Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism


Musafir

#176 Ministerul Adevarului

2014-02-13 10:57

Ministerul Culturii este ca Ministerul Adevarului din SF-ul “1984″: principala ocupatie este stergerea faptelor si rescrierea istoriei.

Musafir

#177 RMGC = PAUL DAMIAN =$$$$$$

2014-02-13 11:15

Lume, lume, o ştire veche din 2003-2005: Paul Damian a primit bani în mod oficial de la Gold Corporation. S-a întâmplat la începutul anilor 2000, când marele arheolog a fost responsabil ştiinţific al şantierului arheologic de la Roşia Montană finanţat de canadieni.

După ce echipa a descoperit mii de artefacte romane pe 0,02% din totalul suprafeţei de cercetat, lucrările au fost oprite şi domnul Paul, poreclit pe nedrept Arheologul, a considerat că toată suprafaţa trebuie descărcată arheologic pentru a fi dinamitată. Doar nu credeaţi că bănişorii vin fără obligaţii.

Paul Damian este în prezent director ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie şi cel mai cunoscut membru al Comisiei Naţionale de Arheologie, deşi instanţele judecătoreşti au considerat că el trebuia cercetat de forurile arheologilor pentru descărcarea arheologică dată în 2004 şi anulată de justiţie.
Iulian Enache

#178 Re:

2014-02-13 11:26

#172: - Conform legii 182/ 2000 republicată, singurul "premiu" pe care trebuia să îl primească "arheologul amator" Iulian Enache este următorul:
"Art. 78. – (1) Constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, următoarele fapte:
e) nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit întâmplător, în termenul prevăzut la art. 49 alin. (1); (72 ore)
(3) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. c)–f) se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 20.000 lei."
Şi asta pentru numai una din încălcările legii semnalate în petiţie.

Vorbesti mult si vorbesti prost...Toti pasii urmati dupa descoperire au fost 100% conform legislaturii...totul e scris negru pe alb in procesul de predare-primire am cu ce demonstra absolut toate faptele. De asta domnului Teodor ii va fi foarte greu sa sustina ceea ce a afirmat in aceasta petitie. Din partea ta simt cel mult o urma de invidie ieftina, nici macar nu ai coloana vertebrala sa iti faci public numele si sa-ti asumi ce ai spus, deci esti penibil. Nu discut cu lasi care se ascund in spatele unui pseudonim.


Musafir

#179

2014-02-13 11:34

Nu cunosc disensiunile din interiorul Muzeului National si nici nu ma intereseaza, dar in chip clar o descoperire facuta cu detectorul de metale nu este una intamplatoare deci recompensarea descoperitorului se bazeaza pe o interpretare defectuoasa a legii. Presa se avanta, creeaza tot felul de bombe cu priza la public, fara a avea competente intr-un domeniu sau altul si fara a consulta nici legislatia, nici persoane competente in domeniu. Incurajarea descoperitorilor de comori inarmati cu detectoare si finantarea lor incurajeaza amatorismul si deavantajeaza cercetarile facute de arheologi calificati. Predarea tezaurului este un gest civic, dar am indoieli (ca sa nu zic certitudini), judecand dupa starea de conservare a monedelor, ca ele au fost doar spalate cu furtunul. Dupa descoperirea primelor monede, descoperitorul ar fi trebuit sa-si tempereze entuziasmul si sa anunte deja autoritatile locale si s-ar fi facut o interventie calificata de salvare a tezaurului. Cred ca niciodata nu se va intelege in tara asta ca arheologii nu sunt vanatori de comori si ca un obiect, oricat de valoros ar fi, isi pierde valoarea stiintifica daca nu se cunoaste exact contextul din care a fost prelevat. Filmele cu Indiana Jones au vulgarizat imaginea arheologului si au condus la ideea falsa ca profesiunea noastra este una exotica si plina de aventura, ca ne asiguram gloria stiintifica prin descoperiri senzationale.
Iulian Enache

#180 Re:

2014-02-13 12:57

#179: - ... Predarea tezaurului este un gest civic, dar am indoieli (ca sa nu zic certitudini), judecand dupa starea de conservare a monedelor, ca ele au fost doar spalate cu furtunul. Dupa descoperirea primelor monede, descoperitorul ar fi trebuit sa-si tempereze entuziasmul si sa anunte deja autoritatile locale si s-ar fi facut o interventie calificata de salvare a tezaurului....

Voi cere curand Muzeului National o pozitie oficiala vis-a-vis de aceasta petitie, si o expertizare a monedelor sa confirme ca nu au fost curatate chimic precum si a faptului ca in cazul meu s-a respectat intru totul legislatia. Sa vedem ce mai spuneti pe urma. Din nou un anonim, de ce ti-e frica??


Musafir

#181 Re: Re:

2014-02-13 13:15

#180: Iulian Enache - Re:

expertiza ar trebui facuta de o institutie sau un specialist care nu au legatura cu cazul, nu credeti?


Musafir

#182 eu

2014-02-13 14:08

eu

Musafir

#183 Hotie recompensata de hoti

2014-02-13 14:23

La cat si cum s-a furat in aceasta tara dupa "deranjamentele" din decembrie '89, urmand pilda marelui carmaci al neamului, trista poveste a recompensarii detectoristului-sarlatan (cu buna stiinta sau numai din prostie, ceea ce este la fel de grav!)pare o picatura dintr-un ocean de fraude, pentru care cineva ar trebui sa plateasca! Sa asteptam Judecata de Apoi ? Romani, TREZITI-VA !

Musafir

#184 Re: Hotie recompensata de hoti

2014-02-13 14:46

#183: - Hotie recompensata de hoti

Sarlatan? de ce?

Frauda? Unde?

Propun sa se scoata de tot recompensele. Sa vedeti atunci lacrimi si suspine, cand putinii bani alocati culturii se vor duce pe rascumparat piese la pret intreg si realist. Nu toti sunt ghidati de simt civic, unii mai sunt motivati si de bani( inclusiv taranul care gaseste closca de aur sub plug).

Da, cineva ar trebui sa plateasca pentru mascarada asta, pentru injuriile aduse, pentru acuzatiile nefondate. Asa ca va sustin indemnul: TREZITI-VA!!

john deere

#185 Re:

2014-02-13 15:28

#179: -

Faptul ca descoperirea a fost facuta in afara unui sit arheologic sau a unei arii protejate,

califica descoperirea ca fiind intamplatoare. Este doar rodul cautarii si al intamplarii de

a cerceta acea zona.

Daca cautarea s-ar fi realizat intr-un sit arheologic ar exista si probabilitatea de

a se descoperi ceva de importanta arheologica, situatie in care eventuala descoperire

nu ar mai fi intamplatoare.

 

 

wolf

#186 Lipsa de respect

2014-02-13 16:53

Avand in vedere ca toti cei avem detectoare suntem si autorizati la POLITIE cu detectoarele noastre.Poate dumneavostra nu intelegeti ca noi practicam un hooby din bani nostri iar cand predam Muzeelor din tara obiectele detectatate Domnii arheologii ne privesc ca colaboratori NU ca braconieri.Gandirea trebuie sa se schimbe ,poate ar trebuii sa va uitati si in alte Tari cum colaboreaza arheologii din Europa cu detectoristii(Anglia ,Olanda ,Germania .....).
pratmin

#187 Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 17:27

Nu va inteleg supararile domnule Toader. Noi ducem la muzeu obiecte descoperite (nu neaparat cautate) pe banii nostri, (sunt foarte multe donatii in ultimii 2 ani) si nu va convine. Odata cu predarile efectuate, aducem informatii cu privire la locul, adancimea, poze cu groapa facuta, coordonate GPS cateodata si dvs. spuneti ca distrugem contextul arheologic?
In ceea ce priveste contextul arheologic, cum stam cu siturile arheologice pe care le avem deja in RAN in acest moment? Multe dintre ele sunt in paragina, altele in terenuri arabile, din unul cel putin vad zilnic cum se extrage lut pentru constructii, pe altele se construiesc locuinte noi cu aprobare (de la cine?)
Inteleg faptul ca suntem (noi, cei cu detectoare si mergem in weekend pe dealuri sa ne hranim sufletul) o amenintare pentru dumneavoastra, domnilor, care stati in birouri si nu gasiti mai nimic pe teren. Ceea ce nu inteleg este de ce nu faceti o petitie pentru o colaborare intre dumneavoastra, distinsi domni arheologi si noi, cei care avem aparatele dar mai ales avem dorinta de a descoperi ceva interesant si placerea de a colinda.
Multi dintre noi am facut deja primul pas si avem o colaborare cu arheologi (in sensul predarilor, donatiilor) si ne bucuram cand primim multumiri de la reprezentantii muzeelor si avem procesele verbale de donatie sau predare, pe care le punem la dosar.
Haideti sa fim cu totii romani in primul rand, iar daca vrem sa descoperim istoria sa respectam cu totii legile.
Astept si eu scuzele publice catre colegul Iulian Enache, pentru acuzatiile aduse.

Cu respect pentru toti colegii dumneavoastra care nu au semnat aceasta petitie.
Pacientul Englez

#188 Rezovare exista

2014-02-13 17:42

Ceea ce se intampla aici nu este productiv pentru nicio parte. Hai sa ne uitam si la alte tari care s-au lovit de aceasta problema cu peste 30 de ani in urma. Si iata ca ei (englezii) au gasit rezolvarea:

- O lege clara: The Treasure Act (1996) http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1996/24/contents

- O institutie de stat specializata (prin ofiteri specialisti din cadrul muzeelor) in colectarea obiectelor provenite din descoperiri intamplatoare (cu precadere metal-detecting): Portable Antiquities Scheme http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Antiquities_Scheme

- O baza de date publica (online) cu toate descoperirile clasificate de interes:
ukdfd.co.uk/ukdfddata/index.php

Sa nu-mi spuneti ca ei sunt in sus si in jos... mai civilizati sau mai cu coarne. Si la noi se poate daca se vrea. Depinde ce orgolii vor fi ranite sau ce interese incurcate de o astfel de rezolvare.

Cititi aici un articol interesant despre evolutia lucrurilor la ei:

blog.britishmuseum.org/2013/11/28/when-a-find-is-recorded-it-is-truly-discovered-metal-detecting-and-its-contribution-to-archaeology/

Musafir

#189

2014-02-13 17:45

Braconajul arheologic trebuie combatut, nu incurajat. Nu pot intelege cum oficialitatile ajung sa premieze asa ceva, mai ales ca descoperirea nu a fost facuta intamplator, asa cum prevede legea premierii. Ei cauta in mod intentionat aceste artefacte si distrug valoarea arheologica prin scoaterea lor din context prin aceasta metoda. Trebuie inteles ca arheologia nu inseamna doar sa gasesti ceva si sa-l pui in muzeu.
SP2

#190 #189

2014-02-13 17:56

Ei o cauta pe mama ta, paranoicule! Intentionat! In rest, ies cu un detector in zone in care LEGEA (care la voi vad ca e tocmeala!) le permite. Te lasa pe tine, specialistul specialistilor, sa mergi in siturile arheologice sa ne explici istoria din cioburi, pentru ca monezile, fibulele si alte obiecte din metal ceva mai pretios, dispar prin buzunarele tale..., deh! esti remunerat prost si mai ai si copil mic...

Musafir

#191 rusinica

2014-02-13 18:03

sincer cu tziganiada asta voi arheologii nu stiu unde o sa ajungeti ! sa va fie rusine !Legea ii mai presus de toate !
un arheolog

#192 pescuitul

2014-02-13 18:06

Maine am sa propun sa se interzica si pescuitul in tara , pentru ca toti sunt niste braconieri , hoti ,vulgari.....
Dorel Hava

#193 Propunere

2014-02-13 18:07

Semnatarul acestei petitii mi se pare un comunist mizerabil.
Propun administratorilor petitieonline.com sa creeze posibilitatea de a vota impotriva unei petitii.
Astfel, dobitoci de genul Eugen S. Teodor, ar primi 245 de semnaturi de sprijin, si probabil de zece ori mai multe impotriva.

Musafir

#194 Re:

2014-02-13 18:07

#189: -

Ce inseamna intamplator pentru dvs., domnule Toader? Sa iti pice in cap din cer?

Nu mai continuati cu teoria asta ca nu exista mai jos de penibilul in care sunteti deja.

Cine ar trebui sa aiba informatii istorice (care sa duca la descoperiri) decat domniile voastre? Stiti prea bine ca nu va saltati fundurile de pe scaunele confortabile atata timp cat salariile bune vin de la stat (4-6000lei lunar) chiara daca se descopera sau nu noi tezaure nationale...

Problema este concurenta facuta de o mana de oameni de bine care predau tezaure la care oameni ca tine abia viseaza sa le gaseasca...

patriot

#195 Re: Propunere

2014-02-13 18:09

#193: Dorel Hava - Propunere

ai perfecta dreptate !!!! cred ca scorul ar fi undeva la 10000000-245


Musafir

#196

2014-02-13 18:09

mai combatant de braconaj, de ce nu aveti voi putina demnitate si va ascundeti identitatea, sau sunte-ti printre acei manjiti ce au fost dati ca exemple in diverse link uri de mai sus.

Sa inteleaga toata lumea ca aceasta petitie are sustinatori anonimi pe cand cei "acuzati" sunt transparenti.
marea majoritate a detectoristilor identitate

lasa-ne si dute si ascundete dupa birou

Musafir

#197 Re:

2014-02-13 18:10

#196: -

dar tu de ce te ascunzi ?


Musafir

#198

2014-02-13 18:12

de aia ca nu meriti sa imi citesti numele

Musafir

#199 ciudatule

2014-02-13 18:13

si de ce traiesti tu cu impresia ca tu meriti ?
Vlad Carabisi

#200 Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 18:14

#187: pratmin - Care este problema voastra domnilor?

In primul rand, am vazut argumentul ca faceti acest lucru din banii personali in mai multe comentarii. Domniile voastre ar dori sa fie sponsorizate pentru un hobby? Pentru ca daca va asteptati sa va recuperati bani investiti in echipamente, aparatura si altele, nu mai este  o simpla pasiune ci o investitie si, in ultima instanta, o afacere. Iar afacerile cu piese de patrimoniu sunt cam ilegale.

Doi. Cu foarte putine exceptii, nu cred ca doreste cineva interzicerea detectoarelor de metale, sau dreptul dumneavoastra de a avea o pasiune, oricare ar fi ea. La fel cum prohibitia din Statele Unite nu a redus consumul de alcool, ci a amplificat piata neagra, o masura a interzicerii detectoarelor poate face mai mult rau decat bine, pentru ca fenomenul nu mai poate fi controlat. Ceea ce trebuie sa intelegeti dumneavoastra este ca tocmai din acest motiv trebuie reglementata foarte bine toata treaba si fara loc de interpretari. Pentru ca distrugeri pot sa apara chiar si cu cele mai bune intentii, dupa cum a aratat-o cazul Zlatna. Acolo au fost distruse cel putin 5 morminte, si asa destul de rare in perioada respectivă si mai mult banuite, tocmai pentru ca piesele provin din descoperiri intamplatoare. Sunt convins ca descoperitorul a avut cele mai bune intentii si nu intentiona comercializarea pieselor, ci predarea lor la muzeu, dar asta nu inseamna ca nu s-a produs o distrugere, chiar si partiala, a unui sit arheologic, chiar daca nu era inscris in RAN.