DEMOLARE GARAJE ÎN CÂMPIA TURZII

Contactați autorul petiției

raspuns primar

2022-02-12 16:21:26

SCAN0307_clar.jpgSCAN0308_clar.pngSCAN0309_clar.pngSCAN0310_clar.png


BERAR IONEL

SCRISOAREA ADRESATA PRIMARULUI IN LUNA IULIE 2021

2022-02-08 05:49:25

Scrisoarea mea astazi !

In zilele urmatoare raspunsul !

Au semnat initial 347 de persoane, intre timp au ramas 219 semnaturi !

Nr.19672 din19.07.2021

DOMNULE PRIMAR,         

  Subsemnatul Berar Ionel, domiciliat în CÂMPIA TURZII, vă adresez aprecierea și respectul meu pentru bunele intenții și pentru tot ceea ce ați făcut bun pentru cetățenii acestui municipiu.      

     Referitor la Proiectul de Hotărâre numărul 14996 din data de 28.05.2021 ar fi multe lucruri de analizat, pe care o să încerc să le sintetizez în continuare, fără a avea pretenția că le voi epuiza sau a faptului că am avut acces la toate informațiile necesare unei bune analize.     

      Cetățenii municipiului v-au ales pentru a-i reprezenta și pentru a le apăra și garanta drepturile și libertățile cetățenești, inclusiv pentru a veghea să nu fie luate decizii și hotărâri ale consiliului local care să afecteze pe cetățenii acestui municipiu.   

        În studiul realizat de firma LIDEEA DEVELOPMENT ACTIONS S.R.L. privind proiectul „Reactualizare Plan de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2026”(denumit în continuare PMUD) pentru municipiul CÂMPIA TURZII, vol.1, realizat pe parcursul anului 2020, pe baza chestionării a 40 de angajați ai Primăriei municipiului și a 80 de cetățeni ai municipiului au fost analizate mai multe aspecte ale vieții economico-sociale din Municipiul Câmpia Turzii.           La pagina 9 al studiului respectiv este o hartă foarte sugestivă din care poate vedea că în Municipiul Câmpia Turzii sunt suprafețe disponibile, intravilane și extravilane în care se pot amenaja parcări moderne, evident cu costurile aferente, dar care pot fi recuperate prin taxele de parcare instituite pe zonele de parcare noi.      

     Din Graficele 1, 2 și 3  de la pagina 43 a PMUD vol.1 se poate constata un proces continuu de scădere al populației de reședință și urbane a Municipiului, proces care conform aceluiași studiu este ireversibil datorită numărului de locuri de muncă din zonă, ceea ce va reduce și numărul de autovehicule actuale.           Din Graficele 4, 5 , 6 și 7 din același studiul, de la pagina 46, în conformitate cu concluziile studiului de la aceeași pagină, populația orașului va continua să îmbătrânească, ceea ce va duce inevitabil și la scăderea posesorilor de permis de conducere, având ca efect  scăderea numărului autovehiculelor prin casare sau vânzare în alte localități.     

      Conform tabelului 16 de la pagina 49, numărul salariaților la nivelul municipiului a scăzut constant, chiar dramatic, de la 9317 angajați în anul 2007 la 4166 în anul 2018, înregistrând o scădere de peste 40%, populația ocupată fiind doar de 27% din populația municipiului, puterea de cumpărare fiind și ea practic în scădere, iar posibilitatea de achiziție de noi autovehicule fiind mult diminuată.      

     Din considerentele de mai sus numărul autovehiculelor va scădea în zona municipiului, care cumulat cu noile locuri de parcare de pe suprafețele disponibile(nefolosite în prezent), va asigura necesarul de locuri de parcare pentru autovehiculele din MUNICIPIU.     

      De altfel la punctul 14 din tabelul 21 de la pagina a PMUD este prevăzut: ”Amenajarea parcare parc municipal, existenta având o suprafața de 6345 mp” ceea ce denotă valabilitatea existenței unor suprafețe pentru amenajarea unor parcări noi în anul 2021 (aproximativ 300 de locuri de parcare!), cu plată propunerea mea, pentru a recupera cheltuielile aferente investițiilor.         

  La punctul 2.2.4 a PMUD vol.1, pagina 75, se face o analiza complexă a situației locurilor de parcare din MUNICIPIUL CÂMPIA TURZII,  existând 767 de parcări publice fără plată, unde se află destule autovehicule abandonate sau sunt parcate autovehicule de mare tonaj(și dimensiuni mai mari!).Trebuie introdusă parcarea cu plată și pe locurile publice pentru a descuraja ocuparea lor cu autovehicule abandonate și crearea la intrarea în municipiu a unor parcări speciale pentru autovehiculele de mare tonaj.     

      Parcările noi amenajate în afara orașului sunt o soluție viabilă și pentru persoanele din afara municipiului care sosesc cu autovehicule, de unde pot ajunge în municipiu folosind liniile de transport urbane cu autobuze electrice, care fiind promisiunea dumneavoastră domnule PRIMAR sunt convins că se vor înființa. Se va reduce astfel poluarea fonică și a aerului, se va descongestiona traficul auto în MUNICIPIU, se vor putea colecta mai bine deșeurile, se vor reduce accidentele de circulație.    

       La punctul 2.2.4 a PMUD vol.1, pagina 75, se specifică existența a 365 de locuri de parcare neamenajate, încă o soluție pentru mărirea locurilor de parcare.       

    La pagina 120 aPMUD vol.1, pagina 120 se specifică : ”Indicele actual de motorizare la nivelul anului 2020 (cca. 195 autoturisme / 1000 locuitori) este unul mediu sub valorile naționale (250 autoturisme / 1000 locuitori), regionale (247 autoturisme / 1000 locuitori) și județene (273 autoturisme / 1000 locuitori), față de cele de la nivelul anului 2016 când valorile pentru indicele de motorizare era de cca. 180 autoturisme / 1000 locuitori (fiind unul mediu) sub valorile naționale (247 autoturisme / 1000 locuitori), regionale (246 autoturisme / 1000 locuitori) și județene (273 autoturisme / 1000 locuitori)” indicele actual de motorizare la nivelul anului 2020 este mediu, studiu care nu ține cont de vechimea autovehiculelor și a faptului că numărul acestora se va reduce în următorii ani ca urmare a restricțiilor privind poluarea aerului, restricții care vor determina retragerea din circulație a autovehiculelor poluante și implicit casarea acestora.      

     La punctul 4.6 ”DIAGNOSTIC GLOBAL” se precizează : ”Parcările de reședință, acolo unde procesul de demarcație și alocare pentru locuitori a început, sunt suficiente și accesibile. Există totuși zone unde parcarea se realizează ad-hoc, pe spațiul public și terenuri fără funcțiune, contribuind la o imagine incoerentă a zonelor. Pe arterele comerciale principale și în arealul centrului civic, lipsa unei politici pentru staționare cu plată conduce la utilizarea abuzivă de lungă durată a locurilor de parcare ideale pentru staționare temporară (cumpărături, acces la instituții, etc), diminuând atractivitatea spațiului urban.”           Parcările de reședință sunt suficiente și accesibile, există zone unde se parchează pe terenuri fără funcțiune(și unde pot fi amenajate locuri de parcare!), lipsa unei politici pentru staționare cu plată conduce la utilizarea abuzivă de lungă durată a locurilor de parcare, deci domnule PRIMAR sunt soluții la îndemână pentru a asigura un număr de locuri de parcare suficiente.     

      „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană aMunicipiului Câmpia Turzii 2021-2027”, aprobată prin HCL 67 din 27.05.2021, la pagina 91, în urma chestionării eșantionului ales de 80 dintre cetățenii orașului, s-au conturat prioritățile : ”În opinia oamenilor intervievați, ordinea problemelor este următoarea: - asfaltarea drumurilor; - curățenia; - locurile de muncă; - persoanele sărace; - protecția mediului.” care în urma suprapunerii cu prioritățile semnalate de cei 40 de angajați în Primăria Municipiului CÂMPIA TURZII, au generat prioritățile municipiului : - oferta de locuri de muncă - situația drumurilor - curățenia - dotarea spitalului și a policlinicii - siguranță pe stradă.    

       Cele mai importante trei proiecte identificate de respondenți au în vedere modernizarea infrastructurii sanitare, atragerea investitorilor și curățenia.           Spitalul Municipal Câmpia TURZII nu are o secție ATI pentru cei infectați cu virusul SARS-CoV-2, problema gunoaielor menajere și mai ales a colectării selective este pe departe de a fi rezolvată, locurile de muncă sunt puține și slab salarizate ce determină exodul tineretului spre alte orașe și țări, depopularea orașului și îmbătrânirea populației, iată temele majore ale cetățenilor care sunt convins că sunt și ale dumneavoastră domnule PRIMAR.           Din graficul de la pagina 92 se poate observa că doar 2% din cei intervievați au considerat că există o problemă a parcărilor.    

       Apreciez fișa de proiect 16 privind ”Îmbunătățirea capacității de reacție a populației în situații de urgență”, având ca obiectiv ”OS 2.3: Adaptarea la schimbărileclimatice și situații de risc”, adică preocuparea Consiliului LOCAL și al dumneavoastră pentru schimbările climatice și factorii de risc(grindină, vijelii, posibile tornade etc.), dar ce vor face locuitorii Municipiului a căror garaje vor fi demolate și vor avea mașinile avariate de aceste fenomene extreme ? De acord, nu toată lumea are garaje și există deja autoturisme expuse pericolului de a fi avariate de factorii de risc climatice (unde nu am inclus și radiațiile solare pe timpul zilelor toride de vară), dar de ce să fie mai multe autovehicule expuse prin demolarea garajelor ? Repararea sau înlocuirea autovehiculelor avariate se va face pe cheltuiala cetățenilor păgubiți fiindcă Primăria nu va avea banii necesari să suporte vreodată reparațiile sau înlocuirile autovehiculelor !           De acord cu art.1 (1) din proiectul de hotărâre nr. 14996 din 28.05.2021 privind aprobarea desființării construcțiilor cu caracter provizoriu, având destinația de garaje și magazii, cu inserarea unui nou punct la art. 1: ”ART.1(3). Primăria Municipiului Câmpia Turzii va identifica prin serviciile de specialitate terenuri intravilane disponibile care să fie închiriate cetățenilor a căror garaje și magazii urmează a fi demolate pentru construirea de garaje și magazii. Demolarea nu va începe înaintea finalizării garajelor și magaziilor pe noile locații”.    

       După anul 1990, prin cerința PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI CÂMPIA TURZII, garajele nou construite (nu știu de magazii!) au trebuit să fie din structuri de beton, astfel că demolarea și/sau relocarea unui garaj de beton poate duce la distrugerea structurilor din beton, ceea ce poate determina practic cheltuieli ca la o construcție nouă, cheltuieli suportate tot de cetățenii a căror garaje trebuie demolate. De aceea trebuie să fie bine fundamentată demolarea și/sau relocarea unor garaje din beton, ar fi nefundamentat de exemplu ca pe locul garajului să se amenajeze un loc de parcare : s-ar construi tot un loc de parcare(1 garaj=1 loc de parcare), suma încasată de pe urma parcării nu ar fi mai mare decât chiria plătită de cel ce deține garajul. Dacă dumneavoastră personal considerați că suma plătită de cei care dețin garaje pentru chiria terenului pe care se află garajul este prea mică, propuneți CONSILIULUI LOCAL mărirea sumei până la valoarea pe care o considerați necesară.       

    Legat de demolare (art.6 din proiectul de hotărâre nr. 14996 din 28.05.2021 privind aprobarea desființării construcțiilor cu caracter provizoriu, având destinația de garaje și magazii) se creează o inechitate între cei care dețin garaje din lemn sau tablă față de cei care le-au construit din structuri de beton ca urmare a cerinței PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI CÂMPIA TURZII de după anul 1990. Va fi o diferență mare de cost pentru demolare, plus că cei cu garaje de beton vor trebui să găsească firme specializate pentru demolare, firme care vor profita de situația creată și vor percepe prețuri exorbitante. De altfel nici PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CÂMPIA TURZII nu va avea logistica necesară pentru a demola atâtea garaje, vor apela tot la firme externe PRIMĂRIEI,  așa că și în acest caz cetățeanul va trebui să plătească sume exorbitante.       

    Art.6 ar trebui modificat și să fie specificat un plafon maxim plătit de cetățeanul care are garaj din structuri din beton pentru demolarea garajului, stabilit de serviciile de specialitate ale PRIMĂRIEI, pe baza unor calcule realiste și nu majorate pentru diferite motive, iar eventuala diferență să fie suportată de BUGETUL LOCAL.      

     Domnule Primar, dărâmați garajele conform art. 6 dar cum recuperați banii ? Oare toți cetățenii vor avea banii necesari ? Recuperarea datoriilor se face prin HOTÂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ, știți mai bine ca mine sunteți de profesie avocat, la cât de aglomerate sunt JUDECĂTORIILE acest lucru va dura ceva timp, iar banii PRIMĂRIEI se pot termina ! Ce veți face, veți crește impozitele și taxele pentru cetățenii buni platnici ? Iar celor care nu plătesc veți  ajunge să le trimiteți executorul judecătoresc să le confiște bunurile sau locuințele ? Și cei rău platnici sunt tot cetățenii MUNICIPIULUI pe care îl conduceți ! Iar dacă persoanele rău platnice sunt în străinătate va fi și mai grea recuperarea datoriilor !       

    Pe toată planeta PÂMÂNT, în Europa, în Romania, și implicit și la CÂMPIA TURZII problema deșeurilor și a protecției mediului este foarte serios tratată. Ce vor face cu deșeurile rezultate în urma demolării garajelor și magaziilor cetățenii ? Vor trebui să apeleze la firme specializate, să plătească sume serioase pentru transportul și depozitarea deșeurilor, care sunt mult mai mari la cei care au garaje din beton (altă discriminare care rezultă în urma deciziei de demolare !), care cetățeni pierd oricum investiția făcută cu ocazia construirii garajelor ! Vă propun că în cuprinsul proiectului de hotărâre nr. 14996 din 28.05.2021 privind aprobarea desființării construcțiilor cu caracter provizoriu, având destinația de garaje și magazii, să fie un articol distinct în care să se precizeze că preluarea, transportul și depozitarea deșeurilor rezultate în urma demolării garajelor și magaziilor să fie suportate de la bugetul local, adică de PRIMĂRIE ! Aveți servicii specializate în acest sens, Compania de salubritate, pentru ce le plătim noi cetățenii acestui municipiu ?    

       Protecția mediului este importantă, dar sănătatea cetățenilor MUNICIPIULUI CÂMPIA TURZII este și mai importantă ! În garaje se află anvelope de schimb pentru autovehicule conform sezonului(vara, iarnă) unii cetățeni având două autovehicule cu 2 seturi de anvelope în garaj. Sunt destule apartamente care nu au boxe sau pod la blocul din care fac parte, iar chiar dacă au balcon nu se pot depozita anvelopele acolo ! De ce ? Conform Theodoros Grigoratos și Giorgio Martini (2014). "Emisii care nu sunt legate de trafic. Uzura frânelor și a anvelopelor PM" de la Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene Institutul de Energie și Transporturi : ”O gamă largă de produse chimice se găsește în anvelopele vehiculelor, în funcție de standardele de performanță cerute și de compania producătoare. S-a raportat că o anvelopă comercială pentru pasageri, de dimensiuni comune, conține aproximativ 30 de tipuri de cauciuc sintetic, 8 tipuri de cauciuc natural, 8 tipuri de negru de fum, cablu de oțel pentru curele, poliester și fibră de nailon, sârmă de oțel și 40 diferite produse chimice, ceruri, uleiuri, pigmenți, silice și argile”      

     Este exclusă depozitarea lor în spațiile unde cetățenii MUNICIPIULUI CÂMPIA TURZII locuiesc ! Dar ce să facă cu ele ? Nu toți cetățenii au prieteni la care să le ducă ! De aceea vă propun domnulePrimar să inițiați o Hotărâre de Consiliu Local care să prevadă înființarea sau construirea unui spațiu special unde  toți cetățenii care nu au unde depozita anvelopele să o poată face la un preț special, subvenționat sau nu de la bugetul local, cum doriți dumneavoastră și consilierii locali, cu respectarea tuturor normelor internaționale de mediu. Așa veți dovedi că vă doriți cu adevărat protecția mediului ! Sper că nu mai trebuie să subliniez că acest lucru ar trebui făcut și dacă nu veți dispune demolarea vreunui garaj sau vreunei magazii ! Sunt convins că veți găsi cu ușurință mijloacele financiare necesare, cu ajutorul serviciilor de specialitate din PRIMĂRIE, pentru protecția mediului și a sănătății cetățenilor !      

     Domnule PRIMAR ! Am cautat pe site-ul Primăriei Câmpia Turzii raportul  POLIȚIEI LOCALE, aflată în subordinea dumneavoastră, pe perioada 2019-2020, la ședința din data de 24.06.2021, dar nu se afla printre materialele publicate, poate are un regim special ! Dar și fără date concrete se poate constata creșterea infracționalității pe raza MUNICIPIULUI, printre abaterile săvârșite fiind vandalismul, furtul și distrugerea de bunuri. Autoturismele sunt și ele vizate de aceste infracțiuni, fiind mult mai expuse cele care nu sunt în garaje, garaje care sunt în pericol să fie demolate ! Cetățenii care nu au poliță CASCO la autoturism vor trebui să suporte din banii lor infracțiunea comisă asupra autovehiculelor !Iar pentru reîntregirea poliței CASCO după folosire la reparații trebuie tot bani, din bugetul cetățenilor ! Este oportună demolarea garajelor domnule PRIMAR ?    

       Ați afirmat la o ședința de CONSILIU LOCAL din 28.01.2021 că o parte din garaje nu sunt folosite pentru autoturisme ci ca și magazii, cotețe ! Dacă este așa identificați persoanele care nu respectă destinația garajelor cu ajutorul serviciilor de specialitate pe care le conduceți, puteți solicita verificarea garajelor prin notificare prealabilă,  și retrageți dreptul de folosire ! Acesta nu este un motiv să demolați toate garajele ! Ați afirmat atunci că garajele nu ar fi estetice și trebuie demolate ! Poate câteva sunt inestetice se poate solicita proprietarilor să remedieze situația, dar iarăși nu puteți solicita dărâmarea tuturor garajelor pe acest criteriu ! Nu înseamnă că tot ce s-a făcut în Municipiile CLUJ NAPOCA,SIBIU, ALBA IULIA  pe care le dați exemplu,  este bine și trebuie să facem și în CÂMPIA TURZII la fel(cumnatul meu din Alba Iulia are mașina tot zgâriatăde când nu mai are garaj), se poate analiza constructiv și nu distructiv situația cu garajele. Iar feedback-ul cu reacția cetățenilor, pe care l-ați primit prin mesaje sau rețele de socializare, amintit în aceeași ședință a CONSILIULUI LOCAL, privind faptul că toți au preferat parcarea și nu garajul este fals cel puțin pentru semnatarii petiției de solicitare a opririi demolării garajelor. Au fost persoane care nu au vrut să semneze petiția din frică față de dumneavoastră ( ar trebui să vă bucure că le este frică de PRIMAR !?), iar alți cetățeni nu cred că veți demola garaje, așa bine sunt de informați cu intențiile PRIMĂRIEI, ce să mai vorbim de consultare publică ?     

      În ZIARUL 21.ro, într-un articol apărut pe 31.01.2021, ați afirmat într-un interviu dat acestui ziar: „Sunt posesori de mașini care au câte două, trei locuri de parcare și câte un garaj, dacă nu două, iar alții nu au deloc.” PERFECT ! Evidența cine o ține ? Și la locurile de parcare atribuite și la garaje, dar și la numărul mașinilor deținute de cetățeni ? PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CÂMPIA TURZII prin serviciile de specialitate, evidență care este actualizată fiindcă se plătesc taxe și impozite ! Dacă numărul parcărilor și garajelor este mai mare decât numărul mașinilor atunci se retrage dreptul de închiriere pentru a fi cel mult egalitate și se atribuie locul de parcare sau garajul altui cetățean care îndeplinește condițiile legale! Simplu domnule Primar,  iar acesta nu este un motiv fundamentat pentru a solicita demolarea garajelor ! De acord cu digitalizarea locurilor de parcare, dar existența garajelor nu împiedică acest proces modern la care ați făcut referire în interviul acordat, nu este un argument viabil pentru demolarea garajelor.       

    Domnule Primar, departe de mine de a mă opune modernizării orașului și repet vă respect și aveți admirația mea pentru ce ați făcut pentru acest municipiu. Este greu să gestionați multitudinea de probleme ale orașului, mai ales cu resurse bugetare limitate, tocmai de aceea știu că aveți capacitatea de analiză și experiența necesară (nu sunteți la primul mandat de PRIMAR)  de a stabili prioritățile orașului și mai ales ceea ce este mai bine pentru cetățeni, mai ales pentru cei care locuiesc într-un apartament sau garsonieră dintr-un bloc, care nu au o curte unde să își construiască un garaj.      

     Aceasta scrisoare conține propuneri, sugestii sau opinii privindproiectul de hotărâre nr. 14996 din 28.05.2021 privind aprobarea desființării construcțiilor cu caracter provizoriu, având destinația de garaje și magazii, nu am pretenția că dețin adevărul absolut, nu mi-am propus să vă jignesc sau să vă fac reproșuri, sper că am folosit o exprimare  adecvată chiar și atunci când nu am fost de acord cu unele afirmații ale dumneavoastră, repet vă respect și dacă am greșit cu ceva  îmi cer scuze.Eu nu mă prea descurc cu redactarea unei scrisori și sper să demonstrați că nu trebuie să ne fie frică de dumneavoastră, Primarul Municipiului CÂMPIA TURZII, alesul nostru, fiindcă vă doriți binele orașului ca și noi cetățenii , fiindcă dialogul și schimbul de păreri sunt un lucru democratic, iar noi trăim într-o ROMÂNIE democratică !                 

  18.07.2021                                                              Cu stimă,    Ionel BERAR       


BERAR IONEL

Am redactat o scrisoare către primar

2021-07-17 22:29:14

Bună ziua,

Am redactat o scrisoare către PRIMAR.

O să vă comunic răspunsul !


BERAR IONEL

Situație petiție oprire demolare garaje Campia Turzii

2021-02-22 13:19:01

 

    • BUNA ZIUA, 

 

    • VA MULTUMESC PENTRU SUSTINETEA DUMNEAVOASTRA, IMPREUNA PUTEM CERE PRIMARULUI MUNICIPIULUI CAMPIA TURZII SA REANALIZEZE HOTARIREA DE A DEMOLA GARAJELE DIN MUNICIPIU.

 

    • INCA NU AM AJUNS LA 1000 DE SEMNATURI, MOMENT IN CARE VOI CERE O AUDIENTA LA PRIMAR..

 

    • VA ROG SA MAI ANUNTATI PRIETENII DUMNEAVOASTRA DE EXISTENTA PETITIEI SI SA SEMNEZE PETITIA .

 

    • VA MULTUMESC !

 


BERAR IONEL



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...