Cerem recorectarea lucrărilor elevilor din clasele VII-XII, aflaţi în clasamentul naţional în vederea calificării la Olimpiada Națională de Matematică!

După ce am analizat rezultatele publicate săptămâna această la etapă județeană și a sectoarelor municipiului București a Olimpiadei de Matematică, noi, părinții claselor VII-XII dorim să atragem atenția MEN asupra modului de evaluare al lucrărilor participanţilor la faza județeană și a sectoarelor municipiului București a Olimpiadei de Matematică. Ca urmare solicităm ministerului Educaţiei Naţionale:

  • Reevaluarea de către o comisie centrală a lucrărilor care au peste 14 puncte ale elevilor din clasele VII-XII, participanți la faza județeană și a sectoarelor municipiului București a olimpiadei naționale de matematică, pentru că, potrivit statisticilor planează suspiciunea că lucrările elevilor au fost supraevaluate pentru foarte mulţi participanţi. Din analiza rezultatelor elevilor la etapă județeană și a sectoarelor municipiului București a Olimpiadei de Matematică se pot observa anomalii majore ale rezultatelor în anumite județe, atat la elevii claselor V-VI cât și la cei din clasele VII-XII. Astfel, la clasa a VII a, sunt calificaţi 14 elevi, din sectorul 3, Bucureşti, 10 din Cluj, 6 din sectorul 1 şi din Iaşi în timp ce restul judeţelor au doar 1-2 calificaţi. La clasa a VIII a, tot sectorul 3 bate recordul cu 11 elevi, urmat de Maramureş şi Cluj cu câte 6 calificaţi. La clasa a IX a, tot sectorul 3 stă în top, cu trei punctaje de 28, după ce înainte de contestaţii, nimeni nu avea nota maximă.
  • Considerăm faptul că, atâta timp cât aceiași profesori au umflat notele la clasele mai mici, comportamentul lor s-a menținut și la nivelul claselor mai mari.

În plus, este foarte important pentru copiii noștri să crească într-un mediu al corectitudinii si imparțialității. Aceste valori se dobândesc din copilărie și nedreptățile le amputează spiritul și încrederea. Competițiile, în mod special, reprezintă mediul în care copiii nostri iși pot valorifica talentul, pasiunea și munca asiduă. Un sistem incorect de punctare într-o competiție de tradiție cum este Olimpiada de matematică distruge încrederea copiilor noștri că valoarea și munca sunt respectate. Olimpiada de matematică, în care elevii din România se remarcă pe plan internațional aducând acasă zeci de medalii în fiecare an, nu trebuie distrusă printr-o evaluare îndoielnică și trebuie să existe un sistem corect de evaluare, în care copiii noștri să aibă încredere.

Petiția are drept scop corectarea situației anormale a rezultatelor de la Olimpiada națională de matematică din anul acesta și atragerea atenției asupra metodologiei introduse în acest an, care pune în pericol valorile etice si fair-play-ul acestei competiții.

 

Un grup de părinți al unor participanți la Olimpiada națională de matematică