Spune "DA" pentru acordarea pensiei de invaliditate persoanelor cu handicap grav

Prin această petiție dorim ca persoanele care suferă de handicap grav să aibă dreptul la pensie de invaliditate. Conform noii modificări a art. 68, prin OUG 103/ decembrie 2017, doar persoanele care au dovada contribuției timp de 2 ani la stat pot primi această pensie (520RON/lună, SUMĂ NESEMNIFICATIVĂ ÎN COMPARAȚIE CU PENSIILE SPECIALE ARE PARLAMENTARILOR!)

CUM SĂ FACI DOVADA CONTRIBUȚIEI CELOR 2ANI,  ATÂTA TIMP CÂT O PERSOANĂ CU HANDICAP GRAV NU A AVUT ȘANSA DE A MUNCI ???

Important de mențonat: nu poate munci din cauza unei boli rare, unui accident, naștere cu diverse complicații ș.a.m.d – nu vorbim de voință sau de lene aici.

Considerăm că cei care au luat această modificare josnică și inumană împotriva persoanelor cu handicap nu au idee care este sentimentul pe care o persoană cu handicap grav, împreună cu familia ei, îl are în România.

Răspunsul: De cele mai multe ori, este respinsă, înjosită și batjocorită începând de la grădinițe, școli, spitale, primării, DGASP-uri, Ministere și ajungâng la Guvern.   Observație: Vorbim de situația generală a persoanelor cu handicap din această țară, nu de persoane/instituții individuale.

Detalii despre modificarea legii privind pensiiile de invaliditate

Conform Legii 448/2006 republicată 2008, revizuită 1.09.2017,  în urma evaluării medicale, o persoană  poate obține un certificat de încadrare în grad de handicap. In anul 2013, prin legea 37/2017 s-a modificat art.73 din legea 263/2010 și care are următorul cuprins:

- Persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătura cu munca, beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat în condițiile legii, stadiul de cotizare. Prin această modificare, persoanele cu handicap grav au putut beneficia de pensia de invaliditate conform deciziei emise de comisiile de evaluare a capacității de muncă.

Prin OUG 103/ decembrie 2017  se aduce o modificare a art 68  și anume: trebuie să faci dovada de cotizare a 2 ani din 5 ani pentru a beneficia de pensie de invaliditate.             De aici apare imposibilitatea unei persoane cu handicap de a obține un ajutor minim de la stat. Asta ar însemna să trăiască cu 450 RON pe lună (aprox. o treime din salariul minim de economie).

IMPOSIBIL!

Lansăm această petiție online împreună cu Fed. Sindicatelor Asistenților Personali,  Sindicatul Asistentilor Personali Bucuresti, în speranța că lângă noi vor fi cit mai multe ONG-uri dar și persoane fizice cărora le pasă de drepturile fundamentale ale omului.

Fed. Sindicatelor Asistenților Personali (București, Moinești)    Contactați autorul petiției