Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-02-12 08:43



Musafir

#27 Re: Gigi

2014-02-12 08:44

#25: - Gigi

Clar. E greu sa te uiti la cascaval cu stomacul gol, fara sa gusti din el. Problema este ca ei sunt expertii si pe ei nu ii poate contrazice cineva. Ar trebui ca corpul de control al ministrului culturii sa faca vizite pe la muzeele din tara si sa vada in ce conditii au disparut unele piese din muzee.


Musafir

#28 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-12 08:45

#24: - Re: Re: Re: Re:

Pesonal am gasit 2 obuze si o grenada ... grenada era sub frunze putea fi gasita si fara detector  la fel si un obuz era la maxim 5 cm in pamant...

 


Musafir

#29 Re: Re: Gigi

2014-02-12 08:46

#27: - Re: Gigi

La muzeu poate nu fura din muzeu ... dar atunci cand fac descoperiri pe teren fura de nai vazut ...


Musafir

#30

2014-02-12 08:49

Sper sa inceteze odata acest macel!
Unul din cei multi

#31 Frustrarea se simte in aer

2014-02-12 09:01

Nu intentionez sa intru intr-o discutie, dar pot confirma faptul ca sunt ceva resurse investite pentru aceasta pasiune iar pentru unul ca mine fara un job nu a fost deloc usor. Partea care ma supara cel mai tare din aceasta petitie este aceea de a suprima orice actiune a noastra, a "celor multi" de a face sapaturi pe terenuri publice. Suna bine in teorie >>>daca nu mai are voie nimeni sa sape inseamna ca bunurile vor sta la "putrezit" in siguranta. Sincer ma indoiesc ca vreo autoritate ar face ceea ce facem noi sa cerceteze zone (in afara siturilor arheologice) cm cu cm (zeci de km patrati) de cele mai multe ori pentru o potcoava neinsemnata.

Desi fac parte din "cei multi" nu pot spune ca toti sunt cinstiti, probabil sunt si "braconieri" dar acestia nu reprezinta majoritatea si problema ar putea fi rezolvata prin sporirea masurilor de protectie a siturilor arheologice, deoarece este singura solutie viabila in stoparea problemei.

In incheiere ca sa fiu in ton cu vibratia acestui "hot spot", incercati sa va cumparati si voi detectoare din banii proprii, circulati prin tara tot din banii proprii, faceti descoperiri importante dati interviuri deveniti faimosi si astfel se rezolva si problema frustrarii.

O zi buna sa aveti si imi cer scuze daca pe alocuri am fost neinspirat in a-mi exprima opinia.

Carp P.

#32 Re:

2014-02-12 09:07

#19: tot vlad tepes -

@ tot vlad tepes
Domnule, nu mai acuza fara sa ai si argumente. Stii tu ce inseamana arheologie, care sunt medodele de cercetare, cum se realizeaza o sapatura etc. Ai cunostinte despre ce inseamna finantare in vederea realizarii unei cercetari sau ce eforturi se fac in identificarea unor surse de finantare? Ai cumparat o scula de 500 de euro, scurmi pamantul, gasesti un tezaur, despre care spui ca il predai "cu toata inima", dar tu te gandesti la cate mii de euro obtii pe monedele "plimbate" de plug. Stai tu linistit, ca voi cei care ati descoperit mirajul detectoarelor, nu va ganditi la salvarea patrimoniului  ... sau ce baliverne mai scoateti in demersul vostru de a va justifica. Nu incercati sa justificati actiunile voastre, ca de fiecare data ati anuntat ISU, Politia, Primaria, etc, stiti foarte bine ca lucruirle nu stau chiar asa. Cine studiaza istoria, arheologia, o face din pasiune si nu FURA, asa cum iti imaginezi tu. Incearca sa STUDIEZI unele aspecte, inainte de a face afirmatii.Putina decenta si inteligenta, d-le.

 

 

arheologogu

#33 De adaugat la petitie...

2014-02-12 09:24

Dl Teodor, trebuia adaugat si :

1. interzicerea comercializarii de lopeti catre persoane fizice(sau cel putin o scoala de sapat ori pe baza de cazier)
2. interzicerea plimbarilor prin paduri(in afara cazurilor cand se arunca moloz sau gunoi)
3. introducerea unui sistem democratic de "filaj", unde se vor creea retele de turnatori(iubitori de neam si tara) care sa organizeze sisteme occidentale de panda, in eventualitatea in care infractorii...aaaa...detectoristii ar fi reperati in teren(chiar in afara RAN-ului).
4. dat afara dl Oberlander, sa lase loc unei generatii tinere de arheologi(de recomandat promotiile 79-82), oameni cu gandiri si abordari vestice( asa gen Novgorod...e la vest de Moscova )

daca mai doriti sugestii va stau la dispozitie. va las adresa mea de mail...Proletarilor nr 46.

Anti petitia vietii!

#34

2014-02-12 09:29

Sa va fie rusine cu aceasta petitie, orice tara civilizata are libertate la metal detecting, ba chiar mai multa, la noi legile sunt prost facute, incomplete si in defavoarea oamenilor care isi doresc sa aiba acest hobby, cine esti tu domnule sa doresti interzicerea unui hobby? Cine esti tu ca sa-l jicnesti pe Iulian? Acest om a dat dovada de onestitate pura, tu ce ai facut in viata asta ca sa jicnesti un om ca el? Sa-ti fie rusine! Chiar crezi ca toti sunt ca tine si alti 50% din breasla voastra, adica hoti, braconieri si lenesi? Spun acest lucru deoarece numai un om nelegiuit poate sa generalizeze in halul asta crezand ca toti fac ca el si ca oamenii din cercul sau! Aceasta petitie este dovada profesionalismului, de ce nu demonstrati altfel ca meritati mai multi bani de la MNIR? De ce aproape de fiecare data cand se descopera un mormant sau mai multe de catre arheogi se gasesc numai cioburi? Aveti acces in zone in care acesti oameni cu detectoare inregistrate la politie nu au, aveti o multime de materiale, de ce nu ne uimiti cu descoperirile voastre? De ce anul 2013 a fost umbrit de catre detectoristi? Va spun eu, pentru ca ei pun suflet, nu le pasa de ce le intra in buzunar, o fac din placere, din dragoste, de asta sunt si rezultate. Nu imi vine sa cred ca in 2014 mai exista specimene ca dumneata care sa vorbeasca in acest fel, sa faca o asemenea gafa comunista, o asemenea petitie plina de ura si in acelasi timp de tot rasul! Sa-ti fie rusine domnule!

Musafir

#35 Re: Re:

2014-02-12 09:31

#32: Carp P. - Re:

:) A indraznit Tepes sa generalizeze arheologii. Foarte urata treaba asta...

Apropo de generalizare: "infractorii" pe care ii blamati pana si de distrugerea stratului de ozon, se impart in mai multe categorii:

a) Braconierii: Cei care au existat si vor exista indiferent de legislatie. Aici sunt cei marunti, care incearca sa faca un ban din vanzarea artefactelor si cei mari, platiti cu ora de cei care incearca sa faca multi bani din vanzarea artefactelor. Singura categorie care vandalizeaza siturile arheologice cu buna stiinta.

b) Entuziastul naiv: Crede ca va descoperi adevarata istorie umbland pe unde nu a calcat nimeni si ca va fi apreciat vreodata pentru asta

c) Entuziastul oportunist: derivatie a naivului care incearca sa-si amortizeze investitia in hobby cerand 30% din valoarea descoperirii

d) Pescarul de uscat: Nu conteaza ce gaseste atata timp cat gaseste ceva. Are pe acasa "opere de arta" facute din potcoave de cai morti si tuburi de cartuse

e) Inconstientul: Umbla oriunde, oricum, fara a tine cont de incadrarea terenului pe care detecteaza.

 

Acum, ca am mai rupt un pic pisica generalizarii(dupa umila mea experienta de viata), problema unde este? Eu inteleg din ce s-a scris si discutat ca problema este la punctele B si C.  Am dreptate?

Cristian

#36 UNDE ERATI???

2014-02-12 09:46

Aceasta petitie reprezinta un atac la persoana.La persoana dl Enache cat si la persoana celor care prin mijloacele proprii incerca sa scoata la lumina si sa daruiasca mai apoi statului comori istorice care ne definesc propria identitate nationala. Unde erati domnule arheolog atunci cand la Sibot asezarea romana era taiata in doua de DN7 iar vestita autostrada ingropa toata istoria sub cel mai scump asfalt de cea mai proasta calitate din lume? Unde sunteti domnule astazi cand Vladimit Brylynski inca mai face legea la Sarmisegetuza? Unde sunteti domnule astazi cand mai exista terenuri care prezinta interes national si sunt arabile? Unde sunteti domnule astazi cand pe E-bay este vandut aurul dacilor? Ar trebui sa va pese mai mult de cei care vand comori nu de cei care predau comori. Pentru incompetenta voastra platim toti!

Musafir

#37 Interesanta categoria Statistica

2014-02-12 09:53

98 persoane au semnat această petiție. Semnăturile provin de la 88 adresa IP diferite.

Prin cimitir ati fost, domnilor, la strans de voturi?

Musafir

#38

2014-02-12 09:55

Le pillage des sites archéologiques est un fléau qui, si les archéologues et les autorités en charge de la conservation du patrimoine ne réagissent pas, va détruire en quelques années les traces de notre mémoire collective et de notre histoire.
Dans la plupart des pays européens les archéologues et les responsables de musées archéologiques se mobilisent pour combattre l'utilisation des détecteurs de métaux et garantit que les vestiges mis au jour le soient dans des conditions scientifiques acceptables.
Toute autre attitude est contraire aux codes de déontologie et ne peut être admise.

Musafir

#39 Re: De adaugat la petitie...

2014-02-12 09:57

#33: arheologogu - De adaugat la petitie...

@ arheologogu

1. Siturile nu sunt delimitate doar in RAN, pe care il tot invocati.

2. Novgorod la vest de Moscova? Sun proiecte POS DRU - A doua sansa. Puteti merge la scoala sa studiati un pic de geografie, ca nu strica ...

3. Nu a spus cineva, ca dl Oberlander sa fie dat afara. Trebuie temperat acel exces de adrenalina si sa isi aprecieze colegii ...


Musafir

#40 Re:

2014-02-12 10:04

#38: -

Bonjour, vous avez mal interprete le but de cette petition. Il s'agit d'un conflit personnel, une revolution contre le directeur de MNIR. Aussi, il ya une probleme avec la recompense pour les tresors remise aux musees. Les sites archeologiques restent proteges de la meme maniere que jusqu'au maintenant. La protection des sites anciens n'est pas le but de cette pétition. Une belle journee


Musafir

#41 Re: UNDE ERATI???

2014-02-12 10:05

#36: Cristian - UNDE ERATI???

@ Cristian

Da, petitia este un atac la inteligenta dumitale. Girusurile, atatea cate or fi, sunt plate, ca terenurile agricole de care pomeneati. Oricum, nu era in padure, noaptea sau la ore matinale sa caute lemne sau sa merga pe sleaurile facute de "mistreti".

P.S. 1. Defineste conceptul de identitate nationala;

2. Defineste termenul de comori istorice.

Incerca sa nu trisezi si sa te uiti pe goagal.

un OM de bine

#42

2014-02-12 10:06

Te compatimesc pt durerile pe care le ai, trebuie sa doara atata frustare si rautate, nu? Petitia ta seamana teribil de bine cu o delatiune catre tatucul Stalin . De ce oare? Daca eram in locul oricaruia dintre cei numiti de mintea ta bolnava, te dadeam in judecata pt calomnie . Ai un mare noroc , esti platit din banii nostri si ai asigurare medicala. Dece nu o folosesti tu ca sa primesti cazare, masa si bombonele gratis? Acolo o sa fii inconjurat doar de specimene aidoma tie, nu o sa mai fii frustat si poate o sa ai timp sa meditezi asupra caracterului tau infect. Apropo, 90% dintre obiectele expuse in recenta expozitie de la MINR au ajuns la muzeu ca urmare a unor descoperiri intamplatoare. Mai bine asteptam sa le scoata la lumina plugul sau oamenii simpli decat sa le fure dealde astia ca tine cu degete rare si buzunare adanci . Am citit linkurile puse de tine; concluzia este ca niste ciudati cu piuitorile lor au gasit si au predat muuult mai multe tezaure anul trecut decat arheologii platiti de la buget in 10 ani. Mars la munca, nu la delatiuni si mancat rahat.
eu

#43 Motivul este frustrarea si frustrarea este motivul

2014-02-12 10:07

Domnul Silviu Teodor nu se dezminte. Isi confirma imaginea de persoana rea, "cainoasa", dura, gata oricand sa atace si sa acuze fara acoperire. Iar acest lucru il spun si il cunosc cam toti cei care au semnat petitia, in mare parte colegi ai domnului Teodor la MNIR. Dar ipocrizia este mare, mai ales intre arheologi.
Frustrarea domnului Teodor este provocata in acest caz de noile schimbari administrative petrecute in MNIR, in urma carora semnatarul original al petitiei a pierdut functia de sef de directie. Exact, dl Silviu Teodor nu mai este sef al Directiei de Informatica a MNIR si astfel nu-si mai poate alina orgoliul. Probabil si pt ca dl Teodor a fost si cel mai mare suporter al actualului director Ernest Oberlander, gurile cunoscatoare spunand ca proiectul de manager cu care EOT a castigt concursul a fost scris de Silviu Teodor. Ba chiar si in luari de pozitii publice (internautice si nu numai) Silviu Teodor l-a sustinut pe EOT fie laudandu-i cariera stiintifica precum si caracterul ales sau priceperea manageriala, dar poate in mod revelator, atacand-o cu aceasi brutalitate pe contracandidata lui Ernest Oberlander la functia de director, doamna Mihaela Simoion. Concluzia este simnpla Silviu Teodor se razbuna, plateste polite, scuipa unde a pupat.
Cat despre subiectul stiintific si legal al petitiei cred ca toti semnatarii si sustinatorii petitiei care doresc o reformare a legilor patrimoniului au ocazia acum sa faca presiune asupra Ministerului Culturii, care de vreo cativa ani pregateste un Cod al Patrimoniului. Din pacate intr-o maniera naturala pt aceasta institutie, adica netransparenta si neprofesionista lipsita de dialog si deschidere catre alte opinii.
P.S. Dragutii de arheologi ar trebui sa inteleaga ca pasiuni au si altii, iar pe acestia din urma nu-i plateste nimeni ca sa si le traiasca, iar infractorii sunt si printre domniilor lor, poate mai numerosi decat intre, sa spunem, detectoristi. Iar nepublicarea cercetarilor, nu neaparat in editi savante se poate numii tot infractiune atata vreme cat patrimoniul cultural si cetateanul serios are de suferit.
Anonim

#44 Re: Interesanta categoria Statistica

2014-02-12 10:18

#37: - Interesanta categoria Statistica

Clar ca unii din ei au votat si pentru catel, bunica, bunicul (sau in cadrul aceleiasi institutii colegi etc)

Aragorn

#45 Pentru Stăpânul Inelelor,Monedelor si nu in ultimul rând,al prostiei

2014-02-12 10:20

Înțeleg ca la tine,pasiunea,lenea si prostia,fac casa buna..in schimb,Tovarășe ..te rog sa nu îmi dai lectii de gramatica,pentru ca nu este cazul..probabil betiile tale in timpul săpăturilor arheologice,pe banii prostului de contribuabil..sunt mai multe decât anii mei de limba româna..in plus dacă îți explic de scrierea,in fuga prin intuiție ,de pe o tableta,pe care tu nu o poți atinge decât in expoziție la E-Mag,unde sunt admise anumite greșeli de ortografie,deja te bag in ceata..te întreb aici,public..pe parcursul vieții tale de trantor,ce descoperire sau mare realizare ai făcut pentru umilul popor roman..??? Cu ce te poți lauda?.. Tu si cocosatii tai,indemnati oamenii sa fure,sa minta si sa nu predea..pai când vreodată careva dintre voi ar fi descoperit cu pensula,lopetica si tuica alături un asemenea tezaur??? Tovarășe..tu care confunzi un inel antic,cu unul modern..din atâta știință de carte..te rog..lasa-neeeeee..
Cristian
Musafir

#46 Re: Re: UNDE ERATI???

2014-02-12 10:31

#41: - Re: UNDE ERATI???

@ Musafir,

De ce imi creati impresia ca sunteti unul dintre acei multi oameni corupti si constipati de la atata "interes national"? In timp ce domnia voastra presteaza o munca covarsitoare la birou, sunt unii cum e dl Enache care isi sacrifica timpul si banii pentru ca si puiutii dumneavoastra sa vada in muzeu ceea ce se numeste "identitate nationala".

P.S.Fara sa va jignesc, nu cred ca sunteti atat de prost incat sa va definesc acest concept intr-un mod mai creativ.

IOAN LUCA CARAGIALE

#47 putina imaginatie!!

2014-02-12 10:47

Citind toate cele de mai sus am inceput sa imi imaginez cum domnul Eugen S. Teodor a pus de o intalnire cu "fratii lui de cruce", unde au inceput sa dezbata problema:

Eugen S. Teodor: - Fratilor avem o mare problema! A aparut concurenta, un grup de nebuni care umbla cu detectoare si fac public tot ce descopera!
UN FRATE DE CRUCE: - Asa este, trebuie sa facem ceva in sensul asta, daca nu, am sfeclit-o!
ALT FRATE DE CRUCE: - Asa e, avem rate de platit,comisioane de dat, colaboratorii incep sa se dea la fund.
Eugen S. Teodor: - Am informatii ca ERNEST le tine partea.
UN FRATE DE CRUCE: - Sa-l dam jos!
Eugen S. Teodor: - E mai greu acum, Bombonel e la racoare, pe noul ministru nu il cunosc
UN FRATE DE CRUCE: Nasol, nasol!
ALT FRATE DE CRUCE: - Si s-a mai bagat si Ponta in seama, ca sa dea bine la public,....a iesit de tot la suprafata.
UN ALT FRATE DE CRUCE: Ce prosti sunt astia cu detectoare, duc totul la MNIR, si habar nu au ce lucruri rare si scumpe predau.
UN ALT FRATE DE CRUCE: - Asa e, am informatii ca au fost predate raritati, chiar si unicaturi.
UN ALT FRATE DE CRUCE: - Ce bine ne mai prindeau astea noua!
Eugen S. Teodor: Fratilor, in primul rand trebuie sa scapam de ERNEST!
UN ALT FRATE DE CRUCE: - Da, da, da!!
UN ALT FRATE DE CRUCE: - Capul lu' ERNEST vrem!
Eugen S. Teodor: - Propun sa facem o petitie, sa o semnam cu totii, vorbiti si cu colaboratorii vostri, sa adunam cat de multe semnaturi, si vedem ce o sa iasa.
ALT FRATE DE CRUCE: - Crezi ca va fi asa simplu!
Eugen S. Teodor: - Lumea e proasta, noi suntem "specialistii", concurenta e naiva, trebuie sa ne miscam repede, sa ii innebunim de cap, sa ii ametim.
ALT FRATE DE CRUCE: - Trebuie sa mituim pe cineva, un deputat, un senator, ca sa fim acoperiti.
ALT FRATE DE CRUCE: - Offf, cand lucrurile mergeau asa de bine, au aparut astia si ne tulbura apele.
Eugen S. Teodor: - Trebuie sa vorbim cu unii din colaboratorii nostri care au pile la militie, sa inceapa cat mai multe anchete penale catre cei ce detin detectoare, sa ii umple de noroi prin ziare, sa ii acuze de fel si fel de prostii, poate se mai linistesc.
ALT FRATE DE CRUCE: - Ar fi si asta o solutie, doar ca in fiecare zi apar noi "nebuni", si e greu sa ii cotonogim pe toti.
ALT FRATE DE CRUCE: - Merita incercat, nu avem ce pierde.
ALT FRATE DE CRUCE: - Ma ocup eu de asta.
Eugen S. Teodor: - OK! Cu astea fiind spuse, propun sa facem inca o intalnire peste fix o saptamana, ca sa vedem cum au decurs lucrurile, si sa stabilim alte directive. Pana atunci, incercati sa mai linistiti colaboratorii, si sa ii asigurati ca totul este sub control.



Musafir

#48

2014-02-12 11:09

Este o crima nationala ceea ce se intampla cu patrimoniul nostru. Toate institutiile statului implicate nu-si fac datoria. Ma intreb daca nu o fac deliberat si nu "acesta e ordinul", sa se distruga pe orice cale trecutul Romaniei ?
Virgil Mihailescu-Birliba
Florela Vasilescu

#49

2014-02-12 11:09

Domnilor anonimi care acum descoperiti "frustrarea" arheologilor,

1. inainte sa va mai dati cu parerea pe internet, ar trebui sa urmati sfaturile unui comentator de aici, sa mergeti sa mai studiati la scoala si geografie si istorie si chiar gramatica si ortografia limbii romane.

2.Inainte sa mai ridicati in slavi amatorismul in arheologie, ganditi-va daca v-ar conveni ca atunci cand aveti un accident de masina sa vina nu ambulanta, ci vrajitoarea Mercedesa, care si ea stie sa trateze impotenta si cancerul. Nimeni nu pare sa priceapa ca hobby-ul e una, profesia e alta

3. La cum blamati angajatii care traiesc din impozitele dvs, sunteti pare-mi-se toti patroni de firme private. Eu as zice sa arunce piatra cei care niciodata nu au desfasurat o activitate neproductiva, care nu au incasat o alocatie de la stat, care au lucrat de la bun inceput in sistemul privat si chiar si scoala au facut-o pe banii lor. Daca nu este asa, domnilor, intr-un fel sau altul toti ati trait din impozitele celorlalti.

4. Intelegeti ca pe nimeni nu intereseaza sa scoata comorile la suprafata si ca arheologia nu inseamna asta! Ca siturile arheologice nu trebuie epuizate si ca protectia patrimoniului nu inseamna sa adunam tot ce este frumos si stralucitor. In momentul in care aveti argumente de genul asta nici un profesionist nu va sta de vorba cu voi. Si sunteti de ajutor la fel ca vrajitoarea sus-mentionata pentru dezvoltarea cercetarii medicale.

5. Despre atacul la persoana. Dl. Teodor nu l-a atacat pe Ernest Oberlander decat intr-un singur sens - ca si el a contribuit - prin declaratii si afisarea publica, la situatia in care amatorii sunt premiati si sustinuti pentru fapte care chiar daca nu pot fi incadrate ca infractiuni in legislatia actuale, sunt cel putin imorale in raport cu protectia patrimoniului. Altfel, nu este vorba de neintelegeri personale ci de o situatie generala despre care unii spun ca nu mai poate fi tolerata. Nu este vina d-lui Teodor ca dl. Oberlander a facut asemenea declaratii. Le-a facut si sa isi asume faptul ca "frustratii" nu pot inghiti asa ceva.

6. E foarte usor sa acuzi si sa injuri din spatele calculatorului si fara sa iti asumi identitatea. Deci, domnilor anonimi, poate dumneavoastra nu sunteti frustrati (ca va bucurati ca gasiti piese stralucitoare ca maimuta la oglinda) dar cu siguranta sunteti lasi.


Musafir

#50 Re:

2014-02-12 11:27

#49: Florela Vasilescu -

1. La fel cum fiecare are drept de vot, si agramatii au dreptul la o opinie, chiar daca e scrisa cu degetele de la picioare. Inca ceva: Iar se generalizeaza?

2. Nimeni nu a sustinut ca ar cunoaste mai bine decat domniile voastre meseria de arheolog, de aceea si dam fuga la muzeu sa va cerem parerea in legatura cu orice cui gasit, chiar daca ne tratati cu spatele.

3. Imi cer scuze in numele celui(celor) care au adus argumentul asta in discutie

4. In general nu este vorba despre comori, ci despre potentiale situri. De aici si prezentarea tuturor fiarelor la muzeu. Ce nu inteleg e indiferenta domniilor voastre la posibilele situri. Chiar nu poate deveni sit un loc care nu si-a aratat bogatia fata de detector? Poate comoara este prea adanc ingropata sau poate ca nu este de natura metalica. Ar trebui macar sa ne ascultati, principiul "nu are ce sa fie acolo" este cam contraproductiv.

5. Atacul a fost destul de clar si a fost si justificat de un comentariu de mai sus. Patrimoniul ar trebui protejat pe masura ce e descoperit. Cat despre intoleranta, aici e greseala. Ar trebui simplificata si clarificata legea, a se limita prezentarea obiectelor doar la muzeu. As fi deacord cu un raport/formular completat dupa fiecare iesire cu conditia trimiterii lui pe email la muzeu(nu aveti idee cate iesiri am avut in care am gasit doar conservesi nu, nu am gasit ceramica, cenusa etc).

Ati putea incerca o educare a populatiei decat sa folositi biciul cu fiecare ocazie. O prezentare de 1 ora la muzeul local la care sa participe toti posesorii de detectoare nu ar fi greu de organizat, nu?

6. Aveti dreptate. Lasitatea vine de la inversunarea domniilor voastre. Daca unii dintre dvs s-ar bucura daca am sari in aer gasind proiectile, eu de ce sa imi dezvalui identitatea?