Votati pentru mentinerea religiei in scoli


Musafir

/ #3011 Re:

2015-02-01 22:13

#3006: -  

 Citeşte mai atent paragraful 19 şi 21 din decizie. Ea arată în mod expres exercitarea opţiunii pentru a face religia. Această opţiune poate fi numai în scris. 

Nu vreau eu aşa, nu sunt de acord nici cu unele argumente din decizie, dar aşa scrie. Negru pe alb.

Decizia dezbate constituţionalitatea următoarelor articole din legea învăţământului:

„ Art. 9 alin. (1) si (2) din Legea nr. 84/1995: „(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.

(2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. in mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.”

- Art. 18 alin. (1) si (2) din Legea nr. 1/2011: „(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. in acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. in mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.”

Ce este cu albastru, decizia CCR admite ca fiind constituţional, iar celelalte sunt, după înţelegerea mea, neconstituţionale.