STATUT SPECIAL PENTRU POLIȚIȘTII LOCALI DIN ROMÂNIA


STATUT SPECIAL PENTRU POLIȚIȘTII LOCALI DIN ROMÂNIA

 

 

Conform Legii  nr. 155/2010 care reglementeaza activitatea politiei locale, politistii locali au atributii in sase domenii:

 • Ordine si liniste publica
 • Circulatie
 • Disciplina in constructii si afisaj stradal
 • Protectia mediului
 • Activitate economica
 • Evidenta populatiei

Ordine si liniste publica

Politistul local mentine ordinea si linistea publica in zonele in care este arondat, inclusiv in in imediata apropiere a unitatilor de invatamant publice, a unitatilor sanitare publice, in parcarile auto, precum si in zonele comerciale si de agrement, in parcuri, piete, cimitire sau in alte asemenea locuri publice.

Legea il obliga sa participe, alaturi de institutiile abilitate, la activitati de salvare si evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de calamitati naturale ori catastrofe, precum si de limitare si inlaturare a urmarilor provocate de astfel de evenimente;

De asemenea, el trebuie sa identifice cersetorii, persoanele fara adapost sau copii lipsiti de supravegherea si ocrotirea parintilor si sa ii incredinteze serviciului public de asistenta sociala, care sa le rezolve situatia mai departe.

Politistii locali sunt cei care se asigura ca stapanii unor caini agresivi sau periculosi (cum sunt considerati cei din rasele pitbull, rottweiller, dog argentinian, mastiff sau ciobanesc caucazian) isi respecta toate obligatiile pe care le au vizavi de cresterea si ingrijirea acestora, fiind abilitati sa sanctioneze proprietarii care incalca prevederile legale.

Totodata, politistii locali sunt cei care constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea normelor legale privind convietuirea sociala, pentru faptele constatate in raza teritoriala de competenta.

 

 

Potrivit Legii nr. 155/2011, politistii locali au dreptul sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis.

De asemnea, acestia au dreptul sa dispuna masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar.

Politistii locali mai pot da amenzi de circulatie si pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule.

In plus, agentii politiei locale pot constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap.

Politia locala are dreptul sa ii sanctioneze si pe pietoni  pentru incalcarea normelor rutiere. In aceeasi situatie se afla si biciclistii, conducatorii de mopede sau de vehicule cu tractiune animala.

In cazul unor accidente rutiere soldate cu victime, politistii locali trebuie sa asigure paza la locul accidentelor si sa ia primele masuri necesare pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor si a faptuitorilor. Daca este necesar, politistii locali trebuie sa asigure si transportul victimelor la cel mai apropiat spital.

O alta atributie pe care politia locala o mai are in domeniul circulatiei publice este aceea de a verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutiera si de a sesiza neregulile constatate privind functionarea semafoarelor, starea indicatoarelor si a marcajelor rutiere si acorda asistenta in zonele in care se aplica marcaje rutiere.

In plus, in cazul vehiculelor fara stapan, abandonate pe spatiul public, politia locala trebuie sa colaboreze cu structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru a identifica detinatorul sau utilizatorul respectivului autovehicul.

De asemenea, politistii locali mai au ca atributii de circulatie:

 • sa asigure fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei;
 • sa participe la actiuni comune cu administratorul drumului pentru inlaturarea efectelor fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundenta, viscol, vant puternic, ploaie torentiala, grindina, polei si alte asemenea fenomene, pe drumurile publice;
 • sa participe, impreuna cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane, la asigurarea masurilor de circulatie ocazionate de adunari publice, mitinguri, marsuri, demonstratii, procesiuni, actiuni de pichetare, actiuni comerciale promotionale, manifestari cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, dupa caz, precum si de alte activitati care se desfasoara pe drumul public si implica aglomerari de persoane;
 • sa sprijine unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane in asigurarea masurilor de circulatie in cazul transporturilor speciale si al celor agabaritice pe raza teritoriala de competenta;
 • sa acorde sprijin unitatilor/structurilor teritoriale ale Politiei Romane in luarea masurilor pentru asigurarea fluentei si sigurantei traficului

Disciplina in constructii si afisajul stradal

In ceea ce priveste domeniul constructiilor si al afisajului stradal, politia locala efectueaza controale pentru identificarea lucrarilor de constructii executate fara autorizatie de construire si chiar participa la actiunile de demolare/ dezmembrare/dinamitare a constructiilor efectuate fara autorizatie pe domeniul public prin asigurarea protectiei perimetrului si a libertatii de actiune a personalului care participa la aceste operatiuni specifice.

Politistii locali trebuie sa verifice si daca sunt respectate normele legale privind afisajul publicitar, afisajul electoral si orice alta forma de afisaj/reclama, inclusiv cele referitoare la amplasarea firmei la locul de desfasurare a activitatii economice.

Protectia mediului

In domeniul protectiei mediului politistii locali trebuie sa:

 • controleze respectarea prevederilor legale privind conditiile de ridicare, transport si depozitare a deseurilor menajere si industriale;
 • sesiseze autoritatilor competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonica;
 • participe la actiunile de combatere a bolilor infectioase sau parazitare deosebit de grave si a epidemiilor;
 • identifice bunurile abandonate pe domeniul public si sa aplice procedurile legale pentru ridicarea acestora;
 • verifice igienizarea surselor de apa, a malurilor, a albiilor sau cuvetelor acestora;
 • verifice asigurarea salubrizarii strazilor, a cailor de acces, a zonelor verzi, a rigolelor, indepartarea zapezii si a ghetii de pe caile de acces, dezinsectia si deratizarea imobilelor;
 • verifice existenta contractelor de salubrizare incheiate de catre persoane fizice sau juridice;
 • verifice ridicarea deseurilor menajere de operatorii de servicii de salubrizare, in conformitate cu graficele stabilite;
 • verifice si sa solutioneze sesizarile cetatenilor privind nerespectarea normelor legale de protectie a mediului si a surselor de apa, precum si a celor de gospodarire a localitatilor;

Activitate comerciala. Cand poate veni politia locala in control?

Politia locala are o serie de atributii importante si in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor comerciale.

Spre exemplu, politistii locali trebuie sa verifice legalitatea activitatilor de comert stradal si a activitatilor comerciale, inclusiv din pietele agroalimentare, targuri si oboare.

Mai mult decat atat, ei au dreptul sa efectueze controale la agentii economici pentru a verifica daca firmele au autorizatii si aprobarile necesare pentru desfasurarea activitatii, daca detin documente de provenienta a marfii, buletine de verificare metrologica pentru cantare, avize si alte documente stabilite prin legi sau acte administrative ale autoritatilor administratiei publice centrale si locale. In plus, politistii locali pot verifica orarul de aprovizionare si functionare al operatorilor economici, dar si daca agentii economici respecta obligatiile legale in ceea ce priveste afisarea preturilor, a produselor comercializate si a serviciilor.

In acelasi timp, politia locala poate sa verifice respectarea normelor legale privind comercializarea obiectelor cu caracter religios, a produselor din tutun sau a bauturilor alcoolice.

Evidenta populatiei

In ceea ce priveste evidenta persoanelor, politistii locali au un numar restrans de atributii. Spre exemplu, ei trebuie sa inmaneze cartile de alegator celor care implinesc 18 ani, dar si sa aplice sanctiuni pentru nerespectarea normelor legale privind domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

 

De asemenea, trebuie sa stiti ca politistii locali au dreptul sa intervina si in afara orelor de program pentru exercitarea atributiilor de serviciu, in raza teritoriala de competenta, cand afla de existenta unor situatii care justifica interventia lor.

 

POLIȚIȘTII LOCALI SOLICITĂ GUVERNULUI ROMÂNIEI ACORDAREA STATUTULUI SPECIAL.

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe spli spli să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane. Vom face cunoscută această petiție persoanelor care vizualizează alte petiții pe site-ul dumneavoastră, dar încă nu am vizualizat această petiție.

Facebook