Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

Judex

#1606 Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 02:20

#1597: - Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

Perfect tot ce aţi citat. Acelaşi lucru am scris şi eu la #1409. Dar de ce vă limitaţi numai la atît? Vedeţi că mai e şi alineatul (6), tot la acel articol 32. Respectaţi-l şi pe acela.

Eu cred că dacă ne referim la instrucţia în limba maternă aceasta este garantată tinerilor maghiari, aşa cum s-a prevăzut şi în Declaraţia de la Alba Iuli din 1918, acolo unde instrucţia în limba română nu este posibilă. De ex. la însuşirea şi perfecţionarea pregătirii referitoare la propria dvs. limbă şi cultură, sau la categoriile de persoane cu un grad de cultură sau pregătire şcolară mai scăzut, cum ar fi elevii şcolilor profesionale, ucenici şi meseriaşi necesari unor societăţi comerciale, elevii unor şcoli cu carecter special care au dificultăţi în a-şi însuşi o limbă străină.

Refuz să cred că un tînăr maghiar care a urmat 12 ani de pregătire şi însuşire a materiilor de cultură generală în limba română devin dintr-odată incapabili să înţeleagă limba statului care-l protejează. Atunci ce să mai zicem de un coreean sau chinez care vine să studieze în România sau Ungaria, bunăoară?

Unii au pretenţia că judeţele secuieşti aduc o contribuţie pe cap de locuitor la bugetul României, mai mare decît cele de peste Carpaţi. Eroare! Numai Bucureştiul, care are a zecea parte din populaţia României aduce la buget aproape cît restul ţării la un loc. Şi mă îndoiesc dacă cel mai sărac judeţ din ţară aduce cu mult mai puţin la buget decît Harghita sau Covasna.

În fond, ce aveţi voi ceva special la vînzare decît cartofi şi ape minerale? Eu nu ştiu. Asa-i o legendă că judeţele ardelene ţin economia României, o legendă scornită de răuvoitori, în interese meschine, pentru a băga discordie între români.

Curtea constituţională nu a studiat în mod special oportunitatea deschiderii unor linii separate de studiu la UMF. Legea este generală, aplicabilă la Universitatea Babeş-Bolyai de ex., acolo unde acestea se justifică şi deja funcţionează şi nimeni nu are nimic împotriva lor. Oportunitatea înfiinţarea unei linii separate la UMF Tg. Mureş, poate fi decisă de consiliului profesoral, de senatul UMF, care consideră că se justifică sau nu din punctde vedere economic, sau social.

După opinia mea, care nu este cea care decide, atîta timp cît la UMF există o universitate care pregăteşte tineri în limba oficială a statului, indiferent de naţionalitate, acolo pot să înveţe orice fel de sudenţi. Refuz să cred că studenţii maghiari au handicap din naştere în a-şi însuşi noţiunile de medicină învăţîndule în limba română. În fond, dacă nu pot şi nu pot, le sunt puse la dispoziţie cursuri şi în limba lor.

Raspunsuri

pt. Judex

#1608 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând?...doar o prostie!

2012-03-29 08:03:39

#1606: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând... 

 Judex, toje romanes? Manelele ti s-ar potrivi mai bine decat prelegerile nationaliste. Las-o balta, ca nici la asta nu te pricepi, esti varza baiete!


Musafir

#1615 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-29 10:47:36

#1606: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

"Perfect tot ce aţi citat. Acelaşi lucru am scris şi eu la #1409. Dar de ce vă limitaţi numai la atît? Vedeţi că mai e şi alineatul (6), tot la acel articol 32. Respectaţi-l şi pe acela."

 

Sigur. Cum sa nu-l respectam?

Autonomia universitatilor (repet: autonomia, care nu inseamna suveranitate) este garantata. Legea Educatiei Nationale chiar precizeaza ce inseamna aceasta autonomie:

Art. 118
(1) Sistemul national de invatamant superior se bazeaza pe urmatoarele principii:
a) principiul autonomiei universitare;

 

Art. 123
(1) Autonomia universitara este garantata prin Constitutie. Libertatea academica este garantata prin lege. Institutiile de invatamant superior se organizeaza si functioneaza independent de orice ingerinte ideologice, politice sau religioase.
(2) Autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane, cu respectarea stricta a legislatiei in vigoare.
(3) Aspectele fundamentale ale autonomiei universitare se exprima in Carta universitara, aprobata de senatul universitar, in concordanta stricta cu legislatia in vigoare.
(4) Autonomia universitara se exercita numai cu conditia asumarii raspunderii publice.

 

Deci e clar ca aceasta autonomie e garantata si de Constitutie si de lege. Dar e tot atat de clar ca autonomia universitara nu permite incalcarea legilor (institutiile de invatamant superior fiind autonome in cadrul legislativ al unui stat, dar nu sutn suverane, state in stat!).