Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Asterix

#76 Oare ?

2014-02-12 17:54

Dl.Condurăţeanu , credeţi că interzicerea detectoarelor e soluţia problemelor arheologilor ?

Aţi scris asta :

"3. Dintre toate asociaţiile arheologice din România constituiţi un grup şi faceţi o propunere legislativă de interdicţie a detectoarelor de metal înafara utilizării profesionale de către profesionişti autorizaţi din domenii, dacă asta credeţi că e soluţia. Aşa cum s-au interzis dronele cu camere video înafara circuitului utilizatorilor profesionişti, se pot interzice prin HG şi detectoarele de metal înafara anumitor profesii. Este ceva de muncă să se întocmească un draft legislativ..."

Aş vrea s-o văd şi pe asta....
Cristibv-Galian C.

#77

2014-02-12 18:02

Domnule Condurateanu, la o detectie sunt zeci de semnale puternice(conserve,potcoave, sarme si multe altele).Am gasit saltele de pat in varf de munte,profile de aluminiu , toate carate si aruncate acolo. Nu poti sugera ceva cand nu ai nici o idee de modul de functionare a unui detector.Daca la o detectie gasesc o moneda comunista si un tub din cele dou razboaie mondiale pot zice ca am avut noroc.Nu suntem arheologi amatori, iesim la detectie pentru ca ne place istoria si iubim miscarea in aer curat. Dupa o saptamana agitata petrecuta la munca, o zi de miscare face bine. Apropo la primavara am de plantat diverse legume in gradina, pot solicita o permisiune de rascolire a istorie? Va salut si va urez noroc in activitate.
arheologul amator :))

#78

2014-02-12 18:12

Felicitari domnilor!!
Aceasta petitie denota nivelul intelectual al unor bugetari hraniti cu sudoarea fruntilor noastre.
Rusine!

Musafir

#79 dubios

2014-02-12 18:12

acest domn vinde monede pe okazii !!

Musafir

#80

2014-02-12 18:22

Da ce agitati sunteti, mai baieti. . . Va este teama ca va ia cineva jucariile (=detectoarele). Dar oare cand se predau obiectele la muzeu nu de la contribuabili va luati banii? Si-or lua ei bocanci si detectoare din banii lor, dar banii tot de la contribuabili le vin pentru obiectele predate. Despre asta este vorba! Nu despre pasionati nevinovati, ci despre o alta afacere cu Statul, ca multe altele din societatea de azi. Fratiilor AVEM o problema legislativa de care "baietii destepti" se folosesc. Trebuie facut ceva. Daca vor avea de suferit si pasionati, sau cei cu spirit de aventura, orice victorie are victime colaterale de toate partile, dar pentru adevaratii pasionati exista solutii, asa ca nu le mai faceti jocul rechinilor.
Tudor Ponoran

#81 Domnule Eugen S. Teodor

2014-02-12 18:29

Sunt descoperitorul tezaurului artefactelor de la Zlatna si in primul rand vreau sa il felicit pe domnul Iulian Enache pentru descoperirea facuta si pentru conduita de roman adevarat de care a dat dovada. In al doilea rand trebuie sa remarc faptul ca sunt consternat de atitudinea dumneavostra si de aceasta petitie a lipsei de bun simt pe care o lansati aici...Nu am crezut ca descoperirea mea si a domnului Iulian o sa fie luata in scarba de indivizi ca dumneavoastra si a multora care dau commenturi pe internet..Domnule, sa stiti ca eu imi iubesc istoria si tara foarte mult, atat de mult incat nu ma prea intereseaza banii. Nu castig bani din pasiunea mea pentru istorie si detectii si nici nu vreau asta. Probabil obiectele pe care le-am gasit si pe care le-am predat o sa fie expertizate undeva pe la 20.000 euro iar eu personal am facut o oferta muzeului de 4500 de lei care reprezinta mult mai putin decat legea mi-ar fi putut oferi, respectiv 30%. Imi doresc sa fie alocati mai multi bani arheologiei si istoriei dar nu ne blamati pe noi cei care suntem cam in aceeasi barca cu dumneavostra pentru lipsa dumneavostra de fonduri. Aveti dreptate, am distrus o parte a contextului arheologic dar daca nu cautam eu acolo sa fiti sigur ca nici dumneavostra sau colegi ai dumneavostra nu o faceau. Spuneti ca nu fac bine ca nu vreau sa divulg locul?? Pai inseamna ca sunteti prieten cu braconierii de astfel de obiecte care sunt sigur ca ar impanzi locul daca l-ar afla..si credeti-ma ca primesc multe mesaje in care sunt intrebat! Daca va interesati si despre persoana mea o sa aflati ca sunt chiar foarte pasionat de daci si am facut parte din delegatia Romaniei de la Roma din mai 2013 cand am sarbatorit acolo 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian. Am fost impreuna cu presedintele Ligii culturate a romanilor de pretutindeni, Victor Craciun si cu domnul general rez. Mircea Chelaru, oameni de la care am invatat sa iubesc istoria si sa nu imi bat joc de ea. Sunt unul din personajele care a luat initiativa de a instala un bust al lui Decebal la Zlatna, lucrare care s-a facut de primaria de aici si s-a dezvalit acum 3 luni de zile. Poate ca stramosii mi-au raspuns aratandu-mi locul tezaurului! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa descoperiti cat mai multe lucruri importante legate de istoria noastra, dar nu imi ingraditi un drept la un hobby si nu ma bagati in aceeasi bransa cu nenorocitii care au jefuit tezaurele de la Sarmisegetusa! Sunteti intr-o mare eroare si din punctul meu de vedere sunteti un partas la jaful de tezaure din Romania prin aceasta atitudine..
Abu Nazir

#82 Abyssus abyssum invocat

2014-02-12 18:35

Sper ca arheologii care citesc această postare să-şi revină repede din uluire.Da , un detectorist agramat prin definiţie , a pus un citat in latină , care ar vrea să însemne că o greşeală atrage după sine o altă greşeală...
Îmi place de dl.Teodor că e consecvent.În loc s-o dreagă , o plezneşte mai tare : "Pot sa fiu de acord ca a fost un calificativ dur; era însă doar 'pe cale de consecinţă' a faptului că sunt convins, şi acum, că piesele au fost curăţate prealabil (am văzut fotografii foarte bune...). Şi acum cred că nu aveai cum să te descurci singur, cu două unelte şi un bagaj de 55 kg. Deduc că, dintr-un motiv sau altul, declaraţiile tale publice (doar pe acelea la cunosc) nu sunt cu totul adevărate."
I-auzi acolo : "pe cale de consecinţă" , "sunt convins şi acum" , "şi acum cred".O fi domnul arheolog Eugen Teodor un bun specialist şi cum remarca cineva mai sus , n-a dus niciodată lipsă de curaj.
Sper să aveţi mai multe argumente în faţa procurorului când veţi fi citat pentru a da declaraţie în faţa organelor de urmărire penală...Apropo , în entuziasmul postarilor dumneavoastră de ceva timp referitor la obraznicii şi degrabă recompensaţi detectorişti , poate n-aţi băgat de seamă că insulta şi calomnia au fost reintroduse în Codul penal.Ooops ! Vă doresc să vă păstraţi acelaşi curaj al afirmaţiilor gen presupuneri şi pe mai departe.Începe distracţia.Eu deja mă duc să-mi iau popcorn...


Musafir

#83 Re: #81: Tudor Ponoran

2014-02-12 19:24

#81: Tudor Ponoran - Domnule Eugen S. Teodor

@Tudor Ponoran

Ce inseamna:

- "descoperitorul tezaurului artefactelor" sau "conduita de roman adevarat de care a dat dovada" sau "daca nu cautam eu acolo".

Mai departe:

- "am facut parte din delegatia Romaniei de la Roma", ati fost in delegatie oficiala, adica ati reprezentat OFICIAL statul Roman? Nu cred! Cu respect, dar bateti campii!

- "oameni de la care am invatat sa iubesc istoria si sa nu imi bat joc de ea". Nu va suparati, dar rad si copiii de clasa a IV-a cand spuneti asta.

"drept la un hobby" - care este acel hobby de care vorbiti?

Sunt arheologi in tara asta, care au salariile sub 800 de lei, dar sunt persoane care au aplicat pentru burse, granturi etc. Asa s-au format ca specialisti. Sunt proiecte de cercetare, platforme ...

Eu personal, am vazut indivizi care cautau cu detectorul in situri arheologice, chiar din cele invocate de voi, adica din RAN. Spuneti ca nu sapati decat 20-30 cm, Chiar asa? RAN-ul ala dupa care va ghidati, publicatiile folosite de voi, au la baza munca unor arheologi, asa ca nu mai jigniti tovarasi. Monede si obiecte scoase la vanzare pe unele site-uri sau anticariate . . . .

O parte din cei care practica acest "hobby", ati ajuns sa oferiti spre vanzare artefacte scoase ilegal din situri, inclusiv unor domni care au fost sau sunt inregimentati politic. De ce acuzati arheologii pentru jaful de la Sarmisegetusa? Ar fi multe de spus, dar precedentul creat, naste monstri, iar voi cei care detineti legal aceste aparate, ar trebui sa studiati un pic legislatia europeana.

Adevarul doare si se vede din reactia voastra.

P.S. Nu mai folositi termeni pe care nu ii stapaniti si nu cunoasteti anumite concepte. Ati ajuns sa fiti manevrati, de anumit indivizi, generali, presedinti de ong-uri, care gasesc in varf de munte o piatra de rau ... despre care spun ca a fost pampersul lui Zamolxe.

Alexandra Teodor

#84 Unde-i link-ul?

2014-02-12 19:25

Cred că merită notat aici faptul că link-urile de promovare a petiției sunt șterse de pe conturile personale de facebook.
Lucretiu Traian

#85 Arheologii in loc sa faca treaba se tin de petitii

2014-02-12 19:30

Bai verzelor de arheologi, voi stati sa postati petitii online pe timpul si banii muzeului? Cine sunt sugatorii de bani publici acum? Si oricum, oricine poate sa arunce asa, o petitie pe un site uitat de lume, ca sa-si mai verse frustrarile. Ca vorba aia, salariu mic, munca deloc. Vreti sa aduceti la cunostinta aceasta problema? Serios? Dar de santierele si de munca voastra de ce nu vorbiti? Va deranjeaza ca Enache e mai bagat in seama decat voi si ca el mai si apare la televizor, si in loc sa va luati de lege, care e asa cum e, visati tabere si factiuni in interiorul muzeului. Pana la urma, singura diferenta dintre voi si detectoristi, e ca voua va finanteaza siteul hobbyul in timp ce ei o fac pe banii si timpul propriu.
john deere

#86

2014-02-12 19:32

Daca s-ar proceda la "distilarea" continutului acestei petitii
s-ar obtine un produs volatil numit FRUSTRARE !
Asta nu ar fi un lucru rau insa daca analizam produsul ramas
in cazanul petitiei am constata ca este compus in principal
dintr-un strat gros de noroi cu un puternic iz pecerist.

Romania nu mai este ce a fost, nu se mai construieste, nu
se mai darama, in consecinta nu se mai descopera vestigii
istorice. Mai mult de atat chiar si muzeele sunt ocolite
nemaifiind obligatorie vizitarea lor de catre soimii patriei,
mandrii pioneri si bravii ostasi ai tarii.

Ce e de facut cu sutele de muzee, adevarate gauri negre in
bugetul statului, incapabile sa-si managerieze activitatea
propiilor sali de expunere si propiilor depozite, cu putinii bani
ramasi de la cheltuielile de personal si materiale deturnati in
note de plata catre restaurante si firme de catering ce au sustinut
sesiuni de comunicari stiintifice si alte sindrofii culturale ?

Eu unul vreau sa stiu ce se intampla cu banul meu platit din
impozitele si taxele percepute mie si avand destinatia Cultura,
vreau sa vad eficienta atat in ceea ce priveste descoperirile
arheologice cat si modul in care sunt puse in valoare, nu vreau
ca Statul Roman sa rascumpere cu milioane de euro bunuri
de patrimoniu instrainate de infractori poate “ajutati” cu legi
extrem de restrictive.

Personal ma bucura vederea unui vas apartinand culturii Cucuteni
in mai mare masura decat un tezaur numismatic insa nu toti
romanii au aceleasi preferinte.

Umpleti voi muzeele de tezaure, arme dacice si alte exponate
spectaculoase si o sa observati ca o sa apara si vizitatorii
voluntari, in rest … chiar si 99% din PIB daca o sa fie destinat
cercetarii arheologice, la cum merg lucrurile acum in Romania
o sa se aleaga praful de ei !

Aaa, inca ceva: ceea ce au descoperit detectoristii astia blamati
in ultimile 6 luni si au predat Statului Roman nu cred ca se va
descoperii in urmatorii 10 ani de catre arheologii profesionisti !
Jean Moscopol

#87 Lasitate

2014-02-12 19:36

Domnule initiator al acestei petitii, inainte de a va spala in public rufele, de ce nu ati mers sa discutati aceste lucruri cu domnul Oberlander, asa, ca de la director la arheolog ratat? Sau sperati ca aceasta petitie va va aduce aparatori in fata valului de ura si a posibilelor consecinte, precum atacul la persoana si defaimarea?
Huo

#88 Huo

2014-02-12 19:37

Domnule initiator, va aduc la cunostinta ca belitzi carasul.
Traian Lucretiu

#89 Re: Arheologii in loc sa faca treaba se tin de petitii

2014-02-12 19:40

#85: Lucretiu Traian - Arheologii in loc sa faca treaba se tin de petitii

Gresit! Dl. Yanache nu este mai bagat in seama, ci mai bogat. Dupa impozitare, prin ca profitul (10%) sa il doneze unui muzeu. Ar mai fi o varianta, daca are diploma de bacalaureat sa se inscrie la Facultatea de Arheologie!!!


Musafir

#90 Re: Huo

2014-02-12 19:42

#88: Huo - Huo

Si daca este carasul din aur? Indeplineste trei dorinte si ... belesti sica lu' Decebal. ;)

Celui de mai sus

#91 Re: Re: Arheologii in loc sa faca treaba se tin de petitii

2014-02-12 19:42

#89: Traian Lucretiu - Re: Arheologii in loc sa faca treaba se tin de petitii

Nu stiu daca domnul Yanache are bacalaureatul luat, dar dumneavoastra sigur l-ati luat pe pile/gaini/mita la Limba si Literatura Romana.

Vtefa Vasi Sasilitza

#92 Sfarsitul e aproape

2014-02-12 19:49

Aberati degeaba, ambele tabere. Toata lumea stie ca doar la Academia Romana se poate face cercetare. Tot ce faceti voi aici e o insulta la adresa valorilor neamului Crestin-Romanesc. Valorile Dacice trebuie sa ramana in pamant, fiindca acolo oricum vom ajunge toti.
Zalmoxis

#93 Teme de reflecție

2014-02-12 19:51

Sunt complet deacord cu petiția deși personal o spun, am rezerve cu abordarea propusă. Nu discutăm buna sau reaua credință a descoperitorului X sau Y (e treaba altora s-o facă) sau a vreunui director, ci fenomenul în general.

Judecata asupra istoriei, discursul istoric, trebuie să pornească mai întâi de toate, de la realitățile terenului. În cazul în speță, realitățile terenului arată în felul următor: zeci de situri non-RAN și non-LMI ciuruite, distruse, unele complet pierdute pentru știință. Și tot mai multe obiecte fără context care inundă muzeele patriei, sau colecțiile private.

Reconstituirea istoriei unui obiect se leagă în mare măsură de locul și poziția sa în pământ. O brățară sau o armă dacică, în sine, sunt frumoase și plăcute privirii, dar nu e mai frumos și mai cu folos când știm precis de unde a provenit un anumit obiect ? Dacă a venit dintr-o locuință, pierdut între resturile unei ulcele unde l-a așezat dacul pentru a-l tăinui în preajma vreunui război ? Sau dintr-un atelier, unde a fost produs de mâna iscusită a meșterului metalurg ? Ei bine, ținând cont de toate acestea, n-ar fi mai bine ca unele piese să mai aștepte în pământ pentru a fi descoperite așa cum trebuie, ca ai noștri copii, nepoți și strănepoți să le poate reconstitui povestea așa cum se cuvine ?

S-a vorbit mult despre libertăți și despre îngrădirea lor. Însă prea puțin s-a vorbit despre obligațiile care vin odată cu acestea. Sau despre dreptul majorității. Dreptul arheologilor din viitor de a profesa în situri păstrate sau dreptul generațiilor viitoare de oameni de a se bucura de noi descoperiri arheologice care să aducă noi completări la ceea ce cunoaștem deja despre trecut. Odiseea descoperirii istoriei este una CONTINUĂ iar dorința de a scoate totul din pământ cât mai repede și cu orice preț nu ar trebui să caracterizeze judecata nimănui.

A avea un detector de metale e ca și cum ai avea o armă. Numai că nu tragi nici după oameni, nici după animale ci după fragmente și frânturi din istorie. Opinia mea a fost și a fi că pentru a utiliza o „armă”, ai nevoie de o anumită stare psihico-morală și de o anumită pregătire. Nu e o treabă pentru oricine. În această idee socotesc eu că singurii care ar trebui să aibă dreptul de a poseda și utiliza detectoare de metale ar trebui să fie militarii de geniu, membrii departamentelor specializate din jandarmerie și arheologii înscriși în registru.

Luați toate acestea de mai sus ca teme de reflecție. Dacă iubiți istoria și vreți să participați la scrierea ei, urmați o facultate de profil. Suntem și așa tot mai puțini. Sau, culegeți cioburi de la suprafață și aduceți-le la muzeu. Sau veniți și voi pe un șantier arheologic, să lucrați cu arheologii și să scoateți cu mâna dumneavoastră din pământ obiecte uitate și pierdute de mii de ani. Să aveți șansa de a le vedea, și de a le atinge pentru prima oară - vă garantez, satisfacția sufletească va fi mult mai mare decât cea oferită de laud pe forumuri cu capacele de bere găsite și cu distrugerea din ignoranță a vreunui sit dacic.

ZALMOXIS

Musafir

#94 Re:

2014-02-12 19:54

#86: john deere -

... un taran ...

dar nu Moromete!


Musafir

#95 petitia

2014-02-12 20:01

149 de hoti au semnat petitia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Musafir

#96 descoperitori de oase

2014-02-12 20:02

va doare ?
Scoala Oprishana de Arheologie

#97 Lingai semnatari

2014-02-12 20:03

Interesant de observat ca printre semnatarii petitiei se afla si cei doi Oprish, primul(tatal) fiind un remarcabil fost securist iar cel de-al doilea(fiul) fiind un remarcabil arheolog care intr-o zi s-a imbatat atat de tare, incat atunci cand s-a trezit a doua zi a descoperit ca ajunsese prodecan al facultatii de istorie. Mahmureala s-a petrecut-o, probabil, lingand talpa lui Cioroianu intr-un mod homoerotic.

A, da, si al 9-lea semnatar e o nulitate academica (acum toti arheologii o sa intre sa vada pe care din ei l-am nominalizat).
john deere

#98 Re: Teme de reflecție

2014-02-12 20:03

#93: Zalmoxis - Teme de reflecție

@Zalmoxis

Foarte bun si pertinent comentariul dvs. !

Pentru perfectibilitate as propune:

- in situatia in care pe langa obiectul metalic detectat se

descopera si alte artefacte, urme de ceramica, oase etc.

atunci sa se inceteze sapatura si locatia sa fie adusa la

cunostinta arheologilor, descoperitorul avand dreptul de

a participa la perigheza si sapaturile realizate de profesionisti,

eventual si la o parte din recompensa (evident, daca respectivul o doreste).

 

 

 

Keep calm and dig DEX

#99 Puneți mâna pe un DEX, stimabililor

2014-02-12 20:15

Am întâlnit adesea în operele nepieritoare ale colegilor arheologi aceast cuvânt folosit în mod abuziv. Mă întreb, când au răsfoit dumnealor DEX-ul de ce nu au avut curiozitatea să se oprească și la cuvântul LOCAȚIE. Cu tot respectul pentru doctoratele, grant-urile și bursele dumnealor, îmi permit să profit de ocazia formidabilă oferită de această petiție (conținutul urmând să îl analizez alt' dat') pentru a le aduce la cunoștință că în limba română locație nu înseamnă loc sau amplasament, ci chirie.

Arheologul Legionar

#100 Sionism la muzeul de istorie

2014-02-12 20:17

Desigur, Ernest Oberlander este un jidov, din neamul acela blestemat de sionisti care goleste solul de tot ce are mai pur si romanesc in el...










Tzeapa fraierilor, sugeti carasul maretz al lui Oberlander, haterilor.