Petitie adresata domnului Nicolae-Liviu Dragnea

Domnule Nicolae-Liviu Dragnea,

Ne adresăm dumneavoastră  in calitate de Președinte al Camerei Deputaților si mai ales in calitate de Președinte al celui mai mare partid  din Romania, votat de cetățenii acestei tări, in speranța împlinirii dreptății  sociale.

Realizarea promisiunilor dumneavoastră de natură socială depinde in mod clar de găsirea resurselor financiare necesare. Aceste resurse există doar că este nevoie de o realocare corespunzătoare.

In sistemul bugetar sunt salarii si pensii lunare de 1.000 lei (chiar si mai puțin) dar si de 40. 000 lei. Recenta mărire a  pensiilor cu 5%  a adus  un supliment de 50 lei celor ce primeau 1000 lei lunar si  2.000 lei celor cu câștiguri de  40.000 lei pe luna. Doar suplimentul adăugat bogaților este dublul  salariului unui profesor debutant.

Care  altă tară din lume acordă pensii uriașe (in continuare mărite), in scop de inbogatire si nu pentru un trai decent?  In Danemarca de exemplu indiferent de salariul si impozitul plătit, pensia fiecăruia este echivalentul a 1000 euro.  Minciuna vehiculata  frecvent este că un drept câștigat nu mai poate fi pierdut. Mamele cu trei copii aveau o pensie de 400 lei  înainte de 1990 . O mai au acum? Ceaușescu putea să fie demis doar de Marea Adunare Natională. A beneficiat de acest drept? Legile se pot schimba ca si drepturile acordate de ele.

Pană la introducerea legii salarizării unitare in sistemul bugetar(așteptată de 25 de ani), cu stabilirea unui raport  rezonabil intre salariul minim si maxim (de exemplu 1-5),  se poate da o Ordonanță de Urgentă cu un conținut simplu de forma:   „In sistemul bugetar nu pot exista salarii si pensii mai mari decât salariul Primului Ministru”  .  Evident, o astfel de lege ar fi atacată in justiție, dar,  așa cum lucrează justiția in Romania,  fără o voința politică suficient de puternică, aplicarea sa ar fi incertă .

A doua variantă, in concordanta cu doctrina si promisiunile PSD  si  care nu poate fi atacată este introducerea impozitului progresiv,  astfel ȋncȃt să nu existe salarii si pensii bugetare mai mari decat 5000 lei (sau o sumă apropiată). Pentru simplitate (știind că marii contabili ar lucra ani de zile la astfel de  grile de impozitare), vă propunem o formulă foarte simplă aplicabilă imediat : Daca C este cȃstigul bugetar (pensie sau salariu) si C>5000 lei, impozitul in procente(%) care ar reduce cȃstigul C la 5000 lei este: I=(1-5000:C)x100 . Pentru C≤2000 nu se aplica impozit, iar pentru  2000<C≤5000  se plătește un impozit doar pentru diferența C-2000 sa zicem de 15%. Puteți înlocui daca doriți suma de 5000 cu 6000 sau cu alta apropiata dar nu cu aberații de genul 40.000. Același lucru cu celelalte numere, rotunjind daca doriti impozitul  I la doua sau trei cifre.                Exista destule tării prospere in care pentru castiguri mari impozitul poate fi si peste 80%.

Alte resurse financiare importante se pot obține prin: - Reducerea numărului de agenții cu bugete si organigrame umflate, cu funcționari având salarii mai mari decât Primul Ministru (ca de exemplu Agenția Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare);

-Anularea indemnizațiilor acordate consilierilor comunali, orasenesti, municipali, județeni, a membrilor in CA care primesc deja un salariu de la stat. De exemplu, inSerbia vecină dar si in alte tari, la sate, nici măcar primarii nu sunt platiti. Este platit doar un singur functionar care tine registrul agricol, starea civila, etc. Noi avem cam 30-40 de salariti. Chiar si actualul salariu al unui primar cu cateva sute de suflete este aberant;

-Anularea indemnizațiilor acordate asazisilor revoluționari cu rol determinant din localitățile unde nu s-a tras un foc de arma si nimeni nu a fost rânit (Ar trebui o ancheta in REM, o data cu redeschiderea dosarului revoluției).

Alianta Civica Mehedinti

Patrascoiu Constantin    Contactați autorul petiției