Ora de iarna, ora de vara. O schimbarea inutila

Stimaţi guvernanţi ai României,

Vă adresăm o informare și o rugăminte care ar ajuta la reducerea considerabilă a unor probleme.

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917. Nimeni nu stia insa, la acel moment, cate incurcaturi poate genera o ora diferenţa in bioritmul unei populaţii. Islanda este singura ţara europeana care nu a adoptat niciodata aceasta schimbare.

Din toamna anului 2011, Rusia a renunţat la această abordare deoarece eficientizarea resurselor pe de-o parte inseamnă un stres adiţional prea semnificativ pentru resursa umană care este de altfel cel mai important factor economic.

Un raport publicat de Academia Rusă de Ştiinţe Medicale arată că atunci când ceasul se dă înapoi sau înainte cu o oră, numărul de atacuri de cord se măreşte de 1,5 ori, rata sinuciderilor creşte cu 66%, iar serviciul de ambulanţă este mult mai solicitat.

Academia susţine că efectul are cel mai mare impact în rândul tinerilor şi oamenilor în vârstă, care suferă de stres, tulburări ale somnului şi de probleme cardiovasculare, imune şi ale metabolismului.

"Ora de vară nu deteriorează doar sănătatea populaţiei, ci rezultă şi în pierderi economice ca urmare a faptului că oamenii sunt nevoiţi să îşi ia concediu medical şi să consume mai multe medicamente", a explicat Dr. Tatiana Yakovleva, membru fruntaş al partidului de guvernământ Rusia Unită.

"Se crede că această zi prelungită artificial reduce cheltuielile cu energia electrică. Specialiştii de la centrala nucleară de la Kola estimează că ora de vară reduce consumul cu 4.4 miliarde de kilowaţi/oră, adică 31 de kilowaţi/oră pe cap de locuitor. Însă impactul asupra sănătăţii umane şi asupra vieţii sociale este mult mai serios", susţine Elena Nikolayeva, membru al Camerei Publice, organ consultativ în procesul legislativ.

Vă rugăm așadar să luați în considerare efectele negative, pe care această schimbare la "ora de vară" le aduce din punct de vedere psihologic, medical și în definitiv economic, și să sprijiniți statul prin luarea unei decizii eficiente și simple.
Ora de iarnă ar fi indicată și suficientă ca unic reper în sistemul de măsurare a timpului.

Mulţumim

student roman, angajat cu norma intreaga    Contactați autorul petiției