Solicităm punerea în practică a Orei magice și alăptarea în prima oră de la naștere în toate maternitățile din Romania

ORA MAGICĂ - NECESARĂ ATÂT NOU-NĂSCUTULUI CÂT ȘI MAMEI1280px-HumanNewborn.jpeg“Ora Magică ” sau “Skin-to-Skin în Prima Oră După Naștere” se referă la procedura de întoarcere a nou-născutului dezbrăcat și cu pielea uscată (șters, nu spălat!) pe abdomenul mamei și lăsarea lui acolo, timp de o oră, în contact neîntrerupt piele-pe-piele cu mama sa.

Această practică face parte din standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) și a UNICEF pentru spitale “Prietene ale copilului".

Din ce în ce mai mulți cercetători studiază și analizează care este efectul acestei “ore magice”, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung și care este influența sa asupra nou-născutului și a mamei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniază că practica de a ține bebelușul pe pieptul mamei timp de o oră imediat după naștere este crucială pentru îmbunătățirea sănătății bebelușului.

Mai mult decât atât, cercetatorii de la Karolinska Institute au demonstrat o scădere a riscului de mortalitate neonatală cu până la 22%!

În condițiile unei nașteri fără complicații (fie naturală sau cezariană), întoarcerea bebelușului pe pieptul mamei are numeroase avantaje, printre care:

- bebe se liniștește mai repede,

- îşi  reglează temperatura corpului,

- îşi reglează respirația și ritmul cardiac

- inițiază imediat alăptarea (în primele 2 ore după naștere are cel mai puternic reflex de supt);

- mama este protejata de riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiune si frisoane.

- scade riscul de a face depresie post natală

Sursa: https://www.medichub.ro/reviste/ginecologia-ro/ora-magica-a-nou-nascutului-id-1953-cmsid-65

Din păcate, procedura standard în România este separarea bebelușului de mamă după naștere.

nou-nascut-1.jpg.jpeg

Cerem ca acesta sa devină un obicei implementat în fiecare maternitate de pe teritoriul țării!

De asemenea, solicităm tăierea tardivă  a cordonului ombilical!

Organizația Mondială a Sănătății recomandă clamparea întârziată a cordonului ombilical între 1-3 minute în scopul prevenirii deficienței de fier.

În practică însă clamparea cordonului ombilical are loc în primele secunde de la naștere.  În acest fel fătul este privat de un aport mai mare de fier și astfel avem bebeluși anemici...

Cu toții ne dorim copii sănătoși de aceea cerem cadrelor medicale să respecte aceste drepturi!

Va mulțumim pentru sprijin!

Prin semnătura mea, autorizez Iulia Iarai să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.