OPRITI eutanasierea cainilor maidanezi in Alba Iulia!

Semnatarii petiției solicită Primariei Alba Iulia stoparea eutanasierii cainilor fara stapan si cer adoptarea solutiei sterilizarii câinilor comunitari si mentinerea in adapostul public pana vor fi adoptati. Cerem îmbunătățirea condițiilor de adopție a animalelor, măsuri eficiente și proporționale pentru gestionarea câinilor fără stăpân, eficientizarea serviciului public pentru caini, și responsabilizarea deținătorilor și comunității pentru îngrijirea acestora (sterilizarea cainilor cu stapan si stoparea abandonului puilor). Semnatarii NU DORESC EUTANASIEREA animalelor și solicită autorităților publice oprirea imediată a uciderii unor animale fără apărare!           

Prin această petitie ne alaturam milioanelor de cetateni civilizati pentru care viata are un pret si care cred cu putere ca problema cainilor fara stapan se poate rezolva eficient prin metode non-violente.  

Daca petitia va fi semnata de un numar cat mai mare de persoane avem sansa sa evidentiem numarul foarte mare al albaiulienilor pentru care viata are un pret.  

Cu totii ne dorim localitati lipsite de pericole si fara caini maidanezi. Noi, iubitorii de animale, suntem primii care nu mai dorim caini pe strada si in acest sens facem eforturi disperate sa le reducem numarul - ii ducem la sterilizare, le cautam stapani, derulam campanii educative prin care incercam sa schimbam atitudinea si mentalitatea oamenilor si incercam sa demonstram adevarata cauza a inmultirii cainilor de pe strada si anume inmultirea necontrolata a cainilor cu stapan care sunt aruncati la nastere pe domeniul public.  

Nu dorim caini pe strada, dar, in acelasi timp, nu putem fi de acord cu eutanasierea lor, care, asa cum se dovedeste statistic (chiar din inregistrarile administratiei locale) nu rezolva problema cainilor fara stapan!   După aceste statistici, firma care gestioneaza adapostul public din Alba Iulia a capturat 550 de caini in anul 2014, 478 de caini in 2015 si 539 de caini in 2016 (pana in luna octombrie) dintre care aproape 80% (1.189 de caini, in mai putin de 3 ani) au fost eutanasiaţi. În același timp, doar 309 caini au fost adoptati sau revendicati, cea mai mare parte a adoptiilor (aprox. 75%) fiind facuta de o singura Asociatie – Arche Noah Transilvania care detine centrul de adoptii din Vințu de Jos.  

Eutanasierea trebuie sa ramana o masura exceptionala, care se dispune in conditii exceptionale, fiind incurajata solutia viabila a reducerii reproductiei neplanificate a cainilor prin sterilizarea acestora.

Eutanasia, ca politica publica a serviciilor care gestioneaza cainii fara stapan, se dispune numai in conditiile in care a au fost epuizate toate solutiile legale li administrative, iar sacrificarea animalelor fara stapan se impune in cadrul unor programe de control a bolilor.   Eutanasia este intotdeauna individuala si nu colectiva. Nu pot decide comunitatile, oricat de legitim si democratic ar parea, eutanasia cainilor fara stapan!   Orice persoana care detine un animal de companie sau care are grijă de un animal de companie trebuie sa fie responsabila de sanatatea si bunastarea acestuia, inclusiv autoritatile publice. Este necesara reglementarea clara si explicita a obligatiilor autoritatilor publice, mai ales in ceea ce priveste identificarea si sterilizarea cainilor fara stapan, precum si a unor criterii si standarde minime de orientare a politicilor publice care sa respecte drepturile animalelor si un efort de adecvare a legislatiei in materie, la prevederile Conventiilor internationale pe care Romania le-a ratificat.  

Noi ALEGEM VIATA si trebuie sa ne dovedim parteneri responsabili si profesionisti, si sa cerem ferm autoritatilor sa respecte drepturile animalelor!


Ioana Raluca Sfarlea    Contactați autorul petiției