Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

/ #1486 Re:

2012-03-26 18:31

#1484: buzas csaba -

Kedves Csaba, szerinted mennyiben hasonlítható össze egy őshonos európai kisebbség helyzete a tengeren túli bevándorlókéval?

A román nyelvet pedig nemcsak felétek oktatják hatékonytalanul, hanem az egész országban, aminek következtében a tömbmagyarságból származók mindig hátrányban vannak (ugyanis nem az idegennyelv-oktatás pedagógiai eszközeivel tanítják, hanem aszerint, ahogy a többségi iskolákban is, és nem a nyelvi kompetenciák elsajátítására fektetik a hangsúlyt). Ezért tudnak a tömbmagyarságban élők egész jól angolul és németül (mert azt idegennyelvszerűen oktatják), románul viszont kevésbé. Ezért nem ők a hibásak.

Viszont azt nyilván magad is tudod, hogy az orvosi egyetemen a jelen rendszerben sem lehet románul megtanulni, ugyanis nyelvoktatás még abban a tökéletlen formában sem folyik, mint 1-12 osztályban. Mi több: nem is az egyetem feladata volna románul megtanítani (legfennebb a szaknyelvi kifejezések tekintetében), azt a felvételi pillanatában már mindenkinek tudnia kellene, hiszen érettségi vizsgát tett románból. A nyelvi kompetenciák elsajátításának problémáját tehát inkább az általános iskolában kell megoldani, mintsem a felsőoktatásban utólag korrigálni.