SCRISOARE DESCHISA CATRE MINISTRUL EDUCATIEI

Domnule Ministru,

Protestam impotriva manierei incorecte si chiar ilegale, de a rezolva problema aparuta la Evaluarea Nationala 2012, examenul de limba romana.

Inainte de a argumenta, va reamintim propria dumneavoastra declaratie:

"Ne-am consultat cu toţi inspectorii şcolari şi specialişti în gramatică. 90% dintre ei recunosc că este o situaţie ambiguă, dar 100% spun că este subiectivă. Ştim că este un subiect ambiguu, dar este greu de schimbat regulile în timpul jocului".

Totodata, afirmati ca fiecare elev va intra la liceul dorit, insa prin masura luata, de a puncta doua variante de raspuns la subiectul in cauza, dezavantajati clar elevii care au raspuns corect.

Este anormal ca sub presiunea strazii sa luati o hotarare de un total neprofesionalism, care poate conduce, in urma unei analizari logice, la urmatoarea situatie: daca sunt doua raspunsuri corecte, ele trebuiau bifate; lipsa a doua marcaje la subiectul mentionat  ar trebui sa atraga dupa sine invalidarea raspunsului pentru toata lumea.

Pe de alta parte, asa cum afirma specialistii pe care ii invocati, propozitia poate fi considerata predicativa, doar in situatii exceptionale, despre care nu poate fi vorba in acest caz: “Elevii care au ales varianta incorectă "predicativă" au încurcat propoziţia principală şi cea secundară între ele. "Este dificultatea răsfoirii" este propoziţia principală, iar "ceea ce mă jenează" este cea secundară. "Dată fiind ordinea cuvintelor şi absenţa unei intonaţii speciale şi a unor indicii suplimentare, răspunsul corect este "subiectivă"", spune Rodica Zafiu, profesor la Departamentul de Lingvistică al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti.

De asemenea, punctul de vedere pe care inspectorii de specialitate din Prahova l-au transmis catre MECTS este acela ca propozitia subordonata din fraza «Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii» este subiectiva. Acestia au argumentat prin faptul ca "prin contragerea subordonatei «Ceea ce ma jeneaza» se obtine un substantiv cu valoare de subiect ("jena"), in echivalenta morfologica si cu numele predicativ din cadrul predicatului nominal din propozitia regenta ("dificultatea"). In asemenea situatie, elementul decisiv il reprezinta topica fireasca de tipul S+P, cu atat mai mult cu cat textul este unul nonliterar.

La randul sau, inspectorul de limba romana Mihai Morar de la Inspectoratul Scolar Prahova a precizat faptul ca subiectul se incadreaza in programa scolara, iar raspunsul corect din punct de vedere stiintific pentru subiectul in cauza este ca propozitia respectiva este subiectiva. "Cei care sustin ca propozitia respectiva este predicativa nu tin cont de topica frazei".

Acestea sunt doar cateva din miile de astfel de argumentari in favoarea variantei corecte.

Prin urmare consideram ca ati “rezolvat” problema pentru 40% dintre candidati dand nastere unei probleme pentru ceilalti 42% care au raspuns corect. Ca atare ati crescut sansele celor 40% scazandu-le pe cele ale celor 42% care au gandit corect si au analizat fraza asa cum a fost data, fara sa-i modifice topica, respectand in acest fel cerinta exercitiului.

Consideram inadmisibil ca la nivel ministerial sa se ia decizii la presiunea unor forumuri pe care posteaza parinti nemultumiti ai unor elevi care, chiar daca bine pregatiti, au gresit in situatia aceasta. Mai mult decat atat, nu este nici  legala modificarea baremului de corectare dupa deschiderea si chiar corectarea lucrarilor.(a fost incalcat art 17, al.11 din metodologia de organizare a acestui exame.

Va atragem atentia ca scuzele precum “greaua mostenire” nu-i  vor ajuta  cu nimic  pe acei elevi carora le puneti viitorul in pericol si consideram ca trebuie sa va asumati responsabilitatea functiei in care va aflati.

Din punctul nostru de vedere, problema nu a fost  in niciun caz solutionata, ci transferata catre cei care au raspuns corect, probabil cu speranta ca parintii acestora nu vor face presiuni asupra ministerului.

Este hilar modul in care a fost gestionata aceasta situatie si in care v-ati prezentat in fata noastra, cu argumente prin care sustineati in doua zile consecutive, doua decizii total diferite.

Suntem cu totii de acord ca subiectul in cauza este cu grad mare de dificultate , dar tocmai acest lucru poate face diferenta la repartizarea in liceele care au un nivel ridicat al mediei de admitere.

Prin urmare va solicitam ca macar in ceasul al doisprezecelea sa dati dovada de profesionalism si verticalitate revenind asupra deciziei si aplicand singura solutie legala : pastrarea baremului initial.

 

Cei 42%