Stop suprataxarea contractelor de muncă cu timp parțial

Vocea antreprenorilor contează!

PART_TIME1.png

Sunt afaceri pentru a căror funcționare și dezvoltare contează să poată angaja un om de marketing, un contabil sau un administrativ cu timp parțial, chiar dacă nivelul de dezvoltare nu a ajuns încă la nivelul la care să se justifice economic un contract de muncă cu normă întreagă.

Sunt oameni pentru care un contract de muncă cu timp parțial este de mare ajutor pentru întreținerea familiei, chiar dacă obligațiile de familie, interesul pentru dezvoltare personală și profesională nu le permite o normă întreagă ori pur și simplu opțiunea lor este să aibă mai mult timp liber.

Sunt afaceri medii și mari care, pentru anumite activități, de exemplu pentru curățenia în birouri,  pentru întreținerea website-ului și comunicare social media, pentru activități de audit sau consultanță, pentru dezvoltarea unor noi linii de business ar avea nevoie de angajați part-time și nu se justifică economic posturi cu normă întreagă.

Suprataxarea contractelor de muncă cu timp parțial produce o inegalitate de regim fiscal între persoanele care lucrează part time și cele care lucrează cu normă întreagă.

Art. 16 din Constituția României prevede clar “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”
Prin suprataxarea contractelor part-time un număr de cetățeni onești, oricât de puțini ar fi, sunt obligați prin lege să achite taxe mai mari raportat la timpul de lucru.

Sunt cetățeni care lucrează o normă întreagă, sunt cetățeni care depășesc programul de lucru, sunt cetățeni care au un job cu normă întreagă și își mai iau un job suplimentar la alt angajator, sunt cetățeni care lucrează doar cu timp parțial.
Conform Constituției României, legea trebuie să prevadă un tratament egal, indiferent de interesele bugetare ale statului.

Argumentul cu privire la utilizarea de către unele firme a contractelor part-time pentru reducerea frauduloasă a taxelor nu este valid legal și moral: nu putem să îi pedepsim pe cei corecți pentru că autoritățile statului nu pot să-și facă treaba.

În dezbaterile cu privire la majorarea taxelor din anul 2023, pentru acoperirea unui deficit bugetar cauzat de administrația de stat, s-au generat două principale opțiuni: reducerea cheltuielilor statului sau majorarea impozitării. Reducerera cheltuielilor statului a fost amânată, iar la începutul anului 2024 se vorbește despre majorarea salariilor în sistemul bugetar.
Pentru a genera venituri suplimentare la bugetul de stat, afacerile, mari sau mici, trebuie să se dezvolte într-un mediu concurențial corect și echitabil.

Consiliul Patronatelor ESG din România solicită anularea suprataxării contractelor part-time.


Cezar Iulian Armasu, Director general Consiliul Patronatelor ESG din Romania    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Cezar Iulian Armasu, Director general Consiliul Patronatelor ESG din Romania va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...