Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism


Musafir

#226 interesant

2014-02-13 19:59

ieri un arheolog dorea ca un detectorist sa dea peste o bomba ,cu idea sa ne mai linistim ? asa se rezolva o problema ?
john deere

#227 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 19:59

#219: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Deoarece s-a incercat o incadrare juridica si argumentul meu a fost unul pur juridic,

repet, exista un astfel de act (in general vorbind, nu la situatia discutata (nu-i zic caz

deoarece inca nu este)) ?

 

Z0rro

#228 Arheologi, sefi, sapatori, faraoni si retardati

2014-02-13 20:03

Sunt de parere ca tovaraul Paul Damian si cu pigmeul ala de a pus pe net petitia asta ar trebui sa-si ia metaforicele jucarele(lazile cu alcoholes) si sa plece, sa-si faca singuri muzeu. Oricum au bani de unul nou de la RMGC si o sa fie si ei singuri stapanitori, si o sa poata sa-si imparta intre ei titlurile de manageri si faraoni. In plus, asa o sa obtina mai usor finantarea pentru expeditiile si chiolhanurile lor.
Concluzia: nu poti sa traiesti si cu pula'n cur si cu sufletu'n rai.
Concluzia2: orice prost poate sa aibe pretentii sa ajunga sef, atata timp cat are limba destul de lunga pentru a aprofunda curul RMGC.
Student arheolog, dar pasionat si de historie

#229 Cine e Faraonu?

2014-02-13 20:07

Desi prin Facultatea de Istorie umbla zvonul ca ar fi Miron Ciho, Faraonul este, de fapt, Paul Damian. Am piramide, pira-pira-mide!

Zalmoxis

#230 Nu mai jigniți arheologii

2014-02-13 20:12

Domnule Ferdinand,

Ceea ce spuneți dumneavoastră reprezintă cazuri particulare, nu se pot generaliza la nivelul arheologiei românești. Fără îndoială există în comunitatea arheologilor persoane care au făcut și fac lucruri deplorabile și își vând, ca să zic așa, sufletul pe arginți, cum ar fi cei implicați la Roșia (pe care personal îi disprețuiesc profund) sau cei care au furat obiecte ici colo, dar vă reamintesc, aceștia reprezintă o minoritate la nivelul întregii bresle, se numără pe degetele de la mână.

Nu e cazul să discutăm cazul Sinaia aici. Vă pot spune însă, CU TOT REGRETUL din lumea aceasta că cel mai probabil respectivele artefacte NU reprezintă nici piese dacice și nici replici după acestea, în ciuda cantității enorme de impostură și zvonistică care circulă pe internet. Ca arheolog al epocii dacice le-am studiat DIN GREU la rându-mi pornit cu speranțe entuziaste și vă asigur că le-au studiat și mulți alții pe lângă mine porniți și ei la drum cu cele mai bune intenții, dar ajungând în unanimitate la aceleași nefericite concluzii. Clădim istoria Regatului Dac pe chestii SIGURE, nu pe povești și pe ceea ce ne-am dori noi să fie.

Să revenim. Când însă avem situri arheologice distruse, devastate, când zona Munților Orăștiei a fost luată cu asalt de detectoriști din 1990 încoace, când s-au pierdut pentru știință atât de multe lucruri, dumneavoastră ne cereți nouă arheologilor să fim toleranți și să închidem ochii.... Să închidem ochii la traficul de obiecte, la contextele distruse. Că pentru toate relele din lume, arheologii sunt de vină. Ori dacă toate siturile vor fi devastate și cu stratigrafia făcută terci, cum vom mai putea noi reconstrui și recompune istoria celor ce-au fost înainte de noi ?

Portretul arheologului român este cel al unui om idealist, care își pierde tinerețile pe șantiere în condiții dintre cele mai mizerabile, pentru a scoate la iveală o mână de cioburi sau pentru a prinde meserie de la un magistru mai bătrân. Apoi, își dă o teză de masterat, o teză de doctorat, lucrând când pe șantiere, când prin biblioteci, când prin muzee. Salariile sunt mizere, vecine cu cel minim pe economie, asta atunci când sunt. Majoritatea tinerilor care fac arheologie se confruntă și cu problema șomajului, căci sistemul e care e.

Încă odată, vă spun, dacă vreți să descoperiți obiecte, să le scoateți din pământ și să dați la modul real o mână de ajutor, veniți ca voluntari pe un șantier arheologic. Orice conducător vă va primi, avem nevoie asiduă de voluntari. O zi, două, trei, nu trebuie neapărat să stați la cort fără curent 3 - 4 săptămâni cum stăm noi. Veți avea șansa să vedeți cum se lucrează, să înțelegeți ce e aia CONTEXT, dar mai ales, să scoateți cu mânuțele d-voastră artefacte arheologice din pământul patriei. Să vedeți cum arată dacii REALI, nu fanteziile lui Săvescu și Roxin. Și să scoateți din pământ, profesionist, vase și artefacte dacice, nu capace de bere și trasoare.

ZALMOXIS
Jan Valgin

#231 Orasul MNIR

2014-02-13 20:15

Domnul Paul Damian, lanterna rosie a MNIR, are planuri mult mai mari decat sa ajunga director la un amarat de muzeu. In stilul traditiei domnesti, domnia sa vrea sa fie ctitorul localitatii MNIR. Ori asta, ori nu are nici cel mai mic habar despre cum se completeaza un formular online, incat la oras are trecut localitatea... MNIR.
Zteven Vzazilitzka

#232 Academia Romana = Jesus

2014-02-13 20:17

Toata discutia asta, ca si petitia, a degenerat intr-o bataie de joc. E o noua dovada a inculturii asazisilor specialisti. Ca intotdeauna, Academia Romana ramane singura enclava a culturii, singurul loc capabil sa ne ghideze prin intunericul la care ne condamna aceste grupuri antagonice de ingropatori si dezgropatori.
Zalmoxis

#233

2014-02-13 20:19

NU mai amestecați oalele cu Roșia, cu aia, cu aia. Și nu vă mai inflamați degeaba. Lăsați armele jos și gândiți-vă la un dialog constructiv. Se poate ajunge, cu un minim efort constructiv, la o rezoluție satisfăcătoare pentru ambele părți. Aici, colegi de-ai voștri detectoriști încearcă un dialog.

http://historydetecting.com/viewtopic.php?f=56&t=215

ZALMOXIS
Totul in jur este schimbare

#234 Adevaruri tulburatoare

2014-02-13 20:24

Pentru neinitiati, Paul Damian este un specialist cu o cultura superioara si un nivel al perceptiei extrasenzoriale ridicat. Puteti observa un interviu cu domnia sa aici:
http://www.youtube.com/watch?v=iN7zn2hNzWo

Afacerea asta ascunde mult mai multe decat se pare la prima vedere; intrati aici sa vedeti adevarul, in acest interviu cu initiatorul acestei petitii: http://www.vice.com/ro/read/omul-care-locuieste-in-barba-dragonului-rupe-tacerea

Problema e una complexa, iar articolul arata legatura dintre Paul Damian, extraterestrii, pamantul gol, Alex Velea, poarta interstelara si genocidul klingonian.

EU SUNT DANUTZ

#235 INTREBARE CATRE ARHEOLOGI

2014-02-13 20:27

Ar putea un domn arheolog sa-mi spuna si mie ce se intampla cu ,,contextul" in terenurile arabile, unde pamantul este intors cel putin odata pe an?
Vlad Carabisi

#236 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 20:28

#227: john deere - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Legea nr. 422/2001

ART. 59 Pâna la instituirea zonei de protectie a fiecarui monument istoric potrivit art. 9 se considera

zona de protetie suprafata delimitata cu o raza de 100 m în localitati urbane, 200 m în localitati

rurale si 500 m în afara localitatilor, masurat, de la limita exterioara de jur-împrejurul

monumentului istoric.

Multumit?

 

pratmin

#237 Re: Nu mai jigniți arheologii

2014-02-13 20:29

#230: Zalmoxis - Nu mai jigniți arheologii

Stimate Zamolxis,

Cateva chestiuni as vrea sa le lamuresc:

- salariul semnatarului prezente petitii este de ~5500lei lunar, conform declaratiei de avere...

- nu mai confundati braconierii cu detectoristii de buna credinta;

- O groapa de 20cm nu distruge stratigrafia; am vazut personal la perigheze cum se sapa pana la 40cm cu buldozerul pana se ajunge la stratul care prezinta interes, chiar daca se intampla sa distruga cateva obiecte...

- Stimabile, cativa dintre noi am predat / donat artefacte gasite datate de catre specialisti intre 200 si 3200 ani; am avut aceasta satisfactie si deci cunoastem sentimentul. Cat poate fi de neprofesionist cand sunt scoase dintr-o groapa de 20cm, fara a deranja nici macar natura?

 

In ceea ce priveste atitudinea corecta a celor doua parti, sunt de acord si ii rog si eu pe colegii detectoristi sa discute cu argumente, fara jigniri.

Dr. Savescu Napoleon

#238 Problema arheologiei si a patrimoniului

2014-02-13 20:36

Situatia patrimoniului este una controversata, ea putand ilustra foarte bine carentele sistemului istoriografic intrat in vigoare, defectuos, dupa caderea comunismului, dar pe fondul mostenirii acestuia. S-a mentionat problema dacilor. Am incercat in numeroase randuri sa ridic problema acestora si sa aduc cercetarea arheologica pe calea corecta, aceea a studierii originii pelasgice a acestei culturi primordiale, insa comunitatea stiintifica din Romania a preferat sa ramana ancorata in metodele ei fascistoide.

Totalitatea descoperirilor, pe care le-am realizat pe parcursul primilor 10 ani de activitate, alaturi de stimatii mei colegi de la Academia Trago-Geto-Dacica. Alaturi de ei, am redactat lucrarea ce a devenit bestseller in SUA, Canada, Germania si Latvia. In aceasta am sintetizat si prezentat adevarul cu privire la civilizatia pre-indoeuropeana a geto-cracilor. Invit pe toata lumea la lectura acestei carti http://www.scribd.com/doc/7823840/Noi-Nu-Suntem-Urmasii-Romei-Napoleon-Savescu si sper ca toti veti ajunge sa descoperiti adevarul.

Stimate domn ce va semnati drept Zamolxis, va astept in mod special sa contribuiti la aprofundarea studiului acestui personaj, pana la identificarea cu daimonul sau: http://www.scribd.com/doc/114844308/CARTEA-LUI-ZAMOLXE-sau-INTELEAPTA-SCRIPTURA-sau-NOUL-TESTAMENT-AL-DACILOR - o lucrare colosala realizata de unul dintre asociatii mei.

Gebeleizis sa va aibe in pace.
Miron Ciho

#239 Re: Cine e Faraonu?

2014-02-13 20:38

Catalin BEM

#240 Un comentariu

2014-02-13 20:39

Ceea ce m-a uimit, citind toate cele de mai sus, este confuzia dintre descoperire si descoperire.
Arheologia, ca stiinta, nu-si propune - si, ca atare, nici eu nu urmaresc acest lucru - sa scoata din pamant "comori", "tezaure" sau piese de "inestimabila valoare"! E prea departe secolul al XIX-lea... Romanesc.
De aceea, alaturarea celor doua entitati, comunitati sau cum vrea fiecare - sau poate - sa le denumeasca, nu are sens. Arheologul este - sau ar trebui sa fie (dar asta este o alta discutie - pe care numai arheologii o pot purta si asuma) - un profesionist. Pentru mine arheologia este o meserie, nu un hobby. Si ma comport ca atare.
De ceva vreme toata lumea - dupa 20 de ani (sau mai mult)de fotbal, medicină si istorie - se pricepe, in aceeasi masura, si la arheologie. M-am intrebat cum dracu' - eu invat si acum si sunt convins ca voi invata pana mor - si altii devin din hobby-şti arheologi?
Din nefericire, varsta tanara a acestei meserii in Romania, cu o incarcatura notionala complexa, trimite angajatii statului la nivelul muzeografilor. Si aceasta este o alta discutie.
Sunt unul din putinii arheologi care a declansat dosare penale. Niciodata nu voi intoarce capul daca am cea mai mica suspiciune. Daca un sit a stat neatins 6000 de ani, el mai poate sta alte 6000. Daca un "tezaur" a stat in pamant 2000 de ani - fara indoiala, si este indicat din cauza conditiilor de restaurare de cacat (ca despre alea de conservare nu mi-am gasit cuvantul) - sa mai stea alte 2000!
Arheologia nu presupune decat protectie si conservare. Restul sunt vorbe! Mai urate sau mai frumoase...

ps - habar n-am ce se poate obtine prin invective. Folositi-le in continuare daca aveti senzatia ca-s utile. Pe mine, ca ARHEOLOG, m-ati convins...

john deere
Musafir

#241 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 20:42

#236: Vlad Carabisi - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Inca nu !

Ce treaba are monumentul istoric cu degroparea unui artefact,

poate nici descoperitorul in acel moment nu-l considera inca un artefact

(macar in lipsa opiniei unui specialist).

Ca sa fie monument istoric intai trebuie sa fie declarat monument istoric.

 

In alta ordine de idei, limitele zonelor de protectie prevazute de lege sunt cunoscute,

marea problema este localizarea perimetrelor (in ideea de a nu calca pe acolo).

 

 

 

Al doilea comentariu

#242 Re: Un comentariu

2014-02-13 20:49

#240: Catalin BEM - Un comentariu

Tu suferi de mania importantei si crezi ca opinia ta conteaza? Da, bun, te ascunzi in spatele unui stil aparent distant si politicos, dar practic nu ai spus nimic aici, cu atat mai putin ceva relevant . Si nu cred, ca in paginile anterioare de comentarii(pe care ma indoiesc ca le-ai citit) vreun detectorist a pretins ca este arheolog sau ca el face treaba de arheolog. Toti am explicat foarte clar de ce pentru noi este un hobby si atat, nu o meserie, nu o sursa de venit. Poate o sa scoti capul din cutie si o sa inveti si tu sa faci lucrurile din pasiune, pt ca vad ca pentru tine arheologia e mai mult o meserie decat un mod de viata.

 

"Sunt unul din putinii arheologi care a declansat dosare penale" - impotriva colegilor dumitale? ca altfel e ca si cum ai compara mere cu pere. Si eu imi dau vecinul in judecat pentru ca mi-a otravit cainele, dar asta nu are legatura cu discutia de fata.

Ferdinand

#243 Re: Nu mai jigniți arheologii

2014-02-13 20:55

#230: Zalmoxis - Nu mai jigniți arheologii

Vad ca aveti tendinta extremelor. Am zis eu ca TOTI arheologii sunt hoti? Si cum se face ca dintr-o data nu mai generalizati?

Eu doar v-am prezentat cazuri(cateva din multe) in care au fost "lovituri din interior". Cat despre a scoate cu "manutele" mele artefacte dacice din pamant...stati linistit, nu trebuie sa stau la cort 4 saptamani. Am avut sansa ca intr-un "context stratigrafic" plin de cartuse ww1, folii durex si conserve de la padurari, sa scot 1 sica si un topor, datate de colegii dvs ca fiind "la tene". Sansa asta nu o avea nici un arheolog in veci...intrucat este o zona in afara RAN-ului, si nici un arheolog nu ar fi efectuat cercetari acolo. Obiectele sunt la muzeu acum, alaturi de alte fibule si monede predate....ca banuiesc ca munitia ww1, ww2, dopurile, sarma ghimpata si conservele nu prezinta interes pt domnii arheologi.

 

Cat despre "cladirea istoriei regatului dac pe chestii(presupun surse sau descoperiri) sigure"....nu se cladeste nimic! Doar semnul "under construction" de ani buni si atat!

 

Imi place cum descrieti portretul arheologului roman....mai mai sa aprind o lumanare la "monumentul arheologului necunoscut". Nu va forteaza nimeni sa ramaneti in sistem. Este o meserie nu o condamnare la temnita! Si culmea! Arheologii cu care am discutat nu s-au vaitat de praf si soare(printre ei sunt pescari si vanatori si acolo indura praf si frig/caldura) ci s-au vaitat de sistemul ticalosit care le blocheaza actiunile, care le interzice sa faca sapaturi fara nu stiu ce comisie...Se vaita de colegii/sefii lor pusi in functie pe baza(pile) politica nicidecum meritocratica. Asta sa schimbati dvs in sistem, nu sa dati in cap celor ce predau muzeelor.

 

PS: pe langa tineretile pierdute pe la santiere, nu ar fi elegant sa mentionati si de virginitatile si ficatii pierduti tot pe acolo? Ce ziceti...este adevarat ce spun? Sau poate niste poze de la focul de seara, unde chitara zdranganea un Phoenix si berea/tzuica ar ajuta...

 

 

 

 

 

 

 

Vlad Carabisi

#244 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 20:57

#241: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Regimul de protectie este acelasi ca in cazul unui monument istoric, pana la clasarea lui intr-una dintre categoriile de monumente istorice. Este perfect irelevant ce considera descoperitorul, atat timp cat nu are pregatirea necesara, de aceea este obligat sa anunte un specialist. Delimitarile prevazute in art. 59 din legea 422/2001 sunt temporare pana la clasarea sitului, delimitarea lui topografica samd.

Domnilor pasionati, cititi legile. Sunt 2 mari si late.

http://www.cimec.ro/Legislatie/Og43-2000-Republicare-2007-04-25.pdf

http://www.cimec.ro/Monumente/pdf/Legea-422-2001-republicata-2006.pdf

 

Zalmoxis

#245

2014-02-13 20:59

Stimate Pratmin

1. Semnatarul acestei petiții a ajuns la acest salariu tocmai acum, la o vârstă respectabilă și după un număr de proiecte și studii duse la capăt cu succes. Vă garantez însă, ca și domnia sa, ca toți ceilalți, a pornit de jos și a suportat la rândul său toate privațiunile de care vorbesc.
2. Un detectorist de bună credință care caută, din plăcere sau din patriotism, poate să distrugă la rândul său un sit. Ca să dau un exemplu, eu unul nu neg buna credință a băiatului din Zlatna, dar finalul a fost unul trist: o necropolă dacică făcută harcea-parcea.
3. Dacă toate gropile ar fi doar de 20 de cm, n-ar fi o dramă, în zonele de câmpie cu depuneri bogate (căci la munte, unde stratul vegetal e subțire, la 20 cm cam dai de stratul de cultură !). Dar dacă e semnalul puternic și vine de jos, gropile acestea vor tinde să se adâncească corespunzător.
4. Câte sunt scoase din gropi de 20 de cm și doar din stratul vegetal ? Faptele de pe teren arată din păcate cu totul altceva.

Departe de mine a nega că în rândul vostru nu există și băieți buni. Probabil că pe forumul vostru intră cei cuminți, vânătorii de capace de bere, în vreme ce peștii cei mari tac și fac. Țineți cont că atunci când se ia în calcul rolul pozitiv sau negativ al unei anume activități, se privește spre ansamblu și nu spre amănunt. Iar ansamblul, decelabil din faptele de pe teren, e cât se poate de negativ.

Concluzia logică ? Trebuie să facem ceva. Iar această petiție e un început, ca să zic așa.

ZALMOXIS
Zalmoxis

#246

2014-02-13 21:07

Domnule Ferdinand

1. Procesul de scriere al istoriei este unul continuu. Nu o să lămurim totul despre daci în viața asta. Vor mai lămuri și cei care vin, asta presupunând că vor mai avea la dispoziție situri arheologice și nu șvaițăre ciuruite de căutătorii de ieri, de azi și de mâine.
2. Arheologii fac cercetări și înafara RAN-ului. Ați auzit vreodată de periegheze arheologice, menite să aducă în discuție noi situri ? Doar că noi atunci când găsim ceva luăm ce luăm de la suprafață, eventual dintr-o mâncătură sau un mal prăbușit, fără să ciuruim situl. Care rămâne conservat pentru cei ce vor veni.
3. Dacă am descris ceea ce înseamnă viața unui arheolog am făcut-o ca să înțelegeți că e o viață de privațiuni și sacrificii. La care se adaugă și cele menționate de d-voastră.
4. Toți suntem oameni și ne mai simțim bine. Dumneavoastră nu vă place ca după o zi de muncă în soare să stați seara cu prietenii la foc, să cântați un cântec și să sorbiți un păhărel de bere ? Și nu exagerați cu ficații, că nu toți beau în exces.

ZALMOXIS
pratmin

#247 Re:

2014-02-13 21:16

#245: Zalmoxis -

Iarasi incep cu sfarsitul: aceasta petitie este un inceput ratat, din pacate.

1. Semnatarul petitiei are salariul de 5500lei, care nu este nici pe departe aproape de salariul minim in RO. Nu este important insa, asa cum nici faptul ca oricine incepe viata in campul muncii incepe cu salarii mici. Inca o data vreau sa evidentiez ca toti suntem egali, macar in anumite aspecte...

2. "necropolă dacică făcută harcea-parcea", referitor la ce spuneti dvs. despre descoperirea de la Zlatna: nu este oare o exagerare? Colegul nostru a incetat sapaturile de indata ce arheologii la care a predat artefactele gasite in doua randuri i-au cerut acest lucru.

3. Pentru semnale mai puternice aveti dvs. in dotarea muzeelor detectoare profesionale, care gasesc metale la adancimi mult mai mari.

4. Faptele de pe teren pe care le cunoasteti care sunt? macar 1-2 sa le stim si noi. Eu am gasit doar bombe si tevi dezafectate de la sonde la adancimi mai mari.

Intrebare din curiozitate, pentru faptul ca va "vad" un om deschis la dialog:

Credeti ca semnatarul petitiei are dreptate in ceea ce priveste acuzatiile aduse colegului nostru Iulian Enache?

john deere

#248 Re:

2014-02-13 21:16

#245: Zalmoxis -

Majoritatea detectoarelor aflate in posesia detectoristilor amatori

nu reusesc sa detecteze o moneda cu diametrul de 3-4 cm aflata la

o adancime mai mare de 20-25 cm.

Paradoxal, obiectele din aur sau argint sunt cel mai greu de detectat,

fierul, aluminiul si cuprul sau aliaje ale celui din urma sunt cel mai usor

de detectat, datorita terenului infestat cu gunoaie multi detectorisi prefera

sa discrimineze detectia fierului.

 

V.V.

#249 DAMIAN - OMUL LACUSTA

2014-02-13 21:23

DAAAA. PAUL DAMIAN ESTE UN JONGLEOR SI UN IMBUIBAT CORUPT. PE DEASUPRA, MAI FACE PARTE SI DIN COMISIA NATIONALA DE ARHEOLOGIE, CARE CONTINE SI ALTI CELEBRI AFACERISTI.
john deere

#250 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 21:25

#244: Vlad Carabisi - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

ORDONANŢA nr. 43 din 30 ianuarie 2000

Art. 5
(1) Prin protejarea bunurilor de patrimoniu arheologic si a terenurilor din zonele
definite la art. 2 alin. (1) lit. j) si k) se întelege adoptarea masurilor stiintifice,
administrative si tehnice care urmaresc pastrarea vestigiilor descoperite întâmplator
sau ca urmare a cercetarii arheologice pâna la clasarea bunurilor respective ori pâna
OG 43/2000 republicata 5/16
la finalizarea cercetarii arheologice, prin instituirea de obligatii în sarcina
proprietarilor, administratorilor sau titularilor de alte drepturi reale asupra terenurilor
care contin ori au continut bunurile de patrimoniu arheologic respective, precum si
prin reglementarea sau interzicerea oricaror activitati umane, inclusiv a celor
autorizate anterior.

 

Cred ca in situatia descoperirii de la Zlatna descoperitorul a respectat cu prisosinta

cerintele legii, in consecinta nu a mai intervenit in zona dupa "adoptarea masurilor

stiintifice, administrative si tehnice..."