Stop abuzurilor ANAF

 

Domnului Prim Ministru, Victor Ponta

Domnului Președinte al ANAF, Gelu Diaconu

Domnului Ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici

 

Noi, semnatarii petiţiei, am constatat cu îngrijorare felul în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Antifraudă (DGAF) a implementat campania anti fraudă, demarată la 1 martie 2015. 

Deși susținem combaterea evaziunii fiscale, considerăm că modul în care s-a desfășurat campania ANAF până în prezent, prin suspendarea activității unor societăți comerciale pentru nereguli în gestiunea internă sau lipsa unor elemente de birocrație, va avea consecințe dezastruoase asupra economiei și asupra încasărilor la bugetul de stat, obținându-se efectul invers dorit.

Scopul unei campanii anti fraudă este până la urmă combaterea evaziunii fiscale, crearea unui mediu sănătos de afaceri și creșterea încasărilor la bugetul de stat, nu lichidarea unui numar cât mai mare de firme. În cazul în care această campanie va continua așa cum a început, nu va face decât să decredibilizeze și să compromită întreaga luptă anti evaziune, să creeze un regim de oprimare a agenților economici mici și mijlocii și să învrajbească diferite categorii sociale între ele. Este păcat dacă, pornind de la un scop bun – și anume combaterea evaziunii fiscale – care ar avea de altfel suportul cetățenilor, se va ajunge la drame sociale, rezultate în urma falimentării unui număr important de companii.

Nu ne dorim, și credem că nici Guvernul nu-și dorește ca ANAF prin DGAF să fie percepută ca o forță represivă, ci mai degrabă ca o instituție care apară drepturile cetățenilor plătitori de taxe și care dorește să îndrepte firmele care fac evaziune, nu să le lichideze în masă. 

Considerăm că legsilația actuală, mai precis OUG nr. 91/2014, care modifică și completează OUG nr. 28/1999, conține prevederi abuzive, dacă nu chiar neconstituționale, și că necesită modificări majore.

Pornim de la premisa ca intenția ANAF de a combate evaziunea fiscală este una bună în sine și că o campanie anti fraudă este necesară, cu condiția să fie gândită într-un mod matur, responsabil și echilibrat, luând în calcul toate consecințele pe care aceasta le-ar putea avea. De aceea, vă solicităm să respectați următoarele aspecte:

 

1. Sancțiunile aplicate de ANAF pentru nereguli găsite în gestiunea internă a unei societăți, cum ar fi plusuri sau minusuri în gestiune sau lipsa unor elemente de documentație internă, sunt abuzive, deoarece aceste nereguli nu constituie neaparat dovezi ale evaziunii fiscale. Diferențele de bani în plus sau în minus în casa de marcat, pot proveni din diverse alte surse, cum ar fi folosirea lor pentru achizții în numerar fără întocmirea imediată de note explicative (în minus), din bacșișuri (în plus) sau din greșeli de calcul. Desigur că aceste diferențe pot proveni și din evaziunea fiscală, însă acest lucru trebuie probat, sancțiunea neputand fi aplicată pe baza unei simple prezumpții că, de exemplu, prezența unei sume mai mari decât cea rezultată din operațiunile înregistrate echivalează cu nefolosirea casei de marcat. Atâta timp cât nu influențează baza de impozitare, neregularitățile sub forma de plusuri sau minusuri în gestiune nu reprezintă o dovadă a evaziunii, ci chestiuni legate de gestiunea și disciplina economică a fiecărui agent economic în parte. Or ANAF ar trebui să sancționeze nereguli legate de fiscalitate, nu de disciplină financiară. Stabilirea de contravenții în baza unor neregularități în gestiune fără legătură cu intenția de modificare a bazei impozabile reprezintă o intruziune nepermisă în gestiunea unor agenți economici privați, deci o violare a proprietății private, precum și o încălcare a principiilor economiei de piață în care gestiunea fiecărui agent economic se realizează fără intervenția statului. O instituție cu atribuții de sancționare a disciplinei financiare, ar fi similară cu cea a miliției economice, din perioada comunistă, cu deosebirea că sanctionează firme private, nu de stat. O asemenea instituție nu-și are locul într-o țară democratică și cu piață liberă. 

2. OUG 91/2014 derogă de la regimul general al contravențiilor, astfel că nu se mai aplică suspendarea de drept a sancțiunii, odată cu plângerea contravențională. Considerăm acest lucru neconstituțional și abuziv. 

3. Deși susținem combaterea evaziunii la toate nivelurile ei, inclusiv mica evaziune, considerăm că ANAF, instituție a statului finanțată din bani publici și în slujba cetățeanului, ar trebui să țintească în primul rând zonele unde evaziunea este mare și prejudiciul recuperat este semnificativ – de exemplu către marile companii care se echivează de la plata impozitelor prin intremediul paradisurilor fiscale. Astfel s-ar maximiza eficiența acestei instituții și resursele deloc neglijabile alocate ei ar fi folosite în mod optim. De asemenea, credibilitatea, popularitatea și susținerea demersului ANAF de către populație ar crește semnificativ dacă eforturile acestei instituții s-ar concentra pe recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție. 

4. Atragem atenția asupra faptului că suspendarea activității unui agent economic pentru o perioadă cuprinsă între o lună și trei luni are consecințe deosebit de grave, și nu în puține cazuri duce la închiderea definitivă a unității, rezultând în încasări reduse pentru buget și pierderea de locuri de muncă, precum și la descurajarea persoanelor care și-ar dori să deschidă o afacere nouă. Asta în condițiile în care numărul de firme active din România este mult mai scăzut față de media din Uniunea Europeană, iar șomajul este o problema socială gravă. Suspendarea activității agentilor economici ar trebui să se facă numai în cazuri grave, cum ar fi unitățile care pun în pericol sănătatea publică. De asemenea, amenzile date pentru evaziune fiscală ar trebui să fie proporționale cu fapta și stabilite la un nivel optim, astfel încât să descurajeze evaziunea, dar să nu ducă la falimentul firmelor. 

5. Recomandăm ca la redactarea noilor reglementări, să fie consultați oameni din mediul privat, reprezentanți atât ai IMM-urilor cât și ai companiilor mari, care cunosc cu exactitate problemele practice cu care se confruntă o companie din domeniul privat, şi care, prin experiența lor practică, sunt în măsură să ajute la redactarea unei legislații rezonabile. 

Acestea fiind zise, vă reasiguram de faptul că noi, semnatarii petiției, ne dorim combaterea evaziunii fiscale. Vă cerem însă ca problema să fie abordată într-un mod corect, matur și echilibrat. Chiar nu dorim să vă vedem puși în situația celor care bagă în pușcărie un părinte care nu plătește pensia alimentară. Nu doar că acel părinte nu-i va putea duce copilului chiar și numai o ciocolată, dar celălalt părinte va fi nevoit să plătească pentru el costurile din detenție. Nu condamnați milioane de români să plătească în plus ajutor de șomaj!

 

 

Petiție sprijinită de Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijolcii din România și Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța.