SUSȚINEREA REÎNTOARCERII NEUROCHIRURGILOR LA COLENTINA.DOCTORI PENTRU ROMÂNI.VOCEA PACIENȚILOR

Domnilor doctori, va multumim ca ati aparut in viata pacientilor romani, cei de ieri, de azi si, speram, de maine. Decizia Dvs de a va intoarce in tara si de a participa efectiv la crearea unui proiect integrat de neurochirurgie unic in Romania care deja si-a aratat roadele si a salvat atatea vieti care pareau pierdute pentru totdeauna - vietile noastre, ale pacientilor Dvs - salvand, in acelasi timp si vietile familiilor noastre, ale celor care ne sunt dragi si ale celor carora le suntem dragi, lucru pentru care va multumesc si ei.Aveti familii si puteti intelege cu usurinta asta.

Faceti o meserie pentru care ati primit dar si har. Mai degraba o misiune, decat o meserie, e un cuvant ce nu se potriveste destinului unui chirurg de elita. Ati primit, in acelasi timp, un grad de libertate cu mult peste cel al restului muritorilor. Si sunteti constienti de asta. Dar, odata cu aceasta libertate sporita, ati primit si o povara, de care noi, pacientii Dvs, suntem constienti - de aici respectul, admiratia si recunostiinta pe care vi le purtam.

Prin voia destinului, ati primit, de asemenea, o sansa pe care alti tineri medici romani plecati sa studieze in strainatate, nu au primit-o inca: aceea de a fi alesi pentru un proiect cu totul si cu totul special, de a crea si a lucra in conditii deosebite, in cadrul unei viziuni deosebite - si stim cu totii ca nimic in viata nu este intamplator. Puteau fi altii in locul domniilor voastre sau putea sa nu fie nici unul. In infinitatea alegerilor posibile, viata sau Cerul v-au ales pe Dvs sa impliniti ceea ce trebuia implinit.

Tragedia traita de oamenii de bine ai Spitalului Clinic Colentina in ultimele 8 luni ne este, din pacate, binecunoscuta noua, pacientilor Dvs, ca si unei intregi tari. Intelegem si deplangem stresul si frustrarile pe care a fost nevoie sa le traiti, alaturi de colegii Dvs din alte sectii ale spitalului. Am fost afectati deopotriva, fiecare in felul lui: si noi si Dvs si colegii Dvs si asistentii medicali  si infirmierele si brancardierii….toate rotitele care se invarteau coerent pentru a face Binele sa triumfe. N-am fost departe de Dvs, ci incredibil de aproape.

O lupta feroce in care ati luat si purtat stindardul, au fost aceste 8 luni. Insa ati invins! Vizibil sau nu, v-am fost alaturi si noi, cu puterile noastre, cu sperantele si rugaciunile noastre si noi….pacientii Dvs de ieri, de azi….si poate chiar cei de maine. Am invins si noi, odata cu Dvs. Insa cel mai important este  ca nu ne-am invins temerile. Teama ca vom ramine fara medicii nostri… Dvs ati demisionat. Dupa demisia fostului manager, ne-am fi bucurat sa va auzim ca renuntati la demisii si va intoarceti sa continuati drumul pentru care ati fost alesi si chemati. Oamenii mari sunt cei care lasa in urma institutii. Desigur, nu noi, pacientii Dvs vom fi cei care va vom ingradi libertatea, se vor gasi atatia altii sa o faca. Insa am vrea sa ne cunoasteti gandurile, dar mai ales temerile.

Valorile pe care le reprezentati si le intrupati va vor permite cariere stralucite, oriunde ati merge, stim asta. Nu stim performanta pe care o veti reusi in medicina privata din Romania, pentru ca noi, domnilor doctori, nu vom reusi sa va urmam, nu vom avea resursele financiare pentru a accede acolo. Nu vom putea nici sa va aplaudam performantele si nici renumele ce vi le veti crea in spitalele Occidentului, pentru ca noi nu vom avea acces sau posibilitati financiare pentru a ne trata acolo. Vom ramane, ca si pana sa apareti Dvs, victime sigure ale unui sistem imun si ucigas. Vom continua sa ne resemnam, mioritic sau nu, in contemplatia mortii ce nu poate fi abatuta de mainile acum plecate departe deja.

Poate avem pacate, vini multe si nestiute si astfel va trebui sa le ispasim. Soldatii murdari ai sistemului imun vor continua sa ne ucida ca si pina in momentul cand Dvs si cei ce vi s-au alaturat au aparut la orizont. Asa cum si absenta Dvs ne va ucide… Pentru ca, nu-i asa, nimic nu e intamplator.

Daca veti alege sa va intoarceti, stiti deja prea-bine bucuria, speranta si binecuvantarile ce se vor asterne. Iar daca veti alege, totusi, sa plecati, Dumnezeu sa va pazeasca!

Pacientii de ieri, de azi si….de maine.

Gheorghita Petrescu    Contactați autorul petiției