Votati pentru mentinerea religiei in scoli

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Votati pentru mentinerea religiei in scoli


Musafir

#3001

2015-02-01 14:10

decizia ccr nu a schimbat nimic . decât că nu se mai fac cereri pentru a nu mai face religia. citiți decizia nu paragrafele de dinaintea deciziei. acolo sunt trecute constatările , motivația, opinarea. la sfârșit spune ccr decide samd. nu spune nimic de cerere la partea deciziei. deci este o eroare a presei. scandal provocat de media.  presa vrea să influențeze opinia publică mentalul colectiv al României  în direcția asta că le convine lor celor ce îi finanțează cu bani pentru că religia le este o mare piedică în planurile lor de distrugere a României.

Răzvan Chirița

#3002 Biblia - o carte de ficțiune instigatoare la ură

2015-02-01 17:45

Dragii mei „creștini înrăiți”,

Schimbările care au survenit în sistemul de educație cu privire la predarea religiei în școli și - este important de menționat: a religiei creștin-ortodoxe - este nimic altceva decât reacția firească a conștiinței acelor oameni care au avut curajul de a nu se lăsa îndoctrinați de dogmele religioase impuse de Biserică în toate sferele statului.

În condițiile dificile de existență și dezvoltare a Imperiului Roman, creștinismul părea a fi singura soluție posibilă care a mai rămas pentru a mai ține sub control populația. Astfel, împăratul Constantin, zis și Constantin cel Mare, a recurs la actul de oficializare în 313.

Este însă important de remarcat că la acel moment, Biserica nu avea un statut apropiat celui pe care îl are astăzi. De fapt, nici nu existau instituții numite „biserici”; acestea erau numite simplu „case de rugăciune”. Ceea ce a făcut ca puterea lor să crească și să câștige influență într-un ritm crescând, au fost privilegiile legale acordate de împărați, inclusiv după împărțirea Imperiului în Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Răsărit.

Adevărul este că propagatorii acestei religii prea s-au folosit de pârghiile pe care le dețineau, începând o luptă pentru influență dintre Biserică și Stat. Acest fenomen nu a încetat nici în ziua de azi, religia creștin-ortodoxă fiind exemplul de bază în țările precum România în ceea ce privește această luptă.

Din punct de vedere legal, este paradoxal cum a ajuns religia să fie obligatoriu predată în școli, România fiind considerat un stat laic.

Să ne amintim, totuși, de ce spunea Mircea Eliade: „Sub Theodosie cel Mare, creştinismul devine religie de stat, şi păgânsimul este interzis definitiv, astfel prigoniţii devin prigonitori.”

Diferența dintre ziua de azi și inchiziție este că astăzi nu mai sunt arși pe rug persoanele non-religioase (atei) sau de altă religie, însă sunt la fel de terorizați verbal, moral, în mod special cei din prima categorie.

În fine, prin cele expuse mai sus am vrut să ajung la două concluzii, opinii privitor la această petiție:

(1) Din moment ce în România există cetățeni de o altă religie, diferită de cea ortodoxă (oficial aproximativ 14%, deși tind să cred că această cifră a fost forțat micșoarată), ar fi logic ca și celelalte culturi să beneficieze de aceleași avantaje din partea Statului;

(2) Pentru că instituțiile de învățământ ar trebui să aibă un conținut didactic obiectiv și un caracter laic (lucruri cu care nu prea ne putem lăuda), consider a fi normală o separare clară între cele două instituții: Biserica și Statul. Or, ceea ce a fost până acum sistemul educațional nu poate fi lăudabil la acest capitol. Niciun ministru al educației, niciun deputat și niciun președinte de până acum nu și-au luat responsabilitatea în mâinile lui, din frica „de a fi huiduit” de un număr prea mare de cetățeni „evlavioși”. Ideală ar fi acea persoană care ar pune capăt tuturor acestor nedreptăți, care ar repune Biserica în drepturile sale de odinioară, cele care ar demonstra prin fapte (nu prin texte deșarte puse în lege) că între aceste instituții există o separare.

Dacă religia a dobândit prin crime și teroare privilegiile pe care le are, atunci să se găsească cineva care ar stopa acest lucru prin mijloace pașnice.

P.S.: Rog să fie înțeles clar mesajul meu. Nu optez pentru excluderea religiei din societate în general, ci doar pentru separarea ei de Stat.

P.S.2: Acest mesaj vine tocmai de la Chișinău. În Republica Moldova nu s-a predat religia în școli decât până acum câțiva ani. Acum este predată numai claselor primare (I-IV). Acest mesaj reprezintă doar o opinie a unui cetățean străin (deși român ca și voi), care nu poate închide ochii la multe dispute/probleme prin care trece societatea din România.

Cu respect,

Răzvan de la Chișinău.


Musafir

#3003 Re:

2015-02-01 20:52

#3001: -  

Din Paragraful 19 din decizie:

„Sub acest aspect, manifestarea libera a optiunilor implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in sensul frecventarii disciplinei Religie, iar nu consimtirea tacita sau refuzul expres. Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constitutionale referitoare la libertatea constiintei si a religiei aplicabile in domeniul invatamantului religios trebuie sa aiba intotdeauna un sens pozitiv (persoana alege sa studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege sa nu studieze religia), intrucat in cea de-a doua ipoteza persoana este prezumata ca manifestand deja optiunea de a studia(?????????????), fiind nevoita sa actioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu.”

Din Paragraful 21 din decizie:

„Aceasta obligatie este realizata in situatia in care statul vegheaza la respectarea acestor libertati, consacrand posibilitatea parintilor, reprezentantilor legali ai elevilor minori, respectiv posibilitatea elevilor majori, de a solicita participarea la orele de religie.”


Musafir

#3004 Re: Re:

2015-02-01 21:08

#3003: - Re:  

 și dacă găsim clasa plină de elevi și în orar este religie ce înțelegem?


Musafir

#3005 Re: Biblia - o carte de ficțiune instigatoare la ură

2015-02-01 21:14

#3002: Răzvan Chirița - Biblia - o carte de ficțiune instigatoare la ură 

 dumneavoastră v-ați format într-o țară comunistă punctul acesta de vedere era al securiștilor și  comuniștilor referitor la biserică și la credință. nu aduceți nimic nou ca concepție comunistă și ateistă privind istoria bisericii și spiritualitatea creștină. o priviți doar prin prisma materialismului dialectic. explicați creștinismul doar prin exemple negative ,interese economice și politice ale înaintașilor ,pe Hristos îl priviți ca o simplă persoană istorică nici decum fiul lui Dumnezeu. considerați minciuni scrierile bibliei. specific ateismului. să vedem în ce direcții o ia omenirea folosind valorile creștine sau cele comuniste materialismului dialectic. adică există doar materia spirit nu există.

e un punct de vedere comunist ateist negați credința și mai faceți și generalizări nefondate asupra României cum că România din țară ortodoxă a devenit un fel de populație sincretistă unde ortodoxia s-a diluat. și deci nu-și mai are rostul din punctul dumneavoastră de vedere. aberații . duceți lumea în eroare ce urmăriți?


Musafir

#3006

2015-02-01 21:28

Din Paragraful 19 din decizie:

„Sub acest aspect, manifestarea libera a optiunilor implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in sensul frecventarii disciplinei Religie, iar nu consimtirea tacita sau refuzul expres.  explicație consimțire tacită. adică trebuie  să se exprime  verbal dacă participă sau nu.


Musafir

#3007

2015-02-01 21:30

de aceea este nevoie de lege pentru ca să nu mai interpreteze fiecare cum îi vine decizia. și gata.


Musafir

#3008 Re: Biblia - o carte de ficțiune instigatoare la ură

2015-02-01 21:31

#3002: Răzvan Chirița - Biblia - o carte de ficțiune instigatoare la ură 

 Răzvan de la Chişinău,

Se cunoaşte că nu ai avut posibilitatea să cunoşti ortodoxia cu adevărat. Eşti molipsit de ateism. 

Presupun că nici n-ai citit nu Vechiul, ci Noul Testament. Altfel nu ai fi postat această afirmaţie  Biblia - o carte de ficțiune instigatoare la ură . Dimpotrivă, este plină de iubire.

Apoi se vede că te-ai adăpat din şuvoiul ateist, care numai tolerant nu se poate numi.

Nu cunoşti nici faptul că in România cultele recunoscute au aceleaşi drepturi. 

„Dacă religia a dobândit prin crime și teroare privilegiile pe care le are, atunci să se găsească cineva care ar stopa acest lucru prin mijloace pașnice.”

Aici chiar ai întrecut măsura: de Holocaustul roşu ai uitat, de Gulag, de biserici dărâmate, de clerici, monahi, credincioşi închişi în temniţele ateiste ai uitat?

Şi mai informează-te: aproape toate statele din UE au religia, sub diverse forme în programa şcolară.

Spiritualitatea creştină este un element de cultură în primul rând. Apoi Biserica a fost legată de istoria şi cultura poporului român. Fără rădăcini ne pierdem. Alţii ne manipulează cum vor.

După 45 de ani de ateism, HRISTOS ARE DREPTUL SĂ FIE CUNOSCUT şi să facă parte din viaţa noastră.

Martirii noştri se întorc în mormânt să ştie că noi luptăm împotriva Lui.Şi cei din închisori şi cei din decembrie 1989.

Ortodocşi sunt toleranţi faţă de alte religii, faţă de atei.

Invers văd că nu se poate.

Ne-am recâştigat un drept de a avea religia în şcoli. Este un drept constituţional.


Musafir

#3009 Re:

2015-02-01 21:36

#3000: -  

 Corect!


Musafir

#3010 Re: Re # 2995

2015-02-01 21:53

#2998: - Re # 2995 

 Dragul meu, înţelesul este altul. În general percepţia este că preoţii trebuie să fie sfinţi. Ei nu sunt, sunt doar nişte oameni. Au dor de Dumnezeu, îi slujesc Lui, au HARUL hirotoniei, au o misiune foarte grea, dar sunt oameni, cu greutăţi şi neputinţe. Ce vroiam să spun este că SE LOVEŞTE ÎN BISERICĂ ŞI MAI ALES ÎN PREOŢI. ORICE LUCRU, ABSOLUT ORICARE, ŞI CÂT DE BUN AR FI EL, ESTE RĂSTĂLMĂCIT şi se aruncă cu noroi.

Vroiam să spun că şi NOI, fiecare dintre noi suntem mădulare ale Bisericii. Şi noi avem obligaţia de a fi buni şi să tindem spre sfinţenie. Nu o facem, ne considerăm ortodocşi, chipurile, unii dintre noi nu mergem la biserică, ci doar avem o idee vagă despre ce înseamnă Biserica. Dar PRETINDEM ca preoţii să fie sfinţi. Şi în acest demers, aruncăm cu noroi în Biserică.

N-am nimic cu ura. Dimpotrivă. Dar ştiu ce se întâmplă prin cancelarii, şi de asemenea câtă dezbinare s-a creat prin această decizie. Atât în şcoli cât şi în mass-media.

Şi cunosc foarte bine efortul preoţilor de a-şi face MISIUNEA. Şi-i apreciez mult mai mult decât ai înţeles tu...

Este drept, comentariul meu anterior a fost scris de pe telefon, şi n-am avut timp să-l recitesc şi să-i dau cel mai bun mesaj.

Avem nevoie de pace, de respect şi de înţelegere.

Scuze dacă s-a înţeles altceva...


Musafir

#3011 Re:

2015-02-01 22:13

#3006: -  

 Citeşte mai atent paragraful 19 şi 21 din decizie. Ea arată în mod expres exercitarea opţiunii pentru a face religia. Această opţiune poate fi numai în scris. 

Nu vreau eu aşa, nu sunt de acord nici cu unele argumente din decizie, dar aşa scrie. Negru pe alb.

Decizia dezbate constituţionalitatea următoarelor articole din legea învăţământului:

„ Art. 9 alin. (1) si (2) din Legea nr. 84/1995: „(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.

(2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. in mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.”

- Art. 18 alin. (1) si (2) din Legea nr. 1/2011: „(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. in acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. in mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.”

Ce este cu albastru, decizia CCR admite ca fiind constituţional, iar celelalte sunt, după înţelegerea mea, neconstituţionale.

 


Musafir

#3012

2015-02-02 09:50

eu zic că este nevoie ca parlamentul să refacă legea învățământului și să pună în acord decizia ccr ului cu legea . asta ca să nu mai interpreteze fiecare cum îi convine lui. după interesul lui. deși ccr-ul a decis ceva clar că două articole nu sunt constituționale punct. cererea dacă e vorba de așa ceva trebuie făcută de ambele părți și cei ce vor și cei ce nu vor ca să se respecte egalitatea cetățenilor în fața legii. deci și ateii și religioșii sunt egali în fața constituției a legii a statului. nu unii fac ceva și alții altceva cu legi speciale . trăim deocamdată într-un stat de drept. mărul discordiei va fi aceaqstă cerere că de aici a plecat fitilul pe care l-au băgat cei ce au intenționat să facă această tulburare cu ora de religie în societate. dușmanii României ei fac dezbinări. asta e limpede.


Musafir

#3013

2015-02-02 09:57

România are dușmani și a avut de când s-a format ca stat . trebuie să fim conștienți toți de asta. dușmanii dezbină sub orice formă orice cale de dezbinare pentru ei este un câștig. de aceea suntem unde suntem . și fiecare este responsabil ca român de soarta României și de istoria ei. mare grijă cu ce alegem și pe cine.


Musafir

#3014 Re:

2015-02-02 15:49

#3012: -  

 De acord cu tot ce ați scris! 


Musafir

#3015 Re:

2015-02-02 16:25

#3012: -  

 Daca unii nu vor ca copii lor sa invete lucruri bune la ora de Religie,sa stea  acasa,si pe ceilalti sa lase in pace.ORA DE RELIGIE  ESTE FOARTE BUNA PENTRU COPII.Numai vrem EDUCATIE IN SCOALA fara ora de RELIGIE


Musafir

#3016

2015-02-04 15:34

sunt deacordcu predarea religiei mai departe

Musafir

#3017

2015-02-04 17:35

Un rol important pentru pastrarea religiei in scoli revine preotilor.Depinde de fiecare preot cum stie sa-si atraga oamenii,atat cei mari cat si copii, incat acestia sa simta ca pe o necesitate dorinta de a afla mai multe despre religia ortodoxa si valorile omului credincios.

Musafir

#3018

2015-02-05 08:26

sa nu fie religia scoasa din scoli

Musafir

#3019 Re:

2015-02-05 17:40

#3017: -  

 Nu numai despre religia ortodoxa este vorba.Si in mai multe scoli predau profesori de religie,nu Preoti.Este foarte bine ca copii au acest drept de a fii crescuti cu religie la Scoala,pentruca nu toti parintii au timp de a ocupa cu copii ca sa fie crescuti religiios!


Musafir

#3020

2015-02-06 14:18

IMI PLACE RELIGIA ! ESTE FOARTE NECESARA !
Un cetatean....

#3021 Anti Biserica!

2015-02-06 15:22

Religia in scoala este o forma de primitivism,responsabil pentru nivelul urias de indobitocire in randul societatii Romanesti!Voi inainta o petitie prin care voi cere SCOATEREA IN AFARA LEGII A BISERICII ORTODOXE ROMANE!Biserica Ortodoxa Romana este o povara pentru Romania,un obstacol in calea modernizarii si emanciparii populatiei.Oare de ce in tarile dezvoltate si civilizate,procentul ateilor este aproape de 90%?Si de ce in tarile sarace,subdezvoltate,corupte si necivilizate precum Romania,procentul ,,credinciosilor'' este de peste 90%?

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2015-02-06 16:57


Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2015-02-06 16:58


Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2015-02-06 17:35



Musafir

#3025 Re: Anti Biserica!

2015-02-06 17:38

#3021: Un cetatean.... - Anti Biserica! 

 De ce oare sunteți atât de virulenti voi astia anti? Nu cumva cu voi este o problemă?  Drepturile omului, libertate, toleranță sunt vorbe pe care le urlați din toți rărunchii când este vorba de liber cugetatori și de drepturile lor. Ceilalți sunt pentru voi doar niște dobitoci, care trebuie doar anihilați. 

Nu vi se pare că voi sunteți fundamentalistii, extremiștii?