Vrem un concurs corect si relevant pentru directorii de şcoli!

Întreaga societate: parinții, cadrele didactice și elevii, doresc la conducerea școlilor (de orice tip:de la gradiniță la liceu, de la club sportiv, la școală specială, din mediul urban până în mediul rural) oameni competenți, buni comunicatori cu aplecare către problemele elevilor și ale școlii! De aceea este nevoie de organizarea unui concurs pentru ocuparea acestor funcții corect, relevant și, mai ales, legal!

Timp de 8 ani, Ministerul nu a pus în aplicare Legea Educației, deoarece nu a elaborat o metodologie pentru organizarea acestui concurs! La debutul acestui an scolar, înainte cu 3 luni de alegerile parlamentare, fără nici o consultare publică reală, într-o perioadă foarte aglomerată (debutul anului școlar), Ministerul Educației  s-a grăbit să anunțe data desfășurării concursului: 12 octombrie, fără ca, în momentul anunțului (1 septembrie), să existe măcar Metodologia de concurs! Aceasta a fost ulterior aprobată  și, în multe puncte, este ilegală!

Cadrele didactice care doresc să ocupe funcția de director (si cei care sunt in funcție în acest moment și cei ce doresc sa acceadă la aceasta funcție) vor  să aibă răgazul necesar pentru a se pregăti cât mai bine! Cu toții suntem  de acord cu  un concurs compus din doua probe: 1. proba teoretică, în care să primeze evaluarea capacității de corelare a prevederilor legislative, pentru rezolvarea problemelor și nu memorarea; 2. proba de interviu, în care, prin prezentarea “Proiectului de Dezvoltare Instituțională a școlii”, elaborat de către candidat, să-i poată  fi evaluate  capacitatea de comunicare, de analiză, de negociere, de a motiva alte persoane, de relaționare, și echilibrul.

Perioada de concurs trebuie anunțată cu cel puțin 3 luni înainte, concursul poate avea loc oricând, dar noul director să își preia funcția începând cu anul școlar următor!

O prevedere controversată a acestei metodologii este aceea ca un candidat să poată opta pentru mai multe şcoli (art. 9 cu (3.)), ceea ce nu corespunde culturii organizaţionale a şcolii româneşti, în care, directorul e un luptător pentru interesele şcolii lui, adică a şcolii la care predă. Comunitatea şcolară priveşte ca pe o ciudăţenie posibilitatea ca un profesor să predea la o şcoală şi să fie director la alta! Pentru acest aspect nu s-a făcut un studiu de impact! De ce atâta grabă?

Stimați colegi, parinți, bunici, elevi, Minister, Guvern, Președinte, Parlament, Primării, de fapt, cu toții ne dorim NORMALITATE ! Lucruri făcute în liniște, pas cu pas, profesionist si corect! Oare, clasa politică își dorește asta, sau  târăște Școala într-o dispută ce NU trebuie să aibă loc în Sistemul Educațional?

Semnați pentru NORMALITATE: un concurs corect, relevant si anunțat din timp!

Grupul Directori 2016-2017