Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S. MAX

/ #453 observator #450 oltchim

2012-12-16 22:21

Citez comentariul postat la nr. 450:
"Comisia Europeana nu se opune, de principiu, acordarii unui ajutor de stat la Oltchim si Oltchim incearca, acum, dupa multi ani, sa vina cu un plan de restructurare corect si transparent pentru toata lumea. Alvarez & Marsal au restructurat cu succes Borsodchem, care ulterior restructurarii a fost vandut cu 1,2 miliarde dolari, este motivul pentru care a fost preferat si speram sa se intample si pentru Oltchim ceva bun.
Este foarte important sa nu ne amagim, sa nu bagam bani publici in iluzii, pentru ca asta este ce am facut in ultimii 20 de ani la Oltchim si de aceea am ajuns la un miliard de euro datorii, 2,5 miliarde lei pierdere, piete pierdute, parteneri contractuali care executa silit instalatii sau bunuri in care statul a bagat foarte multi bani. Avem ipoteci de 40 de milioane pentru datorii de 10 de milioane si alte situatii asemenea.
Rezultatele dezastruoase au fost provocate de politicile economice, abordarea pietelor si politicile de contractare
Acea capacitate de 65% a fost decretata ca un adevar nechestionabil de cineva care adus Oltchim pe fundul prapastiei.
Exista anumite capacitati la care se acopera costurile de operare pe fiecare tip de instalatii. Exact la acest lucru se lucreaza, sa se identifice corect centrele de profit, astfel incat sa se identifice, pe fiecare tip de produse care este capacitatea la care respectivul centru de profit isi acopera costurile de operare si prin urmare, poate fi mentinut in functiune fara sa mai fie nevoie ca cineva sa toarne bani cu galeata acolo.
Probabil acolo se va concentra forta de munca ceea ce inseamna ca restructurare nu inseamna si disponibilizare."

Ce pot sa spun despre acest comentariu? Este o compilatie nereusita a articolului publicat de HotNews in data de 13 decembrie 2012.
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-13807601-video-remus-vulpescu-consilier-ministrului-economiei-vom-avea-plan-reorganizare-oltchim-urmatoarele-4-6-saptamani.htm

Ce pot sa spun despre ceea ce contine acest comentariu?

  1. Comisia Europeana nu se opune pentru ca nu are la ce sa se opuna: Guvernul Romaniei nu i-a cerut aprobarea in vederea acordarii unui ajutor de stat la OLTCHIM.
  2. ALVAREZ & MARSAL a "restructurat cu succes BORDSOCHEM" - conform mandatului primit de la Guvernul Ungariei. Instalatia de productie a PVC-ului de la BORDSOCHEM este buna si a adus plus valoare acestei restructurarii. La OLTCHIM instalatia de productie a PVC-ului nu mai este viabila? De ce oare? Sunt posibile doua raspunsuri: fie ca ALVAREZ & MARSAL lucreaza inca pentru BORDSOCHEM si doreste sa inlature concurentii acestuia pe piata PVC-ului; fie ca cei care l-au angajat, respectiv MECMA - prin vocea lui Remus Vulpescu (care conform presei este sau a fost si consilierul PCC), nu este interesata de aceasta activitate.
  3. "Acea capacitate de 65% (care) a fost decretata ca un adevar nechestionabil de cineva" nu poate fi probata functionand cu instalatiile la sub 20% din capacitate. Ca sa atingi 60 - 65% din capacutatea de productie a OLTCHIM trebuie sa functionezi cu 95-100% din capacitatiile de productie ale clorosodicelor, produselor oxo, plastifiantiilor si poliolilor. Ceea ce in ultimele 4 luni nu s-a realizat.
  4. Ceea ce este foarte clar este faptul ca cineva din motive cunoscute numai de el (sau de grupul lui de interese) nu doreste ca in Romania sa se mai produca PVC, PLASTIFIANTI, POLIETILENA.

Pentru a atinge acest scop productia de la PETROCHIMIA de la ARPECHIM Pitesti, productia de PVC (probabil si productia de oxo si plastifiantii) de la OLTCHIM Ramnicu Valcea nu vor mai restartate iar instalatiile vor fi lichidate si aruncate la fier vechi.