Sociologia la nivel de studii liceale în România

Stimate Domnule Ministru al Educației și Cercetării Științifice,
Prin prezenta, vă solicităm introducerea disciplinei Sociologie ca disciplină obligatorie pentru toate specializările (profilurile) la nivel de studii liceale, începând cu anul școlar 2015/2016. Vă solicităm acest lucru, domnule Ministru, ca urmare a convingerii noastre că disciplina Sociologie contribuie fundamental la formarea unor cetățeni, competenți, implicați, capabili să înțeleagă modurile de funcționare a societăților, structurile și instituțiile sociale dar și problemele și riscurile sociale cu care se confruntă societatea modernă, inclusiv România.

În prezent, disciplina Sociologie este inclusă în planurile de învățământ doar la filiera teoretică, profil umanist (specializările: științe sociale, filologie) și la filiera vocațională, profil militar (MAI), specializarea științe sociale (conform Ordinul ministrului Nr. 5718/ 22.12.2005 – Anexa 2 și Anexa 3.7), dar lipsește complet de la specializările Științe ale naturii sau Matematică-Informatică (din cadrul filierei teoretice) sau de la celelalte specializări din cadrul filierei vocaționale sau tehnologice.

Prin comparație, alte discipline socio-umane precum Filosofia, Psihologia, Religia, Logica sau Economia au fost și sunt obligatorii pentru toate profilurile, inclusiv Matematică-Informatică sau Științe ale naturii. În termeni de competențe generale, valori și atitudini formate, competențe specifice și conținuturi transmise, disciplina Sociologie este cel puțin la fel de importantă ca Filosofia, Psihologia, Religia, Logica sau Economia pentru toți elevii de liceu. Numai la disciplina Sociologie sunt predate și discutate teme precum familie și societate, globalizare și societate, instituții și organizații, opinie publică și sisteme politice, probleme și politici sociale, dezvoltare comunitară, demografie, migrație. Prin tematica și perspectivele oferite, Sociologia contribuie decisiv la dobândirea competențelor necesare reușitei sociale și profesionale a oricărui absolvent de liceu din România.

În Uniunea Europeană există țări precum Slovenia, Grecia sau Malta în care sociologia se studiază ca disciplină distinctă, între alte discipline din domeniul științelor socio-umane, și țări precum Danemarca, Norvegia sau Suedia, în care tematica din științele sociale este inclusă într-o arie curriculară comună, numită "social sciences" sau "social studies", în care teme specifice Sociologiei sunt prezente alături de teme din economie, științe politice, istorie sau alte științe socio-umane. În urma analizei efectuate am constatat că nu exista nicio țară în care curricula să includă, ca discipline distincte, Filosofia, Psihologia, Religia, Logica sau Economia iar Sociologia să lipsească cu desăvârșire. Cu alte cuvinte, în învățământul liceal, la profilurile reale din Romania, Sociologia este dezavantajată în comparație cu alte discipline și acest dezavantaj trebuie eliminat ori prin includerea sociologiei, în mod distinct, în rândul științelor studiate ori prin includerea și integrarea tematicilor tuturor științelor sociale într-o arie comună.

Solicităm așadar, domnule Ministru, ca Sociologia, știința societății și a socialului, să își ocupe locul firesc în planurile de învățământ la nivelul studiilor liceale din România prin includerea în lista disciplinelor din Aria curriculară Om și societate la toate specializările (profilurile).

Asociația Română de Sociologie,              Societatea Sociologilor din România,

Cătălin Zamfir                                            Horațiu Rusu

 


Asociația Română de Sociologie și Societatea Sociologilor din România    Contactați autorul petiției