Ambasadoarea României în Statul Israel nu ne mai reprezintă

Stimate domnule prim ministru Dacian Ciolos,

suntem extrem de nemulțumiți de activitatea Ambasadei României la Tel Aviv. Nu este prima dată când ne plângem fără să fim luați în seamă de aparatul politic de la București. Activitatea ambasadoarei Andreea Păstârnac nu ne mai mulțumește iar de când a arătat indiferență față de victimele tragediei de la #Colectiv, care au fost aduse la tratament în Israel, vă spunem cu regret că Andreea Păstârnac nu ne mai reprezintă.

Noi iubim România, urmărim cu interes știrile din țara noastră natală și am primit cu bucurie schimbările din ultima perioadă. Un Guvern de tehnocrați care să asigure transparență totală este ceea ce are nevoie acum România. De aceea, dorim să se facă curățenie de elementele politice și în diplomație, noi „am gustat” în Israel din beneficiile unei țări democratice. Am învățat că funcționarul este în slujba cetățeanului și nu invers. Am văzut că există sisteme care funcționează și că se pot da și servicii „normale” oamenilor.

Gestionarea defectuoasă a cazului celor doi răniți #Colectiv care au fost trimiși în Israel la tratament a revoltat întreaga comunitate. Doi băieți tineri, care lucrează în mass media română, au fost internați împreună cu soția, respectiva mama. Încă de la început, Ambasada României a arătat indiferență totală față de aceste cazuri. Răniții au intrat pe mâna medicilor israelieni, dar cele două însoțitoare s-au trezit dintr-o dată într-o țară străină, fără să cunoască limba și trăind o mare tragedie. Noi, comunitatea română din Israel, când am văzut că ambasadoarea Păstârnac nu are niciun gând să-i sprijine pe acești oameni, ne-am organizat într-un grup de voluntari numit „Israel ajută Colectiv”, am strâns bani pentru a le caza în hotelul spitalului, le-am adus mâncare zilnic și produse de strictă necesitate. După o săptămână, trebuiau depuse actele pentru ca răniții să poată beneficia de banii de ajutor oferiți de Guvern. Era nevoie de o cerere tip care o pune la dispoziție Ministerul Muncii, copii după acte, etc. Când am văzut disperarea însoțitorilor că nici acum Ambasada nu îi ajută și că sunt nevoiți să stea cu mâna întinsă ca niște cerșetori, ne-am dus la ambasadă și am protestat. În urma reclamațiilor noastre Ambasada ne-a invitat la „dialog”. Ne-am dus, am crezut că încep să se miște lucrurile. Am fost așteptați de doamna ambasador înconjurată de un grup de susținători care nu aveau nimic în comun cu răniții de la Colectiv, nu fuseseră nici măcar o dată la spital. Ni s-au făcut poze pentru a se arăta la București că Ambasada face ceva, după care din nou Ambasada a dispărut din peisaj. Noi am continuat să mergem cu rândul la spital, am făcut un dispecerat de urgență care colectează ofertele voluntarilor și nevoile însoțitorilor, le-am plătit hotelul, două camere pentru câte o lună de zile (acum avem aproape toți banii pentru a doua lună), ne ducem la spital zilnic cu mâncare, conform unui tabel organizat pe zile și pe ore, etc. Pur și simplu am realizat nu numai că avem o ambasadoare nepăsătoare, dar și un om fără inimă căruia nu i-a păsat de suferința semenilor săi. Așa că am renunțat să mai așteptăm vreun serviciu din partea lor.

La o zi după ce în ziarul local a apărut un articol care dezvăluie acest comportament nedemn al ambasadoarei, s-a publicat pe pagina de Facebook a ambasadei un anunț care ne revoltă pur și simplu. Textul anunțului lasă să se înțeleagă că Ambasada ar avea o implicare intensă în acest caz. Suntem consternați de o asemenea obrăznicie și ne întrebăm ce scuze o să mai găsească acum doamna ambasador Păstârnac, o să-și aduce din nou „prietenii” în jurul ei să o apere? Vă dăm un singur exemplu din care veți înțelege că suntem mințiți prin comunicate oficiale. În anunț doamna ambasador spune că: „Doi dintre aceştia au fost internați la spitalul Tel HaShomer din Petah Tikwa”. Dânsa nici măcar nu știe unde se află spitalul! Tel HaShomer Sheva este un complex medical aflat în orașul Ramat Gan, aflat la niște kilometri depărtare de unde crede doamna ambasador că se află. În Ramat Gan sunt răniții noștri, domnule prim ministru. Aruncați o privire la cele peste 120 de comentarii (dacă nu au fost șterse între timp că se obișnuiește) de pe pagina de Facebook a Ambasadei, o să găsiți acolo mult mai multe nemulțumiri decât am punctat noi aici.

 

• În doi ani de zile, de când s-a instalat la post ambasadoarea Păstârnac a nenorocit sistemul consular. Astăzi, trebuie să mergi la Consulat chiar dacă locuiești la sute de km distanță pentru a obține o simplă programare pentru că la telefoane nu răspunde nimeni. Surpriza cea mai mare vine atunci când obții rândul peste 7-8 luni. Noi credem că nici pe vremea „împușcatului” nu era o astfel de situație. Am asistat acum aproximativ o lună și la o „reprogramare”. Cetățeni care aveau rând din ianuarie au sosit să-și depună actele la consulat dar funcționarul lipsea pentru că doamna ambasador îl trimisese într-o altă misiune. Bineînțeles că oamenii au fost reprogramați după alte 7 luni.

Stimate domnule prim ministru, acest haos creat în cadrul consulatului duce la corupție. Știați că în clădirea în care funcționează consulatul s-au deschis numeroase birouri de avocați care rezolva dosare de cetățenii? Sunt birouri de avocați chiar pe același palier cu sediul consulatului român. Iar unii dintre ei întotdeauna rezolva actele cetățenilor foarte repede.

• În doi ani de zile, de când s-a instalat la post ambasadoarea Păstârnac a reușit să dezbine diaspora în două grupuri rivale. Prietenia exagerată cu un anumit grup a semănat discordie între prieteni de o viață. Aceia care nu împărtășesc părerile doamnei ambasador sunt și "pedepsiți": nu sunt chemați la întâlnirile românilor de la ambasadă și nici la recepții sau alte evenimente culturale. Grupul de voluntari care îi ajută pe însoțitori au devenit niște "paria" pentru că au avut îndrăzneala să ceară ambasadoarei să-i susțină pe acești oameni.

Vă întrebăm domnule prim ministru, acesta este rolul unui ambasador al Statului Român? Noi nu am avut niciodată un astfel de șef al diplomației în Israel.

 

Domnule prim ministru, glasul străzii din România v-a investit în această funcție. Vă rugăm să ascultați și glasul străzii românești din Israel. Sistemul diplomatic din Israel este „gripat”. Ați spus că „nu putem schimba lucrurile decât împreună”. Noi suntem aici, la dispoziția dumneavoastră.

 

 

Tel Aviv, Israel - 22 noiembrie 2015


Israel ajută #Colectiv    Contactați autorul petiției