Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Yollman

#51 felicitarii

2014-02-12 11:29

felicitarile mele domnule arheolog

remarcabil efortul depus pentru prezentarea descoperirilor facute de colegii mei,
care practica acest hobby din buzunarul propriu
tot din banii nostri sunteti platiti si dumneavoastra, dar din pacate putini pasionati printre voi. Marea majoritate sunt pasionati se jocuri online (cand sunt la birou) si de distractii cand sunt pe teren,(ieftine distractii).
S-a schimbat legislatia pt MD-uri si brusc v-ati sesizat

Rusinica , ar trebui sa luati exemplu de la englezi si americani, cum se poarta ei cu pasionatii de detecting

Yollman - Administrator http://detectiemetal.com/ , mai treceti pe la noi pe forum pentru o mai buna informare

Stima

Iulian Enache

#52

2014-02-12 11:54

Da, vad ca lucrurile nu se opresc aici si mai rau iau amploare. Domnule Teodoru nu am de ales decat sa va rog sa probati fiecare aberatie care s-a spus la adresa mea...va fi destul de greu pentru ca tot ce spuneti sunt minciuni inventate. Daca ati fi comunicat cu colegii dumneavoastra de la MNIR v-ati fi dat seama de prostiile pe care le spuneti...
O zi buna!
Anti petitia vietii!

#53 Re:

2014-02-12 11:59

#52: Iulian Enache -

Daca nu inchide aceasta petitie stupida cat mai repede eu cred ca trebuie sa-l dai in judecata!

O zi buna!

pratmin

#54 Re:

2014-02-12 12:49

#52: Iulian Enache -

Faptul ca ti s-au adus acuzatii nefondate si injurii intr-un spatiu public chiar si el online, ai tot dreptul sa il dai in judecata, Iulian. Noi "cei multi" te sprijinim.

 

Poate astfel mai scapam de un mizerabil de pe un post de bugetar, platit oricum pentru nimic benefic pentru tara asta.

Dl. Teodoru "mai draga" si sustinatorilor acestuia (multi probabil fara sa stie despre ce e vorba), iti recomand putina decenta si bun simt in ceea ce spuneti. Probabil nu stiti dar media de varsta a celor care impartasesc acest hobby in mod legal este de 37-39 ani, majoritatea cu familii, angajati sau administratori de companii, iubitori de istorie si cel mai important, au educatia si vointa de a indrepta raul facut sau nefacut.

Vreti sa ne explodeze bombele in fata? Acest lucru nu se va intampla, cat timp suntem responsabili si constienti de pericole, insa uitati ca prin actiunile noastre de predare la ISU salvam vieti.

Considerati ca distrugem potentiale viitoare situri arheologice? Cum se poate sapand o groapa de 20x30x20 cm, predand obiectul in cauza la muzeu si in acelasi timpaducand la cunostinta arheologului coordonate GPS sau locatia exacta, chiar fiind gata oricand sa mergem la acea groapa impreuna, fara sa fim platiti pentru asta?

Mai cugetati un pic la aceasta petitie (daca ma intrebati pe mine, o pot categorisi ca si obraznica), tinand cont ca noi, cei care avem acest hobby in mod legal, cu autorizatie, suntem gata oricand sa primim mascatii la usa pentru perchezitii, pentru ca suntem tranparenti si corecti, in timp ce dumneata si altii asemenea trebuiesc anuntati inainte de a veni mascatii

vali_p

#55 Sa ne calmam,

2014-02-12 13:12

Apel catre semnatarii petitiei,
Va rog respectuos sa incetati in a acuza gratuit, niste pasionati ai detectiei de metale, sau mai bine spus cautatori de comori (cred ca va convine acest termen), nu suntem cu totii pasionati de istorie sau arheologie, dar avem un hoby comun, iar asta ne uneste, legea ne da dreptul de a practica detectia de metale, cu ce suntem noi de vina ca dam peste tot felul de tezaure, pe care apoi le predam muzeelor,va deranjeaza ca le predam contra unor sume modice, va rog sa verificati ce, si contra caror sume sa achizitionat de catre muzee obiecte, tezaure, piese importante, apoi sa faceti o comparatie cu pretul pietii negre, gen okazii, ebay, etc.
Nu sustin ca toti detectoristii sunt de buna credinta, dar cu aceiasi fermitate sustin ca sunt cel putin la fel de putini arheologi manati de un sentiment de inavutire de pe urma descoperirilor facute de ei.
Prin aceasta petitie riscati sa distrugeti inceputul unei colaborari intre muzee, si detinatorii legali al detectoarelor de metale, apoi unii mai precauti din fire or sa-si puna semne de intrebare in a preda sau nu, in cazul unor descoperiri de insemnatate istorica, tocmai din teama de a nu fi acuzati de fel de fel de infractiuni.
Va amintesc ca, un detector de metale detecteaza nu numai obiecte de importanta istorica, pot fi meteoriti(este cumva interzisa detectia de meteoriti?) capace de bere (sunt milioane) doze de tot felul, folii de aluminiu(iarasi sunt miliarde).
Chiar aveti impresia ca pamantul tarii este " imbuibat " de obiecte de partimoniu de o insemnatate arheologica iesita din comun?, o sa va dezamagesc..NU,
Va rog, in numele colegilor de detectie, sa participati la cateva iesiri pe teren, apoi o sa va lamuriti cum sta treaba in realitate,.
Atata timp cat o sa fie legala detinerea si folosirea detectoarelor de metale,in conditiile legii, vom fi pe teren, si spre dezamagirea dumneavoastra.. ne "inmultim" cu o viteza uluitoare, incercati sa fiti mai relaxati si sa ne atrageti de partea dumneavoastra, veti avea doar de castigat

Cu Stima,

Vali Popescu

liber cugetator

#56 Frustrare!

2014-02-12 13:22

Acesta e singurul cuvant ce se potriveste unei asemenea petitii.
Pasionat de WW

#57 Dezamorsari

2014-02-12 13:27

Domnule Teodor , dupa ce se mai linistesc lucrurile si o sa fiti detasat ca specialist la un muzeu din provincie de conducerea MNIR , va luam cu noi la o detectie sa vedeti ce placut e.Si pentru ca noi mergem de regula doar prin locurile unde au avut loc lupte din cele 2 conflagratii mondiale , nu o sa va injosim sa va rugam sa incercati o detectie cu unul din aparatele noastre , este sub demnitatea dumneavoastra.In schimb am vorbit cu amicii si va dam cu mare placere un ciocan ca sa dezamorsati obuzele si grenadele pe care uneori le gasim si anuntam ISU.

Musafir

#58 Re:

2014-02-12 13:29

#52: Iulian Enache -

Observ cu stupoare ca dovezile aduse sunt preluate din media (care stim cu totii cat de credibila poate fi: soc, bomba, uluitor, etc.) si va sustin in combaterea acuzatiilor care vi se aduc la adresa dumneavoastra (nejustificate).

Digger

#59 Colaborare ?

2014-02-12 13:40

Cine ? Domnul arheolog Eugen Teodor ? Îmi aduc aminte că scria anul trecut pe grupul exclusivist al arheologilor (pe atunci inchis si la vizitare) de pe Facebook , că arheologii trebuie să se folosească de un pasionat de detecţii , ca de serviciile unei prostituate...O comparaţie măgulitoare , care ilustrează de câtă consideraţie se poate bucura cineva în ochii dânsului şi a celor care-l aprobau...No comment.

Unchiul Samahoanca

#60 Despre buburuzul samizdat

2014-02-12 13:41

Am vrut sa scriu un comentariu decent si cu un anumit grad de elevatie.
Citind aberatiile si incapacitatea(anatomica)a domnului Teodor de a intelege cum sta treaba cu drepturile cetateanului roman european, nu-mi ramane alternativa si va trebui sa folosesc un limbaj cat mai simplu.
Poate cineva sa-i faca tovarasului un test psihologic si (sau) un examen toxicologic?
Am auzit ca unele droguri pot fi depistate chiar si la ani distanta (in podoaba capilara).
Apoi discutam despre petitia cu pricina.
P.S. Eu v-am dat indiciile, restul tine de organele abilitate.
P.P.S. Stima si maxim respect pentru domnul Enache, garantez ca nici unul din toata minisleahta de sustinatori a petitiei nu ar fi procedat astfel.
P.P.P.S. Oare cu cat s-ar fi rascumparat tezaurul respectiv, pe filiera bratarilor dacice, stie cineva???
Dan

#61 Re:

2014-02-12 13:54

#7: Iulian Enache -

Bravo Iulian, foarte frumos punctat. Si tot respectul pentru ca te-ai putut abtine si i-ai raspuns respectuos acestui individ.

Catalin

#62

2014-02-12 15:43

frustrare, frustrare, frustrare si multa rautate. nu inteleg de unde atata inversunare impotriva unui hobby care a adus patrimoniului national in ultimul an mai multe artefacte importante decat toti angajatii statului la un loc? nu vi se pare ciudat ca niste oameni cu niste cunostinte limitate in domeniu gasesc obiecte mai valoroase decat expertii? totusi ma opresc aici ptr ca sunt convins ca asa cum in randul nostru sunt si oameni de rea credinta asa si in randul domnilor arheologi sunt si oameni cu capul pe umeri si care chiar iubesc istoria acestei tari si pe care nu as vrea sa-i supar.
pe domnul initiator al petitiei il rog sa-si cumpere si dansul un detector si sa umble pe coclauri ca noi, mai ales ca stie si unde si cum fara sa "distruga contextul" si basca dispune si de muult timp liber, bugetar fiind. asa ca poate, domnia sa gaseste proiectilul acela de care vorbea mai sus ca sa aiba intaietate si in domeniul istoriei moderne.


Musafir

#63 Re: Re:

2014-02-12 15:57

#50: - Re:

as vrea sa va raspund la punctul 4: ce intelegeti prin indiferenta? faptul ca nu se cerceteaza imediat? va rog sa intelegeti ca asa ceva se intampla numai la televizor/in alte tari. in conditiile in care banii alocati pentru santierele in lucru deja tind incet-incet spre zero, de unde fondurile necesare unei sapaturi, fie ea si de mica amploare? si dupa aceea, eventual, protejare, conservare... vedeti bine care este atitudinea: arheologii traiesc pe spatele contribuabilului cinstit. din pacate, cultura in general consuma, nu produce. produce hrana pentru suflet, eventual. ma intreb daca ceilalti colegi ai dvs au aceeasi atitudine si fata de teatru, actori, scriitori s.a.

felicitari pentru tonul civilizat. asa se poarta o discutie.

Eugen S. Teodor
Autorul acestei petitii

#64 Re:

2014-02-12 15:57

#7: Iulian Enache -

Pot sa fiu de acord ca a fost un calificativ dur; era însă doar 'pe cale de consecinţă' a faptului că sunt convins, şi acum, că piesele au fost curăţate prealabil (am văzut fotografii foarte bune...). Şi acum cred că nu aveai cum să te descurci singur, cu două unelte şi un bagaj de 55 kg. Deduc că, dintr-un motiv sau altul, declaraţiile tale publice (doar pe acelea la cunosc) nu sunt cu totul adevărate. Acum: de ce ar minţi cineva, fie şi asupra unor detalii, dacă nu ca să ascundă detalii incriminante. Nu am nimic personal nici cu tine, nici cu tagma ta (care, sigur, sunt de fapt oameni de toate felurile); am doar cu cei care ar trebui să protejeze patrimoniul istoric (tot patrimoniul, inclusiv siturile), dar fac lucruri care încurajează distrugerea lui, într-un fel sau altul (mă refer inclusiv la informaţiile pierdute asupra condiţiilor descoperirii).

În rest - nu este treaba mea, ci a organelor de anchetă. Cred că tot domeniul acesta - inclusiv activitatea detectoriştilor - trebuie revăzut din temelii. Acesta este singurul meu scop.


Musafir

#65 Re: Re: Re:

2014-02-12 16:08

#63: - Re: Re:

Nu este vorba despre sapaturi/santiere, ci despre luare la cunostinta. Nici despre bani, transportul il pot oferi eu contra unei pareri avizate despre locatie. Trebuie doar dorinta de a se deplasa pana acolo alaturi de mine.

Exact pentru asta militez: Un dialog civilizat pentru gasirea unei solutii optime pentru ambele tabere. Adevarat, si o lege mai clara ar ajuta, dar si o delimitare mai exacta a zonelor de protectie ar fi buna, pentru a sti ce trebuie ocolit (apropo, un braconier tot gaseste locul cu pricina si daca e secret, are el mijloace). Cat despre autorizatia sapei... birocratie multa, "mon cher". Un ghid ar ajuta mai mult, ceva de genul :

Gasit ceramica = Marchezi coordonate, parasesti locatia, te intorci la sapat cu un specialist

Gasit bronzuri = Poze detaliate, GPS, adancime, iei obiectele fara sa le strici, parasesti locatia , te intorci la sapat cu un specialist

Potcoava = mai sapa de 3 ori, poate gasesti setul.

 

 

pratmin

#66 Lamuriri

2014-02-12 16:08

Citat: "În rest - nu este treaba mea, ci a organelor de anchetă. Cred că tot domeniul acesta - inclusiv activitatea detectoriştilor - trebuie revăzut din temelii. Acesta este singurul meu scop."

Aveti acest scop in calitate de ce, stimate domn/doamna Anonimus?
Ne puteti spune si care sunt mijloacele, daca aveti si altele in afara de cele comuniste?
Sunteti de acord ca va luptati cu detectoristii in legalitate, care sunt si corecti in proportie de cel putin 90% si ar trebui sa duceti o lupta cu braconierii care nu au nici o autorizatie si care sunt mult mai multi numeric?
Iulian Enache

#67 Re: Re:

2014-02-12 16:39

#64: - Re:

Domnule Teodor, deci dumneavoastra lucrati la Muzeul National si sunteti convins "din poze????" ca acestea au fost curatate in prealabil!!! Stiati ca toate aceste fotografii foarte bune de care vorbiti au fost facute cu telefonul mobil?  Daca monedele mai au urme de pamant si in prezent ce credeti au fost curatate chimic?  Nu ati avut ocazia sa vedeti tezaurul imediat dupa predare? Sau de ce vorbiti doar din ce s-a spus in media? Nu lucrati in cadrul Muzeului National?...Eu personal daca eram in locul dumneavoastra si auzeam ca s-a descoperit cel mai mare tezaur monetar din Romania si ca este in custodia Muzeului National dadeam fuga sa-l vad in toata frumusetea lui si apoi trageam concluzii. De unde ati tras concluzia ca tezaurul era predestinat unei tranzactii internationale?

Ca nu aveti nimic personal cu mine tind sa cred insa afirmatiile din petitie specifice mai degraba unei reviste de scandal, sunt false,menite sa sensibilizeze pe domnul ministru al Culturii intr-un mod ieftin, se vede clar ca nu v-ati informat in prealabil inainte sa aruncati cu noroi.

REPET NU TREBUIA DECAT SA FACETI CATIVA METRII SI SA VA INFORMATI LA COLEGII DUMNEAVOASTRA DE LA MNIR CA TOTI PASII AU FOST LEGALI SI CA MONEDELE INCA MAI AU URME DE PAMANT

Dar ce naiba e mult mai simplu sa presupunem din poze si din ce s-a scris in media

O seara buna!


Musafir

#68

2014-02-12 16:56

Laudabila initiativa. Felicitari. N-ati dus niciodata lipsa de curaj. Pasionatii de mai sus habar n-au cat de anosta, dificila si grea este cercetarea arheologica. Poate ca le-ar prinde bine macar o saptamana de vacanta pe un santier arheologic la 40-50 de grade in praf sau noroi pana la genunchi platiti cu 13 lei/zi?! Sa vezi cum urla apoi pasiunea in ei...
In secolul XIX era OK. Astazi, insa, vanatoarea de comori poate fi un hobby penal. Ce ziceti?
Semneaza
Un pasionat fara detector.
margas

#69 detectorist amator cumpar detector

2014-02-12 16:57

Laudabila initiativa. Felicitari. N-ati dus niciodata lipsa de curaj. Pasionatii de mai sus habar n-au cat de anosta, dificila si grea este cercetarea arheologica. Poate ca le-ar prinde bine macar o saptamana de vacanta pe un santier arheologic la 40-50 de grade in praf sau noroi pana la genunchi platiti cu 13 lei/zi?! Sa vezi cum urla apoi pasiunea in ei...
In secolul XIX era OK. Astazi, insa, vanatoarea de comori poate fi un hobby penal. Ce ziceti?
Semneaza
Un pasionat fara detector.

Musafir

#70 rusine rusine rusine

2014-02-12 17:14

Domnule director fara suparare dar sa va fie rusine !!!!!!!!!
Cristibv-Galian C.

#71

2014-02-12 17:15

Jignind nu ajungem la nici un rezultat.Eu unul apreciez munca arheologilor dar asta nu inseamna ca daca posed un detector sunt catalogat infractor .
Eu unul am vazut monede mult mai vechi decat cele gasite de Iulian si dupa un jet de apa au iesit foarte curate, asa ca nu va dati destepti dupa ce a-ti vazut cateva poze.Acuzatiile si speculatiile sunt absurde, mai ales ca vin din parte unor oameni care se dau inteligenti.Nu cred ca este pasionat al acestui hobby care sa nu isi rupa cateva ore lunar pentru a ajuta arheologii sau muzeele locale in diverse actiuni.

Musafir

#72 Domnule arheolog

2014-02-12 17:27

Eu sunt un detectorist amator , dar daca dumneavoastra ma faceti pe mine un infractor fara sa ma cunoasteti ! atunci aveti probleme grave de sanatate ! Va sfatuiesc sa va faceti urgent un consult medical ,Si sincer sa fiu ar trebui sa va condamne pe dumneavoastra legea pentru calomnie . Stiu ca sunt si arheologi adevarati care se pot numi oameni adevarati ! cel putin rau despre muzeul national din Cluj eu nu pot spune ! urmeaza sa primesc in jur de 100 de lei de la muzeu dar daca asta il deranjeaza pe acest om sa lase aici un numar de cont si promit ca am sai donez lui acea suma !
Bogdan Condurateanu

#73

2014-02-12 17:28


M-am abţinut până acum să comentez ceva apropo de detectorism într-o comunitate care nu vede asemenea activităţi cu ochi buni, opinie la care mă raliez din principiu, dar recenta petiţie online care vizează înlocuirea directorului MNIR are nişte hibe de logică şi unele carenţe legislative absolut remarcabile:

1. la monezile de argint nu văd că ar trebui făcute operaţii de dezoxidare, decât cea de degresare şi care constă în scufundarea acestora într-un lighean de plastic într-o baie de alcool etilic sau acetonă în soluţie, urmată de o clătire care se putea face la fel de bine şi cu furtunul şi de o uscare, la soare sau pe nişte prosoape. Este o activitate care ar lua jumătate de zi maximum, nu zeci de zile aşa cum pretinde autorul petiţiei. Argumentele pe care le aduce în acest sens nu ar rezista în faţa niciunei instanţe.

2. eu puteam ridica acum ceva vreme 130 kg din genuflexiune. Un bărbat normal fără prea mare pregătire fizică poate căra două damigene de vin de 20l câte una în fiecare mână cu riscul unei febre musculare. Un sac de ciment are acum 40 kg, dar înainte avea 50 kg, cineva obişnuit cu munca pe şantier l-ar fi putut căra pe braţe. Nu este o performanţă fizică imposibilă să cari 55 kg, mai ales pentru un bărbat în care pompa adrenalina, aşa cum vrea să lase să se înţeleagă autorul petiţiei.

3. De ce ar fi greşit directorul MNIR că l-a premiat pe descoperitor în opinia autorului? Pentru că bunurile solului şi subsolului sunt ale statului român. Foarte corect. Dar statul român nu ştia de ele, iar descoperitorul i le-a prezentat acestuia – în persoana MNIR - şi conform legii (art. 326, http://www.contabilsef.md/libview.php?l=ro&idc=347&id=2797 ) i se cuvine o recompensă. Nimic ilegal aici. Că recompensa primită de descoperitor a dezechilibrat bugetul MNIR de cercetare, asta înseamnă că bugetul era prea mic în acel moment pentru o descoperire atât de mare, nu că descoperirile nu ar trebuie premiate în principiu. Iar legiuitorul şi managerul român trebuie să aplice legea din România, înaintea interpretării personale a autorului petiţiei a “articolului 10 al convenţiei de la Valleta (1992, paragraful iii)”. Să presupunem prin absurd că toate descoperirile de acest gen ar rămâne nepremiate de autorităţi. Oare ce credeţi că se va întâmpla în acest caz?! Ar fi mai bine?

4. Sunt nenumărate cazurile cunoscute în care comorile arheologice au fost traficate înafara circuitului legal. “Elogiul” pe care îl face directorul MNIR detectoristului este că a ales calea legală de a se bucura de descoperirea sa. Iar textul “Noi ar trebui să învățăm din această lecție și să fim cu un pas înaintea lor, nu cu 100 de pași în urma lor” ar trebui interpretat ca un îndemn public către Guvernanţi de a se aloca de către Ministerul Culturii prin buget mai multe resurse materiale şi de timp arheologilor cu ştate în regulă ca să facă cercetări perieghetice de acest fel, în loc să fie nevoiţi să plătească premii pentru descoperiri făcute neprofesionist!!!

5. Nu se poate aplica legal prezumţia de premeditare la un detectorist care nu se duce la un punct fix, ci bate coclaurii, aşa cum nu se poate aplica unui poliţist de la circulaţie care şi-a descărcat arma din dotare urmărind un vitezoman, doar pentru că în fiecare zi şi-o pune la brâu în toc.

6. Nu ştiu ce probleme administrative sau personale are autorul petiţiei cu şeful instituţiei unde lucrează, dar genul ăsta de “petiţii online” în care s-a specializat în ultima vreme îmi aduc tare mult aminte de procesele şi demascările publice din perioada comunistă. Un fel de linşaj mediatic... În cazul acesta împotriva unui stimat membru al Nobilei Case, un cunoscut numismat a cărui reputaţie este mânjită cu noroi gratuit ... „(lista lucrurilor care îi sunt imputabile este prea lungă pentru a fi menţionată aici)”. Sunt tare comode, pentru că nu implică responsabilitatea unui denunţ penal, la care trebuie să dea o grămadă cu subsemnatul, plus că toate declaraţiile se fac de mână, nu la calculator. Şi aduc o binemeritată atenţie pentru o viitoare carieră politică - sau măcar una administrativă - în domeniul înfierat... unde îi doresc succes, deşi nu îi împărtăşesc apetitul pentru a călca pe cadavre. Cu toate că în cazul acesta are şanse mici de succes pentru că decizia directorului MNIR a fost deja susţinută politic şi public şi de Prim Ministrul României, care l-a premiat şi el pe descoperitor... „în baza unei interpretări abuzive a legii”...

7. Cum se pot efectiv proteja siturile arheologice cunoscute, dacă perimetrele acestora nu sunt publicate într-un format public? Nu cumva asta e cauza pentru “incapacitatea poliţiei teritoriale de a cunoaşte limitele siturilor arheologice, face ca prevederea legală să fie inoperantă”. Asta presupunând că poliţiştii rurali chiar ar avea chef să le facă rondul cheltuind benzină şi timp?!

8. Faptul că un cetăţean al României este cercetat pentru tăinuire de patrimoniu nu îl face VINOVAT de tăinuire de patrimoniu, doar o hotărâre a unei instanţe rămasă definitivă şi irevocabilă poate să îi pună această pată pe cazier. Dar pentru autorul petiţiei este „suficient să suspectăm că condiţiile de descoperire nu sunt corect documentate”. Cacofonia bănuiesc că a fost intenţionată.

Ce are totuşi important acestă problematică:

1. Concurenţa neloială între arheologii cu acte în regulă şi detectorişti. Aşazişii “arheologi amatori”. Primii trebuie să parcurgă un proces de autorizare ai unei asemenea cercetări, detectoriştii nu. Aceasta este o hibă a legislaţiei care trebuie remediată!!!

2. Mult mai grav. Săpătura pentru scoaterea la iveală a metalului se face neprofesionist scoţând obiectele din context şi răvăşind straturile. Pentru un arheolog asta este un dezastru. Şi dacă pentru fiecare obiect de metal se răscolesc zeci de gropi, atunci asta este de-a dreptul cumplit. Lucrul acesta TREBUIE remediat legislativ, într-o măsura în care arheologii să fie singurii abilitaţi să facă săpături îndiferent la ce sit, cunoscut sau necunoscut, iar detectoriştii doar să puncteze în direcţia corectă unde au găsit un semnal puternic şi să existe şi un mecanism de cointeresare.

3. Dintre toate asociaţiile arheologice din România constituiţi un grup şi faceţi o propunere legislativă de interdicţie a detectoarelor de metal înafara utilizării profesionale de către profesionişti autorizaţi din domenii, dacă asta credeţi că e soluţia. Aşa cum s-au interzis dronele cu camere video înafara circuitului utilizatorilor profesionişti, se pot interzice prin HG şi detectoarele de metal înafara anumitor profesii. Este ceva de muncă să se întocmească un draft legislativ, dar este mult mai onorabil şi mai productiv decât semnarea unui denunţ cu mari şanse de a fi considerat calomnios...

4. Aş sugera în acest caz să puneţi în aceeaşi propunere legislativă şi obligativitatea publicării perimetrelor arheologice ale siturilor LMI şi ale celor non-LMI. Aşa cum face ANRM când alocă un perimetru pentru explorare-exploatare, dau o listă de coordonate în stereo70 pe care directorul ANRM o publică în Monitorul Oficial al României. În felul acesta nu vor mai exista suspiciuni vreodată despre ce s-a găsit şi unde!

Musafir

#74 domnule margas

2014-02-12 17:40

13 lei la zi ? aveti un castig bunicel fata de alti mii si mii de romani care castiga abia 800 lei pe luna .pe acei oameni cine ii asculta ?
Dexter

#75 Nu e tocmai aşa...

2014-02-12 17:45

Eroare domnule Condurateanu.Aţi afirmat asta : "1. Concurenţa neloială între arheologii cu acte în regulă şi detectorişti. Aşazişii “arheologi amatori”. Primii trebuie să parcurgă un proces de autorizare ai unei asemenea cercetări, detectoriştii nu. Aceasta este o hibă a legislaţiei care trebuie remediată!!!"

În afara zonelor protejate nici arheologii şi nici amatorii nu au nevoie de autorizare de săpătură.În arealele conservate , arheologii au nevoie de autorizaţie de detecţie în sit şi dacă doresc să se folosească de serviciile unui amator , trebuie să solicite factorilor de resort autorizarea detectorului pasionatului pentru acel demers.Este o problemă reglementată în legislaţie de mult...Nu vorbim de autorizaţia de deţinere a detectorului care e "actul de identitate" al aparatului , fără de care nu există cadrul legal al deţinerii...