Votati pentru mentinerea religiei in scoli

Quoted post


Musafir

#3210 Re: Re: Re: Re: 3195

2015-03-04 19:54

#3203: Julina - Re: Re: Re: 3195 

 Ce mai face BOR?

 În anul 2014, în lucrarea social-filantropică a Bisericii noastre au fost implicate un număr de 10.576 persoane, după cum urmează: 29 consilieri eparhiali, 25 inspectori eparhiali de specialitate şi eparhiali, 452 asistenţi sociali, 1.309 persoane cu diverse specializari (cadre didactice, cadre medicale, jurişti, psihologi etc), 8.761 voluntari şi membri ai comitetelor filantropice. În cursul anului 2014, atât în Bucureşti, cât şi în diferite localităţi din cuprinsul eparhiilor, s-a desfășurat activitate socială în cadrul a 785 de instituţii și servicii sociale. Având în vedere diversificarea continuă a serviciilor oferite, precum şi extinderea şi acreditarea centrelor, s-a impus o reorganizare integrată a activităţilor pe criterii de competenţă. La nivelul structurilor bisericești (centre eparhiale, protopopiate și parohii), diagrama aşezămintelor social-filantropice arată astfel: 158 cantine sociale și brutării, 51 instituții ce oferă servicii medicale și farmacii, 85 centre de zi pentru copii, 14 centre de zi pentru vârstnici, 44 centre rezidențiale vârstnici, 29 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădinițe sociale și afterschool, 14 locuințe protejate, 94 centre de informare, de consiliere și centre de resurse, 1 instituție de învățământ pentru adulți, 21 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenței domestice, pentru victime ale traficului de persoane), 21 campusuri de tabără, 63 centre educaționale și alte 117 instituții cu specific diferit. În cuprinsul eparhiilor, la nivelul structurilor eparhiale se află în derulare un număr de 576 proiecte și programe sociale, din care: 36 cu finanţare externă, 53 cu finanţare publică, 430 finanţate din fonduri proprii şi 57 cu finanţare mixtă.

  Asistenţa religioasă în unităţile militare, penitenciare, spitale şi aşezăminte de ocrotire socială este asigurată de un număr de 512 preoţi, dintre care: 151 în unităţi militare şi penitenciare şi 361 în spitale, aşezăminte de ocrotire socială, unități de învățământ etc. În toate unităţile menţionate mai sus, există în prezent un număr de 424 biserici şi capele sfințite, altele 88 aflându-se în diferite stadii de construcţie şi amenajare.

  Atât în cadrul aşezămintelor, cât şi prin intermediul programelor și proiectelor sociale, au primit asistenţă 87.474 de beneficiari, după cum urmează: a) 39.006 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere, sau cu părinţii aflaţi la muncă în alte ţări; b) 3.892 persoane cu dizabilităţi, cu deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA; c) 22.429 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezentau grave probleme de sănătate; d) 19.857 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturale; e) 2.290 alte categorii. În cadrul activităţii filantropice s-au acordat ajutoare financiare directe în valoare de 10.855.632,03 lei şi ajutoare materiale în valoare estimată de 17.230.904,66 lei.

  În ansamblu, pentru susţinerea întregii activităţi de asistență socială și filantropică şi pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2014, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 87.365.322,13 lei ș106.906 euro.

 În afară de acestea Biserica Ortodoxă Română a oferit Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient suma de 500 000 euro, în urma colectei desfăşurate la nivelul întregii Patriarhii Române pentru ajutorarea creştinilor din Siria şi Orientul Mijlociu, victime ale prigoanei şi violenţe

Raspunsuri

Julina

#3222 Re: Re: Re: Re: Re: 3195

2015-03-05 12:04:20

#3210: - Re: Re: Re: Re: 3195 

 Okay, hai sa o luam pe puncte si sa lucram ordonat.

1) anul trecut, in cadrul unui episod "In premiera", jurnalisti Rise Project (un grup de oameni tineri si foarte apreciati), au vrut sa prezinte aceste lucruri pas cu pas insa au fost loviti de usa aruncata in fata lor de patriarhie. Totusi, s-au facut investigatii.

Ce aflam?

158 Cantine sociale si brutarii zice patriarhia in document. Jurnalisti au vrut sa merga sa filmeze, insa in afara de un numar de cantine sociale si asezaminte sociate, patriarhia nu a vrut sa dea public nimic. Cum ar fi de exemplu adresele acestor cantine, pentru a fi prezentate public. Jurnalisti au presat si in final au primit un nume de cantina aflat in satul Cobadin, unde patriarhia sustine ca se afla o cantina sociala a bisericii. Odata ajunsi insa acolo, jurnalisti afla cu stupoare ca aceasta cantina este a bisericii doar cu numele, din moment ce ea este sustinuta financiar de primarie si atat. La intrebarea "cati bani vin de la biserica", primarul raspunde : "0 lei, 0 bani". Totusi sa notam ca in imagini, copii care beneficiaza de o masa calda data de PRIMARIE, spun tatal nostru.

Brutarii stim toti ca are patriarhia, insa nu am vazut ca pleaca painea gratis de acolo. Este doar o alta forma de afacere pe care biserica o intreprinde, dupa cum am tot vazut in cadrul emisiunilor de stiri in ultimi ani. Mai exact, dupa ce Daniel a devenit patriarh. 

51 de institutii ce ofera servicii medicale si farmacii. Adica un alt tip de afacere. De retinut ca branch-ul medical al bisericii numit "Providenta" nu este un spital gratuit si nici clinicile mai mici nu sunt. Acolo mergi ca la orice alt spital, cu trimitere de la medicul de familie, iar analizele si tratamentul sunt decontate de casa nationala de asigurari de sanate.  Nici urma de gratuitate undeva. A fost o stire facuta in acest sens la TV, unde angajati explicau clar ca nu trebuie sa fi crestin ca sa mergi la clinica, dar nici benefici nu exista fata de spitalele de stat. Asta bineinteles, in afara faptului ca spitalul este nou si are conditii decente. La farmacie, la fel. Nu primesti medicamente gratuite. 

Centre comunitare patronate de biserica.  Nici in acest caz biserica nu a vrut sa dea lista exacta cu adresa si tot a acestor centre, insa stiu personal de la cineva care isi duce copilul intr-un aftershool in proprietatea biserici ca SE PLATESTE. Respectiv, cunostinta mea isi ducea copilul intr-un afterschool inainte unde platea in jur de 550 de lei cu engleza. La cel al biserici plateste 460 lei, insa nu exista engleza sau alte optiuni. Doar supraveghere, lectii si masa, iar serviciul este contra cost, asa ca nu incape vorba de munca social-filantropica.

Tot in materialul facut de cei de la Rise Project vedem cum biserica ia de la stat o ferma (Segarcea) pe care promite sa o transforme in asezamant pentru persoanele nevoiase. Nu se intampla nimic, ba mai mult este daramata, livada este taiata si un preot ne raspunde la intrebarea "cand vor fi facute centrele de ajutor?" cu "Pai, se faca asa usor? batem din palme? cand o vrea Dumnezeu se face."

Mai tarziu vedem cum biserica ia de la stat 120 cladiri amplasate pe un vast teren, o fosta unitate militara. Schimbul este facut sub acelasi pretext: statul da proprietatea, biserica face centru de ajutor. Statul isi face datoria si la fel face si biserica pentru ca scrie pe peretii exteriori ai cladirilor ca acolo sunt centre de ajutor, insa inuntru totul este parasit. Nu uita insa biserica sa defriseze padurea ce imprejmuieste unitatea militara si valorifica lemnul pentru a face fapte "filantropice". 

La fel si in puhoiul de centre de ajutor pentru persoane fara adaport, persoane abzuate, etc. Biserica merge atunci cand primariile fac un astfel de centru, "binecuvanteaza"o trece in CV si atat, pentru ca daca ar fi altfel, nu vad nici un motiv pentru care nu ar da cu subiect si predicat, lista acestor centre. Cu adresa in primul rand ca sa o localizam , apoi sa ne spuna cum cheltuie banii, ce cumpara. Transparenta. Iar negarea acestor lucruri nu naste decat suspiciuni. 

Si de ce am fi noi suspiciosi?

Pai cum sa nu fim avand in vedere ca biserica isi inchide portile pentru credinciosii sai atunci cand ei au cea mai mare nevoie? Cum s-a intamplat in 2012 cand oamenii fara adapost au murit de frig pe strada iar bisericile au fost inchise. Iar apoi culmea, cand cineva vrea sa puna intrebarea patriarhiei ei reactioneza asa:

aici

Avem mai sus notat si asistenta in penitenciare si spitale. 

Eh... aici am multe de zis.

Incep de la un exemplu scurt, atunci cand patriarhia vine si face o biserica in spital, din banii donati, bani de la stat si fonduri proprii, automat pamantul de sub biserica si pamantul ce impresmuieste biserica( vreo 3.9 m parca), devine al patriarhiei prin lege. Asta este punctul 1. 

Cu toti stim ca in majoritatea spitalelor exista o bisericuta facuta pentru bonlavi, insa stiati ca unele spitale au chiar 3?

Alt lucru care a intervenit anul trecut, intr-un mod foare tacut cel putin pentru presa si opinia piblica, a fost ca printr-un acord facut intre minister si patriarhie, preoti care slujesc in spitale nu mai au salariu doar de la patriarhie, ci  mai nou sunt angajati si spitalelor in departamentul administrativ si incaseaza salarii mult peste cel mediu. 

La fel se inatampla si cu penitenciarele.

Deci unde este munca social-filantropica?

Unde este smerenia, milostenia cand un mare spital din bucuresti se lupta de ani buni sa isi ia inapoi 2500 mp de teren ocupati abuziv de catre un popa, asta dupa ce a cerut si i-sa dat 2000mp pentru biserica cu curte si intrare, apoi a luat cu voia lui Dumnezeu inca 2500 pentru vila (casa parohiala) , sera de legume, si parcarea automobilelor de lux. Si nu stiu cum se face, ca nimeni nu pare sa il poata da afara de acolo, mai ales ca in general mai marii din institutii primesc telefoane de la patriarhie cand se incearca rezolvarea conflictului. 

Sa fie asta munca social filantropica?

Aici as mai putea da cateva exemple, insa ca reflex, intotdeauna oamenii spun : sunt cazuri izolate. Sa fie ele? Nu-s cam multe ca sa fie o chestie izolate? ca mie sincer mi-se pare izolat cazul unui alt preot din filmul de care va spuneam, care este de acord ca biserica nu are lagatura cu ce ar trebui sa fie despre. Doar bunatatea este un caz izolat in zilele noastre. 

Iar pentru ca nu conteaza de ce parte esti, trebuie neaparat sa te informezi, gasiti documentarul complet  mai jos. 

"sa fie primit"