Solicitam alinierea intereselor si eliminarea monopolurilor termporare in cadrul AsP - L196/2018

Peisajul imobiliar s-a schimbat major in ultimii 30 ani astfel incat practic in blocurile comuniste au ramas sa locuiasca cei cu venituri mici si sub-medie in timp ce patura cu venituri medii-mari s-a deplasat catre locuinte individuale in zone suburbane. Suplimentar, din cauza unor trasaturi culturale specifice, multe cu originea in istoria recenta, societatea este putin coeziva inclusiv in agregarea pt luarea unor decizii ce privesc viata de zi-cu-zi sau proprietatea personala. Ca atare, de cele mai multe ori, deciziile in condominii sunt luate de catre adminsitratori si mai putin de proprietarii insisi in AG. Situatia este destul de similara si in noile condominii cu atat mai mult cu cat insasi dezvoltatorul isi aroga uneori sarcina de administrare.

Prin urmare atragem atentia asupra unei tensiuni comportamentale intre situatia in care deciziile sunt luate de catre firme de adminstrare, prin natura lor insasi cu scop lucrativ, si obiectul administrarii, un condominiu reprezentat de o asociatie de proprietari, prin natura sa insasi fara scop lucrativ si fara patrimoniu, dar si afectata de deficitul de capital social tipic societatii romanesti post tranzitie. Asadar, solicitam ca prin lege sa fie permisa adminstrare imobilelor de tip condominu doar de catre societati non-profit cu scopul alinierii intereselor partilor ca o minima protectie pentru cei supusi administrarii. De asemenea limitarea prin lege a contractelor de adminstrare la max 3-4 ani ar fi utila in vederea diminuarii riscului de confiscare a agendei de catre interese externe AsP.

In aceeasi ordine de idei, supunem atentiei celelalte contracte de prestari de servicii ale unei asociatii de proprietari, care desi nu au influenta de decizie in cadrul asociatiei, pot avea un impact semnificativ ce poate conduce chiar la crearea de monopoluri temporare data fiind dependenta de specificatiile unor echipamente existente in AsP. Avem in vedere, dar fara a ne limita la, servicii de contorizare apa si mai ales caldura, mentenanta interfon, sist video sau ascensor, etc. Toate au dependenta catre un prestator specializat pe acel tip de echipament iar in cazul repartitoarelor sau apometrelor radio schimbarea prestatorului este chiar imposibila fara schimbarea echipamentelor care in general au o durata de viata de cca 10 ani. Ca atare solicitam limitarea prin lege a duratei contractelor ce pot fi incheiate cu astfel de prestatori la max 3 ani astfel incat piata, simtind potentialul concurential, sa gaseasca solutii pt diminuarea barierelor tehnice din calea schimbarii prestatorului.

Asa cum exista ANPC, institutie de stat care incearca sa echilibreze balanta individ - comerciant (entitate cu resurse si capabilitati major superioare celor ale unui individ), tot asa consideram ca trebuie sa existe o interventie a statului pt a echlibra balanta individ - prestatori in condominii dat fiind faptul ca instrumentul asocierii nu functioneaza in context de capital social scazut. Mai mult, capitalul social scazut faciliteaza capturarea instrumentului asocierii de catre interese nelegitime AsP. Aceasta interventie trebuie sa fie de natura legislativa, ca mai sus, si de natura institutionala adica de organisme specializate ale primariilor care sa asigure o aplicare unitara a masurilor legislative fara apelul la instanta, un demers consumator semnificativ de resurse materiale si de timp.

Prin semnătura mea, autorizez anton să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.