Petiție pentru un Amendament: actualizarea soldelor de grad pentru militarii rezerviști

Contactați autorul petiției

Petiție pentru un Amendament-actualizarea soldelor de grad pentru rezerviștii militari

2024-04-21 11:15:57

Există în spațiul public, în lipsa unor precizări oficiale din partea ministerelor de resort, ”interpretări”  argumentate în mod eronat sau nu, privind aplicabilitatea și pentru categoria de rezerviști proveniți din rândul polițiștilor/ polițiști de frontieră/ polițiștii de penitenciare, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului de Justiție, care au statutul de rezervist după încetarea raporturilor de muncă și pentru care ”interpretarea” este că NU fac obiectul prevederilor din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și care au reușit din nou să împartă militarii rezerviști în grupuri și categorii care amplifică, fracturile și clivajele deja existente între generațiile de rezerviști, iar numărul mare de semnături face ca acest demers să arate încă odată nemulțumirile și revolta rezerviștilor militari privind discriminarea și izolarea acestora în modificările legislative ce privesc militarul român. Astfel, consider că propunerile privin asumarea inițiativelor unor parlametari  indiferent de ”culoarea politică”, așa cum au fost identificate in circuitul legislativ, cum ar fi și completarea propunerilor pentru modificarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, din Legea nr. 172/ 2024  aflată în dezbatere în Senatul României, împreună cu amendamentul  introdus și publicat în raportul preliminar din Camera Deputaților pentru modificarea OUG 28/2024, prezentate în această petiție, sunt măsuri care întregesc efectele soluţiei legislative reparatorii pentru toți rezerviștii militari, reprezentate de actele normative aflate deja în dezbatere în parlament.

 


Narciz Bejinariu, militar rezervist discriminat, cu obligații militare și după încetarea activității

Petiție pentru un Amendament: actualizarea soldelor de grad pentru militarii rezerviști

2024-04-19 19:12:24

Având în vedere comentariile și discuțiile privind conținutul posibil eronat sau incomplet al amendamentului publicat în raportul preliminar al Camerei Deputaților privind inițiativa petiției și ”interpretarea” prevederilor prin care NU toți polițiștii rezerviști devin beneficiarii formulării amendamentului publicat în raportul preliminar din Camera Deputaților, iar parte din această petiție au fost preluate și transmise deja, atât de rezerviști militari in nume personal, cât și de structuri asociative, numărul mare de semnături face ca acest demers să arate încă odată nemulțumirile și revolta rezerviștilor militari privind discriminarea și izolarea acestora în modificările legislative ce privesc militarul român.

Legat de această petiție on-line, menționez că aceasta are ca scop principal de a informa toți factorii decidenți, de a atrage atenția asupra unei alte discriminări majore privind militari si polițiștii rezervististrict legat de demersul legislativ privind cuantumul actualizat al soldelor de grad / salariul gradului profesional pentru toți militarii si polițiștii în activitate, promovat de guvern prin Ordonanța nr. 26/20024, discriminare ce poate fi eliminată printr-un amendament la OUG-urile aflate în dezbatere în parlament sau prin promovarea unei noi ordonanțe de urgență de către guvern, fac următoarele precizări:

Art. 74 din Legea 360/ 2002 actualizată, privind statutul polițistului, din punct de vedere al "statutului" acestuia după încetarea activității stipulează următoarele:
(1) Evidenta politiștilor și a operațiunilor de mobilizare pe timpul și după încetarea raporturilor de serviciu, precum și modalitățile de ținere a acesteia se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
(2) La încetarea raporturilor de serviciu politistul este obligat ca în termen de 15 zile să se prezinte la centrul militar pe raza căruia domiciliază, pentru a fi luat în evidenta ca rezervist cu specialitatea "poliție" și gradul militar echivalent gradului profesional avut la data respectiva în grupa de evidenta a Ministerului de Interne.
(3) Polițiștii luati în evidenta ca rezerviști pot fi concentrați sau mobilizati pentru completarea efectivelor unităților Ministerului de Interne, în condițiile prevăzute de lege.

Articolul 78 din Legea 360/2002 prevede următoarele:
(1) Dispozițiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarului public, cu modificările și completările ulterioare, și ale altor acte normative în vigoare.
(3) Până la adoptarea legii privind pensiile politistilor acestora le sunt aplicabile dispozițiile legale referitoare la pensionarea cadrelor militare.
(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) și (3) se stabilește prin ordin al ministrului de interne.

Consider astfel posibilă amendarea Legii 80/1995, privind statutul cadrelor militare, prin introducerea unei prevederi ce face referire la un alt act normativ (așa cum a fost posibil în Legea 360/2002, privind statutul polițistilor), prin completarea cu un alineat suplimentar celui care este deja inclus în raportul preliminar al Camerei Deputaților, având următoarea prevedere:
(...) Dispozițiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistilor, cu modificările și completările ulterioare, și ale altor acte normative în vigoare, pentru polițiștii asimilați funcționarilor publici cu statut special, care au încetat raporturile de muncă prin pensionare la limita de vârstă și care au calitatea de rezervist (...),
sau redactarea într-un format unitar al amendamentului inițial, din această petiție, ce a fost (re)formulat, după documentarea privind cele două legi care privesc statutul cadrelor militare și al polițiștilor, pentru interpretarea unitară privind statutul de rezervist militar al tuturor polițiștilor pensionați, ce ar fi trebuit să fie inclusă doar în metodologiile de aplicare de la casele sectoriale de pensii, astfel că amendamentul ar putea avea următoarea formulare:
(...)*Pentru militarii în rezervă sau retragere și polițiștii luați în evidență, ca rezerviști cu specialitatea "poliție" și gradul militar echivalent gradului profesional avut la data încetării raporturilor de serviciu, conform art. 74 alin. 1 și 2, din Legea 360 din 6 iunie 2002, privind Statutul Polițistului, se acordă cuantumul actualizat al soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare prevăzut în art. XI din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 26 din 21 martie 2024.(...) 
prin modificarea/ completarea a Art.9^1, din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și amendarea OUG nr. 28/2024, publicată în monitorul oficial nr. 268 din 28.03.2024.

Trebuie să menționez faptul că modificarea / completarea Art. 60 din Legea nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat, prin promovarea de către guvern a unei Ordonanțe de Urgență, este modalitatea cea mai simplă și directă pentru aplicarea măsurilor care întregesc efectele soluţiei legislative reparatorii pentru  toți militarii și polițiștii în rezervă sau retragere, prin adoptarea de măsuri imediate, în temeiul art. 115 alin. (4) și (5) din Constituția României republicată, prin care Guvernul României este abilitat să adopte o nouă ordonanță de urgență privind aspectele semnalate sau uzitând de dreptul la inițiativă legislativă, deputații și senatorii din orice grup parlamentar pot să inițieze în regim de urgență un nou proiect legislativ, cu același scop, ori să propună amendamente la proiectele legislative aflate deja în dezbatere în parlament.

Referitor la repartiția celor două acte normative la care face trimitere conținutul petiției, aflate în dezbatere în parlament, fac următoarele precizări:
*OUG. nr.28/2024 este repartizata la Comisiile din CD (Pl x nr.215/2024):
https://www.cdep.ro/proiecte/2024/200/10/5/oug254.pdf
Senatul este camera decizională.
*OUG.nr.26/2024 este repartizata la Comisiile din Senat (L 166/2024) pentru avize si Raport;
Camera Deputaților este camera decizională.


Narciz Bejinariu

Un amendament, două petiții, aceeași solicitare: actualizarea soldelor de grad și pentru rezerviștii militari

2024-04-14 17:09:45

Narciz Bejinariu



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...