Cerem instituirea limitei de viteză de 30 km/h în centrul istoric al orașului Chișinău și în preajma instituțiilor de învățământ!

Noi, reprezentanții organizațiilor de specialitate, activiști civici și locuitori ai orașului Chișinău, constatăm o scădere a nivelului siguranței rutiere pe străzile din oraș.

Acest fapt este confirmat de rapoartele oficiale ale Inspectoratului Național de Securitate Publică, care constată o creștere semnificativă atât a numărului de accidente cât și a numărului de persoane decedate și traumatizate. Principala cauză a accidentelor rutiere în orașul Chișinău este viteza de circulație a automobilelor neadecvată vizibilității, condițiilor și situației rutiere urbane.

Studiile internaționale în acest domeniu au demonstrat că pentru un pieton sau un ciclist, riscul de deces sau vătămări grave în cazul unei coliziuni rutiere cu un vehicul ce se de plasează cu o viteză mai mare de 30 km/h crește exponențial.

Astfel, viteza maximă recomandată pentru străzile urbane cu trafic mixt (automobile, pietoni, bicicliști) este de 30 km/h [1].

Picture_1.png

Având în vedere că în perimetrul străzilor Mateevici, Mihai Viteazu, Albișoara și Ismail se atestă cea mai mare concentrație de școli, universități, clinici, spitale, sedii de instituții comerciale și administrative, această zonă reprezintă cel mai mare risc de accidentare a participanților vulnerabili la trafic.

De asemenea, reducerea regimului de viteză în orașele din Europa, Asia sau America Latină demonstrează că străzile cu regim de viteză redusă nu doar asigură siguranța rutieră dar și încurajează mobilitatea activă (mersul pe jos, deplasarea cu bicicleta).

De asemenea, străzile cu 30 km/h reduc emisiile de gaze de eșapament, poluanți atmosferici și nivelul zgomotului din trafic [2].

Datorită suprafeței plate și conexiunii dintre parcuri, sectoare locative, instituții publice și stații majore de transport public, centrul istoric al orașului Chișinău reprezintă zona cu cel mai mare potențial pentru dezvoltarea mobilității active și a transportului alternativ (biciclete, trotinete, transport electric).

Iar reducerea limitei de viteză este esențială pentru a încuraja oamenii să meargă mai mult pe jos sau cu bicicleta. Astfel, având în vedere cele expuse, solicităm ca pe străzile cuprinse în perimetrul străzilor Mateevici, Mihai Viteazu, Albișoara și Ismail să fie instituită limita de viteză maximă admisibilă de 30 km/h.

307.jpg

În vederea realizării acestui obiectiv propunem spre realizare următoarele măsuri:

1.     Reproiectarea schemei de organizare a circulației rutiere în zona centrului istoric cu instituirea limitei de viteză de circulație a automobilelor maximă admisibilă de 30 km/h pe străzile din perimetrul străzilor Alexei Mateevici (inclusiv), Alexei Sciusev (inclusiv), Mihai Viteazul, Albișoara și Ismail, cu instalarea semnelor de circulație și a marcajului corespunzător, conform Regulamentului Circulației Rutiere al RM.

2.     Reproiectarea schemelor de organizare a circulației rutiere în perimetrul străzilor A. Mateevici (inclusiv), A. Sciusev (inclusiv), Mihai Viteazul, Albișoara și Ismail cu prevederea măsurilor de calmare a traficului, precum:

·      Reducerea lățimii benzilor de circulație la 3 - 3,25 metri, cu excepția benzilor dedicate circulației a transportului public și amenajarea din contul spațiului obținut a parcajelor și/sau a pistelor pentru cicliști.

·      Semaforizarea tuturor intersecțiilor din zona centrală cu flux sporit de circulație a automobilelor.

·      Securizarea tuturor trecerilor pietonale din intersecțiile cuprinse de perimetrul străzilor A. Mateevici, A. Sciusev, Mihai Viteazul, Albișoara și Ismail prin reducerea razei curburii intersecțiilor, amenajarea trecerilor pietonale denivelate, șicanelor, speedbump-urilor și insulițelor de refugiu, conform recomandărilor Ghidului de Design al Străzilor din Chișinău[3], Asociației Internaționale a Oficialilor din Domeniul Transportului NACTO[4] și Cadrului politic al Uniunii Europene privind siguranța rutieră 2021-2030 - Următorii pași către „Vision Zero”[5].

·      Identificarea și delimitarea prin marcaj și semnalizare a parcajelor (parcărilor pe carosabil) pe toate străzile din perimetrul menționat și interzicerea expresă și penalizarea parcării automobilelor pe alte spații decât cele amenajate pentru parcare.

·      Iluminarea tuturor trecerilor pietonale din zona centrală și asigurarea aplicării marcajului și semnalizării corespunzătoare pe toată durata anului.

·      Amenajarea benzii dedicate pentru transport public și bicicliști pe bd. Ștefan cel Mare și eliminarea parcajelor amenajate pe și din contul trotuarelor pe acest bulevard.

3.     Reconstrucția trecerilor pietonale din preajma școlilor și grădinițelor din zona centrală cu aplicarea măsurilor fizice de calmare a traficului (șicane, trecere denivelată, insulițe de refugiu, semafor).

Instituirea regimului de viteză de 30 km/h pe străzile din centrul istoric al orașului Chișinău ar contribui esențial la asigurarea securității circulației rutiere, pietonale și de bicicliști în zona centrală a orașului și la reducerea riscului de accidentare a pietonilor și bicicliștilor pe aceste străzi.

De asemenea această măsură ar demonstra că autoritățile locale și centrale din Chișinău prioritizează viața și sănătatea participanților vulnerabili la trafic și susțin dezvoltarea și mobilitatea urbană durabilă.

https://www.who.int/publications/i/item/speed-management-a-road-safety-manual-for-decision-makers-and-practitioners [1] https://www.unroadsafetyweek.org/uploads/clickdownbox_tab/policy_brief.pdf [2] https://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=27001&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Ghidul-de-Design-a-Strazilor-din-Chiinau [3] https://nacto.org/publication/urban-street-design-guide/ [4] https://ec.europa.eu/transport/road_safety/home_en  [5]


Virginia Mandalac    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Virginia Mandalac va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...