Votati pentru mentinerea religiei in scoli

Quoted post

Julina

#3203 Re: Re: Re: 3195

2015-03-04 12:12

#3200: Elise - Re: Re: 3195 

 Este normal sa consideri religia necesara in scoli si in toata lumea, dar este normal doar sa o consideri, atat. 

Elise, eu am ascultat cuvantul lui Isus, si pentru ca am un spirit critic, nu m-a  convis. De ce?

Matei 13:41 Matei 13:42

Daca spui unui om asa : iti dau tie liberul arbitru si te las sa faci cum consideri tu mai bine pentru tine, insa apoi vi si spui ca fiul meu isi va trimite ingeri sa ii ia pe toti cei care pacatuiesc de pe pamant si sa ii arunce in cuptoare unde va fi plansete si scrasnirea dintilor, pai se cam anuleaza ce ai zi  in primul rand, nu?

Bine, ideea nu este sa iti demonstrez tine ca biblia este scrisa gresit sau alte chestii abstracte, din moment ce discutam aici de o carte scrisa pe parcursul a aprox 1500 de ani, formata din 66  de carti scrise de 40 de autori in 3 limbi si pe 3 continente diferite, si nici nu este cazul sa apofundam teoria cum ca cuvantul domnului s-a confundat cu proroci, pentru ca daca se insinueaza ca anumite pasaje nu sunt adevarate, atunci la fel de bine se poate insta dubiu si pentru celelalte.

Idea este urmatoare, si am proprietetea termenilor cand spun ca :

Cei mai multi credinciosi, cei infocati, vor religie in scoli pentru toti obligatorie, pentru ca ei considera ca asa este corect. Lucru care nu are treaba cu logica.

DESPRE ASTA ESTE TOT ACEST RAZBOI CE SE DESFASOARA PE TOATE POSTURILE TV SI INTERNET. 

Iar daca stai intr-un loc neutru privind intre cei care spun ca dumnezeu nu exista deloc si ceilalti care  dau incontinuu citate din biblie spunand ca fara dumnezeu nu avem sanse, ca educatia religioasa este singura salvare a copiilor nostri, etc,  te doare capul.

Este la fel ca si cum as veni eu acum cu o oala te ciorba de burta si va-s pune pe toti sa mancati doar pentru ca mie imi place, mie imi face bine. Nici nu conteaza ca tie nu iti place, daca mie imi place si pentru mine este scopul meu in viata, esti obligat sa iti placa si tie. Cam asta stau lucrurile, nu?

Mai vad la Tv si un prezentator pentru care aveam un respect deosebit pana acum cateva zile si spune: Inscrieti-va copii la religie daca nu vreti peste 30 de ani sa ii vedeti arestati de DNA pentru ca au luat mita.

Aceasta remarca este una care ar trebui drastic amendata de CNA.

Daca nu faci religie si daca nu studiezi in amanunt morala religioasa nu inseamna ca nu ai morala deloc. Scara de valori ti-o poti construi pe baza invataturilor din mai multe surse, asa cum este defapt si cazul ortodoxilor de la noi. Pentru ca daca suntem cinstiti hai sa fim pana la capat, omul de rand, cel foarte credincios, nu respecta intocmai invataturile din biblie, pentru ca daca ar face-o nu am vedea pe strada femei cu capul dezgolit, femei ce poarta machiaj, nu ar exista sex pana la casatorie, nu ar exista metode contraceptive  si etc. Deci in final credinciosi au spicuit din ce anume pot face si ce nu, pentru a-si creea o scara de valori ce cuprinde lucruri importanet din diferite surse. Lucru care este de altfel de laudat.

 

Si daca suntem toleranti cu propriile noatre invataturi, de ce sa nu fim si cu ale celorlalti?

 

Ca o teorie personala am sa spun asa: 

Noi suntem programati genetic sa credem in ceva, o forta exterioara ce ne aduce alinare atunci cand avem nevoie, o forta exterioara care ne ofera o stare de confort si siguranta, si desi se presupune ca noi majoritatea romanilor suntem nascuti in religia crestin ortodoxa, nu consider ca este corect fata de liberul arbitru pe care dumnezeu l-a promis, sa fim botezati atunci cand nu avem discernamant.

Nici Isus nu a fost botezat la 3 luni. 

Mai consider ca daca in viata ai un dram de curiozitate si apuci pe calea cunoasterii, mentalitatea ta se schimba de la o carte la alta. Insa in sensul crescator. Pentru ca daca vrei sa stii si te apuci sa te documentezi din mai multe surse, sa vrei sa vezi cum anume s-au intamplat lucrurile in trecut, s-ar putea sa nu iti mai placa ce vezi astazi si sa intelegi ca si in trecut oamenii au fost vicleni si manipulatori.

Ai vazut serialul Familia Borgia? Eu am vazut si filmul, mai citit si cartile unde sunt mai multe detalii, iar culmea, cand am aflat ca se va face film, ma steptam ca Vaticanul sa iasa public si sa dezminta detaliile, sa vina cu contra argumente, insa nu a venit nimeni cu nimic. 

Stii ca giurgiul din Torino a fost studiat de zeci de oamenii de stiinta si a fost declarat ca  fiind fals de aproape toti? Bine, mai putin cei care erau crestini si care probabil daca gaseau pe giurgiu urme de spray cu vopsea, ei tot urlau ca giurgiul este autentic.

Iar de aici as avea inca vre-o 100 de exemple care au la baza cam acelasi lucru, plecand de la legendele lasate noua de sumerienilor, cei care au scris prima data despre "dumnezei" si venirea lor pe pamant,  trecand pe la manuscrisele de la marea moarta, pe la misiunile templierilor si comoara lor imensa pe care o aparau cu viata, pana la lumina sfanta si felul cum apare ea la Ierulalim doar pentru patriarhul ortodox de acolo. Sau mai bine zis, cum acesta lumina nu a mai aparut timp de 70 de ani cat patriarhul ortodox a fost inlaturat, si cum s-au desfasurat studii stiintifice care au dovedit ca putem sa facem foc din aer daca folosim substantele corecte, substante ce erau cunoscute inclusiv acum 1500 de ani. 

In esenta exista explicatii stintifice astazi. Avem acces la informatie.

Ideal ar fi ca atunci cand tu cetatean al acestei tari in anul 2015 iti pui intrebari si ai motive ca doar 1000 de oameni super destepti au facut teste in ultimi 100 de ani, sa nu mai fi atacat imediat pe motive neinteimeiate.

Nu putem sa avem toti aceeasi deschidere catre religie, nu putem toti sa fim de acord si nu putem sa credem toti in acelasi fel si cu acelasi grad de daruinta. Asta ar insemana fie ca suntem toti o apa si un pamant si gandim la fel, lucru total neadevarat. Ori am fi subjugati acestei religii prin frica si presiuni. Si iarasi, nu mai sunt vremurile acelea.

In final idel ar fi ca cei care vor ca copii lor sa faca religie sa mearga la scoala si sa faca o cerere, ideal ar fi ca copii lor sa invete religia atat in scoala cat si in biserica si acasa, iar ceilalti ce nu vor sa nu mai fie atacati pe forumuri, pe simplu fapt ca nu gandesc la fel. Nu are nimeni dreptul sa judece pentru ca nici macar biblia nu permite acest lucru. 

Biblia spune credinciosilor sa fie toleranti si sa nu judece.

Credinciosul o face atat timp cat aproapele nu apartine unui alt cult religios, nu este ateu si nu este homosexual (exact cum spunea cineva mai sus), deci prin simpla logica asta insemana ca ortodoxul este tolerant si nu judeca doar un alt ortodox. 

Asta trebuie sa se schimbe pentru ca nu face onoare nimanui.

Iar Elise, la fel ca tine probabil ca foarte multi alti nu au citit decizia CCR, ori nu au inteles-o iar asta este un alt lucru foarte grav. Nu poti pur si simplu sa vi sa faci petitii, sa injuri pe alti, sa spui ca a fost religia scoasa din scoli in conditiile in care nu stii despre ce este vorba ci doar ai preluat ideea din mass-media care este impartita. Ca da, se spune la Tv ca se doreste scoaterea religiei din scoli de tot, am auzit si eu asta de la oamenii ce imi permit sa ii numesc fanatici cum ar fi de ex Manuela Harabor, insa nu am vazut nimic concret. Si cine ar vrea sa faca asta totusi, pentru ca din cate stiu eu exista un proiect de lege care sa adapteze efectiv ora de religie si sa devina istoria religiilor unde copii nostri sa poate avea acces la mai multe informatii. Chiar nu ne dorim ca ei sa aibe mai multe informatii? Pai atunci suntem corecti fata de copii nostri? Sau vrem ca ei ca si noi sa stam in umbra si sa ne hranim cu informatii din publicul larg, informatii care sunt lansate intotdeauna su scop? Pentru ca daca acesta este cazul, eu voi opta mereu pentru cunoastere. Oamenii puternici sunt intotdeauna foarte bine informati, iar eu ca parinte imi voi dori intotdeauna ca copilul meu sa ajunga cineva. 

Insa pentru ca suntem corecti hai sa mai spunem si faptul ca biserica isi doreste scandal, isi doreste cearta si invrajbire pentru ca insusi ministrul invatamantului spunea ieri in cadrul unui interviu la Europa FM, ca pana ieri la ora 14 ca mai putin de 40% din elevii romani au depus o cerere pentru religie.

Eu consider ca biserica a fost in final pusa in fata faptelor si in acest caz ar fi nevoie sa recunoasca totusi ca in ultmii ani numarul parintilor ce au incredere in ora de relie a scazut. Si de ce s-a intamplat acest lucru?

Fix din cauza acelor cazuri pe care toata lumea spune sa nu le generalizam. Nici nu trebuie. Insa sunt din ce in ce mai mult. 

Iar biserica daca ar fi dat dovata de marinimie si ar fi vrut cu adevarat sa isi faca reclama, ar fi trebui sa o faca prin metode ce ar trebui sa fie o obijnuita pentru ei: fapte caritabile.

Pe cand biserica nu a vut niciodata sa faca public numarul de cantine sociale pe care le-a facut si le finanteaza, biserica nu vrea sa ne spuna cum anume ajuta ei credinciosul de rand, nu vad asociatii ale biserici implicate in cazurile oamenilor fara adapost, nu vad nimic de acest gen. Si sincer daca ar exista as fi primul dintre voluntari care ar lucra in acest sens.

Dar ce vad in schimb?

Vad hotelul  si spa-ul de lux de la Dorna Arini care a fost facut din fondurile biserici pentru ca mai apoi sa fie cedat catre familia unui preafericit, vad o biserica romana ce evacueaza un spital de copii pentru a-si lua cladirea pe care au revendicat-o, vad un preot ce evacueaza o familie cu multi copii din casa pentru ca la fel a revendicat si el pamantul, mai vad si masini de ultima generatie in curtile tuturor bisericilor, vad o biserica ortodoxa ce ia de la stat cu doua maini bani, pamanturi, cladiri, ferme si inteleg romanul ce se indeparteaza brusc de biserica.

As fi vrut sa vad astazi cum biserica se implica in cazul scolilor vechi care reprezinta un pericol pentru copii, sa le renoveze, sa ajute astfel comunitatea, apoi sa vorbeasca de religie obligatorie. Si atunci nici nu ar avea nimeni de comentat.

Raspunsuri


Musafir

#3210 Re: Re: Re: Re: 3195

2015-03-04 19:54:35

#3203: Julina - Re: Re: Re: 3195 

 Ce mai face BOR?

 În anul 2014, în lucrarea social-filantropică a Bisericii noastre au fost implicate un număr de 10.576 persoane, după cum urmează: 29 consilieri eparhiali, 25 inspectori eparhiali de specialitate şi eparhiali, 452 asistenţi sociali, 1.309 persoane cu diverse specializari (cadre didactice, cadre medicale, jurişti, psihologi etc), 8.761 voluntari şi membri ai comitetelor filantropice. În cursul anului 2014, atât în Bucureşti, cât şi în diferite localităţi din cuprinsul eparhiilor, s-a desfășurat activitate socială în cadrul a 785 de instituţii și servicii sociale. Având în vedere diversificarea continuă a serviciilor oferite, precum şi extinderea şi acreditarea centrelor, s-a impus o reorganizare integrată a activităţilor pe criterii de competenţă. La nivelul structurilor bisericești (centre eparhiale, protopopiate și parohii), diagrama aşezămintelor social-filantropice arată astfel: 158 cantine sociale și brutării, 51 instituții ce oferă servicii medicale și farmacii, 85 centre de zi pentru copii, 14 centre de zi pentru vârstnici, 44 centre rezidențiale vârstnici, 29 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădinițe sociale și afterschool, 14 locuințe protejate, 94 centre de informare, de consiliere și centre de resurse, 1 instituție de învățământ pentru adulți, 21 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenței domestice, pentru victime ale traficului de persoane), 21 campusuri de tabără, 63 centre educaționale și alte 117 instituții cu specific diferit. În cuprinsul eparhiilor, la nivelul structurilor eparhiale se află în derulare un număr de 576 proiecte și programe sociale, din care: 36 cu finanţare externă, 53 cu finanţare publică, 430 finanţate din fonduri proprii şi 57 cu finanţare mixtă.

  Asistenţa religioasă în unităţile militare, penitenciare, spitale şi aşezăminte de ocrotire socială este asigurată de un număr de 512 preoţi, dintre care: 151 în unităţi militare şi penitenciare şi 361 în spitale, aşezăminte de ocrotire socială, unități de învățământ etc. În toate unităţile menţionate mai sus, există în prezent un număr de 424 biserici şi capele sfințite, altele 88 aflându-se în diferite stadii de construcţie şi amenajare.

  Atât în cadrul aşezămintelor, cât şi prin intermediul programelor și proiectelor sociale, au primit asistenţă 87.474 de beneficiari, după cum urmează: a) 39.006 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere, sau cu părinţii aflaţi la muncă în alte ţări; b) 3.892 persoane cu dizabilităţi, cu deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA; c) 22.429 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezentau grave probleme de sănătate; d) 19.857 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturale; e) 2.290 alte categorii. În cadrul activităţii filantropice s-au acordat ajutoare financiare directe în valoare de 10.855.632,03 lei şi ajutoare materiale în valoare estimată de 17.230.904,66 lei.

  În ansamblu, pentru susţinerea întregii activităţi de asistență socială și filantropică şi pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2014, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 87.365.322,13 lei ș106.906 euro.

 În afară de acestea Biserica Ortodoxă Română a oferit Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient suma de 500 000 euro, în urma colectei desfăşurate la nivelul întregii Patriarhii Române pentru ajutorarea creştinilor din Siria şi Orientul Mijlociu, victime ale prigoanei şi violenţe


Musafir

#3212 Re: Re: Re: Re: 3195

2015-03-04 20:30:05

#3203: Julina - Re: Re: Re: 3195 

1) Că se vrea scoaterea din şcoli, şi că se luptă cu învrăjbire pentru asta, şi că unii fac alergie doar la auzul cuvântului, este un lucru foarte uşor de remarcat.

2) Cât priveşte decizia CCR nr.669/2014, am citit-o de multe ori şi cu pixul în mână. Nu aceea este cea care dă unui om bun, cum este Manuela Hărăbor, care are mult mai multă „ştiinţă” de Dumnezeu şi cunoaştere a vieţii decât o au foarte mulţi. Aici este un alt fel de război, care are alte arme şi tertipuri.

3) La şcoală se face EDUCAŢIE, se DAU INFORMAŢII şi se modelează caractere.

De aceea este bine că avem şansa de a avea informaţii la şcoală care au legătură cu spiritualitatea acestui popor, cu istoria lui, cu civilizaţia europeană şi nu numai. Privăm copilul de nişte informaţii pe care nu le va putea lua decât cu greu mai târziu. În rest, crezi că morala creştină strică cuiva? Şcoala nu face prozelitism, ea doar informează, nu obligă la nimic. Deci, este bine să nu pierdem posibilitatea de a face religie.

Căci fără să cunoşti SPIRITUL unui fenomen şi amănunte din interior, n-ai cum vorbeşti despre el. Vei putea să vorbeşti orice, dacă aduni de ici de colo informaţii. Chiar zeci de cărţi cum spui. Căci religia inseamnă mai mult decât o sumă de cuvinte, fapte, date. 

Iar din Biserică facem parte 86% din populaţia acestei ţări. Şi eu fac parte din Biserică, şi eu sunt Biserica şi nu este normal să nu ştiu la nivel mediu cultural ce este ea.


Musafir

#3215 Re: Re: Re: Re: 3195

2015-03-04 21:10:21

#3203: Julina - Re: Re: Re: 3195 

Citat „Eu consider ca biserica a fost in final pusa in fata faptelor si in acest caz ar fi nevoie sa recunoasca totusi ca in ultmii ani numarul parintilor ce au incredere in ora de relie a scazut. Si de ce s-a intamplat acest lucru?”

Asta zici tu. Dar crezi că părinţii sunt avizaţi? Şi ştiu măcar importanţa gestului pe care îl fac?

Nici ei înşişi nu prea merg la biserică. Iar dacă merg din când în când, nu stau nici prea mult în biserică, participă prea mult la slujbă, iar la predică, dacă râmân, nu prea înţeleg cu adevărat tot ce se spune.

Aşa că, dacă unul îi spune ceva, zice da, hai să nu mai facă religia, ce să se mai streseze copilul.

Şi nici nu a avut timp să-şi dea seama ce este în spatele acestui efort uriaş să înlăture biserica din şcoală, din identitatea românească, culturală şi istorică.

Pe de altă parte, este important ca românul să nu se mai gândească la Dumnezeu.

Francezii însă discută serios introducerea religiei în şcoli. Pentru că au pierdut enorm prin lipsa acesteia din şcoli...

Şi mai sunt vreo 25 de ţări în Europa care fac ore de religie. Inii dau şi examene - în Germania. Alţii fac 2 ore de religie pe săptămână. La unii nu există nici posibilitatea de a renunţa la ora de religie.


Musafir

#3216 Re: Re: Re: Re: 3195

2015-03-05 03:35:17

#3203: Julina - Re: Re: Re: 3195 

 Matei 13:41-42, ce ati prezentat dumneavoastra, se refera la Judecata sufletului, dupa moarte. Toti oamenii care fac faradelegi, toti cei care fac rau, de exemplu crime si alte nenorociri, si nu se pocaiesc, nu regreta fapta rea, nu le pare rau nici pe patul de moarte (si exista astfel de oameni), vor ajunge in iad. Acela este iadul.
Omul are aceasta viata, pentru a-si indrepta faptele rele, dincolo nu se mai poate face mare lucru, decat daca cei din familie se roaga, pentru persoana respectiva.
Exista oameni care fac rau si nu regreta, ba chiar le place. Spre exemplu, exista criminali, care si-au marturisit crimele cu sange rece, neavand nicio urma de regret, in fata parintilor victimei.
Ce ar mai putea sa faca Dumnezeu pentru ei?
Avem invatatura Lui Hristos, daca vrem sa ascultam bine, daca nu, asta e.
Avem aceasta viata, pentru a ne indrepta, iar Dumnezeu iarta, orice pacat, oricat de mare ar fi, chiar si o crima, daca omul se intoarce la El, regreta si se caieste de tot ce a facut, schimbandu-si viata in bine. Sunt pline inchisorile de oameni, care s-au indreptat, prin invatatura Lui Hristos.
Noi ne alegem calea.

Referitor la Vechiul Testament, eu nu-l contest, nu-l pun la indoiala, eu spun doar ca in mare  parte   s-a  amestecat cuvantul omului, cu cuvantul Lui Dumnezeu. In Vechiul Testament ne vorbesc proorocii, iar in Noul Testament, Dumnezeu insusi-Ioan capitol 10:30: “Eu şi Tatăl una suntem."
Vechiul Testament mai prezinta si foarte multe lucruri din istoria poporului evreu. Toate popoarele au istoria lor.
Noul Testament, nu poate fi contestat vreodata.
Spre deosebire de celelalte revelatii ale lui Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos este imaginea cea mai evidenta si mai directa a lui Dumnezeu, iar peste cuvintele si faptele Sale, nu se poate trece asa usor. Daca analizam putin toate religiile majore ale lumii vom vedea ca Buddha, Mahomed, Confucius, Moise... s-au considerat toti invatatori sau profeti. Niciunul dintre ei nu a pretins vreodata ca ar fi egal cu Dumnezeu. Insa Domnul Iisus Hristos a sustinut ca El este egal cu Dumnezeu. Aceasta il deosebeste pe Iisus de toti ceilalti. El a spus ca Dumnezeu exista si chiar acum va uitati la El. Cand vorbea despre Tatal Sau din Ceruri, nu vorbea despre cineva separat de El, ci despre cineva cu care era intr-o unitate extrem de stransa, necunoscuta oamenilor. Iisus a spus ca cine L-a vazut pe El L-a vazut pe Tatal si ca cine crede in El crede in Tatal. El a spus: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii." El a sustinut ca are calitati pe care le are doar Dumnezeu: de a le ierta pacatele oamenilor, de a-i elibera de obiceiurile pacatoase, de a le da o viata bogata si viata vesnica in ceruri. Spre deosebire de alti invatatori care ii determinau pe oameni sa se concentreze asupra cuvintelor lor, Iisus ii conduce pe oameni spre Sine. El n-a spus: „Urmaţi cuvintele Mele şi veţi găsi adevărul." Ci: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine."
Domnul Iisus Hristos a adus dovezi ca El este cu adevarat Fiul Lui Dumnezeu: A facut ceea ce oamenii nu pot face. A facut minuni. A vindecat bolnavi: orbi, schiopi, surzi; a inviat oameni din morti. A dovedit ca are putere asupra lucrurilor: a inmultit mancarea intr-atat încat au putut manca pe saturate cateva mii de oameni. A facut minuni si in ce priveste natura: a mers pe lac, a poruncit unei furtuni puternice sa inceteze. El a spus oamenilor ca daca nu vor sa creada ceea ce le spune, ar trebui sa creada in El macar fiindca vad minunile pe care le face.
La toate aceste minuni, 12 apostoli au fost martori si au scris despre ele.
Cei 12 apostoli si alti mii de sfinti au dus mai departe credinta in Sfanta Treime, lasata de Hristos.
Mai presus de toate, Domnul Iisus Hristos, ne-a lasat o invatatura desavarsita, iubirea aproapelui, iubirea vrajmasilor, iertarea etc.


Credinciosul si ateul, daca nu dau dovada de toleranta, sunt amandoi la fel. Unul cunoaste invatatura Lui Hristos, dar n-o urmeaza, celalalt nu stie nimic despre Hristos.


Botezul este si el necesar, este o protectie divina si face parte tot din invatatura Lui Hristos:
Trimitind pe Sf. Apostoli la propovaduire, Mantuitorul le spune: “Drept aceea, mergand invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh” (Matei 28, 19).
Prin botez, ne unim cu Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh si se iarta pacatele stramosilor.
Sunt multe lucruri de spus despre botez, va asigur ca are si el rostul sau, in viata crestinului.


Nu spun ca omul ar deveni mai bun, prin ora de religie, dar l-ar ajuta in viata, sa deosebeasca binele de rau. Religia era necesara in scoli, ca orice alta materie, pentru simplul fapt ca nu i-ar fi invatat nimic rau, pe copii. O sa constatati asta, cu trecerea timpului.


Elise

#3228 Re: Re: Re: Re: 3195

2015-03-05 15:18:16

#3203: Julina - Re: Re: Re: 3195 

Am uitat sa semnez mesajul si l-am scris din nou, pentru ca mai am de adaugat unele lucruri.

 Matei 13:41-42, ce ati prezentat dumneavoastra, se refera la Judecata sufletului, dupa moarte. Toti oamenii care fac faradelegi, toti cei care fac rau, de exemplu crime si alte nenorociri, si nu se pocaiesc, nu regreta fapta rea, nu le pare rau nici pe patul de moarte (si exista astfel de oameni), vor ajunge in iad. Acela este iadul.

Omul are aceasta viata, pentru a-si indrepta faptele rele, dincolo nu se mai poate face mare lucru, decat daca cei din familie se roaga, pentru persoana respectiva.
Exista oameni care fac rau si nu regreta, ba chiar le place. Spre exemplu, exista criminali, care si-au marturisit crimele cu sange rece, neavand nicio urma de regret, in fata parintilor victimei.
Ce ar mai putea sa faca Dumnezeu pentru ei?
Avem invatatura Lui Hristos, daca vrem sa ascultam bine, daca nu, asta e.
Avem aceasta viata, pentru a ne indrepta, iar Dumnezeu iarta, orice pacat, oricat de mare ar fi, chiar si o crima, daca omul se intoarce la El, regreta si se caieste de tot ce a facut, schimbandu-si viata in bine. Sunt pline inchisorile de oameni, care s-au indreptat, prin invatatura Lui Hristos.
Noi ne alegem calea.

Referitor la Vechiul Testament, eu nu-l contest, nu-l pun la indoiala, eu spun doar ca in mare  parte   s-a  amestecat cuvantul omului, cu cuvantul Lui Dumnezeu. In Vechiul Testament ne vorbesc proorocii, iar in Noul Testament, Dumnezeu insusi-Ioan capitol 10:30: “Eu şi Tatăl una suntem."
Vechiul Testament mai prezinta si foarte multe lucruri din istoria poporului evreu. Toate popoarele au istoria lor.
Noul Testament, nu poate fi contestat vreodata.
Spre deosebire de celelalte revelatii ale lui Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos este imaginea cea mai evidenta si mai directa a lui Dumnezeu, iar peste cuvintele si faptele Sale, nu se poate trece asa usor. Daca analizam putin toate religiile majore ale lumii vom vedea ca Buddha, Mahomed, Confucius, Moise... s-au considerat toti invatatori sau profeti. Niciunul dintre ei nu a pretins vreodata ca ar fi egal cu Dumnezeu. Insa Domnul Iisus Hristos a sustinut ca El este egal cu Dumnezeu. Aceasta il deosebeste pe Iisus de toti ceilalti. El a spus ca Dumnezeu exista si chiar acum va uitati la El. Cand vorbea despre Tatal Sau din Ceruri, nu vorbea despre cineva separat de El, ci despre cineva cu care era intr-o unitate extrem de stransa, necunoscuta oamenilor. Iisus a spus ca cine L-a vazut pe El L-a vazut pe Tatal si ca cine crede in El crede in Tatal. El a spus: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii." El a sustinut ca are calitati pe care le are doar Dumnezeu: de a le ierta pacatele oamenilor, de a-i elibera de obiceiurile pacatoase, de a le da o viata bogata si viata vesnica in ceruri. Spre deosebire de alti invatatori care ii determinau pe oameni sa se concentreze asupra cuvintelor lor, Iisus ii conduce pe oameni spre Sine. El n-a spus: „Urmaţi cuvintele Mele şi veţi găsi adevărul." Ci: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine."
Domnul Iisus Hristos a adus dovezi ca El este cu adevarat Fiul Lui Dumnezeu: A facut ceea ce oamenii nu pot face. A facut minuni. A vindecat bolnavi: orbi, schiopi, surzi; a inviat oameni din morti. A dovedit ca are putere asupra lucrurilor: a inmultit mancarea intr-atat încat au putut manca pe saturate cateva mii de oameni. A facut minuni si in ce priveste natura: a mers pe lac, a poruncit unei furtuni puternice sa inceteze. El a spus oamenilor ca daca nu vor sa creada ceea ce le spune, ar trebui sa creada in El macar fiindca vad minunile pe care le face.
La toate aceste minuni, 12 apostoli au fost martori si au scris despre ele.
Cei 12 apostoli si alti mii de sfinti au dus mai departe credinta in Sfanta Treime, lasata de Hristos.
Mai presus de toate, Domnul Iisus Hristos, ne-a lasat o invatatura desavarsita, iubirea aproapelui, iubirea vrajmasilor, iertarea etc.


Credinciosul si ateul, daca nu dau dovada de toleranta, sunt amandoi la fel. Unul cunoaste invatatura Lui Hristos, dar n-o urmeaza, celalalt nu stie nimic despre Hristos.


Botezul este si el necesar, este o protectie divina si face parte tot din invatatura Lui Hristos:
Trimitind pe Sf. Apostoli la propovaduire, Mantuitorul le spune: “Drept aceea, mergand invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh” (Matei 28, 19).
Prin botez, ne unim cu Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh si se iarta pacatele stramosilor. 
Sunt multe lucruri de spus despre botez, va asigur ca are si el rostul sau, in viata crestinului.


Nu spun ca omul ar deveni mai bun, prin ora de religie, dar l-ar ajuta in viata, sa deosebeasca binele de rau. Religia era necesara in scoli, ca orice alta materie, pentru simplul fapt ca nu i-ar fi invatat nimic rau, pe copii.

O sa constatati asta, cu trecerea timpului.

 

Completare...

Spuneati ca doar 40% din copii, au ales religia, dar asta se intampla mereu cu materiile optionale, pentru ca majoritatea copiilor, vor cat mai putine discipline de studiu, cat mai putine teme, cat mai mult timp liber pentru distractie. Ei nu vor alege materiile optionale, nu pentru ca nu le plac, ca n-ai cum sa spui, ca o mancare nu este buna, daca nu gusti din ea.

Intr-o tara ca Romania, care a ajuns rusinea Europei si a tuturor continentelor, fiind considerata de toti strainii, tara cu cei mai multi hoti, criminali, violatori, proxeneti etc, eu cred ca religia isi avea locul in scoli, pentru ca reprezenta, o ora de moralitate, o invatatura a Lui Hristos demna de urmat si multe lucruri pe care copiii ar trebui sa le asculte, avand in vedere, ca multi parinti, poate nu au timp sa le explice, ce este bine si ce este rau in lume. Poate este un lucru dur, ce spun acum, dar nu pot sa ma prefac, ca nu vad ce se intampla.

De ce nu devine optionala o materie , precum sportul, la care multi copii se accidenteaza, nefiind capabili, sa faca unele exercitii mai grele, cum ar fi saritul caprei etc? Sau, de ce nu devine matematica optionala, in liceele cu profil uman?

Sunt doar exemple...nu trebuie luate in considerare.

De ce tocmai religia devine optionala intr-o tara ca Romania, cand multe tari din vestul Europei, care nu au imaginea pe care o are Romania, au aceasta ora de religie in scoli?

Ma intreb si eu...

 

Va mai scriu o povestioara, din fapte reale, care pe mine ma impresioneaza, de fiecare data, cand o aud si cred ca are foarte mult adevar in ea:

“Domnilor,însărcinarea pe care am primit-o este foarte uşoară. Acuzatul îşi recunoaşte vina,prin urmare e puţin de apărat la dânsul.Totuşi,mă simt chemat să spun câteva cuvinte.

Inaintea mea şi a judecătorilor văd pusă Crucea;se află aici,în sala în care acuzatul va fi condamnat.Imi pun,însă,întrebarea de ce nu se găseşte Sfânta Cruce şi în şcoli,în fiecare sală de învăţământ, oriunde se află şi învaţă copiii.

De ce condamnatul vede crucea abia astăzi,aici,în sala de judecată, când este prea târziu?

Dacă i s-ar fi arătat încă de pe băncile şcolii,daca i s-ar fi vorbit responsabil despre Cel rastignit pe ea si despre invatatura Lui,e putin probabail ca astăzi acest tânăr ar mai fi aici,în postura de criminal.

Domnilor, Dumneavoastră sunteţi adevăraţii vinovaţi!Pe voi vă acuz! Prin Dumneavoastră se seamănă în popor necredinţa.Condamnaţi-l pe clientul meu,căci aceasta este meseria Dumneavoastră.Eu însă vă acuz pe voi,căci aceasta este datoria mea!”–Extras din pledoaria avocatului unui tânăr de 18 ani acuzat de crimă în 1910.

 

V-am spus, o sa vedeti, cu trecerea timpului, ca omul are nevoie in viata asta, de invatatura Lui Hristos.

 


Musafir

#3246 Re: Re: Re: Re: 3195

2015-03-06 05:17:25

#3203: Julina - Re: Re: Re: 3195 

 Ai pornit din start cu idei preconcepute despre religie şi Dumnezeu. Ai „studiat” apoi pe cont propriu, având acces la fel de fel surse. Şi te-ai luminat.

Tot omul are acces la informaţie. Dar este bine să aibă acces egal şi nerestrictiv la o educaţie religioasă în şcoli. Ce va alege mai târziu, dacă să creadă sau nu, dacă să devină creştin practicant, dacă să aleagă drumul altor religii decât cea ortodoxă, sau dacă nu acceptă pe Dumnezeu în viaţa lor.

Dar este bine să ai ŞANSA de a face religia. Pentru a nu mai repeta ateismul obligatoriu al comunismului. Şi nici a suferi presiuni pentru că vroiai să fii credincios.

Interpretarea Bibliei aici este absolut personală. Sigur că poţi să-ţi spui părerea, dar nu înseamnă că este cea adevărată.

Apoi o morală fără Dumnezeu nu este viabilă. Ea poate fi ascultată, citită, dar parţial pusă în practică. Şi se va modifica de obicei în sens negativ de câte ori va dori omul. Adică în sensul „politically correct”.

Cunosc copii care au prins ură faţă de religie şi Dumnezeu. Şi nu au devenit nici pe departe morali. Ci dimpotrivă: au înţeles că au dreptul să fie imorali, au pierdut chiar hăţurile realităţii, devenind ateişti şi cochetând mult cu satanismul.

Deci cam astea sunt rezultatele când nu mai acceptăm pe Dumnezeu în viaţa noastră... Şi pot să-i afli pe cei care răsucesc la 180 de grade morala creştină. Binele devine rău şi răul normalitate. Pornind chiar de la declaraţii. Căci faptele...