Sănătatea este comoara omului care este cel mai ușor de pierdut, noi vrem sa avem grijă de ea!

Stimată Doamnă Ministru,

„Sistemul sanitar este un pacient bolnav care are nevoie de îngrijiri de la o echipă multidisciplinară”, iar cea mai mare problemă cu care se confruntă unităţile medicale din judeţul Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Tulcea este lipsa de personal, cu această problemă se confruntă fiecare oraş din România, cu un deficit de 15.000 de medici. O bună parte din colegii noștri, atât medici cu experiență cât și proaspăt absolvenți, s-au îndreptat către alte sisteme de sănătate din afara țării, unde sunt foarte ușor integrați și li se recunoaște și acordă statutul pe care îl merită, cei rămaşi dorim să profesăm în ţara noastră. La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat pentru anul universitar 2018-2019. Aceasta a fost de 5.415, cu 415 mai multe locuri decât anul trecut iar aproape 8.500 de candidaţi au susţinut examenul, un record de înscrişi din ultimii ani, din care 1.151 nu au putut fi integraţi în sistem. Demersul nostru are în vedere prevederile  Art. 18, alin. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului (modificare adusă de Ordonanța de urgență nr. 52/2018), care stipulează: ”(2) În situația în care în sesiunea anterioară nu există candidați cu punctaj de promovare sau după redistribuirea prevăzută la alin. (1) au mai rămas locuri/posturi neocupate, Ministerul Sănătății poate organiza, în primul semestru al anului următor, o sesiune extraordinară a concursului de rezidențiat."  Drept urmare vă solicităm respectuos organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de  rezidențiat  în perioada Aprilie - Mai 2019 sau într-un calendar ce va permite îndeplinirea formalităților în termenele legale. Vă rugăm să veniți în sprijinul tinerilor medici pentru a le acorda o șansă în plus să profeseze în sistemul sanitar românesc, care se confruntă cu un mare deficit de medici. Vă asigurăm de toată considerația noastră! Cu toţii dorim să practicăm medicina în România, nu să fim şomeri un an sau să fim nevoiţi să ne construim cariera în străinătate.

Vă mulţumesc pentru solicitudine,

Diana Ceapă