Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

#1601 Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 22:44

#1586: - Re: Re: Re:

Ei, bine ca nu sunteti atat de obraznici sa nici nu le platiti studiile copiilor vostri in acele tari unde nu contribuiti la bugetul statului.

Noi insa platim taxele si impozitele acestui stat (si nu putin: PIB-ul / cap de locuitori fiind cel mai mare in zonele locuite si de maghiari sau exclusiv de maghiari). Daca vorbim despre contributia localnicilor la bugetul statului, mai bine sa protestati impotriva existentei universitatilor si facultatilor din Moldova si Muntenia.

Noi suntem in 6,5-7% (deci contributia voastra e maxim 93-93,5%, daca nu luam in considerare ca PIB-ul la noi e mai mare decat in regiunile locuite exclusiv de romani, deci platim si mai multe taxe: ca urmare contributia noastra reala ar fi in jur de 9-10%).

Dar sa luam doar 7%. Daca in Romania sunt 11 de universitati de medicina, iar noi contribuim in 7% la bugetul statului, atunci ar trebui sa exista 0,8 de universitati de medicina in lb. maghiara (adica 80% dintr-o institutie ar trebui sa fie maghiara).

Asta conform matematicii.

Timp ce noi nu am cerut 0,8  de institutii, doar 0,5 (adica o jumatate), puteti sa ne multumiti ca v-am lasat in dar 0,3 (cu locuri romanesti, palite exclusiv de noi).

Repet: daca nu luam in considerare ca din zonele populate de maghiari provin in realitate mult mai multi bani decat 7%.

Asa ca aveti macar bunul simt si nu ne mai jigniti.


Musafir

#1602 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 22:50

#1600: - Re: Re: Re: Re: Re:

Da. Noi am obtinut titlul de "popor european" cu realizari si nu cu o simpla prezenta.


Musafir

#1603 Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 23:59

#1591: Nick62 - Re: Re: Re:

"Animal cu chip de om ce esti, daca iti permiti sa judeci reprezentantii Marilor Puteri care au decis ce au decis la Trianon"

Ungaria si organizatiile maghiare respecta deciziile Dictatului de la Trianon. Omul de rand adeseori scoate asemenea pareri subiective. Si asta e normal.

De cate ori am auzit si romani jignind si judecand deciziile Marilor Puteri in legatura ca Basarabia, Bucovona de Nord, etc. - nici nu poti inchipui. Omul de rand poate sa aiba tot feluri de sentimente. Esenta e ca sa respecta legile si constitutia statului in care traieste.

 


Musafir

#1604 Re: Re: Re: Re:

2012-03-29 00:02

#1591: Nick62 - Re: Re: Re:

Si de altfel sunteti la acelasi nivel (si in ceea ce priveste extremismul vostru). Ar fi bine sa rezolvati intre voi aceste lucruri si sa nu le deranjati comentatorii normali cu stilul si nivelul vostru intelectual.


Musafir

#1605

2012-03-29 00:25

Unde se declara democratia, acolo trebuie sa existe autonomie.-
Judex

#1606 Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 02:20

#1597: - Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

Perfect tot ce aţi citat. Acelaşi lucru am scris şi eu la #1409. Dar de ce vă limitaţi numai la atît? Vedeţi că mai e şi alineatul (6), tot la acel articol 32. Respectaţi-l şi pe acela.

Eu cred că dacă ne referim la instrucţia în limba maternă aceasta este garantată tinerilor maghiari, aşa cum s-a prevăzut şi în Declaraţia de la Alba Iuli din 1918, acolo unde instrucţia în limba română nu este posibilă. De ex. la însuşirea şi perfecţionarea pregătirii referitoare la propria dvs. limbă şi cultură, sau la categoriile de persoane cu un grad de cultură sau pregătire şcolară mai scăzut, cum ar fi elevii şcolilor profesionale, ucenici şi meseriaşi necesari unor societăţi comerciale, elevii unor şcoli cu carecter special care au dificultăţi în a-şi însuşi o limbă străină.

Refuz să cred că un tînăr maghiar care a urmat 12 ani de pregătire şi însuşire a materiilor de cultură generală în limba română devin dintr-odată incapabili să înţeleagă limba statului care-l protejează. Atunci ce să mai zicem de un coreean sau chinez care vine să studieze în România sau Ungaria, bunăoară?

Unii au pretenţia că judeţele secuieşti aduc o contribuţie pe cap de locuitor la bugetul României, mai mare decît cele de peste Carpaţi. Eroare! Numai Bucureştiul, care are a zecea parte din populaţia României aduce la buget aproape cît restul ţării la un loc. Şi mă îndoiesc dacă cel mai sărac judeţ din ţară aduce cu mult mai puţin la buget decît Harghita sau Covasna.

În fond, ce aveţi voi ceva special la vînzare decît cartofi şi ape minerale? Eu nu ştiu. Asa-i o legendă că judeţele ardelene ţin economia României, o legendă scornită de răuvoitori, în interese meschine, pentru a băga discordie între români.

Curtea constituţională nu a studiat în mod special oportunitatea deschiderii unor linii separate de studiu la UMF. Legea este generală, aplicabilă la Universitatea Babeş-Bolyai de ex., acolo unde acestea se justifică şi deja funcţionează şi nimeni nu are nimic împotriva lor. Oportunitatea înfiinţarea unei linii separate la UMF Tg. Mureş, poate fi decisă de consiliului profesoral, de senatul UMF, care consideră că se justifică sau nu din punctde vedere economic, sau social.

După opinia mea, care nu este cea care decide, atîta timp cît la UMF există o universitate care pregăteşte tineri în limba oficială a statului, indiferent de naţionalitate, acolo pot să înveţe orice fel de sudenţi. Refuz să cred că studenţii maghiari au handicap din naştere în a-şi însuşi noţiunile de medicină învăţîndule în limba română. În fond, dacă nu pot şi nu pot, le sunt puse la dispoziţie cursuri şi în limba lor.


Musafir

#1607 Re: Re: Re: Re:

2012-03-29 07:48

#1586: - Re: Re: Re:  

 

cersiti in italia in franta in spania!!! Toate Europa va cunoaste si va trimite acasa . Unii dintre voi care e mai European ii e rusine sa mearga in stainetate cu passport roman
pt. Judex

#1608 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând?...doar o prostie!

2012-03-29 08:03

#1606: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând... 

 Judex, toje romanes? Manelele ti s-ar potrivi mai bine decat prelegerile nationaliste. Las-o balta, ca nici la asta nu te pricepi, esti varza baiete!


Musafir

#1609 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-29 09:05

#1601: - Re: Re: Re: Re:

Nici la calcule nu stati bine. Potrivit ultimului recensamant sunteti  6,5 %. In acest procent intra multi tigani deoarece  toti tiganii din Transilvania se declara unguri. Ei nu platesc impozite si taxe ,deci contributia voastra este mult ,mult mai mica. Faceti calcule cat costa numai invatamantul paralel  de cel  in limba OFICIALA a tarii pentru voi si aveti in vedere costurile de  la gradinita ,invatamantul primar ,cel gimnazial ,liceal si abia apoi cel universitar. Asa ca tot noi care contribuim majoritar la bugetul public il suportam ,dar se pare ca la voi minciuna este mai importanta si evident jignirile fata de populatia majoritara - fapt care denota ca degeaba investim atatia bani in educatia voastra ca  nu se vede niciun rezultat.


Musafir

#1610 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-29 09:16

#1607: - Re: Re: Re: Re:

Nu generaliza ,marea majoritate stam aici si muncim si contribum la banul public din care cersiti voi zilnic.


Musafir

#1611 Re 1609

2012-03-29 09:33

Tigani sunt natia voastra,pentru ca in bucurest si in imprejurimea bucurestului numai tigani sunt:):):)

Musafir

#1612

2012-03-29 09:34

Si toti spun ca sunt PUR ROMÂNI

Musafir

#1613 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-29 10:36

#1609: - Re: Re: Re: Re: Re:

Teoria cu tiganii e una proprie (a dumneavoastra). Timp ce procentul persoanelor declarati tigani tocmai in Judetul Mures este cel mai mare in tara (peste 8%), nu cred ca aveti dreptate. In Transilvania e cel mai mare numarul tiganilor care nu ascund etnicitatea adevarata (deci nu se declar romani sau maghiari ci drept rromi).

 

Oricum, PIB-ul / cap de locuitori e cel mai mare in zonele locuite si de maghiari sau exclusiv de maghiari (si in acest PIB e calculat si populatia de etnie rroma a judetelor).

Uitati aici: http://www.riscograma.ro/wp-content/uploads/2011/04/pib-2010-rl.png

Precum puteti vedea, cca 250 000 de maghiari locuiesc in zonele cele mai bogate, iar restul in zona medie. Doar cca. 150 000 traiesc in zona saraca.

De aici incolo nu e nimic de disputat despre contributia maghiarilor la bugetul statului.

T

#1614

2012-03-29 10:43

D-le Judex, din partea mea închid convorbirea între noi. D-voastră ori nu vreți să mă înțelegeți, ori eu mă exprim tare rău în limba română. Nu v-am jignit cu nici-un cuvânt... Dumneavoastră puteți spune același lucru? (n-am nevoie de răspuns)

Mult noroc în continuare!


Musafir

#1615 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 10:47

#1606: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

"Perfect tot ce aţi citat. Acelaşi lucru am scris şi eu la #1409. Dar de ce vă limitaţi numai la atît? Vedeţi că mai e şi alineatul (6), tot la acel articol 32. Respectaţi-l şi pe acela."

 

Sigur. Cum sa nu-l respectam?

Autonomia universitatilor (repet: autonomia, care nu inseamna suveranitate) este garantata. Legea Educatiei Nationale chiar precizeaza ce inseamna aceasta autonomie:

Art. 118
(1) Sistemul national de invatamant superior se bazeaza pe urmatoarele principii:
a) principiul autonomiei universitare;

 

Art. 123
(1) Autonomia universitara este garantata prin Constitutie. Libertatea academica este garantata prin lege. Institutiile de invatamant superior se organizeaza si functioneaza independent de orice ingerinte ideologice, politice sau religioase.
(2) Autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane, cu respectarea stricta a legislatiei in vigoare.
(3) Aspectele fundamentale ale autonomiei universitare se exprima in Carta universitara, aprobata de senatul universitar, in concordanta stricta cu legislatia in vigoare.
(4) Autonomia universitara se exercita numai cu conditia asumarii raspunderii publice.

 

Deci e clar ca aceasta autonomie e garantata si de Constitutie si de lege. Dar e tot atat de clar ca autonomia universitara nu permite incalcarea legilor (institutiile de invatamant superior fiind autonome in cadrul legislativ al unui stat, dar nu sutn suverane, state in stat!).


Musafir

#1616 Re 1613

2012-03-29 11:47

Am fost in capital voastra si mam lamurit cu ochii mei 80 -%sunt TIGANI

Musafir

#1617 Re 1613

2012-03-29 11:52

Si restul rom
Judex

#1618 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-29 12:24


Musafir

#1619

2012-03-29 12:26

Să nu uităm că după infiinţarea U.M.F. (1945)secţia maghiară a sprijinit înfiinţarea secţiei române, cea ce astăzi văd obstrucţionarea din partea majorităţii.
Judex

#1620 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 12:39

#1615: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând... 

 Domnule musafir de la #1615,

Utilizaţi căile legale pentru a determina Senatul UMF să respecte legea, dar cu argumente pentru a vă încadra perfect în prevederile legale. Exisă instrumente legale pentru reglementarea diferendului. O comisie independentă, sau instanţa, va judeca cererea dvs., şi atunci se va da verdictul în conformitate cu legea. Nu ne facem singuri dreptate.

Asta pentru că tot spunem şi spuneţi că România este şi trebuie să fie UN STAT DE DREPT.


Musafir

#1621 Re: Re 1613

2012-03-29 12:55

#1616: - Re 1613 

Si restul ce erau? Erau probabil turanici, veniti din stepele rusesti cu o mie si ceva de ani in urma, in pusta maghiara, apoi in zona Gurghiului si Ciucului, ca mai apoi, prin anii '30 ai secolului trecut sa migreze catre Bucuresti, de a devenit Bucurestiul al doilea oras dupa Budapesta ca număr de maghiari din lume.    


Musafir

#1622 1621re:) :) :) ha ha ha

2012-03-29 13:17

Görgényröl beszélsz es Csikszeredárol ? Uitete pe Wikipedia istoria acestei localitati:) :) :)

Musafir

#1623 Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 13:27

#1596: Judex Phoax IQ fighter legogirl - Re: Re: Re: Re: Doar un gând... 

D-le de la #1596, sincer să fiu, şi eu am observat că mi-a plecat mesajul fără semnătură. Nu am avut ce face, cînd mi-am dat seama era deja tîrziu. Mi-am zis că sunteţi o persoană inteligentă şi înţelegeţi că de la mine vine şi nu de la altcineva. Mai ales că era un mesaj cu adresă, un răspuns la postarea dvs.

Ce interes aş fi avut să-mi ascund numele? Eu sunt deschis, nu umblu cu cioara vopsită să zic că e porumbel. Aşa cum au zis unii că Mihăilă Cofariu ar fi fost victima sălbaticilor de români. Şi, ca să întărească aceasă aserţiune, i se pusese lîngă el o pancartă pe care scria : "VREM UNIVERSITATE ÎN LIMBA MAGHIARĂ". Sunteţi destul de inteligent ca să înţelegeţi de ce a fost aşezată acea plăcuţă lîngă el. Nici pînă azi nu aţi dezminţit că acea victimă era român iar nu de altă naţionalitate.

Să fii sănătos! 

Judex

#1624 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 13:30

#1623: - Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând... 

 Scuze, şi acum mis s-a întîmplat la fel. Da, mesajul de #1623 este al meu, Judex.

observator

#1625 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 13:45

Suto Andras ce nationalitate era , era batut inaintea lui Corfariu!!!!!!!!!!