SA STOPAM REABILITAREA FORTATA CU POLISTIREN

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția SA STOPAM REABILITAREA FORTATA CU POLISTIREN


Musafir

#1

2014-12-18 13:00

Cel mai grav argument este schimbarea punctului de condens in peretii de zidarie exterioara si blocarea umiditatii in caramida, ducind la mucegai, si chiar la distrugerea zidului in timp. Reparatiile sunt foarte costisitoare. Greseli de tipul asta s-au facut si in Canada in urma cu 30-40 de ani.

Musafir

#2

2014-12-19 17:32

Izolarea exterioară cu polistiren a clădirilor este un procedeu de mult abandonat în Europa dar a fost chiar recomandat nouă decătre CE tocmai pentru a se valorifica la maximum toate investiţiile efectuate în occident pentru acest demers păgubos din toate punctele de vedere. Astfel,pentru că fabricile de polistiren s-au dovedit poluante pentru mediul unde funcţionau, au fost transferate în România,pentru a asigura materia primă pentru România , dar şi pentru alţi "amatori" de a-şi "îmbrăca" locuinţele din ţările de mâna a doua.
Cât priveşte sănătatea oamenilor care locuiesc şi care mai urmează să locuiască în aceste spaţii, ingredientul "sănătate" este cu desăvârşire neglijat,ignorat.În România a apărut o traducere meritorie a lucrării lui Georges Pott " Să construieşti este o minune" sub egida Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi.Această carte, scrisă acum vreo opt ani,ca urmare a concluziilor nefavorabile ale acestei proceduri, se pare că nu a fost nici de curiozitate răsfoită de către cei care continuă şi azi să fie promotorii şi punerii în operă a lucrărilor de izolare a clădirilor cu polistiren.Mai mult,Administraţiile locale, continuă să nu elibereze certificate de dare în folosinţă definitivă a unor blocuri cu zece-douăsprezece nivele construite în anii precedenţi, dacă nu-şi vor executa "anveloparea" acestor edificii.(?!?!)
Legat de o multitudine de efecte nefaste ale acestui procedeu, proprietarii apartamentelor din blocuri,înspăimântaţi de povara facturilor pentru încălzire,solicită grăbirea izolării faţadelor, îşi montează "termopane" şi locuiesc în încăperi etanşe, fără a fi avertizaţi că lipsa oxigenului la parametrii naturali conduc la răspândirea unor boli grave , printre care cea mai agresivă este cancerul pulmonar.Proliferarea aproape endemică a acestui flagel în rândul citadinilor noştri ar trebui să fie un semnal de alarmă legat şi de lipsa de oxigen în interiorul caselor pe lângă cea de pe străzile oraşelor.În cartea lui George Pott, dar între timp şi în alte surse de bună credinţă, spun că într-o încăpere având un volum de aer de cca 50 mc, unde locuiesc două persoane, ar trebui ca pe timpul nopţii să se aerisească din oră în oră dormitorul, cel puţin pe o durată de zece minute pentru a menţine o atmosferă prielnică organismului uman!!!! NU mai discutăm de mucegaiurile şi igrasia care însoţesc aceste suprafeţe izolate la exterior.Se mai poate adăuga şi faptul că placarea cu polistiren lipseşte interiorul clădirii de aportul caloric al razelor solare care nu este de negljat chiar şi pe timp de iarnă... am abuzat prea mult pentru acest spaţiu de comunicare, dar cei care sunt în bună cunoştinţă de cauză, ar trebui să recicleze cât mai urgent Direcţiile Arhitect Şef din cadrul Primăriilor şi ale altor foruri care să stopeze aceste proceduri nocive şi păguboase.
Nu demult, auzeam un "mare iniţiat", parlamentar pare-mi-se care spunea că izolarea termică a blocurilor bucureştene ar fi foarte valoroasă că ar proteja mai bine clădirile chiar şi la cutremur!!!!
diasporeanu

#3 NU SEMNATI PETITIA

2014-12-19 23:22

 

vad ca numai prostii stiti sa scrieti.Cum ca stiti voi cum se termoizoleaza in Europa.Cum ca se acumuleaza apa intre polistiren si zid.Si de unde vine apa aia care se tot acumuleaza ? Si se acumuleaza,si se acumuleaza,ca daca intepi polistirenul,iasa apa ca din izvor.Cum ca polistirenul nu se recicleaza.POLISTIRENUL SE RECICLEAZA.Fie ca e expandat sau extrudat.

Problema in Romania e ca nu se lucreaza cum trebuie.Se pun doar cateva "galusti" de adeziv si de jur imprejurul placii nu se mai pune adeziv,ca cresc costurile cu adezivul.Astfel curentii de convectie se plimba liber de jos in sus.Blocurile sunt foarte strambe si e consumul mare de adeziv,fata de cladirile din Occident.Se lucreaza repede, la norma,asa ca cine sta sa mai piarda timp,sa puna drept placile de polistiren.

Mai citesc,ca nu se mai face oxigenarea locuintei.Pai voi aveti imprsia ca oxigenarea se face prin pereti?!Oxigenarea se face prin ferestre,pe sub usi si orice alte orificii ale casei catre exterior.I-auzi APORT CALORIC DE LA RAZELE SOARELUI  .Pai eu stiam ca atunci cand faci izolatie te feresti si de caldura si de frig.Ideea e sa mentii temperatura constanta .Inainte de a veni frigul,am fost intr-un depozit imens de materiale de constructii in Luxemburg,si era plin de polistiren.Plus ca aici se izoleaza in draci.Cine isi face fatada la casa ,si nu are polistiren,automat isi pune.Peste tot sunt schele pe cladiri.Se vede ca lumea munceste.Unde am lucrat eu in vara s-a pus pe cladire,de catre o firma belgiana, tot polistiren.Si cine dreaq le impune astora sa-si puna polistiren pe case?!             

 

CONCLUZIE:Doamna care a initiat petitia habar nu are despre termoizolatie in general si despre polistiren in particular.  

Mai sunt lucruri de spus si nu mai imi pierd timpul cu scrisul,dar va spun inca odata  "NU SEMNATI PETITIA " ,


Musafir

#4 Re: NU SEMNATI PETITIA

2014-12-20 05:51

#3: diasporeanu - NU SEMNATI PETITIA 

 Apa intre termoizolatie (indiferent din ce material este aceasta executata) se acumuleaza spre ex. de la instalatiile defecte, sifoane de pardoseala in bai, tevi sparte, etc. Nimeni nu vede acest lucru,nimeni nu repara instalatiile. Apa intra intre zid si termoizolatie si neavand cum sa iasa din cauza ca termoizolatia este imermeabila la vapori sta acolo, sau iese la interior sub forma de mucegai, sau se ridica prin capilaritate in zidarie si distruge structura cladirii.

SEMNATI PETITIA CU INCREDERE!


Musafir

#5 Re: NU SEMNATI PETITIA

2014-12-21 08:32

#3: diasporeanu - NU SEMNATI PETITIA 

 La cladirile mai vechi cu structura din caramida, (cladiri traditionale cum se numesc de multe ori), cladiri care nu au hidroizolatie orizontala corespunzatoare umiditatea din pamant se urca prin capilaritate. Atata timp cat finisajul peretilor este permeabil la vapori apa din capilaritate poate iesi, se evapora. Daca se aplica un finisaj sau termoizolatie impermeabila la vapori (polistiren sau orice alt material impermeabi) apa stagneaza in perete. In timp caramida se macina, apare igrasie, mucegai chiar ciuperci la interior. Asanarea acestor cladiri este anevoioasa si costisitoare, depasind mult economia la factura de incalzire, preconizata atunci cand s-a stabilit termoizolarea cu un material impermeabil.

arhitect

#6 foarte multe tampenii!!!

2014-12-22 07:34

nu am mai vazut de mult timp atatea tampenii intr-un singur loc

prea multe exagerari

sunt de acord ca izolarea cu polistiren nu este cea mai buna solutie insa nici nu am timp sa raspund cu argumente la toate prostiile de aici

feriti-va de prosti!

ARHITECT RESTAURATOR

#7 Re: foarte multe tampenii!!!

2014-12-22 08:08

#6: arhitect - foarte multe tampenii!!! 

GEORGES POTT

 Sa construiesti biologic este o minune.”

 ”Cu o locuinta poti ucide un om la fel ca si cu un topor.” Heinrich Zille

(Traducere CENTRUL DE CONSULTANTA ECOLOGICA GALATI)

 


Musafir

#8

2015-01-01 08:21

Dupa opinia mea, este vorba de rea vointa. Imi amintesc cum in urma cu multi ani, un dezvoltator de locuinte strain se plangea de numarul mare de proprietari de locuinte din Romania care face constructia de imobile cu apartamente de inchiriat nerentabila. Iata o metoda de a distruge fondul locativ existent si a transforma romanii intr-o masa de chiriasi. Pentru binele si profitul strainilor care ne exploateaza.
Constantin Tudoran

#9 Re: foarte multe tampenii!!!

2015-01-01 08:26

#6: arhitect - foarte multe tampenii!!! 

 Daca sunteti cu adevarat arhitect si sustineti ca sunt tampenii, lasati-va si numele, ca sa stim si noi cu cine avem de-a face. Eu nu sunt arhitect ci inginer si sunt de parere ca argumentele aduse aici "tin apa". Daca dvs. aveti argumente stiintifice pentru a demonstra contrariul, va rog. Eu unul sustin ca IN CEL MAI RAU CAZ, ar trebui facuta izolatia PRIN INTERIORUL CLADIRII. In acest fel, caldura ramane in apartament nu e folosita pentru a incalzi si vecinii. Dar anveloparea exerioara OBLIGATORIE mi se pare in CEL MAI BUN CAZ o metoda de a imbogati nejustificat niste proprietari de firme, si in CEL MAI RAU, un atentat la proprietate si la sanatate.

Astept argumente pertinente care sa demonstreze contrariul. Altfel, nu sunteti probabil decat ori un profitor de pe urma acestei prostii numite reabilitare, ori unul din cei vinovati de ea.

 

Cornelus

#10

2015-01-08 08:24

D-nul Diasporeanu are firma de constructii , nu-i asa ? Cata spaga ai dat la primarie ca sa prinzi cascavalu ' ? Stai linistit ca-ti scoti parleala dar dupa 5 ani te duci si mata acolo unde e racoare si iarna si vara . Sa fii sanatos mata . Am pe cineva plecat la Portugalia si-mi spune ca la ei se amvelopeaza numai cu PLUTA , asa ca ...nu mai incerca sa ne duci cu pluta ca nu suntem nici prosti , nici oligofreni.

Cat despre d-nul arhitect , ce sa mai zic ? Stie el saracu ' cata parte are la fiecare semnatura pe care o da . E valabila treaba cu dupa 5 ani ... mai erau unii care se considerau mari si tari ... au devenit scriitori in puscarie , asa ca , dragii mei

DOCUMENTATI-VA SI SEMNATI PETITIA !

mai sunt inca ingineri si arhitecti care nu si-au vandut sufletul pe bani

 


Musafir

#11

2015-01-09 16:30

NU DORIM REABILITAREA BLOCURILOR facute de mantuiala doar pentru a se consuma pe hartie niste sume de bani .Aceste blocuri au fost proiectate =ASA= , functioneaza =ASA= de 40-50 de ani . Se spune de catre unii specilaisti ca acea reabilitare duce la corodarea fierului beton in timp plus ca lucrarile sant facute fara nici o garantie cu firme care au lucratori ocazioneli de unde si unele decese chiar in timpul lucrarilor
salahor cu vechime

#12 orice piatra face valuri in apa

2015-01-12 16:29

Lucrez in Italia si exact asta fac de cativa ani buni,izolatii cu polistiren la exterior,fie ca sunt cladiri vechi sau noi,pt aceasta termoizolare statul italian ofera subventii proprietarilor,daca acestia opteaza pt un polistiren sau orice alt material izolator (pluta,fibra de lemn)de la 10cm grosime in sus.Lucrez intr-o zona de munte unde temperaturile sunt scazute pe timpul iernii aproape ca in Romania si n-am auzit inca pe nimeni sa se planga de condens sau igrasie.Cu atat mai putin izolatia propriu-zisa nu afecteaza cu nimic rezistenta structurala a cladirilor,este impermeabila la intemperii si daca finisajul decorativ e de calitate isi va pastra aspectul destul de mult timp fara a pierde tonalitatea culorii.Ma mir ca v-ati oprit la condens si la apa,poate trebuia sa va ganditi la sobolani,ca ar putea intra pe undeva si s-ar inmulti in nestire,la musuroaie de furnici,care ar putea tropai nestire pe sub izolatie,la o scurgere de gaz intre perete si izolatie,iar la prima scanteie multi dintre "norocosi" ar ajunge unde e cald fara sa fie nevoie de izolatie.

In concluzie,izolatia cu polistiren a blocurilor,caselor ajuta la confortul interior al locuintelor,daca se schimba si ferestrele externe  si o sursa de caldura adecvata.

Nu sunt de acord cu izolarea fortata,fiecare ar trebui sa decida asupra investitiilor ce trebuiesc facute,dar dupa um se vad deseori blocuri pestrite,deoarece lucrarile sunt facute pe bucati si dupa gustul fiecaruia,administratorii ar trebui sa gaseasca un acord intre proprietari si firmele care executa lucrarile.


Anonymous

#13 Re: orice piatra face valuri in apa

2015-01-13 11:11

#12: salahor cu vechime - orice piatra face valuri in apa 

 in ceea ce spuneti este alegerea PROPRIETARULUI, el este acela care decide ce doreste sa faca cu imobilul pe care il detine. In Romania este vorba despre o obligatie, prorietarul nu poate hotari ce face cu proprietatea lui daca locuieste intr-un bloc in care exista niste indivizi inconstienti care sunt interesati numai sa profite acum de ceva care este gratis. Nu are importanta ca instalatiile sunt sparte la bloc, canalul infundat care refuleaza, etc. Nimeni nu repara aceste defectiuni. Ei asteapta sa vina statul sa le faca gratis lucrari de o calitate mai mult decat indoielnica.  Este vorba de o isterie la nivel national. Ati vazut cum arata in Romania imobilele reabilitate acum 2 ani si la care s-au produs din diferite motive degradari ale termoiziolatiei? Focare de mucegai (mucegaiul apare de la umezeala!) sau sursa sigura pt gandaci. Gandacii de bucatarie (cei mai daraguti si cei mai frecventi in apartamentele din Romania) se simt extrem de bine in culcusul cald creat atunci cand apar sparturi in termoizolatie. Sparturile pot aparea chiar si taunci cand un mester priceput foarte cu foarte bune intentii repara spre ex. instalatia electrica la care cabluri si doze au fost ingropate sub izolatie. Nimeni nu mai repara, instalatorul nu are si echipa care sa repare zidul, aia sunt altii care nu vin pt o mica carpeala.  Repararea unei sparturi in sistemul termoizolant nu se mai face putin ipsos, dupa metoda traditionala.


Musafir

#14 vms

2015-01-14 18:35

sunt deacord cu aceasta petitie doar in cazul in care suntem obligati de catre niste legi cum sa ne construim casele si nu dupa posibilitati si sa faci casa cu mansarda si etc si amd .ne va spune cum sa facem sex in nu conteaza unde si gata leam facut pe toate .deci asa nu merge treaba sau poate sunt interese ascunse de tip economic>??!!sa cumparam materiale de la nemti expandat ,produse din ue ,maetrial termopan ,care acum folosim doar fraerimea ca tot la nemti sa ajuns ca tot din lemn este mai bun . de aceea semnez aceasta petitie .


Musafir

#15

2015-01-15 18:54

Avem dreptul de a alege metode de constructie conventionale, durabile, traditionale, nemuritoare, naturale!!!Printre acestea,se numara, desigur,si procedeul de izolare cu polistiren.M-am saturat sa tot aud cuvinte injositoare la adresa tarii noastre.Nu ne costa nimic daca ne implicam fiecare individual si oferim cat de putin suport putem , indiferet daca e virtual sau nu.Sunt sigura ca putem lua un exemplu bun de la strainii care se intorc de asemenea la metodele conventionale deoarece si-au dat seama de beneficiile pe termen lung aduse atat individual cat si local.

Anonymous

#16

2015-01-30 04:58

Trebuie sa ne implicam in viata noastra,sa nu ii mai lasam pe altii sa ia decizii care ne afecteaza viata.

Musafir

#17

2015-01-30 09:38

Blocul din București în care dețin un apartament încă nu a fost reabilitat termic cu polistiren, dar... este în așteptare. Am înțeles acum că nu e bine. Deci... sper să rămână așa, mai ales că e un bloc destul de bine făcut. Dar foarte multe blocuri au "beneficiat" deja de această reabilitare! Cu acestea ce se va întâmpla?

Musafir

#18 Re:

2015-01-30 13:37

#17: -  

 Si eu ma intreb ce se va intampla cu aceste blocuri. Am intrebat la Primaria Municipiului Bucuresti, pe domnul primar si pe domnul arh. sef ce se va intampla atunci cand se va constata ca solutia este paguboasa. Ca sanatatea oamenilor este in pericol, ca cladirile vor avea de suferit. ( asa cum s-a constatat in alte tari  si nu dupa foarte multi ani de la executarea lucrarilor). Inca nu am primit raspuns, astept!

niculae alecu

#19 Nimic nu este gratis, tot ce este gratis este foarte scump !

2015-01-31 11:55

Ati atins vreodata gruntele din polistiren ?

Foarte greu ati scapat de ele, gravitational ? Niciodata !

De ce stau ca lipite de mana ? Pentru ca sunt incarcare electrostatic, alea, particulele acelea mici creeaza campuri electrostatice foarte puternice, dar suprafetele imense de pe cladiri ?

Campul electrostatic creeaza la randul lui forte electromagnetice in structura de rezistenta a imobilului, care este din asa zisul otel-beton, unde se amplifica si dau nastere campuri distructive la nivelul fiintelor vii. Germanii nu degeaba folosesc fibre vegetale si lana si altele in compozitia izolatiei termice.

Deasemenea credeti ca apa mai este sanatoasa daca este transportata prin conducte din plastic ?

NU !!!!

Vom bea apa moarta ! ca in basmele romanesti, Zmeul Zmeilor a pus stapanire pe plaiurile mioritice si ne da sa bem apa moarta   !!! 


Musafir

#20

2015-02-04 21:29

Timp de 1 an de zile dupa 'reabilitarea' cu polistiren a blocului in care locuiesc, am tot reclamat firma de constructii la autoritati, pt ca mi se infiltra apa cand ploua. La o ploaie mai mare, am pus vase in care sa curga apa care siroia pe fereastra si pe tavanul balconului (inchis). Termopanele au fost montate la o palma distanta de perete, dar din punctual de vedere al autoitatilor, firma respectiva a avut 'un proiect aprobat si lucrarile s-au efectuat conform acestuia '. Nu am primit niciodata un raspuns punctual la problemele sesizate de mine, iar firma care a facut reabilitarea m-a luat in seama doar dupa ce au fost obligati de sesizarile facute la institutiile care supravegheaza ce se intampla in constructii. Cat despre modul in care s-au placat peretii...nu vreau sa ma gandesc ce mucegai se va face sub polistirenul prins de exteriorul blocului!

Musafir

#21

2015-02-06 06:40

Inainte de-a inchide peretii casei voastre in saci de plastic, amintiti-va de casele bunicilor vostrii care nu au mucegaiuri, pereti umezi,miros ciudat, mobilier atacat de ciuperci si care stau inchise si nelocuite acum luni de zile...
Mara

#22 articol despre reabilitarea termica cu polistiren

2015-02-16 17:01

 

http://www.infobdb.ro/articole/579

autor Raluca Munteanu

Nu toate clădirile se termoizolează la fel!
Clădirile din cărămidă sau lemn (de obicei clădirile vechi) sunt construite în sistem deschis, trăiesc împreună cu mediul înconjurător (aer, apă, climă) printr-un echilibru subtil și fragil – se spune că „respiră“. Un sistem deschis permeabil permite vaporilor de apă să traverseze masa elementelor de construcție și reglează în mod natural echilibrul optim. Clădirile din beton, BCA (denumite în mod curent „moderne“) sunt în general impermeabile, în manieră artificială – sistem închis. Un sistem închis împiedică vaporii de apă să pătrundă în masa elementelor de construcție. Acumularea de umezeală în interior (din respirația oamenilor, băi, bucătării) poate provoca disconfort și mediu nesănătos (mucegai, igrasie) și sunt necesare sisteme mecanice de reglare a climei interioare pentru a atinge parametrii optimi.

Ce trebuie să conțină un proiect de reabilitare?

·       releveul complet și corect al fațadei, cu indicarea materialelor, a defecțiunilor, a nepotrivirilor, a zonelor de risc etc.;

·       planul de situație cu analiza însoțirii și expunerii către curenți și vânturi nefavorabile;

·       calculul termotehnic care să țină cont de necesarul minim de ventilație interioară;

·       propunere de fațadă reabilitată cu indicația materialelor și lucrărilor;

·       detalii execuție pentru toate elementele fațadei și pentru racordurile cu învelitoarea, trotuarul, clădirile vecine (învelitoare, ferestre, balcoane, soclu, decorații, colțuri verticale, rosturi etc.);

·       caiet de sarcini referitoare la lucrările propuse;

·       listă de lucrări și cantități estimate.

Reabilitarea termică:

·       limitează transferul de aer către exterior, adică blochează ventilarea încăperilor interioare, reduce cantitatea de aer proaspăt;

·       crește umiditatea interioară și disconfortul locuitorilor;

·       ventilarea se face doar prin deschiderea geamurilor, care permite pătrunderea în locuințe a zgomotului străzii (poluare fonică), a gazelor de eșapament și a prafului (aerul poluat al orașului aglomerat și neîngrijit), iar pe timp de iarnă aerul foarte rece produce disconfort organismului și posibil condens pe pereții apartamentelor;

·       materialul folosit și sistemul de aplicare poate produce în timp diverse probleme de sănătate.

Alte dezavantaje
Celor care nu sunt specialiști nu le este cunoscut faptul că polistirenul este un material inflamabil și combustibil. Prin placarea unui imobil cu polistiren crește deci riscul de incendiu. De asemenea, în procesul de producere a polistirenului apar emisii de CO2 și scurgeri poluante, iar prin ardere produce gaz și reziduuri toxice. Polistirenul este un material obținut din petrol, care nu este reciclabil și nici biodegradabil. Utilizarea polistirenului în construcții nu are o vechime mai mare de 15 ani, așadar nu se poate cunoaște și nici anticipa cu precizie modul de comportare în timp, pe o perioadă suficient de lungă încât să fi meritat cu adevărat intervenția. Există, de exemplu, posibilitatea ca în polistiren să își facă cuib dăunătorii (să bâzâie insectele și/sau să chițăie șoarecii). Nu este de neglijat nici faptul că, în foarte multe cazuri, reabilitarea termică utilizând polistiren deteriorează aspectul exterior al clădirii, mai ales în cazul clădirilor dinainte de 1950, dar există și clădiri construite în perioada comunistă care prezintă elemente compoziționale de fațadă ce ar avea de suferit de pe urma „reabilitării termice“ (în zonele Vatra Luminoasă, Bd. Iancu de Hunedoara, Șoseaua Panduri, Șoseaua Bucureștii Noi).

Soluția adoptată de primării este neglijentă, ilegală și periculoasă pentru că:

·       lucrările sunt făcute fără un proiect adaptat fiecărei clădiri. Placarea ignoră specificul clădirii (materiale, formă etc.) și se rezumă la îmbrăcare nediferențiată cu polistiren;

·       nu se execută lucrări de pregătire și verificare a stratului pe care se fixează polistirenul; nu se verifică și nu se îndepărtează porțiunile de tencuială existentă care au o aderență insuficientă, sunt exfoliate sau fără capacitate portantă; suprafața nu este verificată astfel încât să fie plană, fără reliefuri sau asperități.

·       nu se respectă modul de fixare recomandat de furnizori: nu întotdeauna se fixează cu dibluri, numărul diblurilor nu este mereu adaptat la suport, nu se protejează contra infiltrațiilor de apă etc.

·       execuția detaliilor de închidere uneori nu este completă, alteori este greșită, astfel încât stratul termoizolant nu este închis complet, ceea ce expune sistemul la umezeală, insecte, rozătoare etc., sau în cazul unui incediu, direct la flacără.

Mara

#23 Dezavantajele anveloparii cu polistiren

2015-02-16 18:17

Arhitect Ionel Oancea: “Polistirenul nu lasă să respire zidul şi, în acelaşi timp, între polistiren şi cărămidă, pe termen lung, apare o floră microbiană care în timp dăunează sănătății locatarilor dar si a constructiei. Studiile care arată că locatarii se expun pe termen lung, la astm, bronșite sau boli de plămân. Majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană s-au declarat împotriva anvelopării locuinţelor cu polistiren”. Problemele de sanatate (boli ”inexplicabile”) apar mai ales la copii si la varstnici.

Sursa: http://www.digi24.ro/ , click lupa de cautare, cheie de cautare “polistirenul interzis”

Arhitect Viorel Crisan Atanasiu (profesor Universitatea de Arhitectură: 1997- 2011):

1.     Se reduce la zero capacitatea de transfer de aer, prin porozitate, a zidurilor exterioare, efectul obţinut e un apartament nesănătos ca o cutie etanşă din plastic; vaporii de apă din condens rămân captivi în masa zidurilor, favorizează apariţia mucegaiului şi distrugerea termoizolaţiei. Scenariu apocaliptic dar posibil.

2.     Nu este stabilită comportarea la foc (sub formă de standard) a polistirenului şi, deci, pericolul de a întreţine sau alimenta un incendiu.

3.     Nu este cunoscută/testată comportarea în timp a materialului care, de altfel, nu este bio-degradabil; e cunoscut însă că la temperaturi de peste 80 grade Celsius (ce se pot atinge pe suprafeţe expuse unui soare canicular) polistirenul trece direct din stare solidă în stare gazoasă; e motivul pentru care, cu ani în urmă, a fost interzisă folosirea lui ca material termoizolator la acoperirea halelor industriale metalice. Pe diferite site-uri de producători nu găsim certificate/omologări INCERC care să ateste fiabilitatea polistirenului, ci numai laude şi calcule financiare îmbietoare. Caracteristicile tehnice nu sunt standardizate, deci sunt mai multe tipuri, ni se sugerează că utilizatorii ar trebui instruiţi printr-o campanie, deci, atenţie băieţi! nu toate sortimentele de polistiren produse de orice cooperativă sunt la fel de bune! Mai mult: strânşi cu uşa, dar cu marfa vândută, înşişi producătorii (ROMEPS – asociaţia producătorilor de polistiren expandat din România) recunosc că circa 50% din polistirenul existent în piaţă nu corespunde standardelor de aplicabilitate.

4.     […]Polistirenul este un material tânăr, necopt, degenerat din hidrocarburi, e complet străin de caracterul materialelor şi metodelor întrebuinţate la zidirea iniţială[…].

5.     Cel mai grav neajuns al termo-izolării cu polistiren pe exteriorul clădirilor existente este că în acest fel se ascund fisurile sau degradările  unor clădiri afectate de cutremurele anterioare şi care nu au fost încă expertizate şi că astfel sunt împiedicate constatările experţilor ce se bazează în mare măsură pe aceste fisuri şi degradări. Proporţia clădirilor expertizate seismic (unora li s-a aplicat şi „bulina”) este extrem de mică, în raport cu numărul real de expertize necesare, dată fiind mulţimea de case şi blocuri care au rezistat (nu se ştie cu ce urmări?) celor 4 cutremure mari de după 1940. În acest răstimp, normele de calcul antiseismic s-au modificat de mai multe ori, în pas cu experienţele triste ale ţărilor lovite de astfel de calamităţi. Clădirile neexpertizate nu se încadrează în aceste norme şi sunt în pericol. Degeaba va fi cald în casă...

Controversele pe tema polistirenului nu sunt de azi, de ieri şi nu numai din România. În unele ţări, soluţia termoizolării cu polistiren e interzisă (Norvegia), în altele e considerat cancerigen (Canada), în Germania testările pe clădiri termoizolate cu polistiren arată economii nesemnificative de energie.

Toate astea nu sunt mofturi. Impachetarea cu polistiren atentează la sănătatea, siguranţa şi punga cetăţenilor. E protestul unor profesionişti, nu al unor gospodine. Pentru cine nu ştie, competenţa arhitecţilor acoperă domeniile funcţionalităţii, rezistenţei, esteticii precum şi al izolaţiilor clădirilor. E o profesie de sinteză, de coordonare interdisciplinară.Opinia organizaţiei (Ordinul Arhitecţilor din România) este rezultatul dezbaterilor şi hotărârilor luate la nivelul cel mai înalt de reprezentare al breslei arhitecţilor.

Sursa: www.adevarul.ro; cheie de cautare “scandalul polistirenului” in casuta cu lupa;

 Inginer Justinian Cioroianu (domeniul energetic): “Condensul acumulat la interiorul locuintei pe peretii exteriori va creste nivelul de umiditate din betonul peretelui, ceea ce va conduce la degradarea grava a peretelui prin carbonatare care va avea ca si o consecinta imediata oxidarea-ruginirea si corodarea armaturilor metalice din panourile de beton armat si din stalpii de sustinere, astfel se va slabi structura de rezistenta a blocului. Carbonatarea se accentueaza in mediul umed cat si la cicluri umed-uscat. La betonul umed se modifica caracteristicile mecanice si astfel va avea o rezistenta cu mult mai mica la compresiune, incovoiere si la forfecare decat betonul uscat.”

Sursa: facebook; Justinian Cioroianu; Notes; cheie de cautare Online Alert, Romania trezeste-te!”

 

• Arhitect german Konrad Fischer, Institutul care investigheaza erorile de constructie, din Aachen,  inginerul constructor Mathias Baumann, Organizatia Asociatiilor de Proprietari GermaniaCa orice noutate si izolarea termica a cladirilor a venit cu ceva intarziere la Bucuresti. In Germania a inceput sa sune alarma. Iata de ce:

Un studiu al Institutului care investigheaza erorile de constructie, din Aachen, arata ca mucegaiul de pe pereti este aproape la fel, atat in casele izolate, cat si in cele neplacate cu polistiren, informeaza Deutsche Welle.

In cazul locuintelor izolate, rata de patrundere a mucegaiului este de 8,2%, in timp ce casele neplacate au o rata de 9,3 la suta. Diferenta poate fi trecuta chiar in sfera erorilor statistice.

Unul dintre cei mai mari adversari ai placarilor cu polistiren a zidurilor este arhitectul german Konrad Fischer, care a remarcat ca materialul artificial blocheaza orice fel de circulatie a aerului, provoaca condens in interiorul izolatiei care nu se poate evapora, iar in timpul iernii ingheata, provocand pagube ireparabile structurii de rezistenta a cladirii.

Din cauza umezelii, peretii devin mai reci, iar drept rezultat termoizolatia isi pierde proprietatile initiale incepand sa se comporte ca un pulover ud care nu numai ca nu incalzeste camera, dar o mentine inghetata.

Conform inginerului constructor Mathias Baumann, locuitorii cladirilor izolate cu polistiren, odata cu trecerea timpului, sunt fortati sa se lupte cu umiditatea, cheltuind din ce in ce mai multi bani cu incalzirea, in comparatie cu locuitorii cladirilor neizolate.

Specialistii germani considera ca beneficiul economic al izolatiei termice este discutabil. In Germania, o expertiza a Organizatiei Asociatiilor de Proprietari arata ca o investitie de 4.250 euro, care ii revine unui proprietar de apartament, ii va aduce o economie anuala la intretinere de... 9,80 euro.

In concluzie, cei care critica polistirenul ne sfatuiesc sa cautam materiale cu permeabilitate capilara si densitate mare. Din pacate, acestea sun mult prea scumpe, depasind 120 euro pe metru patrat fata de 60-80 euro cat costa cele de slaba calitate, la nivel european.

Potrivit expertilor, cladirile vechi cu ziduri groase sunt mai confortabile si mai economice in starea originala, fara a fi placate cu polistiren.

Sursa: http://www.ziare.com/ In rubrica “Cauta in site” se va cauta: “Ce se ascunde in spatele termoizolatiei cu polistiren a locuintelor?” sau “In Germania, o expertiza a Organizatiei Asociatiilor de Proprietari”; click Go

 

 

 


Musafir

#24

2015-03-01 11:17

avem nevoie de ceva bun, folositor vieții noastre și nicidecum de îmbogățirea unor firme ce prostesc cetățenii!

Musafir

#25 Re: Re: NU SEMNATI PETITIA

2015-03-04 22:34

#4: - Re: NU SEMNATI PETITIA 

 De ce nu va apucati de politica, ca vorbiti numai prostii. Ce capilaritate, ce tevi sparte pe exteriorul cladirii, pai daca nu s-ar izola ar fi la vedere.

Cititi ce a spus persoana cu NU SEMNATI. SUNT EXPLICATII PENTRU TOATA LUMEA.

Of, unde esti GICA CONTRA!!! Ai ce citi!!!