Ursul brun din Carpati a fost condamnat la disparitie!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Ursul brun din Carpati a fost condamnat la disparitie!


Anonymous

#26

2016-10-07 15:18

Ursul brun și avocații WWFN

Stimate domnule Prim Ministru Dan Cioloș Stimata doamna ministru Cristiana Pașca Palmer Stimați reprezentanți WWFN

Bună ziua. Această scrisoare intenționez să-l adresez mai ales în atenția ministerului mediului, ONG-lor, reprezentanților WWFN, dar nu mai puțin publicului cititor și a persoanelor interesate de rezolvarea problemelor urși problemă.

Ca să lămuresc lucrurile din start vă comunic că sunt un angajat al unei asociații de vânătoare și recunosc că relatez problema din partea vânătorilor, dar prezint subiectul cât se poate de realist, nu așa cum înfățișează reprezentanții WWFN în frunte cu Csibi Magor. Organizația WWFN este alcătuită din oameni care la rândul lor o parte din ei au practicat vânătoarea, de mulți tineri care poate în viața lor au văzut urși, lupi, râși sau pisici sălbatice din mașină sau la grădina zoologică, respectivi și din meseriași. Tind să cred că această grijă pe care o poartă pentru speciile protejate are un substrat care vizează banii pe care-i primesc pentru proiectele efectuate și pentru tam-tam – ul public făcut.

Ca să rămân la criticarea acestei organizații aș vrea să atrag atenția că în ultimii 26 de ani într-adevăr s-au extras multe exemplare de urși, până în anul 2004 s-a extras un număr de trei ori mai mare de exemplare de urși decât în anii ulteriori când a apărut directiva UE, și interesant această specie nu este pe cale de dispariție ci se înmulțește cu spor. Recunosc că această creștere numerică se datorează unui management bun al asociaților de vânătoare, concretizându-se prin faptul că se administrează multă hrană urșilor mai ales în perioada de primăvară.

O altă observație aș vrea să mai înaintez specialiștilor de la WWFN, și anume: ursul, lupul și râsul sunt specii care împart același teritoriu, concurența pentru hrană se face între ei. Creșterea numerică a unei specii se face în detrimentul altei specii. Populația de lupi din anul 2009 se află în descreștere numerică. Creșterea numerică a urșilor are un impact negativ asupra cervidelor. În primele două săptămâni de la fătare iezii de căprior și vițeii de cerb comun sunt omorâți de urși și inclusivi de lupi. Acest lucru nu mai contează în viziunea specialiștilor de la WWFN, pentru aceasta nu mai primesc bani. În era comunistă numărul urșilor era apreciat la 12.000 în stil comunist, cea ce era un număr nereal de exemplare, acum și paznicii de vânătoare și silvicultorii veterani susțin cu desăvârșire că numărul urșilor este mai mare decât în epoca comunistă.

Să facem puțină matematică. Un fond cinegetic cu o populație medie de urși are în jur de minim 30 de urși masculi, 10 femele. Aceste femele fată în medie doi pui, asta însemnând 10 urși anual. Cota de intervenție care se acordă în ultimi 13 ani este în medie de maximum 1 exemplar pe un fond cinegetic. Recunosc că din cei 10 pui de urși nu supraviețuiesc toți dar în medie 3 -5 exemplare rămân în viață. Cea mai gravă problemă pentru supraviețuirea puilor reprezintă câinii ciobănești, o problemă pe care specialiștii de la WWFN o trec cu vederea, ciobanul nu cunoaște carte el dă cu bâta, se adună în fața parlamentului face gălăgie și imediat se promulgă ordine și legi în favoarea lor. Pe de altă parte dau dreptate și ciobanilor, cu trei câini în zona de munte, doi câini în zona de deal cât prevede legea nu pot să-i faci față atacurilor de urși și lupi. Problema este că pășunatul se efectuează atât în suprafețele indicate la pășunat cât și în pădure unde câinii ciobănești omoară pe lângă puii de urși și viței de cerb comun, iezi de căprior și purcei de mistreț, dar asta nu mai ține de interesele WWFN.

Ajunge din critica mea asupra WWFN. Într-adevăr trebuie să protejăm mediul înconjurător, trebuie să avem mare grijă de aceste specii strict protejate și aici mă refer mai ales la râs, lup și pisică sălbatică cât și la urs.

Evaluarea numărului de exemplare la aceste specii se face în mod eronat, numai personalul din teren poate să facă o apreciere cât mai apropiată de realitate. Din fața calculatoarelor este foarte greu să efectuezi o apreciere numerică cât mai corectă ca să nu mai vorbim de metodele de evaluare a numărului carnivorelor, însă este foarte ușor de pronunțat că sunt mult mai puține exemplare decât sunt prezentate la evaluare, e ușor să faci tam-tam public.

Tot se vehiculează: ursul regele Carpaților, țin să atrag atenția cerbul carpatin este regele Carpaților, ursul brun este un simbol al Carpaților, un simbol care se înmulțește ca câinii hoinari. Încă o dată atrag atenția pagubei pe care îl face ursul brun în rândul cervidelor în primele două săptămâni de la fătare. Despre acest lucru nu vorbește nimeni, dar puteți viziona reportaje pe canalele de televiziune Nat Geo Wild sau Viasat Nature, exact așa se întâmplă și la noi în țară, este același urs brun numai o altă subspecie.

O altă problemă într-adevăr existentă în care dau dreptate organizației WWFN. Populația urșilor este o populație cu o vârstă medie-tânără. Sunt mai puține exemplare de urși bătrâni, dar aceasta nu înseamnă că dimensiunile, frumusețea precum genele urșilor degenerează. Un urs la 10 ani ajunge datorită hranei administrate artificial un urs capital, nu trebuie să aștepte 20 de ani unde cu fluctuațiile de fructificații sezoniere fără hrană artificială poate nici nu ar ajunge la aceste dimensiuni.

Știu că din cele scrise mai sus deduceți că vânătoarea este o afacere. Într-adevăr este o afacere, care cu un management pus la punct este și o afacere profitabilă. Aici iarăși vin cu acuzații. Această afacere constituie și o pâine de mâncat pentru un număr mare de oameni, în țară fiind aproape 2200 de fonduri cinegetice. Efectuând o socoteală, poate greșesc, cam 10000 de oameni au sursă de venit din activitatea de vânătoare. O mulțime de oameni primesc salariu datorită acestei activități, asigurând fonduri de pensii, se efectuează un rulaj al carburantului, se efectuează plata impozitelor, inclusiv al impozitului pe venit statul încasează bani în urma acestei activități, etc.

Problema mare este că în România cultura vânătorii este încă la începuturi, să nu mă exprim altfel. Fac un exemplu în Ungaria activitatea de vânătoare reprezintă o cifră foarte semnificativă în PIB-ul țării, și în România s-ar putea efectua demersuri pentru inițierea acestui lucru. Vânătorii sunt deseori titulați criminali. Oare dacă mă gândesc nu același lucru se întâmplă și în crescătoriile de porci, de găini, etc. ? Da sunt de acord că exemplarele de vânat sunt specii mai nobile. Dar atunci putem să ne și lăsăm de meserie, că și căpriorul și cerbul specii care nu prezintă grad de pericol se împușcă cu același grad de criminalitate ca și mistrețul, ursul, lupul sau pisica sălbatică. Dacă trag o concluzie mai pripită cca 60% din populația din Ungaria sunt criminali în serie. Iarăși subliniez cultura vânătorii la noi este în faza incipientă, vânătoarea este un mod de viață, pe care unii o înțeleg iar alții nu.

Sunt de acord cu faptul că râsul, pisica sălbatică și lupul trebuie protejat, să se acorde un număr de intervenție mult mai mic pentru aceste specii. În cazul ursului sunt frustrat de idioțenia acestor directive de abrogare a numărului de intervenții asupra acestei specii. Deopotrivă ar trebui intervenit pentru menținerea unui echilibru. Sunt de acord și cu acel lucru că poate se acordă un număr mai mare de intervenții în acele zone unde nu este cazul, unde nu sunt așa de mulți urși cum sunt prezentate la evaluare, dar de acea există specialiști angajați al ministerului de mediu ca să răspundă de corectitudinea datelor, să participe și la observațiile la urși ca să-și poată efectua o imagine asupra populației de urși.

O altă problemă pe care trebuie să vă prezint, iarăși mă întoarce la termenul de afacere. Multe asociații de vânătoare care au în arealul lor ursul brun și o au într-un număr semnificativ își asigură 60% din venit din recoltarea ursului cu vânător străin. Acum că nu mai asigurați intervenții asupra ursului brun pur și simplu ați condamnat la faliment unele din aceste asociații, bineînțeles asta nu mai este problema WWFN-lor, ei nu de acolo primesc banii. Dacă efectivul de urși ar fi în descreștere atunci această măsură ar fi relevantă dar în cazul de față este iritant de enervantă. Se semnalează tot mai multe cazuri de atac asupra oamenilor, prejudicii produse asupra animalelor domestice, prejudicii produse asupra culturilor agricole. Aceste prejudicii se plătesc, dacă se plătesc, cu întârziere de 2 chiar 3 ani. Reclamațiile încep să se atenueze, păgubiții își dau seama că se duc în zadar să-și reclame paguba, despăgubirea se lasă de așteptat. Și asta este un mod de rezolvare a problemelor, oamenii se satură să-și reclame pagubele știind că n-au rezultate, se rezolvă problema, nu mai sunt atâtea vâlve în jurul urșilor, oricum trebuie să-i protejăm.

Nu, o rezolvare a problemei ar fi menținerea unui echilibru în efectivul de urși, prin extragerea unui număr propus de specialiști, acolo unde este cazul, acest număr de intervenții să fie hotărâtă de persoane neutre, nu de vânători și nici de organizații protectoare de animale. Recoltarea acestor exemplare să se facă cât posibil cu vânători ca asociațiile de vânătoare să poate să-și asigure traiul și statul să poate să tragă beneficii de pe urma lor. Nu UE sau organizații de tip WWFN trebuie să ne dicteze directive, să ne trezim la realitate. Să protejăm și să administrăm flora și fauna țării cu un management bine pus la punct nu după directive idioate propuse de organizații finanțate de grupuri din UE. Nu trebuie să ne batem joc de munca a câtorva generații de silvicultori și vânători. Ca soluție pentru rezolvarea despăgubirilor aprobate în cazul speciilor strict protejate va dau un exemplu elementar. Se alocă la intervenții un număr de 550 de exemplare de urș. Stabilesc ca preț minim de valorificare la urs 5000 de Euro. Creez un fond pentru rezolvarea despăgubirilor în care după fiecare urs alocat se plătește de către asociație 20% din valoarea minimă de valorificare stabilită, adică 5000 Euro * 20% = 1000 Euro. 550 de exemplare * 1000 Euro/exemplar = 550.000 Euro. Și iată am rezolvat problema despăgubirilor. E simplu ca bună ziua.

P.S. Apropo de rezolvarea situațiilor urșilor problemă cu concursul MAI, jandarmerie. Acest lucru necesită personal de specialitate, alți bani altă distracție, în loc să promovăm și păstrăm ce-i bun. Mă cuprinde un soi de amuzament și de nervi când îmi închipui o unitatea de jandarmi cu mitraliera într-o cultură de porumb vizitată de 10-15 urși căutând ursul vinovat. Enunțul d-nei ministru mă face să mă rog la D-zeu să nu ajungă în portofoliul de ministru al sănătății, deoarece din cauza deficienței de doctori deja îi văd pe jandarmii efectuând intervenții chirurgicale la cord. Vă mulțumesc că ați avut răbdare să citiți cele scrise de mine. Vă doresc multă sănătate.

Cu stimă, Ing.c.Mántó György

Musafir

#27

2016-10-07 16:08

pentru ca are dreptate ,si stiu despre ce vorbeste om-ul asta

Musafir

#28

2016-10-07 18:34

pentru ca ami plac ursii...
Madalina Gherman

#29 Re: Re:

2016-10-07 21:21

#23: Gluck - Re:  

 Domnule Gluck...daca tot aveti ceva de comentat, de ce nu va afisati numele real?...poate asa veti primi recunostinta din partea ong-istilor bine-intentionati...acest om a creat o petitie pentru a informa corect din punct de vedere cinegetic o masa de oameni indoctrinata cu milioane de ineptii visate de "badea Gheorghe" si "tanti Florica" de la magazinul din colt. Din care observ, dumneavoastra faceti parte din acei oameni spalati pe creieri, care au impresia ca le stiu pe toate, ca de...suntem romani si asa ne e firea...ne pricepem la toate, de la fotbal, arta culinara, politica, drepturile animalelor (domestice sau salbatice). Asa cum acest domn si-a argumentat opiniile, pentru a nu cadea in penibil, va sfatuiesc si pe dumneavoastra sa faceti acelasi lucru, pe acelasi domeniu, cinegetica, nu Isis si alte aberatii la care sunt buni romanii adevarati.


Musafir

#30

2016-10-08 02:29

Pentru ca este corectă

Musafir

#31

2016-10-08 06:29

Am semnat aceasta petiție deoarece lucrurile au luat.o pe o cale greșită în opinia mea, părerile unor oameni care n.au văzut un urs decât pe Facebook sa prevaleze în fata unor studii făcute de experti cinegeticieni. În plus am speranța că retragerea acestui ordin nu are aceeași cauza ca și scăderea varstei de exploatare a arborilor, caz în care ar fi fost făcut jocul astriecilor de la Sebeș in primul rând. Sper ca nu deoarece am început sa contăm pe aceasta piață a vânătorii, am deranjat pe uni care probabil ni l.au impus pe Ciolos ca prim.ministru...poate facem și noi concurență cui nu trebuie?! Iar acest guvern impus și supus ( nu cetățenilor ) va executa întocmai și la timp ce I se dicteaza de către cei care au avut interesul ca ei sa guverneze, fără nicio baza , această țară.
ioan ionescu

#32

2016-10-08 08:30

Am semnat aceasta petitie deoarece locuiesc intro zona situata la poalele muntilor, o zona in care prezenta ursilor se face simtita din plin prin desele incursiuni in gospodariile oamenilor soldate de cele mai multe ori cu pagube materiale, iar uneori chiar cu atacuri asupra omului.
Pe aceasta cale as dori sa lansez o invitatie "iubitorilor" ursului din diversele ong-uri de a locui macar o saptamana intro zona frecventata de ursi si sunt convins ca foarte multi dintre ei isi vor schimba radical parerea.

 Cati din ong-isti au macar o minima pregatire silvica/vanatoreasca care sa ii indreptateasca sa emita pareri pertinente cu privire la managementul populatiilor de ursi si nu numai?

Cati dintre ei au vazut macar o data in viata un urs / lup / pisica salbatica in mediul natural?

Cati dintre ei au stiut ce au semnat?


Musafir

#33

2016-10-08 10:56

Sunt fiu de silvicultorii și înțeleg perfect motivația și argumentele autorului. Lăsați deciziile profesioniștilor nu "părerologilor".


Musafir

#34

2016-10-08 11:28

E un gest de normalitate in fata unor aberatii profesionale si stiintifice.

Musafir

#35

2016-10-08 13:30

Am semnat aceasta petitia pentru ca speciile de vanat din Romania sa existe, pentru a se bucura si generatiile urmatoare de Urs,ras sau lup Asa cum stramosii nostri au facut-o pentru noi. Iar pentru Doru Stroia tot respectul, un profesionist adevarat.
Cred ca si alti administratori de fonduri fe vanatoare at trebui sa-I urmeze exemplul.

Musafir

#36

2016-10-08 13:43

Dupa metoda " profesia mea este AUTO " se desfasoara si aceasta actiune de salvare a speciilor prtotejate. Habar nu au de ce este echilibru biologic intre specii. Aveti dreptate intru totul. Animalele care se afla la limita superioara a lantului trofic trebuie controlate de fiinte inteligente pentru a nu se ajunge la catastrofe naturale. Dar ce te faci cand cei care decid sunt din "GASCA " meseria mea este AUTO ? Maria MItric


Musafir

#37

2016-10-08 14:08

Dna ministru nu trebuia să ia o hotărâre ,,spontană" în această problemă ci să ceară părerea celor cu experință cunoscută și recunoscută pe plan național și internațional.Ați reuși să ne faceți iarași de râs.Rușine.


Musafir

#38

2016-10-08 14:35

Deoarece e o opinie corecta

Musafir

#39

2016-10-08 16:56

Pentru ca vrem o gestionare durabilă a populațiilor de urs din Romania , facuta de oameni profesionisti nu de oameni care au vazut ursul doar in poze pe internet.


Musafir

#40

2016-10-08 17:17

trebuie să protejăm fauna și natura .

Musafir

#41

2016-10-08 20:48

Mi-ai luat vorba din gură, camarade! Dacă nu se întâmpla să dau - absolut întâmplător - peste petiția enunțată de tine, mâine, 09.10.a.c., aveam să „cânt” aceeași melodie! Nu greșeam cu nimic, doar că se presupunea - poate - că am fost „angrenați politic”. Eu nu am făcut și nu fac politică, dar asta nu înseamnă că nu putem coaliza ideatic. Îți întind o mână de prieten, stimate Domn
Cu respect,
Aurel GÂNGĂ
inspector general silvic gr.I

Musafir

#42

2016-10-08 22:48

Pentru ca inteleg problema si as dori o rezolvare urgenta cu mai putina implicare a necunoscatorilor :
Flavius

#43 Re: Re:

2016-10-09 00:47

#23: Gluck - Re:  

 Cate unii suntem deja bagati si la asta, domnu'...


Musafir

#44

2016-10-09 09:04

Subscriu ideilor acestui articol pentru că urmăresc de ani mulți munca pădurarilor și ocrotitorilor - adevăraților ocrotitori - ai faunei și florei montane și pot spune că cei mai mulți dintre ei chiar știu să gestioneze dezvoltarea fondului cinegetic. Cât despre ong-urile care se ocupă despre animalele fără stăpân, am mai scris, sunt foarte dezamăgită. Mai mult decât să frângă inimi cu poze drăgălașe de animăluțe abandonate nu fac aproape nimic. O repet: sterilizarea animalelor abandonate pe domeniul public este singura soluție, cea mai eficientă și cea mai curată, de eradicare a bolilor și a paraziților care se transmit de acestea. Dacă s-ar fi aplicat temeinic de la apariția acestor asociații, demult nu ar mai fi existat animale chinuite pe domeniul public sau - ceea ce mă îngrijorează îndeosebi - haite de câini sălbăticiți prin păduri.

Musafir

#45

2016-10-09 16:46

Simplu, deoarece imi pasa, imi pasa ce spun oamenii care lucra in teren,care de cand rasare si pana apune soarele sunt pe teren,nu de cei care se numesc ""mari aparatori ai animalelor "" care de fapt nu stiu cum arata ursul,lupul si pisica salbatica ,probabil nu cunosc faptul ca unde cresc mai multi ursi decat sunt necesari dispar celelante animale( vezi ex. Omul ) asa se intampla cand esti pradatorul nr. 1.Asa se intampla si daca lasam sa dea legi cei in necunostinta de cauza

Musafir

#46

2016-10-09 16:51

Simplu, deoarece imi pasa, imi pasa ce spun oamenii care lucra in teren,care de cand rasare si pana apune soarele sunt pe teren,nu de cei care se numesc ""mari aparatori ai animalelor "" care de fapt nu stiu cum arata ursul,lupul si pisica salbatica ,probabil nu cunosc faptul ca unde cresc mai multi ursi decat sunt necesari dispar celelante animale( vezi ex. Omul ) asa se intampla cand esti pradatorul nr. 1.Asa se va intampla daca lasam sa dea legi cei in necunostinta de cauza( manca-var lupii sa va manance,si va rog cand faceti sex folositi prezervativul ca sa nu va mai inmultiri.)

Musafir

#47

2016-10-10 05:54

Pt ca cu interzicerea de recoltare a ursilor o sa apăra un fenomen de dispariție a ursilor necondiționată !!!!!!

Musafir

#48

2016-10-10 07:30

Este o manipulare la fel cum sa intamplat si cu caini ciobanilor.

Musafir

#49

2016-10-10 07:31

Pentru ca suntem in anul 2016, iar pina in prezent ca si in tarile "civilizate" vanatori si vanatoare a fost si exista si in prezent in Romania, cu diferenta ca gestionarea vanatului la noi in tara a fost facuta astfel ca speciile de vanat ce in alte tari sunt istorie, la noi sa existe intr-un numar considerabil pe care gestionarii fondurilor cinegetice de pina acum au demonstrat ca sunt capabili de a mentine un echilibru intre specii astfel ca acestea sa aibe o interactiune minima intre ele, iar interactiunea dintre animalele salbatice si om se va putea reduce doar daca omul inceteaza cu agresiunea sa asupra biotopurilor unde aceste animale traiesc.
Aceste ONG - uri ce spun ca doresc protejarea acestor animale ar putea ca impreuna cu administratorul, gestionarii fondurilor cinegetice si autoritatile locale sa colaboreze cu adevarat nu doar sa fie vocali in media iar in teren sunt doar sa arate aspecte negative fara a arata si cauza reala a acestora.

Musafir

#50

2016-10-10 15:05

Este un adevar spus de un om conscrat meseriei de ocrotitor al faunei cinegtice. Pacat ca urechile celor care conduc activitatea cinegetica din Romania nu aud sau de fapt nu vor sa auda sau sa cunoasca adevarul. Felicitari Doru.

Ing. silvic Coșleba Ion