APEL „Salvați Sala CUB”, Teatrul Național Iași

APEL „Salvați Sala Teatrul 3 CUB (Teatrul Național Iași)”

Distrugerea Teatrului CUB ar reprezenta un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi și din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!

Încetarea și/sau întreruperea activității în această sală s-ar traduce într-un deficit financiar (încasări=venituri proprii, neîndeplinirea propunerilor din proiectul de management aprobat etc.)

În data de 9 mai 2025, aflăm din pagina oficială a domnului Primar Mihai Chirica (https://www.facebook.com/Mihai.Chirica.Iasi) următoarele: 

Primăria Municipiului Iași a recepționat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru „Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice prin amenajarea spațiului verde perimetral Teatrului Național și dotarea cu mobilier și iluminat urban aferent proiectului «Creșterea atractivității zonei centrale a municipiului Iași din punct de vedere socio-economic, cultural și turistic»”.     

Proiectul prevede o serie de intervenții asupra esplanadei Teatrului Național, incluzând strada Matei Millo și un tronson al străzii Cuza Vodă cuprins între străzile I.C. Brătianu și Mănăstirea Dancu. Această investiție face parte din obiectivul mai amplu de reconfigurare completă a zonei, respectiv a axului Catedrala Mitropolitană - Parcul Teatrului - Teatrul Național - Filarmonica. Practic, se urmărește amenajarea unui parc urban și a unei piațete moderne. Totodată, sunt prevăzute lucrări de refacere a pavajului, înlocuirea mobilierului urban și a sistemului de iluminat public, extinderea spațiilor verzi și reabilitarea infrastructurii tehnico-edilitare.     

Proiectul vizează demontarea Teatrului Cub și relocarea acestuia împreună cu universitățile ieșene și Teatrul Național Iași, precum și a anexelor improprii. Zona vestică va fi transformată într-un amplu spațiu verde, în care arborii existenți sunt păstrați și integrați în nuclee de vegetație. Zona estică, de la strada Mănăstirea Dancu, are un caracter predominant vegetal. Uzina Teatrului, amenajată în prezent ca spațiu cultural, are potențialul de a integra noi funcțiuni publice, precum cafenea, bar sau restaurant, adaptate noii amenajări. (Pentru Teatrul Cub au fost retrase, din păcate, toate autorizațiile de funcționare , astfel ca în devizul proiectului am prins bani pentru reactivarea acestuia.) [...]”  

Consiliul Local a adoptat marți, 20 mai 2025, o hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, indicatorilor tehnico-economici și devizului general pentru „Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice prin amenajarea spațiului verde perimetral Teatrului Național și dotarea cu mobilier și iluminat urban aferent proiectului «Creșterea atractivității zonei centrale a municipiului Iași din punct de vedere socio-economic, cultural și turistic»”

https://www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi

https://www.youtube.com/live/aTTT2IBhc0I?si=_Xks410cgTGZ7XZA

Considerăm că toate planurile urbanistice trebuie să țină cont și de valoarea spirituală a acestei săli de teatru!

Funcționarea acestei săli depinde total de proximitatea clădirii Teatrului Național, unde sunt depozitele de costume, recuzită și decoruri și mai ales personalul care deservește toate spațiile teatrului.

Mutarea Teatrului3  CUB în afara acestei proximități ar face imposibilă activitatea trupei Naționalului ieșean în acest spațiu și transformarea sa într-o hală din lemn.

Teatrul CUB este un simbol pentru avangarda limbajului regizoral de secol XXI datorită popularității producțiilor teatrale de aici care prospectează noi teritorii, fiind în același timp un vector pentru turismul cultural, un adevărat pol de interes pentru iubitorii de teatru din țară și din afara ei; avem spectatori care  „vânează” premierele CUB-ului și trec granița pentru asta. 

În speranța că veți dori să sprijiniți Teatrul Național din Iași să-și păstreze identitatea intactă, facem apel către dumneavoastră să ne fiți alături în încercarea de a păstra acest spațiu (Teatru3 CUB)!

Nominalizări și Premii - sala Teatrul3 CUB

2008 – Premiul Naţional pentru Arhitectură, oferit de juriul Bienalei de Arhitectură

2011 – Teatrul3 CUB a primit Premiul pentru proiecte inedite și realizări remarcabile din partea UNITER.

2011 Petronela Grigorescu, nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Veta în spectacolul O noapte furtunoasă, regia: Alexandru Dabija (UNITER)

2011 Alexandru Dabija, nominalizat la Premiul pentru cea mai bună regie pentru spectacolul O noapte furtunoasă (UNITER)

2012Cristian Hadji-Culea, Premiul UNITER pentru întreaga activitate ca regizor (UNITER)

2013 Marfa Axenti, Premiul UNITER pentru întreaga activitate ca scenograf (UNITER)

2014 - Petru Ciubotaru Premiul UNITER pentru întreaga activitate ca actor (UNITER)

2015Dragoș Buhagiar, Premiul pentru cea mai bună scenografie și costume pentru Variațiuni pe modelul lui Kraepelin de Davide Carnevali, regia Alexandru Dabija la Festivalul de Dramaturgie Contemporană din Brașov 

2016Adrian Damian, Premiul pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul Cântăreața cheală, regia: Radu Nica (UNITER)

2019 Ada Lupu, Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol secundar - pentru rolul Fiica din spectacolul Măcelăria lui Iov de Fausto Paravidino, în regia lui Radu Afrim. (UNITER)

2020 Pușa Darie, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, rolul Mama din spectacolul Dansul Delhi de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim (UNITER)

2021Diana Vieru, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Marusia din spectacolul Orașul cu fete sărace, regia, scenariul și universul sonor Radu Afrim (UNITER)

2022 – Cosmin Florea, Premiului pentru cea mai bună scenografie, spectacolul Trei piese triste, după Maurice Maeterlinck, scenariul și regia Radu Afrim (UNITER)

2024 – Mălina Lazăr, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, rolurile Copil, Fetiță, Ileana, Sabina, Daisy Johnson, Nina copil din spectacolul Antologia dispariţiei, regia: Radu Afrim (UNITER)

2024 – Antologia dispariției, Premiul pentru cel mai bun spectacol, regia: Radu Afrim, scenografia Cosmin Florea (UNITER)


Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Trebuie să verificăm că ești om.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...