Petitie contra afirmatiilor antisemite facute de Prof Gheorghe Iancu

Onorați membri ai Comisiei de etică,  

Ne adresăm vocației Dumneavoastră de arbitri ai conduitei membrilor comunității academice din Universitatea București, pentru a vă semnala ceea ce considerăm a reprezenta o gravă abatere de natură deontologică săvârșită de unul dintre profesorii Facultății de Drept.

În data de 3 iunie, Televiziunea Română a difuzat, în cadrul emisiunii Recurs la morală, o pasionantă dezbatere pe tema oportunității modificării Constituției republicii, la inițiativa Coaliției pentru familie. Unul dintre participanții la dezbatere, înregimentat în tabăra care militează pentru redefinirea familiei prin modificarea articolului 48 al legii fundamentale, a fost domnul Profesor Gheorghe Iancu, titular la catedra de Drept public din cadrul Facultății de Drept.  

Domnul Profesor Iancu și-a bazat unul dintre argumente pe formularea aforistică „majoritatea decide” (propusă drept definiție esențializată a democrației), fapt care a incitat-o pe doamna Mihaela Biolan, reprezentată a taberei opuse, să îi adreseze o întrebare mai degrabă retorică. Punctând faptul că regimurile totalitare, antisemite, din Germania sau din România deopotrivă, au ajuns la putere prin votul unei majorități, doamna Biolan îl invita, de fapt, pe domnul Profesor Iancu să își nuanțeze discursul:

Mihaela Biolan Întrebare: Al Treilea Reich a fost o democrație? [cineva întrerupe discursul oponentei, dar vorbele lui nu se aud clar] Pentru că majoritatea a decis atunci discriminarea și exterminarea evreilor. România între 1939 și 1944 a fost o democrație? Antisemitismul de stat practicat atunci a fost un act de democrație?

Reacția (căci ar fi impropiu să spunem „răspunsul”) domnului Iancu a reprezentat unul dintre cele mai șocante derapaje ale discursului public recent:

Gheorghe Iancu Doamnă, nu mai ocoliți istoria! Nu în ’39 (sic) a decis Hitler să facă treaba asta (sic); de-abia în ’42 s-a-ntâmplat treaba asta, când a început să înnebunească…  

 

Onorați membri ai Comisiei de etică,

Râsul dezarmat al doamnei Biolan în fața acestei desâvârșite împletiri a ignoranței cu trufia ex cathedra și indecența persiflării Holocaustului sperăm că nu este tipul de reacție care vă încearcă și pe Dumneavoastră. Prea puțin contează aici faptul că antisemitismul a constituit de fapt una dintre temele discursului politic care au asigurat instalarea lui Hitler la putere; prea puțin contează aici faptul că cel care vrea să dea lecții de istorie uită că Al Treilea Reich începe în 1933 și că încă de la bun început a impus măsuri antisemite. Ceea ce ne consternează și ne incită la reacția cea mai promptă și mai fermă cu putință este faptul că un membru al comunității academice din Universitatea București se referă la crimele regimului nazist drept „treaba asta”. Ceea ce ne indignează peste măsură este faptul că un membru al comunității academice din Universitatea București consideră că aceste crime se rezumă strict la Holocaust, lăsând așadar de-o parte ansamblul celorlalte acțiuni antisemite ale regimului național-socialist. Ceea ce ne face să vă adresăm cea mai insistentă rugăminte de a lua aspre măsuri disciplinare este faptul că un membru al comunității academice din Universitatea București pune Holocaustul pe seama unei tulburări mentale a lui Adolf Hitler, insinuând așadar că, la o judecată obiectivă, el ar putea fi, nu-i așa, absolvit de orice răspundere – mai degrabă o victimă a propriului psihic decât arhetipul călăului devenit lider suprem.

Credem că această expunere a stării de fapt vă creează și Dumneavostră același sentiment de panică și mânie care ne copleșește pe noi. Vă amintiți probabil, în acest context, faptul că distinsul Dumneavostră coleg nu este la prima abatere de la normele deontologice; nu mai departe de luna februarie a anului trecut, Domnia Sa era demascat drept unul dintre referenții de specialitate care au oferit gir academic pentru lucrări scrise de demnitari aflați în regim de detenție. Numele Profesorului Iancu este asociat cu eliberarea din penitenciar a fostului senator PSD Cătălin Voicu, în beneficiul căruia a întocmit o recomandare referitoare la lucrarea „Îndreptar de drept constituțional” – opuscul pe care comunitatea academică încă îl așteaptă, cu deosebit interes, în formă tipărită, prefațat, poate, de recomandarea Domnului Profesor.    

 

Onorați membri ai Comisiei de etică,

Vă rugăm să nu permiteți ca prestigiul Universității București, una dintre puținele noastre instituții de învățământ superior cu vizibilitate internațională, să fie știrbit într-un asemenea fel. Ar fi regretabil ca Domnul Profesor Iancu să nu sufere consecințele afirmațiilor proferate cu atâta dezinvoltură; în absența unor măsuri disciplinare, ar fi îndreptățit să creadă, la urma urmei, că de fapt chiar are dreptatea de parte sa. Vă invităm pe Dumneavostră însă să vă poziționați, ferm, de partea dreptății.

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Vlad Bedros să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...