Profesia de medic este liberala


Anonymous

/ #1

2015-08-16 19:57

Consider ca fost o mare nedreptate incadrarea in pripa a profesiei de medic drept FUNCTIONAR PUBLIC.
Profesia de medic este LIBERALA, la fel ca si cea de avocat. Este inexplicabil cum s-a ajuns, pornind de la un caz nefericit, ca sa se incadreze drept functionar public, profesia de medic. Repercursiunile sunt dramatice si nefaste pentru intreaga populatie, atat pentru pacient cat si pentru medici. La peste 25 de ani de la revolutie, nivelul medical in Romania este sub nivelul european. Toata lumea este nemultumita, atat lumea medicala cat si beneficiarii - pacientii. Toti incearca sa plece in strainatate, atat medicii cat si cei ce isi pot permite sa fie tratati. Sistemul privat de sanatate nu poate rezolva decat consultatiile sau operatii de mica anvergura.
Salarizarea actului medical este injusta in prezent, nu recompenseaza eforturile si profesionalismul dedicat. Un medic format ajunge dupa terminarea uneia dintre cele mai dificile facultati, cu admiterea cu cea mai mare concurenta. Formarea abia dupa terminarea facultatii incepe cu rezidentiatul apoi cu specializarea si uneori cu supraspecializarea intr-un domeniu medical. Practic abia dupa 40-45 ani devii un bun specialist.
Plecarea in strainatate a medicilor formati devine foarte tentanta, pentru a fi retribuiti in Europa cu cca 8000 - 10.000 euro lunar.
In Romania, medicii sunt tensionati atat de conditiile adesea improprii in care lucreaza, de obligatiile noi aparute de a complecta documente digitale cu care nu au fost antrenati, de mass media cu presiunile de mal praxis, de salarizarea extrem de mica.
Rezolvarea ar fi fiscalizarea corecta a veniturilor, aspra pedepsire a conditionarii actului medical si a nedeclararii veniturilor. Prof Dr Stefan Cristea