Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Judex

#1701 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-20 13:54

#1695: Vince - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

D-le Vince.

Vă mulţumesc pentru răspunsul echilibrat şi argumentat cu care vreţi să vă apăraţi poziţia. Nu acelaşi lucru pot spune despre unii conaţionali ai duumneavoastră care nu găsesc altă cale decît pe cea a confruntării şi insultei. Unii m-au insultat direct cu cuvinte triviale crezînd că mă voi angaja într-o polemică cu ei. Nu o voi face fiindcă eu nu mă pot coborî la nivelul lor decît prin expresii pe care nu-mi place să le folosesc.

Dorinţa dvs. de a vă dobîndi cetăţenia ungară eu o respect şi o respect pentru oricine este loial acestei ţări. Repet, această ţară, comună şi mie şi dumitale, ne aparţine amîndurora. Pentru ea s-a plătit mult sînge şi nu doresc să se mai plătească. Vă înţeleg şi frustrarea dvs. căci prin înfăptuirea de la 1 dec. 1918 cînd s-a făcut dreptate pentru poporul român din Transilvania, majoritar în proporţie de 70-80 %, au fost limitate sau lichidate anumite drepturi PRIVILEGIANTE pentru minoritatăţile din Transilvani şi Banat. Cred că aţi auzit de "Unio trium nationum" unde majoritatea românească nu-şi găsea locul. Unii erau cu drepturile şi ceilalţi cu obligaţiile. Unii erau cai, alţii călăreţi. Asta nu înţeleg unii dintre conaţionalii dvs. Pentru noi "budos olah"-ii erau prevăzute numai obligaţii. Citiţi pe internet şi ascultaţi imnul  nostru, al ardelenilor "olahi": "Noi suntem cei chemaţi să apărăm, munţii noştri cei frumoşi" şi veţi avea o imagine asupra dorinţelor noastre. Acolo veţi afla despre Horea, Cloşca şi Crişan şi alţi eroi ai acelor timpuri.

Unii dintre conaţionalii dvs. zic că "ungurii au construit clădirea unde acum funcţionează UMF Tg. Mureş" Eu mă îndoiesc să fi pus la temelia acestei frumoase clădiri măcar o singură piatră GROFII ŞI NOBILII MAGHIARI ai Transilvaniei. Tot iobagii olahi, poate şi nepoţii secuilor iobagi ai lui Gh. Doja (Dosza) au trudit la ridicarea acestei clădiri, iar nu nobilimea maghiară. Ea a organizat numai strîngerea dărilor de la cei cu obligaţii. De aceea, haideţi s-o lăsăm moartă cu meritele celor ce au ridicat această frumoasă clădire.

Iarăşi, nu am înţeles ce fel de dor aveţi. Zău că nu înţeleg. Ziceţi că locuiţi în Ardeal. Ardealul, şi toată România dacă vreţi, le aveţi la picioarele dvs. Dor puteţi avea numai de ceea ce nu aveţi la dispoziţie, să zicem de Ungaria a cărei cetăţean vreţi să fiţi. Zău că nu vă împiedică nimeni să mergeţi acolo. Dacă e vorba însă de dorul pentru Ungaria fostului rege (kiraly) ŞTEFAN de acum peste o mie de ani, atunci schimbăm foaia. Drepturile dvs. se opresc acolo unde încep drepturile mele. Iar drepturile mele încep de la 1 dec. 1918. Să fie clar şi fără echivoc! De acord cu dvs. că dorul nu vi-l poate lua nimeni, de aceea vă şi respect, cu condiţia să vă opriţi aici. La dorinţă.

Ţara dvs. natală este România şi nu Ardealul, ca ţară vorbesc. Ardealul este O PARTE a ţării româneşti, aşa cum este şi partea de lângă munţi a Moldovei, şi Muntenia, şi Oltenia şi Banatul şi toate celelalte părţi. Ardealul nu poate fi separat de România decît în mod samavolnic, prin dictat, aşa cum a fost separat - o parte a sa - în 1940.

Eu nu ameninţ pe nimeni, vă comunic ce există în spiritul fiecărui român, ca să ştiţi. Prea ne-au considerat unii drept "mămăligi" confundînd spiritul nostru de toleranţă cu slăbiciunea.

Ziceţi că am prosperat de pe urma imperiului dualist şi a "Ungariei istorice". Citiţi vă rog despre "Supplex Libellus Valachorum" (îl găsiţi, cred, şi pe Internet) şi vă veţi convinge singur cît de prosperi erau Valahii sub unguri.

Nu-mi spuneţi o noutate că în România se încalcă legile. Sunt întru totul de acord. Iată, se încalcă nu numai legile, dar se încalcă şi Constituţia, mama tuturor legilor. Concret: este încălcat art 32 alin. 6 din constituţie unde se spune simplu şi clar: "Autonomia universitară este garantată"! Unde este garantată, dacă toţi neaveniţii calcă cu buldozerul peste ea? Tocmai, se incalcă unele legi, apărute peste noapte, fiind în contradicţie cu constituţia, nefiind trecute prin Parlament, ci date fraudulos, ca urmare a unor interese înguste, PRIN ŞANTAJ, iar nu printr-o discuţie largă. Aceasta ar trebui să fie democraţia în înţelesul ei adevărat, iar nu cea practicată prin cafenele.

Vorbiţi de "prudenţă". Eu consider că românii au fost mai prudenţi decît ar fi trebuit să fie. De aceea ni s-au urcat toţi în cap. Poate vreţi să răbdăm să-şi facă şi nevoile fiziologice, la propriu, în capul nostru. Ei, asta: szo sem lehet rola! Noi nu ameninţăm pe nimeni, îi atenţionăm pe cei agitaţi, înfierbîntaţi, că totul are o limită. Ca şi răbdarea noastră, de altfel.

Eu consider că doleanţele noastre înainte de 1918 au fost cu totul decente faţă de ceea ce cereţi dvs. astăzi. Citiţi "Supplex ... " de care vorbeam mai sus şi vă veţi convinge cît de modeste erau doleanţele strămoşilor mei, deşi ei erau cu mult, mult, mult mai numeroşi decît toţi ceilalţi luaţi la un loc.

Ziceţi că dvs. maghiarii în România întruniţi 5 milioane de suflete. Un lucru este de neînţeles. De ce atît din statistici,  cît şi din raportările electorale procentul nu a depăşit niciodată 6.5 %? Ori, 0.065x19 mil=1,235 mil. Neluînd în consideraţie că maghiarii sunt mult, mult mai disciplinaţi decît românii atunci acînd e vorba de vot! Aşa că, s-o lăsăm baltă atunci cînd vorbim de aceste pretenţii absurde că maghiarii ar fi mult mai numeroşi în Ardeal decît o arată statisticile. Nici măcar reprezentanţii dvs. oficiali nu reclamă acest fapt de domeniul fanteziei. Mai gălăgioşi, s-ar putea să fiţi decît românii, dar mai numeroşi, nici vorbă!, nici măcar în vis să nu vă imaginaţi această prostie. Însăşi statisticile voastre vechi o atestă, că în Ardeal eraţi o "umbră" faţă de "olahi".

Eu nu zic să ne unim împotriva cuiva, că şi ceilalţi sunt şi ei oameni, poate de altă cultură, diferită de a noastră, dar trebuie ca toţi împreună să lucrăm pentru prosperitatea noastră, să ne înţelegem şi să nu dăm ocazia ca ceilalţi să ne privească cu suspiciune. Să ştiţi că naţiuni cu sînge pur nu există decît poate la chinezi. Dacă s-ar putea măsura provenienţa cromozomilur mei şi ai dvs. am putea constata cu uimire că atît eu, cît şi dvs. avem cam aceeaşi cantitate de segmente cromozomiale provenite de la vechii olahi, de la vechii slavi sau ai altor popoare migratoare care au hălăduit pe aici. Diferenţa dintre noi este limba. Noi ne-am încăpăţînat să ne-o păstrăm pe a vechilor olahi iar dvs., de la strămoşii dvs. care s-au acomodat celor veniţi de pe la poalele Uralilor ce le-au adoptat limba pentru că aveau argumentul săbiilor, săgeţilor şi scuturilor mai "convingător".

Sper ca răspunsul meu să fie bine înţeles şi nu socotit ca un mijloc de confruntare. Prefer schimbul de argumente bazate pe fapte şi nu pe fantezii. Văd în dvs. o persoană cu care se poate discuta de la care pot învăţa şi ceilalţi. Fiecare avem dreptul nostru nescris la respect şi demnitate.

No, Viszlat!


Musafir

#1702 Re: Re: Re:

2012-04-20 22:18

#1696: - Re: Re:

Sictir! E un site public, idiotule!


Musafir

#1703 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-20 23:42

#1701: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

D-le Judex, ca un tinar bine crescut ce sint, in primul rind va multumesc inca o data pentru aprecieri.  Constat ca pozitiile dvs., destul de rigide, usor-usor s-au mai nuantat putin. Dupa informatiile mele, pe teritoriul acordat Romaniei( Ardealul fiind numai o parte, respectiv cam 56000 km2), de catre marile puteri cistigatoare, ponderea etnica era aprox. 65% romani, 25% maghiari si 9% germani( sasi si svabi), in mare. Sigur ca am auzit de ''Unio trium...'', este important de mentionat ca asta se intimpla in urma cu peste 500 de ani, in contextul vremurilor de atunci. Cu toate astea, eu cred ca nu a fost corecta excluderea romanilor din acest ''pact''. Nu este mai putin adevarat ca in per. aceea romanii au fost aproape toti tarani, muncitori ai pamintului si nici nu aveau lideri scoliti care sa-i reprezinte, deci e bine sa vedem totdeauna si contextul unei intimplari. Sa lamurim si problema cu ''dorul'' meu, eu credeam ca ati inteles, pentru ca, naturalmente, cunoasteti mai profund limba romana decit mine, eu am evocat dorul in sensul de afectiune fata de glia stramoseasca. Acuma, iertati-ma, or fi Oltenia, Muntenia, Moldova, provinciile Romaniei, dar sufleteste vorbind, pentru mine nu inseamna nimic, asta-i situatia.. Despre viata ''valahilor sub unguri'', imi mentin convingerea ca ''dracul n-a fost chiar asa de negru''...  Legat de subiectul autonomiei universitare - peste tot in lume, orice tip de autonomie, inclusiv cea universitara, se substituie unui cadru legal. Autonomia nu inseamna ca faci tot ce te taie capul! Iar cu cele 5 mil..., m-ati inteles total gresit. Eu am spus-o doar ca sa accentuez exagerarea dvs. cind spuneati de 3 mil. tigani in conditiile in care oficial ei sint 600 mii si ceva. Dupa acest rationament si eu as putea spune ca daca oficial sint 1,3 mil. unguri, inseamna, teoretic ca pot fi si 5 mil. In acest scop m-am jucat deci cu cifrele. Totusi, cred ca sinteti de acord ca sintem un grup etnic mare( in Romania) si avem o societate a noastra completa de la cel mai de jos, pina la cel mai inalt nivel.  Cu penultimul dvs. aliniat sint total de acord si cred ca facind aceste afirmatii, ar trebui sa intelegeti de ce tinem atit la limba noastra, fiind, ca si romanii de fapt, o natiune a carei identitate este data in primul rind de limba. Pentru ca, sint convins ca stiti, exista natiuni de altfel cu identitati puternice care nu sint definite de limba materna distincta, ci in primul rind de o identitate regional-culturala, cum sint irlandezii, belgienii( atit flamanzi cit si valoni), s.a..                Conciliant,.. sa auzim numai de bine!

Vince

#1704 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-21 09:53

#1701: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

P.S. Anterior, am uitat sa ma semnez, deci Vince v-a raspuns, cu scuzele de rigoare.

Judex

#1705 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-22 01:23

#1703: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

D-le Vince,

Mi-am dat seama că e o scăpare semnătura. Nu am avut timp să vă răspund. Cu dvs. se poate discuta civilizat şi la obiect. Din păcate nu toţi au răbdare să întreţină o discuţie pentru a se înţelege unul pe celălalt. Numai prin argumente logice se poate ajunge la o înţelegere. Dacă cineva pleacă într-o discuţie de la o idee preconcepută, nu se ajunge la nici un rezultat.

Nu am fost şi nu sunt rigid în discuţii. Dar dacă cineva într-o discuţie nu vine cu argumente convingătoare, nu am cum să mă las convins. Eu într-o discuţie vin întotdeauna cu fapte dovedite şi cu deducţii logice. Nu-mi place cînd cineva vine cu idei preconcepute. Sunt destule cazuri în istorie cînd nişte adevăruri nu pot fi dovedite cu înscrisuri. Documentele se mai pierd, se mai incendiază, pot suferi de negura istoriei. Aceasta nu înseamnă că anumite evenimente nu s-ar fi întîmplat. De aceea pe mine mă enervează astfel de "argumente" cum ar fi: nu ai documente, nu ai existat! Cu aceleaşi "argumente" îi dau replica: ai documente că nu am existat? Sigur că nici unul nici celălat "argument" nu are temei. Şi atunci, unde ajungem?

Haide să analizăm tema aceasta a necesităţii a două facultăţi de medicină în Tg. Mureş, una în română iar alta în maghiară. Din punctul meu de vedere, dacă dăm la o parte partea economică a problemei, nu există nici un argument pentru a admite "n" facultăţi în limba fiecărui neam care trăieşte în graniţele acestei ţări, pe care unii o iubesc, alţii nu, din varii motive. Motivul invocat de maghiari ar fi: fiecare etnie înţelege mai bine noţiunile în limba ei. De acord, dar numai aducînd ca temei motivul adevărat: atunci cînd nu doreşti să-ţi însuşeşti limba celuilalt, iar nu unul fals. Dacă ar fi adevărat motivul că un tînăr nu-şi poate însuşi noţiunile decît în limba lui, atunci universităţile din Oxford, Passadena, Cambridge, Viena, Paris, Berlin ar fi frecventate numai de etnicii care cunosc limba de predare a acelor facultăţi. Ori, după cum se ştie, pînă şi cei din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii caută să urmeze aceste universităţi. Deci, motivul limbii nu stă în picioare. Altele sunt motivele pentru care unii vor iar alţii nu vor să studieze la anumite facultăţi. E departe de mine gîndul că studentul maghiar are un handicap ce-l împiedică să studieze la fel de bine şi-n limba română ca şi-n cea maghiară. Dacă e vorba de ură, atunci problema se justifică pe deplin. Dar s-o spună direct şi să nu vină cu cioara vopsită şi să zică că-i porumbel.

Dacă e să introducem în joc şi problema economicităţii pentru stat de a susţine financiar "n" facultăţi, atunci cheltuielile se multiplică aproape cu "n"! Toată lumea vrea să fie reduse cheltuielie pentru a mări eficienţa. Dar cum să le reduci că tu le multiplici?

Să vorbim de "Unio trium..." pe care o situezi cu 500 de ani în urmă. Să fie oare aşa? Istoria noastră scrie că această înţelegere încheiată la Căpîlna în sept 1437, reînoită de mai multe ori, a fiinţat pînă în 1848 "ca instrument de asuprire socială şi naţională a poporului român". Din 1848 şi pînă la 1918 sunt 70 de ani iar nu 400! Poate istoria noastră minte, dvs. puteţi să aduceţi argumente împotrivă. Sunt de acord cu dvs., e foarte greu cînd din călăreţ, ajungi pedestru ca şi caii pe care i-ai călărit. Românii nu au fost excluşi din această înţelegere, tocmai că înţelegerea s-a făcut împotriva lor, pentru a nu li se permite ridicarea lor la nivelul de civilizaţie al celorlalţi. Chiar şi cînd au avut "lideri şcoliţi", cînd s-au dus la Viena cu jalba în proţap, i-au alungat imperialii de nu s-au văzut! Acolo erau văzuţi bine grofii şi nemeşii iar nu opinca valahă!

Despre cele 3 mil. la care v-aţi referit, să ştiţi că ei pretind că ar fi încă şi mai mulţi, vreo 4! Oricum, ei sunt cu mult mai mulţi decît maghiarii (cu secuii la un loc), numai că mulţi dintre ei se declară a fi români (ca etnie, vorbesc), de aceea ne şi fac de rîs pe unde se duc. N-aş zice că ai noştri sau ai voştri n-or face rele pe unde se duc, dar la ţigani s-au adunat toate relele.

Eu nu compar situaţia dvs. cu a ţiganilor. Aş zice că e contrară! Ei se întrec a se declara români, în timp ce dvs., nici pe fetele dvs. nu le lăsaţi să se căsătorească cu români şi uneori nici pe băieţi. Să nu vi se altereze rasa.

În general, după 1848, naţiunile europene s-au coagulat după principiul naţiunilor: şi românii, şi italienii, şi nemţii, şi ungurii (mai tîrziu), şi polonezii. Chiar şi imperiul rus, apoi sovietic s-a divizat tot după principiul naţiunilor. După 1918 noi am inclus în teritoriul nostru şi o enclavă secuiască, compactă, e adevărat. Istoricul nostru N. Iorga, lăsase pe atunci o metaforă pe această temă: "S-a prins o muscă într-un chihlimbar, nu e păcat să spargi chihlimbarul ca să scoţi musca?" Numai Hitler şi Mussolini în 1940, s-au încumetat să-l spargă!

Ce nu înţelegeţi dvs., maghiarii din România, e că noi nu avem nimic cu limba dvs. sau a altora. Armenii şi-o vorbesc de sute de ani şi nimeni nu le spune nimic. Şi nu numai ei. Pentru etnia maghiară am creat şi facultăţi acolo unde se simte nevoia pregătirii de cadre specifice: flologie, filosofie, arte, etc. Dar de ce tehnice, atîta timp cît există suficiente în limba statului?

Ştiu că sentimentele dvs. sunt la Ungaria, e şi firesc, dar ce să faceţi dacă în Ardeal nu sunteţi nici unul din cinci? Vreţi să-i trageţi pe cei 4 după dvs?

No, Jo ejit!

Vince

#1706 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-26 23:29

#1705: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

D-le Judex, prin schimbul de idei cu dvs., inca o data mi se adevereste ca printr-un dialog deschis si obiectiv chiar si cele mai diferite pareri, dupa o vreme tind spre convergenta. Nici mie nu-mi plac ideile preconcepute si totdeauna cind am ocazia, incerc sa lupt impotriva lor. Insa dvs. ati emis o asemenea idee, afirmind ca noi nu ne lasam fetele sa se casatoreasca cu romani, etc.. Aici ati exagerat, generalizind situatia. Cred ca in zilele noastre nu se mai pune problema de a lasa sau nu pe cineva sa se casatoreasca cu cine doreste. E adevarat ca sint unii dintre unguri care nu vad cu ochi buni o asemenea casatorie, dar la fel sint si printre romani, si stiu cazuri concrete.. Eu insumi, care din partea unuia dintre parinti am avut bunica, strabunica si stra-stra bunica romince, sint de parere ca trebuie evitata casatoria mixta, pentru ca in acest caz, unul dintre parti trebuie sa se dezica de identitatea lui(ei) nationala,  mai ales cind intra-n ecuatie copiii. In cazul familiei mele, au renuntat femeile, urmind ''legea barbatului'' si crescind copii cu identitate etno-culturala maghiara. Insa sint si ''n'' exemple in sens invers, deci situatia nu e unilaterala.  Parerea mea este ca e mai bine cind o familie e omogena etnic pentru ca printre sumedeniile de probleme de-a lungul unei casnicii, macar nu apar si cele de acest gen.  Iarasi despre tigani..- eu nu pot concepe o discutie obiectiva decit pe baza datelor oficiale! Ca o parte dintre ei s-au declarat romani - sa fie sanatosi! - inseamna ca discutam despre ei la romani si nu la tigani, daca ei asa s-au declarat, trebuie sa-i luam ca atare. Identitatea nationala se stabileste pe baza declaratiei benevole a fiecaruia.  Legat de facultatea de medicina in limba maghiara, nu vreau sa intru in detalii, mi-am mai exprimat opinia anterior. Doar despre partea economica : in tara asta s-a furat si se fura atit de mult, se cheltuie sume imense total aiurea, incit nici n-ar trebui pusa problema in acest sens la infiintarea unei facultati( este vorba de educatie), chiar si in limba unei nationalitati conlocuitoare. Iar treaba asta cu ura chiar ca n-o inteleg - adica eu daca vreau sa studiez in limba mea, inseamna ca il urasc pe celalalt ???  Vad ca l-ati citat pe Iorga, intr-adevar a avut talentul de a face remarci ''nesarate'', care dupa parerea mea nu i-au facut cinste.  Noi nu vrem sa-i tragem pe ''ceilalti 4 '' dupa noi, ci am vrea sa conlucram, acceptindu-ne reciproc asa cum sintem. Dupa atitea secole de istorie zbuciumata, in care n-am reusit sa scapam unii de altii, cred ca ar fi cazul..                          Cu respect: V


Musafir

#1707

2012-04-29 14:20

By God's sake, Romania is an EU member! How can the senate be so stubborn? Which century are they living in?
Judex

#1708 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-29 14:21

#1706: Vince - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Stimate d-le Vince,

Iartă-mă că nu am putut să răspund, dar promit că peste o săptămînă o s-o fac.

Pentru că observ că sunteţi un om inteligent şi cunoaşteţi bine limba română, vă rog eu să citiţi pe Youtube cel puţin un clip ce prezintă un interviu cu Dan Puric care ating şi unele teme pe care le-am discutat noi, astfel:

-"Dan Puric la B1 TV, 26.12.2011" :  "Dan Puric - Crăciun la TVR, 25.12.2011" şi alte postări cu Dan Puric.

Vă garantez că nu vă veţi plictisi şi nu vă vor trezi resentimente. Vă promit că vă voi răspunde şi la ultima dvs. intervenţie nr. #1706.

Îmi amintesc că în tinereţe urmăream un comic maghiar ce apărea prin cinematografele româneşti la care mă distram copios. Acest comic se numea Latabar. Dan Puric e şi el comic, dar de altă factură, şi vă garantez că nu veţi regreta.

N-ar fi rău să deschideţi şi saitul "Războiul secret pentru distrugerea României" ca să vedeţi în mod concret care sunt resorturile care ne fac să fim foarte atenţi la soarta neamului nostru. Nu avem nimic împotriva celorlalte neamuri din jurul nostru. Noi le respectăm în măsura în care ne respectă. Dobrogea este un exemplu elocvent unde toate neamurile se respectă între ele ca fraţii.

Aştept părerea dvs cu privire la clipurile pe care vi le-am recomandat.

Ahhoz, hogy szeressenek!

Judex

#1709 Re:

2012-04-29 14:55

#1707: -

Why it's stubborn? What happened? I know nothing about.  You're mysterious. Explain us!


Musafir

#1710

2012-04-29 23:12

Romani treziti-va nu vedeti enorma escrochrie facuta in numele democratiei si modul in care vi se impune? Nu vedeti cum totul e aranjat dinainte dupa un scenariu diabolic, unde un partid de buzunar cum e UDMR-ul in minoritate nici 5%, isi impune vointa asupra majoritatii, iar aceasta se cheama democratie? E DICTATURA!!! Nu vedeti cum UDMR-ul joaca pe o mana cu guvernele liberale care au fost toate create cu scopul de a distruge si vinde tara pe nimic, ei imbogatindu-se pe seama dezastrului ce-l gireaza si cauzeaza. Escrocheria politica se bazeaza pe urmatorul scenariu ca sa aiba asa-zisa majoritate guvernamentala actualul guvern PDL indeplineste toate revendicarile insolente ale UDMR-ului, punandu-l pe Marko Bela si vicepremier. Deci cine conduce tara? Un partid pentru care romanii n-au votat.
S-a inceput cu vinderea flotei, distrugerea industriei si agriculturii, iar acum se continua cu vinderea aurului si cuprului la preturi de nimic pentru a face Romania complet dependenta de neoliberalismul mondial zis globalist. Si se continua cu vinderea drepturilor voastre plasandu-va in propria tara ca cetateni de rangul doi.
In numele asa-zisei democratii "corecte" vor sa enclavizeze Romania pe criterii tribal-etnice si sa creeze astfel mereu zone de conflict pentru a va putea preocupa si mai intens si cu alte probleme, dandu-va si alte sarcini de rezolvat in afara grijilor existentiale de zi cu zi pe care oricum le aveti. Opuneti-va acestei mutari de sah perfide ce doreste de a va situa in propria voastra tara drept cetateni de rangul doi sau trei.
Nu are nimeni nevoie la Tg. Mures de sectii in limba maghiara si engleza. Vrea cineva sa studieze in limba maghiara si engleza se poate duce la Budapesta respectiv intr-o tara anglo-saxona. O poate face chiar mai bine decat la Tg. Mures. In Germania traiesc mai mult de 8 milioane de turci dar n-au nici o facultate in limba turca cu atat mai putin medicina. Acesti neoliberali au reinviat principiile stalinismului mascandu-l in ambalajul asa-zisei democratii corecte si liberale. Infiintarea Regiunii Autonome Maghiare de trista amintire a fost impusa Romaniei de Stalin si Moltov tocmai in scopul de a o dezmembra si crea tensiune etnica. Acum se preconizeaza acelasi lucru dar cu pasi micuti, caci nu, doar traim in democratie si nu va mai bruscam. Astfel la Tg. Mures se va crea un mini Monaco unguresc independent unde medicii romani vor fi repede disponibilizati si inlocuiti cu cei maghiari asa cum s-a intamplat de-alungul istoriei. Sectei romane de medicina i se vor pune bete in roate mai ales ca ungurii au tot sprijinul politic. Ca si in trecut ei vor intotdeauna drepturi despotice unde o mica minoritate sa asupreasca o majoritate, iar ca ei sa obtina aceste drepturi absolute trebuie sa-i priveze pe romani de ale lor. Aceasta tara a fost deja vanduta de guvernanti pentru cele mai oribile experimente ce deja au inceput a se face la toate nivelele: social, mediu ecologic, alimentatie, subsol (vezi aprobarea extragerii gazelor de sist cu urmari dezastroase pentru natura), iar cu timpul vor mai aparea si altele.
Acum vor ca prin motivatii politice rafinat ticluite sa va vanda si UDMR-ului putin cate putin pana nu o sa mai aveti pamant sub picioare si veti fi voi oprimati in propria voastra tara. Pentru a va prosti acesti guvernanti se schimba unul pe altul, dar in fond toti au acelasi scop antinational si antiuman. Dusmanul cel mai mare al vostru e chiar acest guvern, nu va luati dupa ce vorbesc ci dupa ceea ce fac, iar actiunile lor sunt indreptate contra poporului care i-a mandatat. Aceasta nu se mai cheama de mult democratie, e o eludare perversa a ei.
Fiecare roman trebuie sa stie ca dreptul sau nu il da nimeni cadou ci ca el trebuie sa lupte singur pentru el, o data ca sa-l obtina si a doua oara ca sa-l pastreze. Totul depinde de voi, voi sunteti multi ei putini, deci manifestati-va vointa si protestati pana nu e prea tarziu!
Feriti-va de profeti mincinosi iesiti din incubatoarele lui Soros (sau Szaros) cu masti democratice "corecte" pe chip, ce nu fac altceva decat sa semene in spiritele voastre confuzia si dezorintarea pentru a va putea mai usor mana in directia gulagului moral si spiritual.

Musafir

#1711 Re:

2012-04-29 23:55

#450: -

De ce trebuie totusi maghiarii sa invete la toate nivelele in ungureste? Cui ii foloseste asta? Ca apoi daca ma duc la medicul maghiar sa-mi pretinda sa vorbesc in ungureste pentru ca el nu stie alta limba. Fiind la gradinita, scoala elementara, liceu si facultate a invatat numai in limba maghiara. Oare au si romanii din Ungaria aceleasi drepturi? Eu imi amintesc in asa numita Regiune Mures Autonoma Maghiara in care am trait de altfel, orice era romanesc era ori dispretuit ori reprimat. De exemplu romanii in tara lor n-au avut invatamant la toate nivelele. Ceea ce e o anomalie unica in lume.

vic

#1712 Re: Re:

2012-04-30 00:23

#1676: Franz - Re:

Acest Patrupiedici zis si Patapievici in jurul caruia s-au facut atatea valuri e un impostor care isi concentreaza acum tirul veninos asupra poporului roman, el fiind un alogen "erudit". Domnul "doctor" Patrupiedici scuzati pleonasmul care n-are doctoratul, dar in numele liberalismului creator si-l trece totusi este fiul unui fascist convertit apoi la stalinism, nu era greu caci pe undeva tot in familie a ramas. Nu e de mirare ca baietasul lui tata a ramas cu ombilicul netaiat primind in schimb prin el portia de hrana erudit-spirituala la l-a determinat sa-si huiduiasca propriul popor. Acest Pacalici cu chip de clown figureaza pe listele de plata lui Soros bácsika, impreuna cu Piedone plattfuss pe plaiul sau cu boi alias Plesu, Liicheanu alias Liiceanu responsabil SMT de insamantarea constiintelor cu informatii manipulate genetic pentru a le proteja de daunatorii globalismului. Numai de a aminti cativa fara a-l pomeni pe razvan Ungureanu, Victor Ponta si altii.
Pentru o informatie mai detaliata, a se consulta urmatoarele adrese pe internet:

http://www.ziaristionline.ro/2012/04/10/imaginarul-filosofic-al-doctoratului-cazul-horia-roman-patapievici/

 

http://www.ziaristionline.ro/2012/04/10/imaginarul-filosofic-al-doctoratului-cazul-horia-roman-patapievici/

mureseanca

#1713 umf tg mures

2012-04-30 09:58

de ce nu se infiinteaza medicina in ungureste la SAPIENTIA tg MURES,unde se preda numai ungureste ,de ce ???

Musafir

#1714 Re: umf tg mures

2012-04-30 19:42

#1713: mureseanca - umf tg mures

Pentru ca trebuie sa simtim gustul amar al umilintei in propria tara, de-aia...S-a facut si o motiune care tocmai a trecut, al carei al treilea punct se referea tocmai la ilegalitatea OG care a permis infiintrarea facultatii maghiare, iar acum domnul Antonescu nu prea pare decis ca acea ordonanta e tocmai ilegala...La asa popor, asa politiceni...

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2012-04-30 22:53


alex

#1716 UMF in extenso

2012-04-30 23:18

Nu consider nici just si nici normal ca minoritatea maghiara sa-si infiinteze ffacultati dupa facultati in limba maghiara la toate nivelele pe banii contribuabilului roman, atunci cand in Ungaria nu exista nici a suta parte pentru minoritatea romana din ce are minoritatea maghiara in Romania. De ce romanii trebuie sa traiasca in saracie ca astfel sa finanzeze veleitatile celor 1,3 milioane de unguri care sunt pe deasupra ostili fata de statul care-i finanteaza si le da chiar mai multe drepturi decat romanilor (desigur din cauza tradarii politicienilor convertiti peste noapte la linia lui Soros). Aceste facultati le poate finanta asa zisul Tinut secuiesc din vanzarea de apa minerala si aer de munte fara brazi imbuteliat, caci braziil au fost deja taiati si vanduti de Verestoy Attila. Paduri mai excistau in aceste tinuturi cat mai era statul roman proprietar, dupa "privatizare" si intrarea lor pe mainile mafiei UDMR-iste, peisajul seamana din ce in ce mai mult cu cel din planeta maimutelor. N-au facut nimic in afara de jefuirea fara precedent a naturii, drumurile sunt intr-o stare jalnica. Puteau macar atata sa faca din sutele de milioane de EURO incasati. dar n-au facut-o, iar in fata strainatatii se minte cu perfidie ca starea in care se afla ei secuii e din cauza romanilor care-i discrimineza chipurile.
In momentul de fata se duce un razboi perfid si murdar contra Romaniei si cetatenilor ei tocmai prin intermediul partidelor si partidutelor democratiei postdecembriste. Aici sunt de consemnat toate partidele de coloratura liberala si PSD-ul. Aceste partide odata ce au fost investite cu voturile cetatenilor avand datoria morala de a-i reprezenta si a le apara interesele, aceste partide isi tradeaza in modul cel mai nerusinat votantii. Totul e dinainte aranjat si se desfasoara dupa un scenariu diabolic, utilizandu-se masca democratica pentru masuri antidemocratice, antinationale si vanzari frauduloase ale intereselor si bogatiilor ei. Toate partidele liberale, plus PSD-ul au primit directive prin intermediul presedintilor si membrilor lor marcanti de la fabrica de idei londoneza cum sa actioneze in detrimentul tarii, cum sa le fure romanilor bucata cu bucata tara si s-o vanda apoi pe nimic Vezi aici nume ca Taiceanu, Razvan Ungureanu, Victor Ponta, Patrupiedici alias Patapievici, Plesu, Liiceanu etc. Aceasta fabrica de idei actioneaza in teren prin asa numitele institute, academii, buse Soros ale asa zisei "societati "fortat" deschise". Ce inseamna aceasta asa zisa "societate deschisa" de inlatura orice lege deci orice piedica din calea hotilor. Principiul e simplu: divide et impera, romanii l-au aplicat pentru prima oara. De atunci el a facut scoala. Ce inseamna aceasta, studiaza situatia din teren vezi unde sunt probleme sau unde pot aparea ele, iar daca nu sunt cum ar putea fi ele create, iar apoi treci la implementarea lor sub masca democratiei, al binelui general, al privatizarilor (citeste privarilor) etc.
In aceasta logica a lucrurilor Romania trebuie divizata chiar cu forta in mici enclave pe baza tribal-nationalista care trebuie tot timpul alimentate cu frecvente joase de natura nationalista (vezi asa zisul Tinut Secuiesc fabricat peste noapte), unde populatia romana e oprimata chiar in propria ei tara, dar lasandu-i-se totusi poarta larg deschisa spre asimilare (vezi Barbu > Barbuly, Radu > Raduly in forma maghiarizata). Noul nationalism ce e promovat in prezent poarta pomposul nume de "protectia minoritatilor", unde se fac discriminari pozitive pentru minoritati si negative pentru romani care sunt majoritari, iar aceste masuri sunt propuse si adoptate chiar de propriul guvern. Asa numitele minoritati divizatoare sunt favorizate in toate formele incepand cu legea invatamantului, iar romanii care indraznesc sa-si apere identitatea nationala asa cum si-o apara fiecare popor european cum ar fi englezii, francezii, germanii si chiar ungurii etc. sunt tratati din aceasta cauza ca infractori. Deci daca afirmi ca esti ungur, tigan, bulgar etc. primesti urale, iar daca indraznesti sa afirmi ca esti roman in propria ta tara esti huiduit. Nu degeaba a spus Ionescu ca absurdul e realitatea de fiecare zi in tara asta. Ati sustine si apara identitatea nationala asa cum o face fiecare popor european e echivalata de guvernele postdecembriste cu o infractiune!!
Asa cei care vor sa distruga aceasta tara ne vor instrui mai departe prin intermediul politicienilor nostri democratic alesi cum sa ne facem singuri harakiri.
Nu mai e timp de pierdut , cei ce se trezesc tarziu sunt pedepsiti de istorie!

Musafir

#1717 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-01 15:22

#1701: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"Unii dintre conaţionalii dvs. zic că "ungurii au construit clădirea unde acum funcţionează UMF Tg. Mureş" Eu mă îndoiesc să fi pus la temelia acestei frumoase clădiri măcar o singură piatră GROFII ŞI NOBILII MAGHIARI ai Transilvaniei. Tot iobagii olahi, poate şi nepoţii secuilor iobagi ai lui Gh. Doja (Dosza) au trudit la ridicarea acestei clădiri, iar nu nobilimea maghiară."

 

Ati demonstrat de mai multe ori (si demonstrati in continuare) ca sunteti ideologizat de istoriografia ceausista si sloganurile nestiintifice ale acesteia.

V-as atrage atentia asupra faptului ca in Targu Mures in acele timpuri abia de loc NU TRAIAU ROMANI (erau in 6% din totalul populatiei orasului Targu Mures).

 

Am scris de mai multe ori ca aceasta cladire era construita din BANII ORASULUI TARGU MURES, adica nici de nobili si nici de iobagi.

 

In primitiva conceptie istorica (dihotomica si nestiintifica) al ceausismului nationalist nu existau decat iobagi si magnasi. Va aduc la cunostinta cu mare placere ca existau si alte clase sociale - precum si BURGHEZIA.

Deci: aceasta cladire era construita de cetatenii maghiari si secui ai orasului Targu Mures (adica Marosvásárhely / Mureş-Oşorhei, precum s-a numit si de putinii romani din zona).


Musafir

#1718 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-01 15:26

#1701: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

De ce falsificati istoria?

"Vă înţeleg şi frustrarea dvs. căci prin înfăptuirea de la 1 dec. 1918 cînd s-a făcut dreptate pentru poporul român din Transilvania, majoritar în proporţie de 70-80 %"

 

Romanii nici astazi n-au depasit inca procentul de 80% in Transilvania. In 1918 erau in 53% (si nicidecum in 80%).

Maghiarii: 35%

Germanii: 11%


Musafir

#1719 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-01 15:31

#1701: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Unii dintre conaţionalii dvs. zic că "ungurii au construit clădirea unde acum funcţionează UMF Tg. Mureş"

 

Da. Si au dreptate. Pe acele vremuri locuitorii orasului Targu Mures erau in 89,3% MAGHIARI, iar locuitorii intregului comitat (Comitatul Mures-Turda) erau in mare majoritate (60%)  tot maghiari (si doar 37% romani).

Cladirea era construita pe cheltuiala orasului, din banii cetatenilor acesteia (in 90% maghiari).

 


Musafir

#1720 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-01 15:40

#1701: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

In regatul ungar (si inclusiv si in Transilvania) pe langa iobagii romani erau milioane si milioane de iobagi maghiari, slovaci, sarbi, croati, etc.

Ungaria medievala (ca si fiecare stat medieval european) avea o structura sociala feudala, construita din urmatoarele clase:

 

I. Nobilimea (cu trei subgrupuri: 1. nobilimea mare/magnasii (printi, grofi si baroni) 2. nobilimea mijlocie  3. mica nobilime)

II. Burghezia (cetatenii oraselor libere regale: civitas)

III. taranimea libera (!)

IV. iogabii

V. jelerii

 

Oricum, aceasta structura era cea mai moderna in evul mediu (fata de organizatiile tribale anterioare), si de altfel mult mai civilizata decat cea din tarile romanesti (destul de inapoiate).

 

Sa nu uitati ca in aceste vremuri in Moldova inca erau si SCLAVI (in mare majoritate tigani) - pe cand in Ungaria si in celalalte tari civilizate europene acest lucru nu mai exista de mult.

 


Musafir

#1721 Re: Re: Re: Re:

2012-05-01 15:41

#1702: - Re: Re: Re:

tocmai de aceea. Fiecare poate sa scrie in ce limba vrea, idiotule! Daca nu intelegi e treaba ta.


Musafir

#1722 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-01 15:54

#1705: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Universitatea Oxford (precum si celalalte) sunt exemple foarte proaste din punct de vedere istorica.

 

Universitatea Oxford era fondata de englezi pt. englezi, cu studenti si profesori englezi intr-o cladire construita de englezi (in Anglia).

 

UMF. era fondata de statul roman exclusiv pentru minoritatea maghiara (cu studenti si profesori maghiari), din banii platitorilor de taxe de etnie maghiara, intr-o cladire construita de maghiari (intr-un oras majoritar maghiar).

 

Si in ultimele decenii in aceasta institutie s-a produs o puternica ROMANIZARE (fortata si bine-organizata). Asta e adevarul.

 

Asa sa nu falsificati istoria, aducand exemple inadecvate.

Noi n-am cerut facultate maghiara la nici-o universitate exclusiv romaneasca - doar la una singura, care era constituita initial EXCLUSIV pt. comunitatea noastra - intr-o cladire construita de noi. Noi v-am acceptat si v-am primit cu ospitalitate aici in 1963.

Si e culmea obrazniciei ca azi, cand noi cerem doar o jumatate din acelasi institutie (in care v-am acceptat din pornire ca oameni egali si v-am ajutat in realizarea sectiilor romanesti) chiar voi sa va comportati asa...

 

Oricum, e rusinea voastra si o sa raspundeti de ea in fata istoriei...

 

 


Musafir

#1723 Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

2012-05-01 16:01

Universitatea de Medicină și Farmacie (în maghiară Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem) este una din cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, cu statut multicultural și multilingvistic, conform legii educației naționale,[1] înființată în anul 1945.

Clădirea univerităţii împreună cu Monumentul Secuilor Martiri pe o carte poștală din perioada austro-ungară
Altarul capelei care a fost utilizat între anii 1941 -1945
În 1945 Liceu Militar, astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie

Clădirea Universității a fost construită între anii 1906-1907 de către primăria orașului, în timpul mandatului primarului Dr. György Bernády, pentru gimnaziul cezaro-crăiesc, care a fost mutat din Eisenstadt/Kismarton, pe atunci în Ungaria, la Târgu Mureș. Proiectul câștigător a fraților Grünwald a fost realizat pe terenul din zona Kosárdomb (astăzi Cartierul Cornișa) pe strada Szent István, care a făcut parte din patrimoniul orașului. Cea mai mare clădire a complexului este cea a școlii, care are trei etaje. Construită în stil secesionist maghiar cu elemente vieneze, clădirea găzduia cursurile pentru tinerii militari. În apropierea școlii, pe aceași parcelă a fost construită clădirea cu două etaje în care se găseau apartamentele profesorilor și cazarma elevilor. Deschiderea festivă a școlii militare s-a realizat la 5 octombrie 1909.

În 1919 autoritățile regale române au decis transformarea instituției în liceu militar. Drept urmare, a funcționat ca atare între anii 1920-1940. După dictatul de la Viena Ministerul Apărării Naționale (maghiară Honvédelmi Minisztérium) din Budapesta a decis ca activitatea originală să fie reluată.

Tot în 1940 a revenit la Cluj și Universitatatea Franz Josef, refugiată în 1919 la Szeged, care a în 1945 a fost redenumită în Universitatea Bolyai. De asemenea în 1945 autoritățile române au decis revenirea la Cluj a Universității Ferdinand I, refugiată în 1940 la Sibiu. Pentru că tehnic nu ar fi fost loc la Cluj pentru două facultăți de medicină, una cu limbă de predare română și una cu limbă de predare maghiară, autoritățile au mutat facultatea de medicină din cadrul Universității Bolyai la Târgu Mureș, în clădirea fostului liceu militar, unde a funcționat între 1945-1948.

În 1948, după reforma învățământului, a fost înființat Institutul Medico-Farmaceutic (în maghiară Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet), un institut de sine stătător cu limba de predare maghiară, cu următoarele facultăți: medicină generală, pediatrie, igienă, stomatologie și farmacie. Primul rector al institului a fost Dr. Lajos Csőgör. În 1953 institutul a înființat grădina botanică, ca bază de învățământ pentru Facultatea de Farmacie. Între 1951-1958 a avut trei facultăți: medicină generală, pediatrie și farmacie. În anul 1958-1959 facultatea de pediatrie s-a transformat în secție, iar începând din anul 1960-1961 a funcționat din nou secția de stomatologie, care a fost transformată în facultate în anul universitar 1965-1966. Facultatea de farmacie și-a încetat activitatea între 1986-1990.

Chiar dacă intenția autorităților comuniste au fost aceea la înființarea Institutul Medico-Farmaceutic de a deservi dorința comunității maghiare de a învăța medicina în limba maternă și de accea au aprobat în 1945, 1946 și 1948 modificările legii educației, în 1962 a fost înființată secția română. Metodologia de predare a fost schimbată și cursurile pentru studenții maghiari au devenit bilingve, iar practica se ținea exclusiv în limba română chiar de către cadrele de etnie maghiară care inițial au ținut ore și pentru cealaltă secție. După 1980 situația din sănătate a devenit și mai tensionată, locurile pentru tinerii medici de etnie maghiară au fost repartizate în așa fel încât au primit posturi mai ales în zonele locuite preponderent de români. Statistica arată clar fenomenele artificiale din sistemul sănătății din aceea perioadă: În 1963 din 88 studenți care au terminat universitatea, 81 erau de etnie maghiară, 2 de etnie română și 5 de altă etnie, iar în anul 1985 din 240 rezidenți 172 au fost români, 67 maghiari și o singură persoană de altă etnie.

Următorul tabel arată reapartizarea studenților de etnie maghiară între anii 1972 - 1989:
Județul Numărul absolvenților Numărul lor în procent
Bacău 302 13,54 %
Mureș 261 11,70 %
Harghita 180 8,07 %
Neamț 178 7,98 %
Botoșani 136 6,10 %
Covasna 109 4,89 %
Satu Mare 100 4,48 %
Sălaj 95 4,26 %
Bihor 87 3,90 %
Maramureș 70 3,14 %
Iași 64 2,87 %
Bistrița-Năsăud 61 2,73 %
Suceava 52 2,33 %
Arad 49 2,19 %
Vrancea 42 1,88 %

Tensiunile acumulate în perioada comunistă s-a concretizat în conflictul interetnic care a avut loc între 19 martie și 21 martie 1990 la Târgu Mureș, în cursul căruia cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică în Târgu Mureș a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp. În premisele evenimentelor stau cererile comunității maghiare de a redobândi drepturile pierdute în perioada comunistă. La data de 10 februarie 1990 la Târgu Mureș aproape 100.000 de etnici maghiari au participat la un marș al tăcerii, ținând în mână o carte și o lumânare. Participanții cereau secție maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie cu locuri stabile, garantată de legere, înființarea Universității Bolyai din Cluj, reorganizarea rețelei de școli cu predare în limba maghiară și dreptul de a folosi liber limba maghiară. După o lună fără rezultate demonstrațiile au început și în cadrul studenților mediciniști, care au sabotat activitatea instituției într-un mod creativ: n-au mers la ore și au stat jos pe holuri alcătuind lanțuri vii.

În anul 1991 institutului i se atribuie denumirea de Universitate de Medicină și Farmacie.
alex

#1724 Cateva precizari

2012-05-01 21:28

Minoritatea maghiara s-a confundat cu nobilimea maghiara. Minoritate imperiala cu constiinta imperiala ultragiata. Care si acum emite pe baza unor judecati de valoare hortiste pretentii absolute, de a trai permanent intr-un trecut ce de mult nu mai exista si de a lasa sa-i scape prezentul printre degete invocand neintrerupt mitul eternei reintoarceri la trecut. Pentru multi teoreticieni si reprezentanti ai ei realitatea e batuta in cuie, iar evenimentele trebuie mereu masurate cu masura trecutului cand maghiarii taia si spanzurau cum vroiau. A se tine cont aici si de alte surse cum ar fi cele slovace, cehesti, sarbe, chiar italienesti unde ocupantii maghiari s-au purtat injositor, cu trufie si brutalitate. A se consulta in acest scop urmatoarea adresa:

http://www.slovakia.org/history-magyarization.htm

Sa amintim aici si faptul ca in decursul secolelor romanii desi majoritari (indiferent daca asta place unora sau nu, sunt destule documente ce atesta acest lucru) n-au avut nici un drept sau mai bine zis nu li s-au acordat de catre maghiari. In legile acelor timpuri emise de maghiari, romanilor le era interzis de a locui la oras, nu aveau voie sa-si faca case de piatra ci numai din lemn, iar strazile nu aveau voie sa fie mai late de un metru. Cine vrea sa se documenteze le poate gasi, ele exista in arhive si astazi. Dupa ce romanii au fost deposedati si discrimati de secole, acum se invoca motive pervers-irealiste ca totul a fost construit de unguri ca romanii nu erau decat "niste tarani needucati" uitandu-se baza problemei si anume ca romanii nu aveau nici un drept sa o faca. Pe acest fond hortist fals se construieste acum un edificiu. Se uita ca ungurii au trait in cea mai mare masura numai din maghiarizari fortate a se vedea in acest scop legea scoasa de presedintele societatii de maghiarizare a numelui de familie Simon Telkes. Cartea sa intitulata "Cum sa ne maghiarizam numele de familie" ce contine indicatiile pretioase necesare in acest sens se poate gasi si azi pe internet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Magyarization
http://saccsiv.wordpress.com/2012/02/09/document-„cum-sa-maghiarizam-numele-de-familie/
http://www.genealogy.ro/cont/13.htm
http://openlibrary.org/books/OL4499240M/Simon_Telkes_how_to_become_a_Hungarian

Acestea nu sunt povesti ci documente ce nu le poate combate nimeni numai daca nu vrea sa le vada, precum orbul care e inconjurat din toate partile de lumina zilei iar el to nu o vede.
Ceea ce este intr-adevar deranjant e acest subiectivism orb invelit in diferite invelisuri ce sunt mereu schimbate dupa circumstanta si dorinta absurda de a forma prezentul dupa chipul si asemanarea trecutului. De aceea am mentionat ca multora din aceasta etnie le scapa prezentul prin ancorarea in trecut. Se pare ca multi nu pot intelege acest lucru datorita unor praguri ce le au, toate asa numitele argumente aduse sunt numai sofisme. Se porneste de la un punct de plecare gresit pe care se incearca a se explica logic.

Magyarization

Magyarization (also "Magyarisation", "Hungarisation", "Hungarization", "Hungarianization", "Hungarianisation") is a designator applied to a number of ethnic assimilation policies implemented by various Hungarian authorities in the 19th century and at the beginning of the 20th century. These policies aimed at imposing or maintaining the dominance of Hungarian language and culture in Hungarian-ruled regions by encouraging or compelling people of other ethnic groups to adopt the Hungarian language and culture, and to develop a Hungarian identity.

After the Austro-Hungarian Compromise of 1867 Hungarian leaders insisted strongly that the Hungary must be Magyar in spirit, in its institutions, and, as far as possible, in its language. Suggestions to the contrary, or appeals to the Nationalities Law, met with derision or abuse. Despite the law, the use of minority languages was almost completely banned in administration and justice. The Magyar language was highly overrepresented in the primary schools and almost all secondary education was in Hungarian.[1]

By the end of the 19th century, the state apparatus was entirely Hungarian in language, as were business and social life above the lowest levels. The percentage of the population with Hungarian as its mother tongue grew from 46.6 % in 1880 to 54.5 % in 1910. The Magyarization of the towns had proceeded at an amazing rate. Nearly all middle-class Jews and Germans and many middle-class Slovaks and Ruthenes had been Magyarized.[1]

However, most of the Magyarization happened in the centre of Hungary and among the middle classes, who had access to education; and much of it was the direct result of urbanization and industrialization. It had hardly touched the rural populations of the periphery, and linguistic frontiers had not shifted significantly from the line on which they had stabilized a century earlier.[1]

Origin of the term

The term generally applies to the policies that were enforced[2][3] in the Hungarian part of Austria-Hungary in the 19th century and early 20th century, especially after the Austro-Hungarian Compromise of 1867,[1] and in particular after the rise in 1871 of the Count Menyhért Lónyay as head of the Hungarian government.[4] The idea owes its existence to the Enlightenment due to which the 19th century saw the emergence of nation-states in many places in Europe (France, Italy, Germany). In its course large areas were culturally and linguistically homogenized (or at least attempts were made to make them so).[citation needed]

When referring to personal and geographic names, Magyarization stands for the replacement of an originally non-Hungarian name with a Hungarian one. For instance, the Romanian name "Ion Negru" would become "János Fekete", or the Slavic name "Novo Selo" would become "Újfalu".

Magyarization in broader sense

As is often the case with policies intended to forge or bolster national identity in a state, Magyarization was perceived by other ethnic groups such as the Romanians, Slovaks, Ukrainians, Serbs, Croats, etc., as aggression or active discrimination, especially where they formed the majority of the population.

Magyarization can also refer to an identity shift, which would compel someone to identify with the Hungarian ethnicity, while having no Hungarian ancestors.[citation needed]

[edit]

Historical context

Joseph II (1780–90), a leader influenced by the Enlightenment sought to centralize control of the empire and to rule it as an enlightened despot.[5] He decreed that German replace Latin as the empire's official language.[5]

Hungarians perceived Joseph's language reform as German cultural hegemony, and they reacted by insisting on the right to use their own tongue.[5] As a result, Hungarian lesser nobles sparked a renaissance of the Hungarian language and culture.[5] The lesser nobles questioned the loyalty of the magnates, of whom less than half were ethnic Magyars, and even those had become French- and German-speaking courtiers.[5]

In July 1849, Hungarian Revolutionary Parliament proclaimed and enacted foremost the ethnic and minority rights in the world, but it was too late: To counter the successes of the Hungarian revolutionary army, the Austrian Emperor Franz Joseph asked for help from the "Gendarme of Europe," Czar Nicholas I, whose Russian armies invaded Hungary. The huge army of the Russian Empire and the Austrian forces proved too powerful for the Hungarian army, and General Artúr Görgey surrendered in August 1849.

The Magyar national reawakening subsequently triggered national revivals among the Slovak, Romanian, Serbian, and Croatian minorities within Hungary and Transylvania, who felt threatened by both German and Magyar cultural hegemony.[5] These national revivals later blossomed into the nationalist movements of the nineteenth and twentieth centuries that contributed to the empire's ultimate collapse.

Magyarization in the Austrian Empire and Austria-Hungary

Time

Total population of the K. of Hungary

Percentage rate of Hungarians

1846

12,033,399

40–45%

1880

13,749,603

46%

1900

16,838,255

51.4%

1910

18,264,533

54.5% (5% Jews)

The term Magyarization is usually used in regards to the national policies implemented by the government of the Kingdom of Hungary, which was part of the Habsburg Empire. The onset of this process dates to the late 18th century [6] and was intensified after the Austro-Hungarian Compromise of 1867, which increased the power of the Hungarian government within the newly formed Austria-Hungary.[4] [7] some of them had little desire to be declared a national minority like in other cultures. However, Jews in Hungary appreciated the emancipation in Hungary at a time when antisemitic laws were still applied in Russia and Romania. Large minorities were concentrated in various regions of the kingdom, where they formed significant majorities. In Transylvania proper (1867 borders), the 1910 census finds 55.08% Romanian-speakers, 34.2% Hungarian-speakers, and 8.71% German-speakers. In the north of the Kingdom, Slovaks and Ruthenians formed an ethnic majority also, in the southern regions the majority were South Slavic Croats, Serbs and Slovenes and in the western regions the majority were Germans[citation needed]. The process of Magyarization did not succeed in imposing the Hungarian language as the most used language in all territories in the Kingdom of Hungary. In fact the profoundly multinational character of historic Transylvania was reflected in the fact that during the fifty years of the dual monarchy, the spread of Hungarian as the second language remained limited. In 1880, 5.7 % of the non-Hungarian population, or 109,190 people, claimed to have a knowledge of the Hungarian language; the proportion rose to 11 % (183,508) in 1900, and to 15.2 % (266,863) in 1910. These figures reveal the reality of a bygone era, one in which millions of people could conduct their lives without speaking the state's official language.[8] The policies of Magyarization aimed to make the fluency in Hungarian language a requirement for access to basic government services such as local administration, education, and justice.

Between 1850 and 1910 the ethnic Hungarian population increased by 106.7%, while the increase of other ethnic groups was far slower: Serbians and Croatians 38.2%, Romanians 31.4% and Slovaks 10.7%.[9]

According to census data, the Hungarian population of Transylvania increased from 24.9% in 1869 to 31.6% in 1910. In the same time, the percentage of Romanian population decreased from 59.0% to 53.8% and the percentage of German population decreased from 11.9% to 10.7%. Changes were more significant in cities with predominantly German and Romanian population. For example, the percentage of Hungarian population increased in Braşov from 13.4% in 1850 to 43.43% in 1910, meanwhile the Romanian population decreased from 40% to 28.71% and the German population from 40.8% to 26.41%.

Names

See also: List of Magyarized geographical names

The Magyarization policy under the governing of Dezső Bánffy between 1895 and 1899 also included forced[citation needed] Magyarization of personal and geographical names. The law about registry books prescribed that all names in these books should be in Hungarian. The native names of non-Hungarians were, thus, replaced with Hungarian ones, for example Serbian name Stevan was replaced with Istvan or Jelena with Ilona. The policy included not only Magyarization of personal names, but of surnames as well.

Hungarian authorities put constant pressure upon all non-Hungarians to Magyarize their names and the ease with which this could be done gave rise to the nickname of Crown Magyars (the price of the registration being one krone).[27] In 1881 the "Central Society for Name Magyarization" (Központi Névmagyarositó Társaság) was founded in 1881 in Budapest. The aim of this private society was to provide advice and guidelines for those who wanted to Magyarize their surnames. Telkes Simon became the chairman of the society, who professed that “one can achieve being accepted as a true son of the nation by adopting a national name”. The society began an advertising campaign in the newspapers and sent out circular letters. They also made a proposal to lower the fees of the name changing. The proposal was accepted by the Parliament and the fee was lowered from 5 Forints to 50 Krajcárs. After this the name changings peaked in 1881 and 1882 (with 1261 and 1065 registered name changes), and continued in the following years on the average of 750-850 per year.[29] During the Bánffy-administration there was another boost with the highest 6700 application forms in 1897, mostly due to the pressure from authorities and employers of the government sector. Statistics show that only between 1881 and 1905 42,437 surnames were Magyarized.(It is less than 0.5% of the total non-Hungarian population of Hungarian Kingdom)[27] Voluntary Magyarization of German or Slavic-sounding surnames remained a typical phenomenon in Hungary during the course of the whole 20th century.

Together with Magyarization of personal names and surnames, the exclusive use of the Hungarian names of geographical places, instead of multilingual usage, was also common. For the places that were not known under Hungarian names in the past, new Hungarian names were invented and used in administration instead of the former original non-Hungarian names. Examples of places where original non-Hungarian names were replaced with newly invented Hungarian names: Szvidnik - Felsővízköz (in Slovak Svidník, now Slovakia), Najdás - Néranádas (in Romanian Naidǎş, now Romania), Sztarcsova - Tárcsó (in Serbian Starčevo, now Serbia), Lyutta - Havasköz (in Ruthenian Lyuta, now Ukraine), Bruck - Királyhida (now Bruck an der Leitha, Austria).[30]

According to Hungarian statistics[31] and considering the huge number of assimilated persons between 1700-1944 (~3 million) only 340,000-350,000 names were magyarised between 1815–1944; this happened mainly inside the Hungarian-speaking area. (One Jewish name out of 17 was Magyarised, in comparation with other nationalities: one out of 139 (Catholic) -427 (Evangelical) for Germans and 170 (Catholic) -330 (Evangelical) for Slovaks.

Migration

Part of the Magyarization was a result of internal migration of segments of the ethnically non-Hungarian population to the Kingdom of Hungary's central predominantly Hungarian counties and to Budapest where they assimilated. The ratio of ethnically non-Hungarian population in the Kingdom was also dropping due to their overrepresentation among the migrants to foreign countries, mainly to the United States.[32] Hungarians, the largest ethnic group in the Kingdom representing 45.5% of the population in 1900, accounted for only 26.2% of the emigrants, while non-Hungarians (54.5%) accounted for 72% from 1901 to 1913.[33] The areas with the highest emigration were the northern mostly Slovak inhabited counties of Sáros, Szepes, Zemlén, and from Ung county where a substantial Rusyn population lived. In the next tier were some of the southern counties including Bács-Bodrog, Torontál, Temes, and Krassó-Szörény largely inhabited by Serbs, Romanians, and Germans, as well as the northern mostly Slovak counties of Árva and Gömör-Kishont, and the central Hungarian inhabited county of Veszprém. The reasons for emigration were mostly economic.[34] Additionally, some may have wanted to avoid Magyarization or the draft, but direct evidence of other than economic motivation among the emigrants themselves is limited.[35] The Kingdom's administration welcomed the development as yet another instrument of increasing the ratio of ethnic Hungarians at home.[36]

The Hungarian government made a contract with the English-owned Cunard Steamship Company for a direct passenger line from Rijeka to New York. Its purpose was to enable the government to increase the business transacted through their medium.[37] While encouraging emigration, the company did not give passports to ethnic Hungarians.[38][original research?]

By 1914, a total number of 3 million had emigrated,[39] of whom about 25% returned. This process of returning was halted by World War I and the partition of Austria-Hungary. The majority of the emigrants came from the most indigent social groups, especially from the agrarian sector. Almost 530,000 people left the country between 1905 and 1907, which shows a direct connection[citation needed] between the U.S. trade fluctuation[citation needed] and Hungary's developing stages[citation needed] (the living standard of the peasantry, decline of agrarian movements, and even the Phylloxera plague). Magyarization did not cease after the collapse of Austria-Hungary but has continued within the borders of the post-WW-I Hungary throughout most of the 20th century and resulted in drastic decrease of numbers of ethnic Non-Hungarians .[40]

Greek-Catholic Hungarians

According to the 2001-census they are 268,935 Greek-Catholic Christians living in Hungary. Excepting few thousands of Romanians and Rusyns, most of them are today ethnically and linguistically related to Hungarians. Most of the Greek-Catholic Hungarians have Rusyn[41] and Romanian[42][43] ancestors. The Hungarian Greek-Catholic diocese of Hajdudorog was founded in 1912. On that time, the diocese promoted the replacement of the Rusyn and Romanian liturgic language with Hungarian. Today, the seat of the diocese is in Nyíregyháza.

Jews

In the nineteenth century, the Neolog Jews were located mainly in the cities and larger towns. They arose in the environment of the latter period of the Austro-Hungarian Empire generally good period for upwardly mobile Jews, especially those of modernizing inclinations. In the Hungarian portion of the Empire, most Jews (nearly all Neologs and even most of the Orthodox) adopted the Hungarian language as their primary language and viewed themselves as "Magyars of the Jewish persuasion".[44] The Jewish minority which to the extent it is attracted to a secular culture is usually attracted to the secular culture in power, was inclined to gravitate toward the cultural orientation of Budapest.[45] (The same factor prompted Prague Jews to adopt an Austrian cultural orientation, and at least some Vilna Jews to adopt a Russian orientation.[45])

After the emancipation of Jews in 1867, the Jewish population of the Kingdom of Hungary (as well as the ascending German population[46]) actively embraced Magyarization, because they saw it as an opportunity for assimilation without conceding their religion. (We also have to point out that in case of the Jewish people that process had been preceded by a process of Germanization[45] earlier performed by Habsburg rulers). Stephen Roth writes, "Hungarian Jews were opposed to Zionism because they hoped that somehow they could achieve equality with other Hungarian citizens, not just in law but in fact, and that they could be integrated into the country as Hungarian Israelites. The word 'Israelite' (Hungarian: Izraelita) denoted only religious affiliation and was free from the ethnic or national connotations usually attached to the term 'Jew'. Hungarian Jews attained remarkable achievements in business, culture and less frequently even in politics. But even the most successful Jews were not fully accepted by the majority of the Magyars[citation needed] as one of their kind — as the events following the Nazi German invasion of the country in World War II so tragically demonstrated." [47] However, in the 1930s and early 1940s Budapest was a safe haven for Slovak, German and Austrian Jewish refugees[48] and a center of Hungarian Jewish cultural life.[48]

In 2006 the Company for Hungarian Jewish Minority could not collect 1000 signatures for a petition to declare Hungarian Jews a minority[49] even though there are at least 100 000 Jews in the country. The official Hungarian Jewish religious organization, Mazsihisz advised not to vote for the new status because they think that Jews identify themselves as a religious group, not as a 'national minority'. There was no real control throughout the process and non-Jewish people could also sign the petition.[49]

Magyarization in Upper Hungary

Although the share of Slovaks within the electorate (10,4%) largely reflected their weight in the total population of Hungary proper (10,7%) Slovaks had extremely marginal representation in the parliament (1 deputy out of 420 MPs). Although at the time of the Austro-Hungarian Compromise of 1867 there were more than one thousand Slovak elementary schools, their number was gradually reduced to 322 by 1918.

 

Dinu

#1725 Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

2012-05-02 08:44

#1723: - Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

Revin si aici cu aceeasi intrebare: care este scopul acestei incursiuni in istorie?