Medicii Ginecologi doresc crearea unui Atestat de Ultrasonografie Mamară

Dragi colegi ginecologi,  

        Vă invităm să semnați această petiție, prin care să arătăm că ne dorim crearea unui Atestat de Ultrasonografie Mamară pentru medicii ginecologi, o competență care să ne ofere atât cunoștințele necesare cât și dreptul legal de a efectua ecografia mamară.

        În organigrama serviciilor medicale din România, sânul este un organ aflat în atenția multor specialități (Ginecologie, Imagistică Medicală, Endocrinologie, Chirurgie Generală). Deși sunt multe femei cu patologii mamare, acestea se adresează în principal medicilor ginecologi și ulterior medicilor radiologi cu competență în senologie (competență pe care medicii ginecologi nu o pot parcurge, deoarece include și examinarea mamografică și imagistică de înaltă performanță - RMN mamar).  

       Știm cu toții că este important ca un examen ginecologic complet să includă examinarea sânilor. Examinarea palpatorie senologică completată cu ecografia mamară contribuie la depistarea modificărilor mamare incipiente. În România, din păcate, cancerul mamar este de multe ori depistat tardiv, având o mortalitate și morbiditate mult mai mare în țara noastră față de media europeană. Credem că am îmbunătăți aceste rate prin includerea ecografiei mamare în cadrul examenului ginecologic de rutină, pe lângă ecografia transvaginală. Astfel complianța ar fi superioară, scutind pacientele de drumuri suplimentare, dacă situația nu o impune pentru completarea investigațiilor cu examinări senologice specifice - mamografie digitală bilaterală/ mamografie digitală cu tomosinteză/ examinare IRM mamară).

       În plus, biopsia mamară efectuată de medicul ginecolog este eco-ghidată. Medicii ginecologi care efectuează mastectomii ar avea un avantaj în diagnostic dacă ar face ei și ecografia mamară și biopsia eco-ghidată și tratamentul chirurgical ulterior.  

      La momentul actual, competența Ultrasonografie în Obstetrică-Ginecologie nu include și un modul de ecografie mamară. Avem varianta de a parcurge Atestatul de Ultrasonografie generală Nivelul I și II, atestat ce este destinat specialităților de medicină internă sau chirurgie generală, care include multiple module de ecografie abdominală, musculoscheletală, torace, mediastin etc, care nu fac parte din domeniul de interes al ginecologilor. În aceste luni necesare absolvirii atestatului de Ultrasonografie generală, dacă ar exista un atestat de Ultrasonografie Mamară, am folosi acest timp strict pentru îmbunătățirea cunoștințelor noastre în cadrul examinării mamare, în locul parcurgerii tematicii ce include ecografie renală, căi biliare, pancreas, ficat, sistem port, splină, sistem limfatic, tub digestiv, suprarenale, tiroidă, regiune oculo-orbitrară etc.  

      Există și Atestatul de Senologie- la care nu ne putem înscrie deoarece acesta este destinat medicilor radiologi, continând și alte metode imagistice specifice specialității de Imagistică Medicală.  

      Antrenarea noastră și conferirea unei baze legale (printr-un atestat de ultrasonografie mamară) poate facilita accesul pacientelor noastre la un diagnostic medical rapid (format printr-o examinare clinică și paraclinică simultane) și ulterior ghidarea lor către un specialist în senologie, dacă este necesar.      Ar fi în beneficiul tuturor ginecologilor și a pacientelor noastre crearea unei competențe de ecografie mamară pentru medicii ginecologi.  

                                                                             Vă invităm să semnați petiția!


Societatea Română de Estetică Ginecologică (SREG)    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Societatea Română de Estetică Ginecologică (SREG) va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.

Nu vom face informația publică pe internet.

Nu vom face informația publică pe internet.

Nu vom face informația publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...