Abrogarea Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016

PETITIE privind abrogarea Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale

În data de 19 decembrie 2016, cu câteva zile înainte de încheierea mandatelor Ministrului Muncii, Familei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministrului Sănătății și Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, au aprobatOrdinului nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale. Actul normativ a fost elaborat, aprobat și publicat în Monitorul Oficial al României fără avizarea sau consultarea Colegiului Psihologilor din România. Prin prevederile sale, acesta încalcă Constituția, o serie de legi organice și acte normative, având ca efect blocarea sistemului de evaluare psihologică. Din acest motiv, Colegiul Psihologilor din România solicită public miniștrilor de resort abrogarea de îndată a Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016.

Astfel, menționam faptul că potrivit dispozițiilor art. 24 din Legea nr. 213/2004, raportate la dispozițiile art. 33 lit. b) din același act normativ, doar Colegiul Psihologilor din România poate reglementa competențele profesionale ale psihologilor și poate aviza metodologia utilizată de către aceștia pentru evaluarea psihologică și nicidecum Ministrul Muncii, Familei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministrul Sănătății și Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Ordinul forțează psihologii să încalce legislația profesională, inclusiv Legea nr. 213/2004. Astfel, activitățile psihologice pot fi desfășurate numai de către psihologi, persoane fizice, iar avizele psihologice nu pot fi emise decât de către aceștia printr-o formă de exercitare a profesiei, fiind activități profesionale și nicidecum activități ale instituțiilor publice/persoanelor juridice, prestate direct sau prin prepușii acestora. Cu alte cuvinte, psihologii angajați în instituțiile publice nu pot furniza servicii psihologice decât pentru beneficiarii institutionalizați sau spitalizați în aceste instituții, nicidecum pentru orice persoană care dorește obținerea unui drept. Orice aviz psihologic emis pentru utilizare în afara spațiului instituțional trebuie să fie evidențiat prin aplicarea unui timbru profesional, condiție pe care instituțiile publice nu o pot îndeplini deoarece instituțiile publice nu au calitatea de furnizor de servicii psihologice, potrivit dispozitiilor art. 43 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin HG nr. 788/2005, raportate la dispozițiile art. 5 și 16 lit. a) din Legea nr. 213/2004.

Așadar, Ordinul cuprinde prevederi care încalcă art. 42 alin. (1) din Constituția României, privind interzicerea muncii forțate, pentru mai multe categorii profesionale – medici, art. 27 alin. (1) și art. 29 alin. (1), psihologi (art. 35), asistenților sociali, deoarece Ordinul obligă psihologii să presteze servicii profesionale de specialitate în mod gratuit, în afara unui sistem de decontare, acest serviciu nefiind inclus în Contractul-cadru.                                           

Totodată, în mod ilegal, cele trei ministere reglementează competențe în profesia de psiholog și creează ometodologie psihologică (exprimată prin predefinirea unor fișe de evaluare obligatorii), care se dorește a fi parte dintr-o politică socială, dar care, în realitate, transferă in mod abuziv obligativitatea statului de a deconta anumite servicii, pentru anumite categorii de persoane, în sarcina profesioniștilor, luându-le acestora dreptul de a fi remunerați pentru serviciile prestate.

Ordinul oferă cadrul normativ instituțiilor publice să recomande, în mod ilegal și expres, utilizarea unor teste sau instrumente, prezentate în fisele de evaluare potrivit denumirii comerciale a acestora, promovând în mod fățiș produsele comerciale ale unor persoane juridice. Aceste prevederi abuzive au ca efect direct blocarea sistemului de evaluare psihologică în domeniu, din cauza bulversării psihologilor și majorării costurilor pentru serviciile psihologice. Un astfel de test/instrument recomandat are valoari cuprinse între 4000 și 6000 lei, în condițiile în care mulți dintre psihologi au venituri extrem de modeste, din cauza tolerării de către autoritatile și instituțiile publice a concurenței neloiale și ilegale, precum și a confiscării unor servicii de către firme de consultanță comercială și alți furnizori ilegali. Toate acestea, în condițiile în care psihologii independenți au deja o metodologie utilă, etalonată și validată pe populația specifică, iar statul ar putea deconta direct serviciile psihologice acordate copiilor în acest domeniu.

 Ordinul încalcă prevederile art. 16 lit. b) din Legea nr. 213/2004, privind dreptul psihologului de a obține pentru serviciile prestate un onorariu sau salariu negociat. Ordinul încalcă și prevederile art. 10 din Codul muncii, reglementând noi sarcini de serviciu, de altfel ilegale, fără o acoperire în drepturile salariale ale acestora. Art. 35 alin. (2) din Ordin nu are fundamentare legală, deoarece serviciul de evaluare psihologică prevazut de actul normativ nu există și nu a putut fi prevăzut în Contractul-cadru, acesta nu poate fi decontat instituțiilor publice deoarece nu au calitatea de furnizori de servicii psihologice, iar salariații nu pot fi retribuiți printr-un sistem de decontare, ci prin salariu.

Aberanța și ilegală este și prevederea cuprinsă în art. 51 lit. f) din Ordin, care încalcă flagrant art. 2 din Legea nr. 213/2004, întrucât transferă competența de efectuare a evaluării psihologice, de la psihologii cu drept de liberă practică atestați profesional la personalul salariat în cadrul Serviciilor de evaluare complexă (SEC) din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecțe a Copilului (DGASPC), care nu are calitatea de furnizor de servicii psihologice. Totodata, art. 31 alin. (2) din Ordin încalcă prevederile Standardelor de calitate în servicii psihologice (SCSP), cu privire la competența de evaluarea psihologică clinică a copiilor cu CES, nerespectând și limitând în mod nejustificat competențele profesionale ale psihologilor.

                În concluzie, având în vedere situația gravă creată de intrarea în vigoare a Ordinului, care a condus la blocarea sistemului de evaluarea psihologică și imposibilitatea evaluării psihologice a copiilor, precum și încalcarea gravă a legislației în domeniu, Colegiul Psihologilor din România solicită în mod public miniștrilor de resort abrogarea Ordinului.

 

Colegiul Psihologilor din România


nicoara romulus dan    Contactați autorul petiției