S.O.S BACALAUREAT TEHNIC 2024

1. TITLUL PETIȚIEI S.O.S BACALAUREAT TEHNIC 2024

2. CINE POATE REZOLVA ACEASTĂ PROBLEMĂ? Ministerul Educației

3. CE DOREȘTI SĂ FACĂ? Să propună subiecte de examen care să testeze adecvat competențe dobândite în condițiile mai jos menționate.

De exemplu, la Limba și literatura română, textul la prima vedere propus pentru subiectul I să trateze o temă în care tinerii să se regăsească, abordată de scriitori contemporani, care să provoace gândirea și creativitatea noilor generații. Doar pornind de la dilemele omului contemporan elevul poate înțelege sensibilitatea și gândirea omului din secolul al XIX-lea. În plus, dacă ne dorim să se scrie literatură în continuare, să îi motivăm pe contemporani!

Un alt exemplu este proba la alegere a profilului. La proba a treia, elevii de la tehnic au de ales între biologie, fizică și chimie, conținuturile evaluate fiind din anii I și II de liceu, când, pentru absolvenții de anul acesta, școala a fost online (pandemie de COVID). În plus, din cauza planului-cadru, elevii filierei tehnologice studiază biologia doar până în clasa a 10-a, când aceștia sunt obligați de sistem să rupă definitiv legăturile cu materia și profesorul. Este o situație absurdă, în condițiile în care majoritatea elevilor de la tehnic aleg biologia ca materie de bacalaureat.

4. DE CE ESTE IMPORTANT?

-pentru a nu mai exista discriminare între teoretic și tehnic. (Clasele tehnice sunt cele mai dezavantajate: elevii provin din medii vulnerabile, iar majoritatea fac naveta; orele remediale nu sunt suficiente și nici eficiente în contextul programului supraîncărcat; nu au opționale care să îi ajute la consolidarea conținuturilor pentru examen, spre deosebire de elevii de la alte specializări);

-pentru a încuraja elevii buni să aleagă învățământul tehnic. (În prezent, ei sunt demotivați din cauza aspectelor mai sus menționate);

-pentru a elimina anomaliile. (Absolvenți de filologie promovează bacalaureatul și merg la Politehnică, în timp ce absolvenți de tehnic nu au nicio șansă la continuarea studiilor).  

CONCLUZII Se impune un bacalaureat tehnic pe bune. De prea mulți ani, nu există niciun elev pe care să se pună atâta presiune. Sunt tineri inteligenți, care vor doar să fie văzuți și auziți, deși sunt nedreptățiți de sistem. Așa se explică și demotivarea lor.

În final, reamintim că o economie funcțională se bazează pe producție!


Centrul de Jurnalism    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Centrul de Jurnalism va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...