Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism


Musafir

#126 Re: Re: Re:

2014-02-12 22:56

#122: john deere - Re: Re:

da, dar, vedeti dumneavoastra, cand a fost sa se taie numarul bugetarilor, unde credeti ca s-a tintit mai intai? spre cultura. pentru ca atitudinea de dispret (da, as putea s-o numesc asa) fata de acesti sugatori de bani, care sunt cei din cultura, porneste de sus. a fost atunci cand era gata sa se desfiinteze filarmonica din constanta. din cate stiu, mai multe situri arheologice au ramas tot atunci fara paznici. cum vi se pare acest lucru? cine sa ocroteasca atunci siturile de "braconieri"?

nu stiu cate muzee sunt, dar sa stiti ca sunt multe case memoriale care tin de muzee si sunt listate tot ca muzeu.

Produsul Cartezian

#127 Re: Re: Modele

2014-02-12 22:57

#125: Arh Eol Ogu - Re: Modele

No....am incercat. Dar daca nu se poate, nu se poate. Felicitari pentru atitudine si clarviziune. Va urez succes.

gheorghe

#128 Re: Re: Modele

2014-02-12 22:58

Arheolog  platit  din  bani  publici  ca  sa  doarma  !

abcdef

Pe  deasupra  ca  noi  detectoristi  suntem  contribuabili  si  va  platim  si  la  dvs.  salariul  din  banii  nostri pt.  care  dvs.  oricum  nu  prestati  nici un  serviciu domnule arheolog  , va  mai  facem  si  munca  in  teren   si  pe  urma  ne  acuzati  pe  noi de infractiuni  imaginare  ca  dvs.  sa  va  scoateti  cu  "basma curata"   deoarece  sunteti  in  prag  de  a  fi  dat  afara  ,  oricum  din  acest  moment  sunteti  vizat  deoarece  se  vor  face reduceri  pt.  ca  mass-media  scoate la  iveala  inconpetenta unor  angajati  care   sunt  platiti  degeaba   si pe  acolo   si  care  dorn  pe  banii  cetateanului  roman  contribuabil  dealtfel  si  asa  cocosat  de prea  multe  taxe  si    impozite    !

Semnat  de  un  cetatean  roman  printre  altele  si  membru  al comunitatii  decimetal  si  detectorist  autorizat  conform legii ,  subliniez  conform  legii !


Musafir

#129 tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-12 23:06

"În 1992, fiind pe şantierul de la Brăneşti, pe traseul viitoarei Autostrăzi a Soarelui, am descoperit şi un tezaur de tetradrahme thasiene – format din 149 monede, de argint, de vreo 22 de grame fiecare, emise în Insula Thassos, folosite de geto-daci. Am arătat atunci că valorificarea acestui tezaur ar conduce la acoperirea tuturor cheltuielilor legate de cercetările desfăşurate în acei ani."
Frumos dar ce s-a intamplat cu acel tezaur ???deoarece nu apare mentionat in nici o baza de date a MNIR sau altundeva.S-a valorificat pentru a continua cercetarile sau s-a valorificat pentru a finanta cheltuielile personale ale cuiva ??
il citez pe dl Paul Damian MNIR revista Clipa :
http://www.revistaclipa.com/siteupdate/?tag=monede

Musafir

#130 Re:

2014-02-12 23:11

#80: -

DOBITOCULE ... valoarea castigata de stat este mai mare cu mult decat premiul oferit ... este asa grea aritmetica !? ... DOBITOCULE

Numismat

#131 Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-12 23:18

#129: - tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

Si cum ati verificat baza de date a MNIR, ca nu prea e publica? Iar Paul Damian nu e numismat. O fi predat tezaurului personalului de specialitate al sectiei pastorite de actualul director. Iar daca imi gasiti o baza de date interna publica la orice muzeu din Romania, in afara celor dedicate unor proiecte punctuale...atunci ma inclin reverentios. De aceea, drag coleg de la MNIR.....te sfatuiesc sa te duci sa-l intrebi pe Paul Damian sau sa-ti intrebi neamurile prin alianta.

Primul semnatar al petitiei

#132 Asezarea romana de la Sibot a fost distrusa cu buldozerul

2014-02-12 23:21

Primul semnatar al petitiei principalul implicat.
Citez : "Paul Damian a mai specificat ca obiceiul de a demola cu buldozerele fara a mai astepta eliberarea certificatului de descarcare de sarcina arheologica, pe raspunderea constructorului, imediat ce arheologii notifica sfarsitul cercetarii, este o practica curenta in Romania. El a admis ca acest fel de a proceda incalca prevederile legii, dar ca o nota generala atitudinea lui era una indulgenta, din motivele pe care le voi descrie mai jos.
Revenind la Sibot, Paul Damian a confirmat ca acesta nu era un sit inregistrat, chiar daca a fost strapuns de drumul national, intrucat acesta din urma a fost construit in anii ’30 si ’40, cand nu prea exista legislatie in materie de patrimoniu arheologic."

tot eu

#133 Re: Asezarea romana de la Sibot a fost distrusa cu buldozerul

2014-02-12 23:23


Musafir

#134 Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-12 23:32

#131: Numismat - Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

Nu fac parte din casta dvs. si consider ca un tezaur de o asemenea valoare ar fi fost normal sa fie mentionat macar intr-o lucrare de specialitate, sa fie un punct de reper, sa fie ceva....dar cele mai importante artefacte descoperite acolo si care au facut subiect de dezbatere a mai multor articole de specialitate au fost : FRAGMENTE DE CERAMICA,CUPTOARE DE LUT,LOCUINTE BORDEI SI GROPI MENAJERE!!!!!!!!!!!!!!!!!! asa ca dl arheologi unde sunt monedele?unde este tezaurul?sunt curios si eu de.....au trecut ceva ani de atunci dar nu au disparut toate urmele acestui tezaur.Toata stima.


Musafir

#135 Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-12 23:41

#131: Numismat - Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

inca o problema ... bazele de date interne care nu sunt publice, ce convenabil, sunt cu circuit intern pentru a preveni informarea cautatorilor de comori DAR in acelasi timp sunt un paravan pentru a masca posibilele miscari ale unor bunuri care nu vor aparea in vitrina vreunui muzeu niciodata.Adica se gaseste ceva extrem de important, ca de exemplu acest tezaur, si se baga in baza interna unde se pierde urma lui , in loc sa fie expus la muzeu unde ii este locul.

john deere

#136 Re: Re: Re: Re:

2014-02-12 23:42

#126: - Re: Re: Re:

Poate am exagerat cu gandul de desfintare a muzeelor orasenesti, ca idee asta va

trebui sa fie trend-ul, insa pe termen lung (pensionari, fara angajari de personal).

Ideea de paznic de sit imi repugna total: de ce nu este exploatat sit-ul complet

si descarcat arheologic (evident acolo unde este posibil), mai ales in zonele izolate

si in situatia in care nu exista constructii ?

 

@Produsul Cartezian: tare mult imi place cum ganditi !

 

 

 

tot eu

#137 Re: Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-12 23:46

#135: - Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

Imbecilule. Bazele de date contin informatia stiintifica si bibliografia piesei. Sunt un soi de evidenta contabilă si de conservare. Nicaieri in lume nu sunt publice. Iar cand ajung in muzeu nu se mai pune problema sa fie protejate de cautatorii de comori. Si nu exista pierderi de urma. Confunzi bazele de date de patrimoniu cu cartarile si localizarile. M-am saturat de atata prostie, ignoranta si suficienta. Sa va fie rusine ca va bateti joc de munca unor oameni dar altfel sunteti pasionati de istorie nationala.

Basist mic si prost

#138 Re: Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-12 23:50

#134: - Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

Potoleste-te ca faci infarct...si se intraba lumea cum te-ai angajat in muzeu! Si nu e bine pt sefu.


Musafir

#139 Re: Re: Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-12 23:56

#137: tot eu - Re: Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

Probabil ca sunt "imbecil' din punctul dvs de vedere DAR ramane intrebarea UNDE este TEZAURUL ?Nu imi bat joc de munca oamenilor dar vreau si eu sa stiu in calitate de cetatean UNDE este acest TEZAUR, probabil o sa fac o petitie,vad ca sunt la moda zilele astea.

PS nu cred ca v-am jignit in posturile mele, am cerut o explicatie cu privire la aceasta problema, iar in ce priveste protejarea fata de cautatorii de comori m-am referit la locatie.

Premiul

#140 Re: Re: Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-13 00:09

#138: Basist mic si prost - Re: Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

Felicitari, ai luat premiul de retardatul clipei pentru implicarea factorului politic. Sa te speli cu el pe cap, infect mizer labagiu ce esti.


Musafir

#141 Re: Re: Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

2014-02-13 00:11

#138: Basist mic si prost - Re: Re: Re: tezaur 149 monede argint Insula Thassos neregasit in nici un document oficial

Revin, ca la teleshopping, nu sunt angajat al niciunui muzeu sau institutie de stat sunt un cetatean care constata cu dezgust ca perioada comunista nu a luat sfarsit in 89, nu a luat sfarsit dupa ce Iliescu a iesit din schema, nu a luat sfarsit nici in aceasta perioada de "basism" ca sa va citez.Sa il parafrazez pe Stefan cel Mare  dar  in sens malefic aici: Romania nu este a mea si nici a voastra este a urmasilor urmasilor nostri cu referire la comunistii cei mari care au ramas dupa revolutie la putere si care au dat puterea mai departe la copii lor si acestia vor da mai departe in acelasi mod odraslelor lor.

Am citit aici despre comparatii ale detectorului cu o arma, despre ponegrirea unui amator care a scos la iveala un tezaur magnific, cel din Valcea si multe altele , sincer aberatii,fantasme.Adevaratii braconieri sunt la un alt nivel gen Adrian Nastase, raposatu Dan Iosif, capetenii de rang inalt albastre, baroni locali mana in mana cu politicul, daca Sorin Moldovan din Hunedoara nu era asasinat in 30 noiembrie 2000(2 gloante in cap) am fi aflat cine sunt adevaratii braconieri.

EU SUNT DANUTZ

#142

2014-02-13 00:27

Se pare ca domnii arheologi se confunda cu istoria in sine si de aici aceste temeri ca cineva le strica ritmul. Poate ei nu stiu ca aproape in toate domeniile profesionale a aparut si latura de hobby, e adevarat ca in acest domeniu, la noi a intarziat destul de mult, dar totusi a aparut. Si uite ca pe langa alte domenii cum ar fi astronomia(domeniu in care multi astronomi amatori si-au adus aportul, si nimeni nu i-a blamat spunand ca acele stele sau constelatii puteau ramane acolo nedescoperite pana le gaseau nepotii lor), fizica, domeniu in care s-a ajuns la performante prin unele descoperiri de amatori(hobby) si altele.Pana si condusul automobilului propriu este o activitate de amator dar nu am auzit ca soferii profesionisti de autobuz sa faca vreo petitie sa fim scosi de pe strazi si urcati in autobuzele lor ca sa platim bilet.
Cat despre denumirea de ,,cautator de comori" si nu de arheologi amatori(cea desfiintata de arheologi), le-as sugera,prin analogie, sa ceara de asemenea ca pescarii amatori sa se numeasca cautatori de capturi, vanatorii amatori sa se numeasca cautatori de trofee, si de ce nu, alpinistii amatori sa fie denumiti cataratori de ocazie. Pai nu?...

Musafir

#143 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-13 00:30

#136: john deere - Re: Re: Re: Re:

nu am explicat bine: este vorba despre cetati antice, vizitabile, dar - evident - acestea nu se pot epuiza. de aici nevoia de a fi pazite.


Musafir

#144 Re:

2014-02-13 00:35

#142: EU SUNT DANUTZ -

domnule danutz, diferenta este ca intr-o sapatura arheologica, daca nu se face cum trebuie, erorile nu mai pot fi reparate. nu poti pune la loc pamantul si sa fie ca nou.


Musafir

#145

2014-02-13 00:43

Ora 1:43, 169 semnatari ai petitiei, cam putine ip-uri valide gasite dom'doctor,
mai incercati un telefon la vreo ruda, poate in diaspora romana ,ca se mai practica.
Spicuiesc din ceva ce ar aduce a un CV ( http://www.romarchaeomet.ro/ro/proiectul/specialisti/Eugen-Teodor.html)
Principalele şantiere arheologice:
Oraşul de Floci (jud. Ialomiţa) 1991-1997

observ ca ati cautat pe acolo vreo 6 ani, in pofida incalcelii, ati reusit sa gasiti ceva ?

In rest tineti-o tot asa poate visul de a deveni director mnir se va implini !

Zalmoxis

#146

2014-02-13 01:04

Stimate Musafir cu număr 145... Dacă tot ați intrat pe CV-ul domnului Teodor, înainte de a judeca, de ce nu-i citiți și lucrările ? Și-apoi să vă dați cu părerea. Sau nu vă plac cioburile și arheologia ADEVĂRATĂ ?

ZALMOXIS
EU SUNT DANUTZ

#147 Re: Re:

2014-02-13 01:05

#144: - Re:

Sunt curios cum rezolvati aceasta problema cu artefactele gasite pe terenurile arabile unde sunt miscate de cel putin 2 ori pe an?

EU SUNT DANUTZ

#148

2014-02-13 01:11

Nici un fel de lucrare nu-i da dreptul ,,stimabilului" sa profereze in halul asta, numai in cazul in care are deviza-scopul scuza mijloacele-

Musafir

#149

2014-02-13 06:03

O consecinta a incurajarii "detectoristilor" este ceea ce se intampla la biserica/ manastirea din Baia de Arama, unde febra aurului a cuprins pe toata lumea.

Musafir

#150

2014-02-13 07:05

La aceasta situatie s-a ajuns din mai multe cauze, toate legate de declinul cultural si moral al societatii noastre. Istoria noastra, nu iesita din comun, dar cinstita, a devenit o adunatura de mituri si de argumente contra altora. Monumentele istorice, care ar trebuis sa fie simbolurile acestei istorii, nici nu mai conteaza în fata prostiei si rapacitatii celor care ne conduc. Vreti exemple? Iata trei recente: Rosia Montana, asezarea romana de la Sibot si distrugerea comandamentului castrului legionar de la Apulum de dragul unei afaceri cu pavele. A fost cineva tras la raspundere? Nu, din cauza complicitatilor si a lipsei generale de cultura. Niciodata în istoria acestei tari patrimoniul istoric nu a avut atât de mult de suferit. Cel mai grav este atunci când specialistii însisi îsi tradeaza meseria. Ei au fost primii vinovati si în cazurile pomenite mai sus. Oficializarea vânatorii de comori prin cazul Enache atârna la fel de greu. Daca un arheolog si sef de institutie de prestigiu nu pricepe mai mult, la ce sa ne mai asteptam din partea unui tractorist sau a unui ministru al culturii?