STOP ABUZURILOR STATULUI ASUPRA CENTRELOR REZIDENȚIALE DE BĂTRÂNI!

În România, în prezent, funcționează aproximativ 800 de centre rezidențiale pentru bătrâni. Dintre acestea, doar 16% sunt de stat, restul fiind centre rezidențiale private. Deși statul se laudă că a sprijinit și sprijină centrele private pentru bătrâni, în realitate statul nu doar că nu ajută cu nimic la dezvoltarea acestor centre, ci pune piedici și o adevărată anatemă asupra centrelor de bătrâni, mai ales prin prisma evenimentelor mediatizate ca și ”azilele groazei”. În realitate, majoritatea centrelor rezidențiale private de bătrâni sunt instituții serioase, dedicate seniorilor noștri, centre în care își desfășoară activitatea medici, asistenți, infirmieri, bucătari etc.

Mai nou, statul, prin ORDINUL 179/2023 SI NOUA LEGE A ASISTENTEI SOCIALE dorește pur și simplu închiderea centrelor rezidențiale private pentru bătrâni printr-o serie de schimbări care nu doar că nu ne ajută seniorii și patronatul din această categorie, ci pur și simplu îi împovărează pe aparținătorii acestora. După cum veți citi mai jos, se dorește schimbarea legislației într-un mod pur ”pompieristic”, fără a fi consultat patronatul sau persoanele avizate, ceea ce va conduce la ridicarea taxelor percepute aparținătorilor și implicit, precum și prin creearea unor situații cel puțin penibile, mai devreme sau mai târziu, totul ducând la închiderea acestor instituții private.

Mai mult, se solicită documente ireale sau imposibil de obținut în condițiile actuale pentru avizarea centrelor de către ISU, fiind percepute taxe astronomice. Spunem NU: legii 100/2024, lege care reglementează procesul de evaluare , certificare , monitorizare și control pentru asigurarea calității în domeniul SERVICIILOR SOCIALE! Spunem DA pentru: O LEGE DISTINCTĂ PENTRU  FIECARE SERVICIU SOCIAL ( …pentru persoane vârstnice, pentru adulți cu dizabilități, pentru copii abandonați, pentru victimele violenței în familie …etc ), lege care să reglementeze clar serviciile sociale acordate de mediul  PRIVAT (legi, norme de aplicare, standarde de calitate …), altfel toate normele și standardele de calitate generează diverse interpretări în funcționalitatea și aplicarea lor! Această lege trebuie elaborată cu consultarea obligatorie a mediului privat care asigură în prezent servicii de îngrijire (denumite servicii  sociale) și care cunoaște cel mai bine nevoile de îngrijire, nevoile medicale și poate în unele cazuri nevoile sociale ale persoanelor pe care le îngrijesc în centre! Este nevoie  de o lege clară care să fie elaborată cu situațiile reale din centre, nu o lege făcută din birou doar cu recomandări de la UE!

Ce probleme și costuri implică în prezent o autorizare ISU a centrelor rezidențiale de bătrâni?

- costuri foarte mari ( proiect aviz+ autorizație 20 000 euro)!!!

- ⁠implementare proiect peste 250 000 euro!!!

- ⁠pe lângă aceste costuri exorbitante - care clar se vor revedea în buzunarele nostre sunt și alte probleme, respectiv:

- ⁠Timp - este nevoie de timp pt implementarea proiectului sau relocare - ⁠se cer hidranți interiori/ exteriori

- în contextul în care sunt situații în care nu există nici măcar apă curentă publică - ⁠coridoare de 2,20 m

- foarte multe clădiri nu pot să facă asta - ⁠evacuări - uși de 210 înălțime și 240 lățime

- ⁠practic persoanele imobilizate sau greu deplasabile nu vor mai fi primite în centrele existente (discriminare, încălcare drepturi)

- ⁠diferențe în lege - sunt clădiri publice care nu necesită autorizație ( sub 600 mp)

- în timp ca căminele nu intră în această categorie - ⁠și multe alte lucruri pe care chiar dacă se vrea să fie implementate

- clădirile existente nu permit - doar prin demolare

Pentru toate motivele de mai sus, pentru că statul dorește pur și simpu stigmatizarea seniorilor noștri, pentru că statul dorește ca mii de medici, asistenți și personal de suport să rămână șomeri și să se lipsească de taxele și impozitele încasate, SOLICITĂM SĂ FIE OPRITE ABUZURILE STATULUI ASUPRA CENTRELOR REZIDENȚIALE DE BĂTRÂNI! Avem nevoie de o legislație coerentă, în sprijinul seniorilor noștri și a patronatului din acest domeniu. Avem nevoie de 100.000 de semnături pentru a stopa închiderea centrelor rezidențiale pentru bătrâni! Ne poți ajuta și tu dacă semnezi și distribui această petiție. Mulțumim!!

Georgescu Daniel    Contactați autorul petiției

Prin semnarea petiției, accept faptul că Georgescu Daniel va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri: