SA STOPAM REABILITAREA FORTATA CU POLISTIREN

SA NE IMPLICAM PENTRU O ARHITECTURA SUSTENABILA IN ROMANIA

 Invocand niste cerinte ale Uniunii Europene s-a inceput reabilitarea fortata a imobilelor de locuinte din orasele romanesti. Cetatenii neavizati sunt inselati de catre functionarii primariei, iar sub pretextul ca aceste lucrari sunt gratis pentru proprietari, se adopta solutii constructive si rezolvari neadecvate care nu fac decat sa creeze costuri si probleme suplimentare in timp.

 PE SCURT

Metoda propusa de primarii, in afara de faptul ca incalca GROSOLAN dreptul de proprietate duce la:

 - afecteaza stabilitatea si rezistenta constructiei in cazul unui seism major (structura din zidarie portanta din caramida cu goluri verticale este sparta cand se monteaza polistirenul)

 - in foarte multe cazuri provoaca cheltuieli nejustificate pentru proprietari in timp, prin inlocuirea unor finisaje elegante, rezistente la intemperii cu niste finisaje si detalii EXECRABILE

 - in peretele de zidarie al cladirii se acumuleaza umidiate, care in timp distruge zidaria (caramida devine friabila si isi pierde toate proprietatile)

 - deterioreaza aspectul cladirii, facand-o de nerecunoscut

 - pericliteaza sanatatea locatarilor

 Aceste lucrari nu se fac respectand legislatia din Romania, se incalca dreptul de proprietate in primul rand, nu se respecta cerintele minime impuse de reglementarile in domeniu in Uniunea Europeana.

Metoda de reabilitare adoptata nu este eficienta economic in timp. Economia la caldura pe mp nu acopera cheltuielile de reabilitare si nu justifica cheltuielile de intretinere in timp, ca sa nu mai vorbim de sanatatea locatarilor, aspect care nu se poate evalua in bani.

 Studii efectuate in lumea intreaga arata ca izolarea cu polistiren a cladirilor nu este buna pentru sanatatea oamenilor. Polistirenul nu este permeabil la vapori, deci apare mucegai si igrasie pe pereti ceea duce in final la aparitia unor boli ”inexplicabile”; mai ales la copii si la persoanele in varsta. Imobilele trecute in programul de reabilitare nu au un sistem de ventilatie corespunzator; ventilatia se face numai si numai prin ferestre. Ori pentru a ventila o cladire etansa, cu pereti impermeabili pentru vapori este necesar ca ferestrele sa fie deschise minim 3 ore pe zi. In aceste conditii izolarea exterioara cu polistiren nu mai are nici o eficienta.

 Termoizolarea cu polistiren s-a folosit in lume (ex. Suedia, Germania, Franta, Canada) cu 30-40 de ani in urma. S-au distrus imobilele respective iar consolidarea ulterioara a fost anevoioasa si extrem de costisitoare.

 La cladirile moderne, construite pentru a fi izolate asa cum cer normele actuale europene se realizeaza un sistem integrat de ventilatie si incalzire. In tarile europene se fac studii aprofundate pentru determinarea solutiei optime de reabilitare a cladirilor. In multe tari europene este interzisa placarea cu polistiren a cladirilor, acesta este un material care nu rezista la foc, un material care se obtine folosind resurese neregenrabile, material care nu poate fi reintegrat in natura la desfacerea cladirilor – in concluzie polistirenul folosit cu atata ravna in Romania nu duce la o arhitectura sustenabila, asa cum se prevede in tratatele internationale la care a aderat si Romania.

 Exista o directiva  europeana care prevede ca pana in 2050 sa se reduca la jumatate consumul de energie pentru incalzirea locuintelor dar nu spune nimeni ca trebuie SA NE BATEM JOC SI SA MALTRATAM PATRIMONIUL CONSTRUIT VALOROS.

 Directiva UE nu spune ca trebuie sa stergem cu buretele toate etapele din existenta unui oras si sa avem numai si numai case imbracate in polistiren, colorate in cel mai fericit caz, in galben pai cu pete tricolore aruncate pe fatada, care reduc la zero arhitectura si marcheaza parca voit greselile de executie.

 Metoda de reabilitare adoptata de primarii nu respecta nici pe departe legislatia in vigoare:

LEGEA CARE PREVEDE MODUL IN CARE SA SE REALIZEZE REABILITAREA CLADIRILOR

 LEGEA 121/2014 privind eficienta energetica

Capitolul II - Consumul energetic eficient in cladiri Renovarea cladirilor
Art. 5
(1) Pentru mobilizarea investitiilor in renovarea cladirilor rezidentiale si comerciale, atat publice cat si private, existente la nivel national, se elaboreaza o strategie pe termen lung, denumita in continuare strategie. Strategia vizeaza, in principal, cresterea performantei energetice a cladirilor si cuprinde:
a) prezentarea de ansamblu a fondului imobiliar existent la nivel national, bazata, dupa caz, pe esantioane statistice;
b) identificarea solutiilor de renovare eficiente din punct de vedere al costurilor si relevante pentru tipul de cladiri si zona climatica;
c) politici si masuri eficiente din punct de vedere al costurilor pentru stimularea renovarii complexe a cladirilor, inclusiv a renovarilor complexe efectuate in etape;
d) o perspectiva previzionala, in vederea orientarii deciziilor de investitii ale diferitelor persoane, ale operatorilor economici din constructii si ale institutiilor financiare;
e) o estimare bazata pe date concrete a economiilor de energie preconizate si a altor beneficii.

(2) O prima versiune a strategiei se publica pe pagina de internet a autoritatii competente, este actualizata ulterior o data la 3 ani si este transmisa Comisiei Europene ca parte a planurilor nationale de actiune in domeniul eficientei energetice

(3) Strategia prevazuta la alin. (1) se elaboreaza de autoritatea competenta pe baza datelor si informatiilor cuprinse, dupa caz, in studii, cercetari, documentari, proiecte, etc., elaborate de institutii de invatamant superior, institute de cercetare, asociatii profesionale si/sau organizatii independente non-profit cu atributii/activitati relevante in domeniul eficientei energetice/performantei energetice a cladirilor. In acest scop, se pot contracta, in conditiile legii, studii, cercetari, documentari, finantate din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele autoritatilor publice competente si/sau din alte surse legal constituite

 Mai mult, in majoritate lucrarile de reabilitare si proiectele tehnice respective se acorda direct sau prin licitatii fictive unor firme ”de partid”, care fara nici un scrupul strica casele oamenilor:

 - exemplu Euro Building Ideea SRL, societate transformata din  Euro Building SRL dupa ce patroana Claudia Liliana Croitoru (Georgescu) a fost trimisa in judecata in aprilie 2008, iar in martie 2012 a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata şi inşelaciune.

 Prin prezenta cerere solicit ca sa se aplice corect legile in Romania. Pentru reabilitarea imobilelor sa se faca studii concrete de caz, sa se adopte solutii corecte care sa nu dauneze sanatatii oamenilor si sa nu ne transforme orasele in orase de polistiren.

 Sa se realizeze proiecte de reabilitare specifice fiecarui tip de imobil. Fiecare cladire are istoria ei, structura ei de rezistenta de care trebuie sa se tina seama atunci cand dorim sa facem reabilitari. Sloganul ”e gratis” ii obliga pe cetateni sa accepte solutii gresite. Nimic nu e gratis, nu platesc acum dar va plati copilul meu care se va imbolnavi de astm, sau parintii mei care vor avea dureri de cap permanente iar noi toti vom plati in curand repararea fatadelor si a structurilor distruse.

 Prin aceasta petitie nu cer ca cetateanul sa fie privat de reabilitarea gratis a cladirii, dimpotriva cer ca reabilitarea sa se faca CORECT in asa fel incat cetateanul sa nu aiba cheltuieli si probleme de sanatate ulterior.

 PETITIA NU SE VA OPRI AICI, VA RAMANE DESCHISA PANA CAND SE VOR ADOPTA SOLUTII SUSTENABILE DE REABILITARE PENTRU CLADIRILE DIN ROMANIA!

 PETITIA VA FI INAINTATA PARLAMENTULUI ROMANIEI!

VA MULTUMESC PENTRU SUSTINERE!

„Caci istoria unei tari este un contract, un mare contract colectiv care creeaza pentru fiecare cetatean obligatiuni permanente (...). Iar monumentele istorice, între altele, au drept menire sa aduca aminte fiecaruia de acest contract cu inerentele sale îndatoriri si drepturi”, spunea profesorul arhitect G. M. Cantacuzino  în 1957 la o conferinta despre monumente, identitate si traditia unui popor.

  („Ce este un monument istoric”, Introducere la cercetarea textelor lui Vitruviu. Scrisori catre Simon, G. M. Cantacuzino, Bucuresti, Editura Meridiane, 1993, pag. 91)

  Cred ca putem extinde, fara a gresi, afirmatiile profesorului arhitect G. M. Cantacuzino referitoare la monumentele istorice la toate cladirile valoroase care marcheaza etape importante in istoria, arhitectura si arta Romaniei, deci sa actionam in comun pentru a stopa abuzul politicienilor si organelor de decizie.

 SUNT PREZENTATE IN CONTINUARE ARTICOLELE DIN LEGISLATIA IN VIGOARE INCALCATE PRIN REABILITAREA FACUTA FARA A AVEA UN STUDIU COMPETENT SI A ADOPTA O SOLUTIE SPECIFICA IMOBILULUI IN CAUZA:

- Codul Civil si dreptul de proprietate

- Art. 555. Continutul dreptului de proprietate privata – (1) Proprietatea privata este dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune de un bun in mod exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele stabilite de lege.

- Legea 230/2014 pentru reglementarea activitatii asociatiilor de proprietari

Drepturile si obligatiile proprietarilor
Articolul 11
(1)Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale. (Proprietarul, nu PRIMARIA CARE NU ARE NICIUN DREPT ASUPRA PROPRIETATII NOASTRE PRIVATE!)
(2)Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari. (Noi nu am dat acceptul de a schimba aspectul proprietatii noastre!)

Articolul 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

- Legea 50/1991 (republicata si modificata)

 CAPITOLUL II - SECTIUNEA III

 - Art. 5: Asigurarea transparenţei procedurii de autorizare - (1) Transparenţa procedurii de autorizare a executarii lucrarilor de construcţii - atat la nivelul certificatului de urbanism, cat şi al autorizaţiei de construire/desfiinţare - se realizeaza prin asigurarea caracterului public al acesteia, respectiv prin asigurarea dreptului publicului de a fi informat. (In cazul nostru se raspunde ”e pe gratis, ce mai vreti?”, adica ne subrezesc cladirea ca sa ne imbolnaveasca sau sa ne omoare pe gratis iar primaria se face coproprietara la imobilul nostru.)

- Art. 6: Intarirea disciplinei in autorizare şi in execuţia lucrarilor autorizate

(1) Respectarea prevederilor legale privind disciplina in procedura autorizarii, precum şi in aplicarea in execuţie a prevederilor autorizaţiilor, in toate fazele, are efecte in plan social, nerespectarea acestora fiind sancţionata potrivit Legii.

(2) Potrivit Legii, disciplina autorizarii şi execuţiei se asigura:

a) la nivelul administraţiei publice locale prin: individualizarea raspunderii personalului cu atribuţii tehnice in administraţia publica locala, intarirea rolului instituţiei arhitectului-şef, la toate nivelurile unitaţilor administrativ-teritoriale, precum şi prin stabilirea competenţelor de control ale organelor cu atribuţii din cadrul aparatului propriu al administraţiei publice judeţene şi locale;

b) la nivelul administraţiei publice centrale competente in condiţiile Legii, prin individualizarea raspunderii personalului propriu cu atribuţii tehnice in domeniul autorizarii;

c) la nivelul Inspectoratului de Stat in Construcţii - in toate etapele autorizarii şi execuţiei lucrarilor.

CAPITOLUL II - SECTIUNEA III

- Art. 9 (1) Documentaţiile tehnice - D.T. şi proiectele tehnice se elaboreaza de colective tehnice de specialitate, se insuşesc şi se semneaza de cadre tehnice cu pregatire superioara numai din domeniul arhitecturii, urbanismului, construcţiilor şi instalaţiilor pentru construcţii, astfel:

a) de arhitect cu diploma recunoscuta de statul roman, pentru proiectarea parţii de arhitectura pentru obiective de investiţii cuprinse la toate categoriile de importanţa a construcţiilor supraterane şi a celor subterane;

b) de ingineri constructori şi de instalaţii, cu diploma recunoscuta de statul roman, pentru parţile de inginerie in domeniile specifice, pentru obiective de investiţii cuprinse la toate categoriile de importanţa a construcţiilor supraterane şi subterane, precum şi la instalaţiile aferente acestora;

(2) Prevederile alin. (1) se aplica şi pentru documentaţia de execuţie.

(3) Semnarea documentaţiilor de catre persoanele prevazute la alin. (1) angajeaza raspunderea acestora in condiţiile legii

- Art. 29: Competenţe de elaborare a documentaţiilor tehnice - D.T.

(1) Potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) din Lege, documentaţiile tehnice - D.T. şi proiectele tehnice - P.Th., care dezvolta documentaţiile tehnice - D.T., se elaboreaza de colective tehnice de specialitate. Dreptul de promovare a documentaţiilor, in vederea avizarii/autorizarii se poate face numai sub semnatura unor cadre tehnice cu pregatire superioara care au absolvit - cu diploma recunoscuta de statul roman - instituţii de invaţamant superior de specialitate in domeniul arhitecturii, construcţiilor şi instalaţiilor pentru construcţii, care au drept de semnatura potrivit nivelelor de competenţa. Semnarea documentaţiilor angajeaza raspunderea acestora in condiţiile legii, in conformitate cu prevederile art. 9 alin. (3) din Lege.

(3) Potrivit prevederilor legale in vigoare privind calitatea in construcţii, documentaţiile tehnice -D.T., precum şi proiectele tehnice - P.Th. care dezvolta documentaţiile tehnice - D.T., in condiţiile legii, se verifica pentru cerinţele de calitate de catre specialişti verificatori de proiecte atestaţi. Solicitantul autorizaţiei de construire/desfiinţare are obligaţia de a face dovada efectuarii verificarii documentaţiei tehnice - D.T. prezentate pentru autorizare.

- Art. 78: Obligaţii ale proiectantului

In temeiul contractului de proiectare incheiat cu beneficiarul/investitorul, pentru asigurarea calitaţii documentaţiei tehnice - D.T. (D.T.A.C./D.T.A.D.), inclusiv a proiectului tehnic - P.Th. potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) lit. a), proiectantul are, potrivit legii, urmatoarele obligaţii:

a) asigurarea calitaţii documentaţiei tehnice - D.T. pentru autorizarea executarii lucrarilor de construcţii, respectiv a proiectului tehnic - P.Th., corespunzator cerinţelor de calitate, prin respectarea legislaţiei privind calitatea in construcţii şi a reglementarilor tehnice in vigoare;

b) prezentarea documentaţiei tehnice - D.T. elaborate spre verificare, in condiţiile Legii, de catre specialiştii verificatori de proiecte atestaţi, stabiliţi de investitor, precum şi soluţionarea neconformitaţilor ori a neconcordanţelor semnalate;

c) atenţionarea beneficiarului cu privire la exigenţele urbanistice carora trebuie sa li se subordoneze realizarea obiectivului de investiţii, in raport cu reglementarile urbanistice legal aprobate, sau, dupa caz, cu privire la incompatibilitaţile tehnice sau urbanistice pe care acesta le genereaza in zona de amplasament. Pe durata execuţiei, proiectantul raspunde cu privire la celelalte obligaţii pe care le are in conformitate cu legislaţia in vigoare privind calitatea in construcţii.

- Art. 78

(1) Autorizaţiile de construire sau de desfiinţare, emise cu incalcarea prevederilor legale, pot fi anulate de catre instanţele de contencios administrativ, potrivit legii. Anularea autorizaţiilor de construire sau de desfiinţare poate fi ceruta, in condiţiile legii, şi de catre prefect, inclusiv la sesizarea expresa a organelor de control ale Inspectoratului de Stat in Construcţii.

(2) O data cu introducerea acţiunii se pot solicita instanţei judecatoreşti suspendarea autorizaţiei de construire sau desfiinţare şi oprirea executarii lucrarilor, pana la soluţionarea pe fond a cauzei.

CAPITOLUL III: Raspunderi şi sancţiuni

- i) emiterea de autorizaţii de construire/desfiinţare:

- in lipsa unui drept real asupra imobilului, care sa confere dreptul de a solicita autorizaţia de construire/desfiinţare

- in baza unor documentaţii incomplete sau elaborate in neconcordanţa cu prevederile certificatului de urbanism, ale Codului civil, ale conţinutului-cadru al proiectului pentru autorizarea executarii lucrarilor de construcţii, care nu conţin avizele şi acordurile legale necesare sau care nu sunt verificate potrivit legii;

- in lipsa expertizei tehnice privind punerea in siguranţa a intregii construcţii,

- Legea nr. 10/1995 privind calitatea lucrãrilor in constructii

- Art. 5. – Pentru obtinerea unor constructii de calitate corespunzatoare sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte esentiale:
a) rezistenta mecanica si stabilitate;
c) igiena, sanatate si mediu;
d) siguranta in exploatare;

- Art. 6. – Obligatiile prevazute la articolul precedent revin factorilor implicati in conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor, precum si in postutilizarea lor, potrivit responsabilitatilor fiecaruia.
Acesti factori sunt: investitorii, cercetatorii, proiectantii, verificatorii de proiecte, fabricantii si furnizorii de produse pentru constructii, executantii, proprietarii, utilizatorii, responsabilii tehnici cu executia, expertii tehnici, precum si autoritatile publice si asociatiile profesionale de profil.

- Art. 7. – In contractele care se incheie ori, dupa caz, in dispozitiile sau in autorizatiile ce se emit, factorii prevazuti la articolul precedent sunt obligati sa inscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al constructiilor, corespunzatoare cerintelor esentiale, precum si garantiile materiale si alte prevederi, care sa conduca la realizarea acestor clauze.
In contracte nu se pot inscrie niveluri si cerinte esentiale, referitoare la calitate, inferioare reglementarilor in vigoare, cu privire la cerintele esentiale prevazute la art. 5.

- Art. 14. – Conducerea si asigurarea calitatii in constructii constituie obligatia tuturor factorilor care participa la conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor si implica o strategie adecvata si masuri specifice pentru garantarea calitatii acestora.
Agentii economici care executa lucrari de constructii asigura nivelul de calitate corespunzator cerintelor esentiale, prin personal propriu si responsabili tehnici cu executia atestati, precum si printr-un sistem propriu conceput si realizat.

- Art. 23. – Executantul lucrarilor de constructii are urmatoarele obligatii principale:

k) remedierea, pe propria cheltuiala, a defectelor calitative aparute din vina sa, atat in perioada de executie, cat si in perioada de garantie stabilita potrivit legii;

- Art. 24. – Specialistii verificatori de proiecte atestati raspund in mod solidar cu proiectantul in ceea ce priveste asigurarea nivelului de calitate corespunzator cerintelor esentiale proiectului.
Responsabilii tehnici cu executia atestati raspund, conform atributiilor ce le revin, pentru realizarea nivelului de calitate corespunzator cerintelor esentiale, la lucrarile de constructii pentru care sunt angajati.
Expertii tehnici atestati, angajati pentru expertizarea unor proiecte, lucrari de constructii sau constructii aflate in exploatare, raspund pentru solutiile date.
Obligatiile specialistilor atestati se stabilesc prin regulamente de aplicare a legii.

Obligatii si raspunderi in activitatea de cercetare

- Art. 27. – Unitatile care presteaza activitati de cercetare in constructii au urmatoarele obligatii principale:
a) efectuarea de cercetari teoretice si experimentale preliminare, in vederea fundamentarii reglementarilor tehnice in constructii;
b) fundamentarea, elaborarea si experimentarea de solutii tehnice, produse si procedee noi pentru constructii;
c) verificarea si controlul noilor produse si procedee la solicitarea producatorilor, in vederea eliberarii de agremente tehnice, conform dispozitiilor legale.

 Obligatii si raspunderi comune

- Art. 28. – Raspunderea pentru realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta, a unor constructii de calitate corespunzatoare, precum si pentru indeplinirea obligatiilor stabilite prin procedurile si regulamentele elaborate potrivit prevederilor prezentei legi, revine factorilor care participa la conceperea, realizarea, exploatarea si postutilizarea acestora

- Art. 29. – Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricantii si furnizorii de materiale si produse pentru constructii, executantul, responsabilul tehnic cu executia atestat, dirigintele de specialitate, expertul tehnic atestat raspund potrivit obligatiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de 10 ani de la receptia lucrarii, precum si dupa implinirea acestui termen, pe toata durata de existenta a constructiei, pentru viciile structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si de executie in vigoare la data realizarii ei.

(leguitorul nu si-a imaginat si situatii in care in numele unei economii nesigure de energie se afecteaza voit structura de rezistenta a unor cladiri existente solide! Romania si mai ales Bucurestiul sunt zone seismice. Acest lucru trebuie constientizat foarte clar si luate toate masurile necesare pentru a preantampina dezastre. Nimeni nu poate sti cert in ce fel se va manifesta seismul urmator si cand va fi acesta!)

 Sanctiuni

- Art. 31. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificari a acesteia, fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, daca acestea ar putea produce una sau mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a constructiei, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante, ori alte consecinte deosebit de grave.
Fapta prevazuta in alineatul precedent se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, in cazul in care a avut drept urmare distrugerea totala sau partiala a constructiei, moartea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante, ori alte consecinte deosebit de grave.

- Art. 33. – Constituie contraventie la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa constituie infractiuni si se sanctioneaza cu amenda:

e) stabilirea, in cadrul expertizei unor proiecte de executie sau lucrari de constructii, a unor solutii care pot determina nerealizarea nivelului de calitate al constructiilor corespunzator cerintelor esentiale;

- Codul Deontologic din 27 noiembrie 2011 al profesiei de arhitect in temeiul art. 28 alin. (1) lit. a) din Legea nr.184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare.

- Art.1 - (1) Prin prezentul cod deontologic, denumit in continuare cod, se stabilesc principiile fundamentale de onorabilitate in exercitarea profesiei de arhitect şi se reglementeaza normele de conduita profesionala derivate din aceste principii, obligatorii in exerciţiul drepturilor şi indatoririlor arhitectului ca profesionist.

(2) Neindeplinirea normelor de conduita profesionala de catre arhitecţii membri ai Ordinului Arhitecţilor din Romania, denumit in continuare Ordinul, se analizeaza de catre comisiile de disciplina ale acestuia şi se sancţioneaza, dupa caz.

- Art.3

In exercitarea profesiei, un arhitect trebuie sa respecte urmatoarele principii fundamentale:

2. Arhitectul va fi competent in cadrul misiunilor asumate.

4. Arhitectul va exercita dreptul de semnatura cu asumarea responsabilitaţii.

6. Arhitectul va respecta dreptul de autor.

9. Arhitectul va respecta interesul public.

- Art. 4 - Respectarea intru totul a prevederilor prezentului cod constituie obligaţie profesionala şi morala ferma pentru fiecare arhitect membru al Ordinului.

- Art. 5 - Arhitectul are obligaţia de a-şi exercita profesia conform tuturor prevederilor legale in vigoare, precum şi regulilor general acceptate ale profesiei.

- Art. 6 - Arhitectul este raspunzator pentru fiecare dintre actele sale profesionale in raport cu prezentul cod.

- Art. 7 - Arhitectul işi va exercita profesia astfel incat in orice moment onorabilitatea, onestitatea, independenţa profesionala şi integritatea sa sa nu poata fi contestate.

- Art. 12 - In exercitarea profesiei, arhitectul este dator sa promoveze şi sa foloseasca principiile estetice şi pe cele ale limbajului arhitectural şi, de asemenea, sa işi pastreze independenţa in raport cu eventuale presiuni ale autoritaţilor publice sau ale unor persoane fizice ori juridice, astfel incat sa nu prejudicieze interesele clientului sau ori interesul public.

- Art. 16 - Arhitectul se va pronunţa cu maxima obiectivitate asupra documentelor care ii sunt supuse spre analiza, indiferent de interesele sau de divergenţele sale personale faţa de autorii documentelor in cauza.

- Art. 17 - Arhitectul nu are dreptul sa accepte avantaje materiale oferite cu scopul de a se lasa influenţat in decizia sa şi nici nu va oferi astfel de avantaje pentru a influenţa deciziile altora.

- Art. 21 - Arhitectul este obligat sa promoveze şi sa menţina la un inalt nivel de calitate standardele profesionale, pentru aceasta fiind dator sa işi imbogaţeasca permanent cunoştinţele artistice şi tehnice in domeniul arhitecturii, precum şi sa aprofundeze evoluţiile relevante in plan profesional.

- Art. 25 - Prin proiectele sale, arhitectul trebuie sa asigure realizarea de construcţii, amenajari interioare şi amenajari urbane funcţionale, estetice şi conforme exigenţelor de siguranţa şi calitate prevazute de legislaţia in construcţii şi de normele tehnice in domeniu.

- Art. 26 - Arhitectul nu va promova in lucrarile sale decat acele materiale şi tehnologii care corespund standardelor de calitate pentru lucrarea şi bugetul avizat, despre care are deplina cunoştinţa şi pentru care are acordul beneficiarului.

- Art. 66 - Arhitectul va acorda maxima atenţie impactului social şi impactului asupra mediului pe care activitatea lui le poate avea, dar şi utilizarii raţionale a resurselor pe termen lung in soluţiile tehnice adoptate in proiecte.

- Art. 68 - Arhitectul va respecta moştenirea culturala şi naturala a comunitaţii in care işi exercita profesia, contribuind la conservarea şi imbogaţirea acesteia.

- Art. 82

(1) In cazul unui confrate decedat, arhitectul care are misiunea de a continua sau de a interveni asupra operei disparutului este obligat sa ocroteasca;

a) drepturile de autor ale moştenitorilor legali ai acestuia;

b) creaţia arhitecturala a confratelui decedat, pentru a nu aduce atingere onoarei şi reputaţiei profesionale a acestuia.

(2) Arhitectul care are misiunea de a continua sau de a interveni asupra operei confratelui decedat este obligat sa respecte prevederile legale in materie, eventuale clauze testamentare ori dorinţe exprimate de autor, precum şi regulile instituite de breasla pentru asemenea situaţii.

- Art. 96 - Nerespectarea prevederilor prezentului cod se sancţioneaza conform art. 38 din Legea nr. 184/2001, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare.