Ingineri Structuristi numai prin AICPS? De ce?!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Ingineri Structuristi numai prin AICPS? De ce?!

Ovidiu Tripa
Autorul acestei petitii

#1 Sunt sau nu, inginer proiectant?!

2012-02-22 14:20

Va invităm pe toti inginerii proiectanti de structuri, să vă spuneți părerea cu privire la certificarea diplomelor de facultate de către AICPS: Asociația Inginerilor Proiectanti de Structuri! Așteptăm păreri CONTRA și de ce nu, pro!!!
Liviu B.
Musafir

#2 Discriminare

2012-02-22 14:57

Eu consider ca acest lucru este si o discriminare in raport cu celelate specialitati din domeniul constructiilor. Nu exista aceasta obigativitate de certificare suplimentara pentru inginerii ce activeaza in executie, pentru proiectantii din instalatii, pentru geotehnicieni, pentru cei de la drumuri si poduri. Cum restul de ingineri au dreptul de a profesa in baza diplomei de licenta obtinuta in facultate nu vad de ce in cazul proiectantilor de structuri ar trebui sa fie diferit.


Musafir

#3

2012-02-22 15:19

Este un lucru stiut ca inginerii proiectanti de structuri din aceasta tara isi fac bine treaba,altfel ne-ar elimina piata si firmele pt. care lucram.
Consider ca sunt necesare masuri constructive si nu asttel de piedici artificiale.
dorina.goina

#4 dorinta detinere monopol, castig de bani nemunciti, incalcarea dreptului de a exercita profesia

2012-02-22 15:53

Nu este corect ca o mana de proiectanti din tara asta sa dea altor colegi dreptul de a proiecta sau nu. Cine sunt ei?! O asociatie care nu reprezinta profesionistii din tara asta (inca nu a spus nimeni ca l-ar reprezenta AICPS chiar daca unii dintre noi au fost candva membri). La fel cum nu se permite unui magnat al petrolului din tara sa faca legi, reguli, sa ateste alti petrolisti sa-si desfasoare activitatea in domeniu. Ar fi foarte evident ca regulile l-ar favoriza pe cel care le face, nu-i asa, din moment ce lucreaza in domeniu, sigur le-ar croi pe masura lui. La fel, consider ca este evidenta intentia acestor oameni care au propus asa zisul regulament sau ce o fi de a avea o putere si un control asupra celorlalti oameni din domeniu. De asemenea suspectez ca vor sa se invarta de niste bani fara a munci (bani din cotizatiile eventualilor fraieri care vor plati).
O asemenea masura poate avea repercursiuni in economia nationala, poate duce la concurenta neloiala, spionaj al colegilor, inlaturarea unor profesionisti valorosi care ar putea fi piedica pentru unii si multe alte nenorociri specifice celor care detin monopol.

Cred ca daca MDRT doreste "sa asigure si sa garanteze calitatea activitatii de specialitate" din proiectarea in constructii cum sustine in acel acord de principiu dat asociatiei mentionate, foarte bine, sa o faca. Dar ar trebui sa aiba in vedere un sistem complex, integrat, care sa vizeze nu doar activitatea de proiectare ci si pe cea de executie, de urmarire a comportarii in timp.
In ceea ce priveste asociatiile profesionale, daca sunt reprezentative, trebuie consultate in luarea unor decizii, dar nici intr-un caz nu trebuie lasate sa ia deciziile. La fel cum nu sindicatele fac legile!
Nu asa ar trebui sa fie o asociatie a inginerilor proiectanti? Nu vorbesc de asta care se pretinde reprezentativa, ci de oricare care va exista la un moment dat si va fi reprezentativa. Eu as vrea sa existe 10 si sa ader la una, la doua sau la niciuna, dupa activitatea pe care o presteaza. Dar ar trebui sa fie un fel de sindicat, nu? Gresesc?
Cred ca acolo unde economia de piata este lasata sa functioneze se face o triere foarte eficace a specialistilor. Cea mai buna triere care poate exista. In ceea ce priveste afirmatiile unora ca ar exista nespecialisti care proiecteaza, acest lucru este clar stipulat in lege, nu poti proiecta fara a avea o diploma pentru specialitatea respectiva. Sunt CCIA, nu proiectez hidro...nici drumuri. Asta ar fi o incalcare a legii. Nu cred ca primariile isi permit sa emita autorizatii pe proiecte care nu sunt elaborate de specialisti, conform legii.


Musafir

#5

2012-02-22 15:57

O alta magarie marca Made in Romania pentru limitarea dreptului la practicarea unei meserii, pentru care in fond am facut 5 ani de scoala. Acum daca o sa particip la cursurile cu plata pe care le tin fosilele de pe acolo dintr-o data am sa ma destept si-am sa devin cel mai tare structurist. Hai sictir!
dorina.goina

#6 lezare demnitate

2012-02-22 16:09

M-am trezit brusc ca mi-a fost lezata demnitatea. Pur si simplu! Demnitatea ca persoana si ca profesionist! Oare ce simt cei care proiecteaza de peste 30-40 de ani?

Musafir

#7

2012-02-23 09:12

E aberant sa pui oameni de o anumita varsta si experianta in pozitia de stagiar. Ministerul si responsabilii cu invatamantul din tara asta ar face bine ia masurile astfel incat in cei 5..6 ani in care se face scoala, sa se faca bine. Sunt de acord cu verificarea periodica a competentelor dar nu cu stagiatura. La scoala de constructii, de exemplu se face politologie si alte materii de umplutura,nu stiu din ce necesitati. In timpul ala nu ar fi fost bine sa se sporeasca competentele tehnice ale viitorilor constructori?
Ovidiu Tripa

#8 Catre AICPS

2012-02-23 11:34

Am trimis mesajul acesta către AICPS!!!

Am luat atitudine împotriva regulamentului de autorizare a inginerilor structuristi propus de către Dvs.!
Ne puteți găsi aici:
http://www.petitieonline.com/ingineri_structuristi
aici:
http://www.facebook.com/groups/327851737264883/
sau aici:
http://www.linkedin.com/groups/IMPORTANT-Sunteti-de-acord-ca-2034418.S.96344658?qid=c84c6fb0-bb67-4aeb-9c1b-515ba63c813e&trk=group_most_recent_rich-0-b-ttl&goback=.gmr_2034418.gan_2034418.gmr_2034418.gde_2034418_member_96344658.gmr_2034418

Va invităm la comentarii!

ing. (deocamdată) Ovidiu Tripa
Ovidiu Tripa

#9 Raspuns AICPS

2012-02-23 14:05

Buna ziua!

Stimate Dl.Ing. Ovidiu Tripa,

Pentru infromarea Dvs. , acest Regulament de autorizare care a fost publicat pe site si in Revista AICPS nr.3/2011 era in faza de PROIECT si am cerut propuneri si observati.
In acest moment Regulamentul de autorizare AICPS este in curs de revizuire si va fi publicat pe site-ul AICPS.
Unele dintre modificarile din regulament sunt:
Treapta I - Ing. Proiectant independent si Treapta a II-a Ing. proiectant SENIOR vor fi autorizate de catre AICPS.
Treptele a III-a VERIFICATOR si a IV-a EXPERT se vor autoiza in continuare de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.(MDRT).
A fi membru AICPS si autorizat de catre AICPS este o actiune absolut voluntara, nu obligam pe nimeni sa fie mebru AICPS sau sa obtina autorizarea AICPS.

Pentru treptele I si II autorizarea AICPS, este aprobata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.(MDRT).

Cu stima,
Director Executiv AICPS,
Ing. Petre Ionita
Ovidiu Tripa
Autorul acestei petitii

#11 Raspuns din partea AICPS

2012-02-23 23:19

AICPS mi-a trimis mail cu ACORDUL DE PRINCIPIU pe care-l au de la MDRT!!!
Am postat acest acord pe facebook:
http://www.facebook.com/groups/327851737264883/
la sectiunea poze!
Tot acolo, în sectiunea documente am pus hotarârile din 3,02,2012 ale AICPS
Propun ca la conferinta AICPS din 25 mai sa se hotărască de către membri sau nemembrii participanți oportunitatea acestui regulament! La aceasta să participe si Dl. Eugen Curteanu - Secretar de Stat care și-a dat ACORDUL DE PRINCIPIU asupra regulamentului.
Textul din partea AICPS:

Buan ziua!
Dl.Ing. Ovidiu Tripa,

Asa cum am mentionat mai sus, Regulamentul este in curs de REVIZUIRE si va fi republicat pe site-ul AICPS.
Atasam scrisoarea MDRT cu acordul d eprincipiu pentru Regulamentul de autorizare.

COPY-PASTE

Musafir

#12

2012-02-24 10:35

Dece am facut 5 ani de facultate? Dupa 5 ani de facultate nu putem nici macar pentru o casuta? O sa invatam mai mult la cursurile predate de aceelasi profesori care au predat si in timpul facultatii?

Musafir

#13

2012-02-24 10:41

Este o bataie de joc aceasta autorizare a AICPS. Un alt mod de a se imbogati pe munca altora. Daca se accepta vom avea mai multi someri in randul oamenilor capabili si mai multi absolventi fara un loc de munca.

Musafir

#15

2012-02-25 10:28

Este o ,,smenozeala '' genul ,,cum sa-i mai fraierim pe prosti sa ne dea si noua niste bani daca vor sa proiecteze '' noi fiind niste smecheri care avem pile la minister si impunem pe sest o marsavie ,,poate nu se prind astia'' si ne umplem de bani fara sa facem nimic. Ce ne mai trebuia ,,Asociatia,, asta? aveam deja AGIR pentru ingineri!
Ovidiu Tripa
Autorul acestei petitii

#16 Angajați vs. Angajatori!

2012-02-26 23:47

"Art.25. Angajatorii vor solicita specialiştilor angajaţi pentru proiectarea, structurilor pentru construcţii, să prezinte certificatul care confirmă specialitatea şi treapta în care aceştia au fost autorizaţi, precum şi termenul de valabilitate al acestuia."

Într-o breaslă atât de încercată de criză cum sunt construcțiile în momentul actual, să ceri unui inginer sa fie membru doi ani, apoi să susțină examenul și numai apoi să poată fi angajat...!? Se vor bloca inclusiv angajatorii, nu numai angajații!!!
Apoi să-ți pierzi certificarea după 5 ani și șase luni??? ...Probabil ca în timpul ăsta se uită cele 10 ore pe care le plătești ca să poți fi certificat!!!
Inginerii tineri ce părere au să plătească 400 lei pe an cotizația de membru (după ce expiră reducerea...)???

Musafir

#17

2012-02-27 21:34

nu mise pare normal ca o asociatie care mai este si nereprezentativa pe deasupra sa se apuce sa traga spuza pe vatra ei, tot felul de mosi care nu mai sunt in stare sa proiecteze si nu mai au lucrari se plictisesc si s-au gindit sa inhate tot ciolanu. La cimitir cu voi.
ProIng

#18 NU AICPS!

2012-02-28 14:38

Domnule Ovidiu Tripa!
Laudabila initiativa dv. si ma bucur ca acest demers nu a trecut neobservat.
Oricum nu ascund faptul ca si eu m-am gandit sa iau pozitie vis a vis de Regulamentul AICPS.
Nemultumire mea pleaca de la faptul ca in urma cu exact 3 saptamani am sunat la AICPS pornit sa ma inscriu in "structurile" acesteia, insa m-am lovit de o mare problema - NU MA POT INSCRIE.
DE CE? - a fost intrebarea mea formulata cu o oarecare disperare.
Rapunsul a venit imediat:
" Dv. (in speta persoana mea) nu sunteti absolvent al Facultatii CCIA (am uitat sa va mentionez ca sunt absolvent al Unvi. Petrosani, sectia Constructii Subterane, cursuri de scurta durata, sau cum s-or numi 4 ani)"
Atunci am facut referire si "trimitere" la legea 50/1991, Art. 9, iar ca sa imi intaresc pozitia am dat exemplu un coleg de breasla care este membru AICPS fiind absolvent al aceleasi universitati si sectii ca si mine.
Consluzie:
Pe mine nu ma nemultumeste teribil faptul ca nu ma pot inscrie intr-o asociatie fantoma, care daca va avea cadru legislativ va avea si posibilitatea de a impune proiectantiilor sa "doneze" procent din lucrari - caz intamplat in urma cu ceva ani in OAR,CI FAPTUL CA INCA PLANEAZA SUSPICIUNI LEGATE DE DREPTUL MEU DE SEMNATURA PE "REZISTENTA".
Votul meu este NU AICPS!






Musafir

#19

2012-02-29 01:26

Sustin aceasta petitie cu tarie si cu un mare BRAVO initiatorului!
In primul rand nu mi se pare corect schimbarea de reguli in timpul jocului, sau mai exact spus, modificarea dreptului de a-ti exercita profesia la un interval de timp dupa ce ai ales sa mergi pe acest drum. Ca de obicei la noi in tara se dau legi, se iau hotarari (sau se propun) care genereaza efecte retroactiv. Si bineanteles toate acestea de catre un grup ”Reprezentativ” despre care eu unul personal (lucrez de 9 ani in proiectare) nu am auzit mare lucre si care pentru mine in acesti ani nu a facut NIMIC.
Asa ca.... mai bine s-ar gandi ce sa faca pentru a-i ajuta cu adevarat pe cei pe care zic ca ii reprezinta si nu sa-i incurce si sa ii JECMANEASCA!

Musafir

#20

2012-02-29 12:43

Cum poate fi legal si/sau corect din punct de vedere moral ca plata cotizatiei timp de minim 2 ani, a contravalorii cursurilor si a taxelor catre o asociatie profesionala sa dea dreptul numai membrilor acesteia sa realizeze proiecte de rezistenta in constructii?! Cristian Luca
ProIng

#21 Intalnire...

2012-02-29 16:59

Solicit conducerii AICPS organizarea unei intalniri si a unui dialog deschispe marginea acestei probleme.
Ma gandesc ca din cati contribuabili are, ar gasi resurse pentru inchirierea unei sali de conferinte... ziceau ceva de 25 mai...
Ovidiu Tripa

#22 Mai multe comentarii...

2012-02-29 21:08

Și vot, puteți găsi pe:
http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=2034418&type=member&item=96344658&commentID=-1#lastComment
sau pe:
http://www.facebook.com/groups/327851737264883/
Acolo paricipa si AICPS...
Vă rog să vedeți modul în care răspunde...
Cu respect,
Dapostol

#23 Re: Sunt sau nu, inginer proiectant?!

2012-02-29 22:37

#1: Ovidiu Tripa - Sunt sau nu, inginer proiectant?!

Domnule Tripa, apreciez foarte mult initiativa d-voastra care, in opinia mea ar trebui sa trezeasca in toti inginerii structuristi mandria de a fi constructori si de a nu se lasa sa se nasca o asemenea monstruozitate patronata de niste persoane care prin varsta pe care o au trezesc legitime suspiciuni privitor la capacitatea lor de a mai tine pasul cu noutatile din domeniul pe care incearca cu insistenta sa il acapareze. Din ce motive, se stie foarte bine ca doar din motive strict financiare, si in niciun caz din grija fata de soarta cladirilor din Romania. Consider ca este de urmarit si pozitia Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti privitor la aceasta problema.

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2012-02-29 23:06



Musafir

#25 rectificare

2012-03-01 13:46

Se cuvine sa fac o rectificare. In sondaj am scris ca am fost membru AICPS acum cca 10 ani. Am gasit legitimatia in actele mele si ... am gresit total. Am fost membru al SIAC Societatea de Inginerie Asistata de Calculator, in anul 1995. O alta asociatie marcanta in viata noastra, dupa cum stiti cu totii.
Oare astia au propus si ei vreun regulament?
Deci nu am fost niciodata membru AICPS si habar n-am unde si cand am auzit de ea inainte. Undeva am auzit, dar cum nu-mi amintesc unde, nu a fost ceva relevant.