunt singura patrioata de aici si ma bucur acum ca se poate vorbi si cu calm :).

 

 


Musafir

#1532 Re: Re: Re: Re: T

2012-03-27 03:54

#1528: Anca - Re: Re: Re: T

Şi mie îmi pare bine că aţi fost dispusă să mă înţelegeţi (spre deosebire de unii cu care n-am reuşit să comunic în acest spirit, deşi am încercat).

E mare păcat că multe ori nici întâistătătorii celor doi comunităţi nu reuşesc să discută în mod civilizat aceste probleme.

Cu cât mai sensibilă este un subiect cu atât mai empatic trebuie să fii ca să-l înţelegi pe celălat şi nu în ultimul rând: ca să poţi fi înţeles de el/ea.

Eu sper din tot suflet că şi cei competenţi în rezolvarea problemelor noastre o să-şi dau seama de acest fapt.

Oricum, a fost o schimbare la UMF. Acum este în funcţie un rector (interimar) nou, Prof. Dr. Azamfirei. Deşi nu-l cunosc prea bine, sper că o să conducă altfel universitatea. Oricum e o altă persoană şi sper că va reprezenta şi o altă mentalitate. Părerea mea personală e că Copotoiu a incitat mult (şi în mod absolut conştient) problema.

Dacă Azamfirei e un om mai deschis, mai răbdător şi mai deliberat sunt convins că situaţia va fi rezolvată foarte repede (căci nu posibilitatea a lipsit nici până acum ci voinţa).

 


Musafir

#1533 Re: Re: Re:

2012-03-27 04:05

#1530: Anca - Re: Re:

"In situatia in care ne aflam in prezent in Romania, pentru a o controla starea de fapt, consider ca este nevoie de cat mai multe persoane care dau dovada de echilibru, deci cat mai multa ratiune."

Sunt absolut de acord.

Anca

#1534 Re:

2012-03-27 04:40

#1532: - Re: Re: Re: Re: T

Placerea de a analiza si psihologia, o alta pasiune a mea, m-au facut sa mai inteleg cate ceva. Nu avem aceste placeri cu totii.

Da, trebuie sa te pui si in situatia celuilalt inainte de a avea o parere si a o IMPUNE, cum fac multi.

Sper ca cei care si-au asumat responsabilitatea de a fi la conducere sa stie si sa aplice mai multe astfel de reguli.

Nu cunosc profesorii de la UMF. Cred ca important este de fapt sa existe doctori buni in Romania, orice natie ar fi ei si romanii sa nu isi piarda valoarea. Repet de atatea ori desi stiu ca repetia e de regula suparatoare :)... echilibrul.

Anca

#1535

2012-03-27 04:45

Sau, cu alte cuvinte... scopul este sa ne fie bine si noua romanilor si dumneavoastra, maghiarilor. Asta este cel mai important, cred eu in ceea ce priveste UMF.

Musafir

#1536 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Judex

2012-03-27 05:14

#1529: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Judex

Îmi cer scuze pentru că mă bag în discuţia cam privată între dumneavoastră şi "magyar diak".

 

Pe o parte sunt de acord cu dvs că Trianonul n-are nimic de căutat într-o astfel de discuţie (deşi nu în primul rând din motivul pe care aţi scris dumneavoastră ci pentru că nu are relevanţă pt. subiect).

Am şi scris şi conaţionalilor mei maghiari (în limba maghiară) această părere. Istoria e istorie, deci trecut. Noi în prezent vrem respectarea unor drepturi importante aici şi acum, în această ţară, de acest stat. Suntem cetăţeni români şi dorim drepturi (şi respectarea acestora) în România.

 

Pe altă parte însă nu pot să nu-i dau dreptate lui "magyar diak", deoarece am constatat acelaşi lucru ce a scris el: "Eu m-am convins ca scopul dumneavoastra aici nu este de ameliorare sau de dezamorsare a situatiei nefericite existente aici, ci unul de instigare - mai subtil sau mai deschis - la ura. Si faceti asta ascunzand in umbra unui limbaj mai cult dar foarte periculos, si prin trimiteri repetate la un link, carui evocare aici poate servi un singur scop: instigare la ura..."

Cum am şi scris într-un coment de al meu: eu văd că sunteţi un om inteligent, însă nu lipsit de exagerări.

Şi eu consider că dvs câteodată chiar provocaţi. Iar când se rupe firul la unul sau altul, dvs sunteţi mulţumit că aţi reuşit să demonstraţi, cât de extremişti sunt maghiarii.

 

Trimiterea la acel link a fost într-adevăr provocarea cea mai dură. Şi dacă am spus şi maghiarilor de aici să nu trăiesc în trecutul istoric ci în prezent, asta trebuie să vă recomand şi dumneavoastră.

Sunt multe echivalente maghiare a acestui video (din păcate) iar eu sunt trist când le văd, deoarece nu cred că prin demonizarea românilor noi o să avem dreptate. Însă nici invers.

Aceste videouri (de multe ori fragmente) interpretează foarte subiectiv istoria, de obicei fără să facă referire corectă la contextul istoric.

Oricum, dacă aş fi un om mai puţin de temperat decât sunt, dacă n-aş vrea să evit posibilitatea să devin recunoscut şi dacă n-aş considera că aceste lucruri sunt destructive, v-aş răspunde cu o poveste al omorârii unui om nevinovat din familia mea după al doilea război mondial...

Dacă aş face asta, dvs aţi avea alte lucruri de povestit şi eu iar alte răspunsuri până ce nu ajungem să ajungăm şi noi la ură (doar din cauza păcatelor unor oameni care au murit de mult şi erau judecaţi deja de Bunul Dumnezeu).

CE ROST AR AVEA?

Am scris de mai multe ori: păcatele străbunilor noastre şi cele ale străbunilor voastre nu pot să mai fiu corectate, fiind închişi în sicriul trecutului istoric.

Deci nu le putem corecta. Însă ceea ce putem face: să nu le repetăm.

 

Iar în ceea ce priveşte pe pectul/dictatul de la Trianon, acest lucru poate să fie interpretată din mai multe puncte de vedere (dintre care sunt şi mai mult şi mai puţin sentimentale).

Eu prefer explicările obiective.

În esenţă consider că nici românii, nici maghiarii nu tratez la locul lui, într-un mod obiectiv (tocmai din cauza că ambele părţi sunt afectate: una în mod negativ şi celălalt în mod pozitiv).

 

Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat altundeva şi cu alţi oameni, am fi mai obiective. A avut loc un război, noi eram aliaţii celor învinşi - ceea ce a avut consecinţe teritoriale. Acest lucru s-a întâmplat de multe ori în istorie.

Bineînţeles poate fi interpretată de români ca o mare răzbunare istorică, iar de partea maghiară ca o mare nedreptate istorică (esenţa acestei concepţii fiind ideea că Ungaria ar fi fost pedepsită mai dur decât Germania sau Austria, pierzând 2/3 din teritoriul ţării).

Ei bine, asta sunt interpretări (şi fiecare are dreptul la propria sa interpretare şi sentimente naţionale). Faptul istoric însă s-a întâmplat, indiferent de interpretare.

 

Un lucru însă e absolut sigur: că nu are nici-o relevanţă pt. acest subiect (şi pt. majoritatea problemelor noastre contemporane). Generaţia mea s-a născut în România, în mare parte vrea să trăiască aici, şi vrea respectarea drepturilor lor omeneşti şi minoritare aici şi acum, în cadrul acest stat.

Trianonul nu trebuie băgat într-o astfel de convorbire (precum nici videoul dumneavoastră).

Singurul punct de vedere din care consider de a fi relevant acest fapt istoric provine din funcţia de reper. Mulţi dintre comentatori au vorbit despre Trianon pt. a scoate în evidenţă că noi nu suntem imigranţi, ne-am născut aici, suntem aici de sute de ani şi nu noi ne-am mutat dintr-un loc în alta, ci graniţele s-au schimbat. Deci trebuie să fim trataţi ca atare (şi nu ca nişte imigranţi care au venit aici ieri sau alaltăieri şi acuma cer drepturi în mod nejustificat).

Eu cred că şi dumneavoastră aţi observat că mulţi dintre comentatorii maghiari au vorbit despre Trianontocmai în acest context (adică să fie clar: nu din motive revizioniste, ci pt a legitima dorinţele maghiarimii).

 

Oricum: subiectul acestei discuţii nu este istoria sau păcatele istorice ale naţiunilor din lume, ci un lucru mult mai concret şi anume dreptul la învăţământ în limba maternă şi respectarea legilor.

 


Musafir

#1537 Re:

2012-03-27 05:28

#1535: Anca -

"Sau, cu alte cuvinte... scopul este sa ne fie bine si noua romanilor si dumneavoastra, maghiarilor."

 

Da, este aşa. În cadrul legislaţiei în vigoare se pot face orice fel de negocieri. Dar NUMAI în cadrul legislaţiei în vigoare.

 

La UAT Târgu Mureş de exemplu s-a constituit o facultate maghiară separată (deci universitatea a fost reorganizată structural: în loc de facultate de muzică şi facultate de artă teatrelă, acuma există o facultate maghiară (de artă şi muzică) şi o facultate română). Asta e prima opţiune.

La UBB Cluj nu s-au înfiinţat facultăţi separate maghiare. Acolo fiecare program de studiu a rămas în cadrul aceleiaşi facultăţi, iar secţiile maghiare şi germane au fost înfiinţate în cadrul acestora (având totuşi o autonomie în cadrul facultăţilor).

 

Opţiuni sunt. Negocieri se pot face, căci legea propune mai multe variante posibile (ori facultate, ori secţie sau linie de învăţământ).

Însă un lucru nu se poate: ca nici una nici alta să nu ne dee (adică si ignoră pur şi simplu legile în vigoare). Aşaceva nu se poate (şi sincer nu înţeleg ce a gândit Copotoiu când şi-a permis această aroganţă).

magyar diak

#1538 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Judex

2012-03-27 08:36

#1529: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Judex

Domnule Judex!

Ma-m convins de cea ce am scris la sfarsitul comentariului nr. 1476. Nu-mi mai ramane decat sa va recomand comentariul nr 1536. Nu cred ca va mai poate ajuta cu ceva, dar totusi...


Musafir

#1539 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-27 08:45

#1522: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"jó volna ha például nem burkolt zsidózással érvelnénk" Elnezest, de a Judea nem zsidora vonatkozott, hanem arra a hirhedt fajgyulolo ezredesre, aki annyi rosszat tett a roman-magyar egyuttelesnek az 1990-es evekben Marosvasarhelyen.

pt. Anca

#1540 Re: Re: T

2012-03-27 08:56

#1516: Anca - Re: T 

 "Daca vrei sunt o inculta, sunt proasta, sunt cum vrei"...corect Ancuta, scrii doar prostii. Te-ai bagat si tu ca musca in lapte, fare sa te gandesti la consecinte. Am impresia ca duci lipsa de ceva, probabil tu stii mai bine ce este. Un bun psiholog gaseste solutii...cred ca m-ai inteles. Ca esti o dusa cu duhul, din pacate nimic nu mai ajuta, doar multa intelegere din partea unui bun psiholog. Ia unul roman, care cunoaste la perfectiune gramatica limbii romane, ajuta crede ma. In rest ia-l de brate pe Judex, va potriviti.


Musafir

#1541

2012-03-27 09:39

Asi dori sa cunosc, daca exista in Europa o tara, unde sunt asemenea probleme.
T

#1542 Re: Re: T

2012-03-27 10:28

#1524: Anca - Re: T

Mă bucur, că ai rămas și că ești mai deschis la comunicare. :)

 


Musafir

#1543

2012-03-27 10:33

Sa fie de bun augur aceasta petitie, deoarece va aduce liniste si ordine si pentru cei care doresc sa invete in limba lor materna.Bolnavul are nevoie de medici bine pregatiti, chiar si in limba lor materna. Care este problema ? Cindva la Tg.Mures a fost Medicina numai in limba magyiara, si au fost pregatiti medici foarte buni, de renume mondiala.

Musafir

#1544 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-27 10:53


Musafir

#1545

2012-03-27 13:07

Vreu sectia maghiara /Támogatom a magyar szekció létrehozását/.

Musafir

#1546

2012-03-27 13:58

in spirit European
Succes

#1547 Un bravo guvernului!

2012-03-27 15:07

Guvernul a aprobat înfiinţarea liniilor cu predare maghiară la UMF Târgu Mureş

Musafir

#1548 http://itthon.transindex.ro/?hir=28707

2012-03-27 15:14

Elfogadták a MOGYE-kormányhatározatot

http://itthon.transindex.ro/?hir=28707

Musafir

#1549

2012-03-27 15:35

Szégyen,a magyar egyettem befogadta a románokat.És most ez a köszönet?Tudják,hogy a magyar rész magasabb felkészültséget ad és ettől félnek.

Musafir

#1550

2012-03-27 16:03

Și veți obține acreditarea...din fața gării.