Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

/ #1615 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 10:47

#1606: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

"Perfect tot ce aţi citat. Acelaşi lucru am scris şi eu la #1409. Dar de ce vă limitaţi numai la atît? Vedeţi că mai e şi alineatul (6), tot la acel articol 32. Respectaţi-l şi pe acela."

 

Sigur. Cum sa nu-l respectam?

Autonomia universitatilor (repet: autonomia, care nu inseamna suveranitate) este garantata. Legea Educatiei Nationale chiar precizeaza ce inseamna aceasta autonomie:

Art. 118
(1) Sistemul national de invatamant superior se bazeaza pe urmatoarele principii:
a) principiul autonomiei universitare;

 

Art. 123
(1) Autonomia universitara este garantata prin Constitutie. Libertatea academica este garantata prin lege. Institutiile de invatamant superior se organizeaza si functioneaza independent de orice ingerinte ideologice, politice sau religioase.
(2) Autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane, cu respectarea stricta a legislatiei in vigoare.
(3) Aspectele fundamentale ale autonomiei universitare se exprima in Carta universitara, aprobata de senatul universitar, in concordanta stricta cu legislatia in vigoare.
(4) Autonomia universitara se exercita numai cu conditia asumarii raspunderii publice.

 

Deci e clar ca aceasta autonomie e garantata si de Constitutie si de lege. Dar e tot atat de clar ca autonomia universitara nu permite incalcarea legilor (institutiile de invatamant superior fiind autonome in cadrul legislativ al unui stat, dar nu sutn suverane, state in stat!).