Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

vali_p

/ #55 Sa ne calmam,

2014-02-12 13:12

Apel catre semnatarii petitiei,
Va rog respectuos sa incetati in a acuza gratuit, niste pasionati ai detectiei de metale, sau mai bine spus cautatori de comori (cred ca va convine acest termen), nu suntem cu totii pasionati de istorie sau arheologie, dar avem un hoby comun, iar asta ne uneste, legea ne da dreptul de a practica detectia de metale, cu ce suntem noi de vina ca dam peste tot felul de tezaure, pe care apoi le predam muzeelor,va deranjeaza ca le predam contra unor sume modice, va rog sa verificati ce, si contra caror sume sa achizitionat de catre muzee obiecte, tezaure, piese importante, apoi sa faceti o comparatie cu pretul pietii negre, gen okazii, ebay, etc.
Nu sustin ca toti detectoristii sunt de buna credinta, dar cu aceiasi fermitate sustin ca sunt cel putin la fel de putini arheologi manati de un sentiment de inavutire de pe urma descoperirilor facute de ei.
Prin aceasta petitie riscati sa distrugeti inceputul unei colaborari intre muzee, si detinatorii legali al detectoarelor de metale, apoi unii mai precauti din fire or sa-si puna semne de intrebare in a preda sau nu, in cazul unor descoperiri de insemnatate istorica, tocmai din teama de a nu fi acuzati de fel de fel de infractiuni.
Va amintesc ca, un detector de metale detecteaza nu numai obiecte de importanta istorica, pot fi meteoriti(este cumva interzisa detectia de meteoriti?) capace de bere (sunt milioane) doze de tot felul, folii de aluminiu(iarasi sunt miliarde).
Chiar aveti impresia ca pamantul tarii este " imbuibat " de obiecte de partimoniu de o insemnatate arheologica iesita din comun?, o sa va dezamagesc..NU,
Va rog, in numele colegilor de detectie, sa participati la cateva iesiri pe teren, apoi o sa va lamuriti cum sta treaba in realitate,.
Atata timp cat o sa fie legala detinerea si folosirea detectoarelor de metale,in conditiile legii, vom fi pe teren, si spre dezamagirea dumneavoastra.. ne "inmultim" cu o viteza uluitoare, incercati sa fiti mai relaxati si sa ne atrageti de partea dumneavoastra, veti avea doar de castigat

Cu Stima,

Vali Popescu